Contact
Mijn UnitedConsumers

Restitutiepolis 2022: wat is een restitutiepolis?

De restitutieverzekering, ook wel restitutiepolis genoemd, is de meest uitgebreide basisverzekering die er is. Met een restitutiepolis bent u dus uitstekend verzekerd voor zorg uit de basisverzekering.

Wilt u besparen op uw vaste lasten? Kies dan voor onze restitutiepolis en ontvang 5% korting op uw premie. Doe er iets leuks mee!

Bereken mijn premie

restitutiepolis kiezenRestitutiepolis afsluiten halverwege het jaar

Een zorgverzekering afsluiten kan jaarlijks van 12 november tot en met 31 december. Pakketwijzigingen kunt u doorgeven van 12 november tot en met 31 januari. Wilt u uw zorgverzekering wijzigen na 31 januari? Halverwege het jaar overstappen van zorgverzekering kan in de volgende gevallen:

Zorgverzekering afsluiten


 

Wat is een restitutiepolis?

Restitutiepolis betekent letterlijk teruggave. Bij een restitutiepolis is het de bedoeling dat u zorg eerst zelf betaalt en doorstuurt naar de zorgverzekeraar voor een vergoeding. Bovendien heeft u met een restitutiepolis volledig vrije keuze in zorgverleners. Dit betekent dat u zelf mag bepalen of u naar een zorgverlener met contract of een zorgverlener zonder contract gaat, zonder dat dit invloed heeft op de hoogte van uw vergoeding. Dit maakt de restitutiepolis een aantrekkelijke keuze en de meest uitgebreide basisverzekering die er is. 

Restitutieverzekering voor basiszorg

De overheid bepaalt jaarlijks de inhoud van de basisverzekering, dus ook de inhoud van een restitutieverzekering. Met de restitutiepolis als basisverzekering bent u verzekerd voor de volgende zorgsoorten:

Bekijk alle vergoedingen


 

Vergoeding van een restitutiepolis

Met de restitutiepolis krijgt u zorg uit de basisverzekering bij zorgverleners met contract 100% vergoed, zonder dat u zorgkosten voor hoeft te schieten (zoals bij de naturapolis). 

Bij zorgverleners zonder contract krijgt u 100% vergoed van het marktconform tarief. Dit is het tarief dat redelijk is voor bepaalde zorg in Nederland. Bij een zorgverlener zonder contract moet u de rekening eerst zelf betalen en vervolgens kunt u de factuur declareren bij uw zorgverzekeraar. Dit werkt dus wel iets anders dan bij zorgverleners met een contract.

Als uw zorgkosten hoger zijn dan het marktconform tarief, dan dient u het verschil zelf te betalen. Houd daarnaast rekening met het eigen risico of een eventuele eigen bijdrage. Wilt u weten wat het marktconform tarief is voor een bepaalde behandeling? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.

Restitutiepolis aanvullende verzekering

Een restitutiepolis is een basisverzekering en kunt u uitbreiden met een aanvullende verzekering. Dit betekent dat zorg uit een eventuele aanvullende verzekering niet altijd op basis van restitutie vergoed wordt. Een aanvullende verzekering staat namelijk los van de basisverzekering.

Voor aanvullende verzekeringen worden andere afspraken gemaakt tussen zorgverzekeraars en zorgverleners. Mogelijk krijgt u geen 100% vergoeding van het marktconform tarief bij zorgverleners zonder contract uit uw aanvullende verzekering. U doet er verstandig aan om te controleren hoe de zorg uit uw aanvullende verzekering vergoed wordt. Hoe dit geregeld is, vindt u bij onze vergoedingen.


 

Restitutiepolis kiezen

Met onze restitutiepolis UC Eigen Keuze heeft u volledige keuzevrijheid in zorgverleners. U mag zelf bepalen naar welke zorgverlener u gaat: een zorgverlener met contract of een zorgverlener zonder contract. Bij ons krijgt u ook nog eens 5% korting op de premie van uw restitutieverzekering. Wel zo fijn, want zo houdt u meer over voor een leuker leven.

