Contact
Mijn UnitedConsumers

Vergoeding medicijnen & geneesmiddelenvergoedingssysteem

Vanuit de UnitedConsumers door VGZ zorgverzekeringen kun je een medicijnenvergoeding krijgen. Bekijk hieronder welke medicijnen vergoed worden en uit welke zorgverzekering je een medicijnen vergoeding krijgt.

 

Medicijnen vergoeding


Vergoeding medicijnen

Vanuit je basisverzekering krijg je veel soorten medicijnen vergoed. Dit geldt in ieder geval voor alle medicijnen die zijn opgenomen in het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Hier betaal je meestal wel eigen risico voor en in sommige gevallen een eigen bijdrage Je kunt zien of jouw medicatie in dit systeem is opgenomen op de website medicijnkosten.nl. Hier kun je ook de voorwaarden bekijken.


Medicijnen eigen risico

Ben je 18 jaar of ouder? Dan betaal je voor de meeste zorg uit de basisverzekering een eigen risico. Het verplicht eigen risico is € 385,-. Dit is het bedrag dat je zelf betaalt voordat je een vergoeding uit de basisverzekering krijgt. Of er een eigen risico geldt voor jouw medicijnen, vind je hier.


Geen eigen risico voor veel medicijnen

Wij werken samen met VGZ voor onze zorgverzekering. En VGZ is de enige zorgverzekeraar in Nederland die medicijnen niet altijd verrekent met het eigen risico. Namelijk wanneer je kiest voor voorkeursgeneesmiddelen. Dit is vaak de goedkoopste variant van het medicijn.

Dit betekent dat je een volledige medicijnen vergoeding krijgt (een eventuele wettelijk eigen bijdrage niet meegerekend) en je dus geen eigen risico betaalt. Rekent jouw apotheek terhandstellingskosten? In dat geval betaal je wel een eigen risico.


Eigen bijdrage medicijnen

Sommige medicijnen kennen een wettelijke eigen bijdrage. Deze eigen bijdrage is door de overheid vastgesteld en krijg je niet vergoed vanuit je zorgverzekering. De eigen bijdrage staat los van het eigen risico. De wettelijke eigen bijdrage van een medicijn vind je terug op medicijnkosten.nl.


Vergoeding medicijnen chronisch zieken

Wanneer je chronisch ziek bent, heb je meestal veel medicijnen nodig. De vergoeding voor medicijnen is voor iedereen gelijk, dus ook als je chronisch ziek bent. In één keer het eigen risico betalen hoeft gelukkig niet. Je kunt je eigen risico gespreid betalen.


Voorkeursbeleid medicijnen

Wij maken gebruik van een voorkeursbeleid voor de vergoeding van medicijnen. Een medicijn is er vaak van verschillende merken. Terwijl de inhoud van het medicijn hetzelfde is. Voorkeursgeneesmiddelen zijn medicijnen van het voordeligste merk van een specifiek medicijn. Je krijgt dus dezelfde medicatie, maar van een andere fabrikant.


Op maat gemaakte medicijnen vergoeding

Soms kan het voorkomen dat er een medicijn op maat gemaakt dient te worden. Dit gebeurt als het bijvoorbeeld niet de juiste vorm of sterkte heeft. Of je een machtiging nodig hebt én het medicijn vergoed krijgt, kan je apotheker voor je nagaan. Er zijn twee soorten op maat gemaakte medicijnen:

  • Een magistrale bereiding: gemaakt door jouw eigen apotheek.
  • Een doorgeleverde bereiding: gemaakt door een grootbereider (bereidingsapotheek).

Vergoeding magistrale bereidingen

Of je een magistrale bereiding - die speciaal voor jou wordt bereid - vergoed krijgt, kan jouw apotheker voor je beoordelen. Zij raadplegen hierbij de geldende wet- en regelgeving. Ook vertelt je apotheker jou of je een machtiging nodig hebt. 

Vergoeding doorgeleverde bereidingen

Zorgverzekeraars kijken samen welke doorgeleverde bereidingen vergoed worden. Dit doen zij in grondig overleg met apothekers, artsen en patiëntenorganisaties.


Zorgverlener vinden

In de UnitedConsumers Zorgzoeker vind je alle zorgverleners bij jou in de buurt.

> Vind een zorgverlener

 

Onze zorgverzekeringen

Wij bieden verschillende soorten zorgverzekeringen aan, zodat er altijd een pakket is dat bij je past.

> Bekijk zorgverzekeringen

 

Meer vergoedingen

ADHD medicatie
Homeopathie
Huisarts

 

 

Terug naar alle vergoedingen