Zorgverzekering 2021

Uw geboortedatum:

Medicijnen vergoeding

Vanuit uw basisverzekering krijgt u vrijwel altijd uw medicijnen vergoed. Hier betaalt u meestal wel eigen risico voor en in sommige gevallen een eigen bijdrage. Wij zijn de enige verzekeraar die bij voorkeursmedicijnen geen eigen risico rekent. Zo krijgt u voor sommige medicatie een volledige vergoeding uit de basisverzekering.

Medicijnen & eigen risico

Bent u 18 jaar of ouder? Dan betaalt u voor de meeste zorg uit de basisverzekering een eigen risico. Het verplicht eigen risico is € 385,-. Voor medicijnen geldt ook het eigen risico. Dit is het bedrag dat u zelf betaalt voordat u een vergoeding uit de basisverzekering krijgt.

Geen eigen risico voor veel medicijnen

Wij werken samen met VGZ voor onze zorgverzekering. En VGZ is de enige zorgverzekeraar in Nederland die medicijnen niet altijd verrekent met het eigen risico. Namelijk wanneer u kiest voor voorkeursgeneesmiddelen. Dit is vaak de goedkoopste variant van het medicijn.

Dit betekent dat u een volledige medicijnen vergoeding krijgt (een eventuele wettelijk eigen bijdrage niet meegerekend) en u dus geen eigen risico betaalt. Rekent uw apotheek terhandstellingskosten? In dat geval betaalt u wel een eigen risico.

Medicijnen vergoeding

De meeste medicijnen krijgt u vergoed vanuit de basisverzekering, zoals medicatie tegen een allergie. Dit geldt in ieder geval voor alle medicijnen die zijn opgenomen in het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). U kunt zien of uw medicatie in dit systeem is opgenomen op de website medicijnkosten.nl. Hier kunt u ook de voorwaarden bekijken.

Zijn uw medicijnen niet geregistreerd? Dan krijgt u alleen een medicijnen vergoeding in bijzondere situaties zoals:

  • Voor uw ziekte is in Nederland geen behandeling meer mogelijk. Het niet-geregistreerde medicijn is de enige uitweg.
  • Uw ziekte is zeldzaam en komt in Nederland slechts bij 1 op de 150.000 inwoners voor.
  • Er is geen ander gelijkwaardig medicijn dat wel is geregistreerd.

Vergoeding medicijnen chronisch zieken

Wanneer u chronisch ziek bent, heeft u meestal veel medicijnen nodig. De vergoeding voor medicijnen is voor iedereen gelijk, dus ook als u chronisch ziek bent. In één keer het eigen risico betalen hoeft gelukkig niet. U kunt uw eigen risico gespreid betalen.

Eigen bijdrage medicijnen

Sommige medicijnen kennen een wettelijke eigen bijdrage. Deze eigen bijdrage is door de overheid vastgesteld en krijgt u niet vergoed vanuit uw zorgverzekering. De eigen bijdrage los van het eigen risico. De wettelijke eigen bijdrage van een medicijn vindt u terug op medicijnkosten.nl.

Voorkeursbeleid (preferentiebeleid) medicijnen

Wij maken gebruik van een voorkeursbeleid voor de vergoeding van medicijnen. Een medicijn is er vaak van verschillende merken. Terwijl de inhoud van het medicijn hetzelfde is.

Voorkeursgeneesmiddelen zijn medicijnen van het voordeligste merk van een specifiek medicijn. U krijgt dus dezelfde medicatie, maar van een andere fabrikant. Deze voorkeursgeneesmiddelen krijgt u vergoed zonder eigen risico.

Op maat gemaakte medicijnen

Soms kan het voorkomen dat er een medicijn op maat gemaakt dient te worden. Dit gebeurt als het bijvoorbeeld niet de juiste vorm of sterkte heeft. Of u een machtiging nodig heeft én het medicijn vergoed krijgt, kan uw apotheker voor u nagaan. Er zijn twee soorten op maat gemaakte medicijnen:

  • Een magistrale bereiding: gemaakt door uw eigen apotheek.
  • Een doorgeleverde bereiding: gemaakt door een grootbereider (bereidingsapotheek).

Vergoeding magistrale bereidingen

Of u een magistrale bereiding - die speciaal voor u wordt bereid - vergoed krijgt, kan uw apotheker voor u beoordelen. Zij raadplegen hierbij de geldende wet- en regelgeving. Ook vertelt uw apotheker u of u een machtiging nodig heeft. 

Vergoeding doorgeleverde bereidingen

Zorgverzekeraars kijken samen welke doorgeleverde bereidingen vergoed worden. Dit doen zij in grondig overleg met apothekers, artsen en patiëntenorganisaties.

Bekijk ook:

ADHD medicatie
Homeopathie
Huisarts

 
Terug naar boven