Voordelen van UnitedConsumers

Met onze restitutiepolis weet u zeker dat u uitstekend verzekerd bent. U krijgt:

  • 5% korting op uw restitutieverzekering.
  • Vrije keuze in zorgverleners met contract.
  • Altijd een gekwalificeerde medewerker aan de lijn.
  • Gratis Fitter app en hulp bij het krijgen en behouden van een gezonde levensstijl.
 

voordelen unitedconsumers

Restitutiepolis kiezen

 

Restitutiepolis halverwege het jaar afsluiten

Een restitutieverzekering afsluiten kan jaarlijks van 12 november tot en met 31 december. Pakketwijzigingen kunt u doorgeven van 12 november tot en met 31 januari. Wilt u uw zorgverzekering wijzigen na 1 januari? Halverwege het jaar overstappen van zorgverzekering kan alleen in de volgende gevallen:


Restitutiepolis of naturapolis

Heeft de zorgverlener van uw voorkeur een contract met de zorgverzekeraar? Dan kunt u in plaats van de restitutiepolis ook kiezen voor de goedkopere naturapolis. Uw declaraties worden dan altijd rechtstreeks naar uw zorgverzekeraar gestuurd. Mocht er bij die declaratie sprake zijn van bijvoorbeeld een eigen risico, dan krijgt u hier later bericht over van uw zorgverzekeraar.

> Verschil natura- en restitutiepolis


UC Zorgadvies

Vindt u het lastig om een passende ziektekostenverzekering te kiezen? Geen probleem. Wij helpen u graag met zorgadvies op maat. Beantwoord een aantal korte vragen en ontdek in 3 minuten welke zorgverzekering past bij uw persoonlijke situatie.

> Doe de check

zorgadvies


Veelgestelde vragen over de restitutiepolis

Met een restitutiepolis krijgt u een vergoeding voor zorgkosten uit de basisverzekering. Het maakt hierbij niet uit of u kiest voor een zorgverlener met contract of een zorgverlener zonder contract.

Bij een zorgverlener met contract krijgt u 100% van de zorgkosten vergoed, zonder dat u iets voor hoeft te schieten. Bij zorgverleners zonder contract krijgt u 100% vergoed van het marktconform tarief. Dit is het tarief dat redelijk is voor bepaalde zorg in Nederland. Bij een zorgverlener zonder contract moet u de rekening eerst zelf betalen en vervolgens kunt u de factuur declareren bij uw zorgverzekeraar. 

Als uw zorgkosten hoger zijn dan het marktconform tarief, dan dient u het verschil zelf te betalen. Houd daarnaast rekening met het eigen risico of een eventuele eigen bijdrage. Wilt u weten wat het marktconform tarief is voor een bepaalde behandeling? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.

Het marktconform tarief is het tarief dat in de Nederlandse marktomstandigheden redelijk is voor een bepaalde behandeling. Geldt er geen wettelijk tarief voor de behandeling die u nodig heeft? Dan wordt maximaal het marktconform tarief vergoed. Een restitutiepolis vergoedt zorg van zorgverleners zonder contract tot 100% van het marktconform tarief.

Meer over tarieven

Bij een naturapolis en restitutiepolis krijgt u zorg uit de basisverzekering bij een zorgverlener met contract altijd 100% vergoed. Kiest u voor een zorgverlener zonder contract? Dan krijgt u bij een naturapolis slechts een deel van de zorgkosten vergoed, terwijl u bij een restitutiepolis 100% van het marktconform tarief vergoed krijgt. Dat maakt een restitutiepolis een meer uitgebreide basisverzekering. U heeft met een restitutieverzekering volledige keuzevrijheid in zorgverleners.

Verschil natura- en restitutiepolis

> Ik heb een andere vraag


Wij staan voor u klaar

boogje

Heeft u een vraag, opmerking of advies nodig? Onze medewerkers helpen u graag!

Unitedconsumers


Terug naar boven