Restitutiepolis

De Restitutiepolis is één van de zorgverzekeringen die u kunt afsluiten via UnitedConsumers. In de zorgverzekering kennen we de budgetpolis, naturapolis en de restitutiepolis. Op deze pagina leggen wij u graag uit wat een restitutiepolis is en hoe deze precies werkt.

UC door VGZ

VGZ Eigen Keuze

vink Gecontracteerde zorgverlener: 100% vergoed
vink Niet gecontracteerde zorgverlener: max. 100% vergoed van het martkconform tarief

€ 121,31 p/mnd

Wat is een restitutiepolis?

Met een restitutieverzekering verzekert u zich voor alle zorg uit de basisverzekering en kunt u terecht bij alle zorgaanbieders in Nederland. In de restitutiepolis wordt ook de zorg van niet-gecontracteerde zorgverleners volledig vergoed, in tegenstelling tot bij een naturapolis.

Heeft u een restitutiepolis en gaat u naar een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan moet u eerst zelf de rekening voor verleende zorg betalen. U kunt de factuur daarna indienen bij uw zorgverzekering en krijgt dan uw geld terug. Restitutie betekent namelijk ‘teruggave’ en dat is precies hoe de restitutiepolis werkt. Neemt u zorg af bij een gecontracteerde zorgverlener, dan wordt de factuur altijd direct betaald door uw zorgverzekering en hoeft u dus niets voor te schieten.

Doordat u met een restitutieverzekering overal terecht kunt, is deze zorgverzekering wel wat duurder dan een naturaverzekering. 

Wat is het marktconforme tarief?

Het marktconforme tarief is het tarief dat in Nederland als redelijk wordt gezien en wat uw zorgverzekering voor u vergoed Dit wordt over het algemeen als volgt berekend:

  • Is er in de Wet marktordenig gezondheidszorg een wettelijk tarief vastgesteld voor een behandeling? Dan wordt dat als het markconforme tarief gezien
  • Is dat niet het geval? Dan wordt er vervolgens gekeken naar de tarieven van de verschillende zorgaanbieders. Is dit overal hetzelfde? Dan wordt dit als het markconforme tarief genomen
  • Zijn er geen vaste prijzen voor een behandeling? Dan wordt de hoogste prijs van de gecontracteerde zorgverleners als marktconform tarief genomen

Gaat u naar een zorgverlener waar uw verzekeraar een contract mee heeft? Dan hoeft u de rekening vaak niet zelf voor te schieten. Bij niet-gecontracteerde zorgverleners is dit wel het geval.

Restitutiepolis of naturapolis?

Wanneer u op voorhand een sterke voorkeur heeft voor een bepaald ziekenhuis of ander type zorgverlener, dan kunt u bij Bewuzt of VGZ checken of deze zorgaanbieder gecontracteerd is.

Zijn de zorgaanbieders van uw voorkeur gecontracteerd, dan kunt u in plaats voor de restitutiepolis ook kiezen voor de goedkopere naturapolis. Uw declaraties worden dan altijd rechtstreeks naar Bewuzt of VGZ gestuurd. Mocht er bij die declaratie sprake zijn van bijvoorbeeld een eigen risico, dan krijgt u hier later bericht over van uw zorgverzekeraar.

Waarom een restitutiepolis?

Uw zorgkosten kunnen flink oplopen wanneer u een budget- of naturapolis afsluit, maar wel regelmatig gebruik maakt van zorg bij een ongecontracteerde zorgaanbieder. Breng daarom het liefst zo goed mogelijk in kaart welke zorgaanbieders uw voorkeur hebben vóórdat u een zorgverzekering afsluit. En check of deze zorgverleners een contract hebben met uw zorgverzekeraar.

Als deze zorgverleners geen contract hebben gesloten met uw zorgverzekeraar, moet u bij een naturaverzekering vaak 20% of 30% van de kosten zelf betalen. Dan is een restitutiepolis op de lange termijn goedkoper. Dan krijgt u namelijk wel het volledige bedrag vergoed. U betaalt maandelijks iets meer, maar krijgt daar wel een hogere vergoeding voor terug.

Restitutiepolis vergelijken

Bij het vergelijken van verschillende restitutiepolissen is het belangrijk dat u erop let dat de inhoud en voorwaarden van de verzekeringen gelijk zijn. Houd de volgende tips in uw achterhoofd bij het kiezen van een restitutieverzekering:

  • Sommige verzekeraars maken het gemakkelijk voor u, zodat u het bedrag niet altijd zelf hoeft voor te schieten.
  • Is het een volledige restitutiepolis, of gedeeltelijke gecontracteerde restitutiepolis? In het laatste geval dient u soms alsnog zelf (deels) te betalen voor de zorg.
  • Een naturapolis is goedkoper dan een restitutiepolis en heeft vaak al een ruime keuze aan gecontracteerde zorgverleners. Wellicht vindt u dat de naturapolis al genoeg keuzevrijheid biedt.