Mantelzorgers kunnen alle hulp en ondersteuning gebruiken. Maar hoe kunnen ze een financiële compensatie ontvangen voor wat als vrijwilligerswerk wordt beschouwd? Op deze pagina leest u wat uw basisverzekering, een aanvullende verzekering en uw gemeente vergoedt.
Het is fijn om te kunnen zorgen voor een ander. Maar tijd voor uzelf schiet er soms bij in. Als verzekerde van UnitedConsumers door VGZ kunt u gratis de online workshop mantelzorgen volgen. Deze workshop biedt mantelzorgers handvatten om mentaal gezond te blijven.
Mantelzorg is in principe een vrijwillige en onbetaalde vorm van zorg – vaak van familieleden of vrienden die elkaar een helpende hand toesteken. Toch zijn er verschillende manieren waarop een zorgverzekering mantelzorg (deels) vergoedt. Lees hieronder over vergoedingen voor cursussen, psychische hulp en respijtzorg (vervangende mantelzorg).
Vanuit uw basisverzekering heeft u recht op 100% vergoeding voor een casemanager dementie. Deze persoon kan al uw vragen rondom dementie beantwoorden en u helpen in de omgang met uw dementerende naaste(n).
Vanuit de basisverzekering heeft u ook recht op een gratis online cursus 'omgaan met dementie'. Meld u gratis aan voor deze cursus.
De meeste zorg rondom mantelzorg wordt echter vergoed uit de aanvullende verzekering. Hieronder leggen wij u uit welke soorten zorg vergoed kunnen worden.
Mantelzorg is een zware taak. Mocht u er even tussenuit willen gaan, dan kan een herstellingsoord of zorghotel uw naaste verzorgen. Ook voor patiënten die van een operatie genezen of op een wachtlijst staan, is dit een goede optie.
De basisverzekering geeft een vergoeding wanneer dit wordt geregeld door het ziekenhuis. Bij een aanvullende verzekering ligt de vergoeding op een maximum van tussen de € 1.000 en € 2.000 per jaar.
In plaats van uw naaste naar een zorghotel te brengen, kunt u kiezen voor respijtzorg. Dan neemt een professional tijdelijk de zorg van u over – thuis of bij een dagverblijf.
Bijna alle aanvullende pakketten vergoeden een aantal dagen respijtzorg. Dit varieert van vergoedingen voor 4 dagen tot 15 dagen.
Loopt u tegen regels aan bij de zorg voor uw naaste? Daar is de mantelzorgmakelaar voor. Hij kan u helpen met praktische dingen zoals het aanvragen van toeslagen of het regelen van extra zorg. De mantelzorgmakelaar wordt vergoed uit bijna alle aanvullende pakketten.
Het Persoonsgebonden Budget (PGB) is een budget waarmee een patiënt zelf zorg inkoopt. Krijgt degene die u verzorgt een PGB, dan mag hij of zij dit bedrag gebruiken om u te vergoeden. Het maakt daarbij niet uit of u familie van elkaar bent of niet.
Maakt u zorgkosten voor iemand die bij u in huis woont, dan kunt u deze van uw loon aftrekken om op die manier minder belasting te betalen. Dit geldt uitsluitend bij zorg voor:
Lees hier welke zorgkosten (deels) aftrekbaar zijn.
Een gemeentelijk budget voor de ondersteuning en begeleiding van mantelzorgers is er altijd, maar hoe elke gemeente dit bedrag precies besteedt, verschilt. Bekijk hier welk budget uw gemeente voor mantelzorg heeft gereserveerd.
Als mantelzorger wilt u dat uw naaste altijd zo goed mogelijk geholpen wordt. Een cursus over verzorging of het leren aangeven van uw grenzen kan daarbij erg helpen.
De cursus DementieOnline vertelt u waar u mogelijk tegenaan loopt wanneer u voor iemand met dementie zorgt. Maar er is ook aandacht voor uw eigen houding en werkwijze in de meest uiteenlopende situaties. De basisverzekering vergoedt deze cursus.
Werken als mantelzorger is zwaar. Bij een burn-out, stress, angsten of relatieproblemen kunt u terecht bij de eerstelijns psycholoog. Deze wordt vergoed door de basisverzekering. Bij ernstige psychische problemen wordt u doorverwezen naar een gespecialiseerde psycholoog of psychiater.