Geneesmiddelenvergoedingssysteem

Medicijnen worden vrijwel altijd vergoed door de zorgverzekering, maar de wettelijke eigen bijdrage en het eigen risico zijn wel vaak van toepassing. VGZ rekent geen eigen risico voor voorkeursmedicijnen, waardoor u bij VGZ vaak een volledige vergoeding krijgt voor uw medicatie.

Hoe werkt de vergoeding voor medicatie?

De meeste medicatie krijgt u gewoon vergoed vanuit de basisverzekering. Dit geldt voor alle medicijnen die zijn opgenomen in het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). U kunt zien of uw medicatie in dit systeem is opgenomen op de website medicijnkosten.nl. Hier kunt u ook de voorwaarden bekijken.

Wettelijke eigen bijdrage op medicijnen

Sommige medicijnen kennen een wettelijke eigen bijdrage. Deze eigen bijdrage is door de overheid vastgesteld en krijgt u niet vergoed vanuit uw zorgverzekering. De wettelijke eigen bijdrage van een medicijn staat ook vermeld op medicijnkosten.nl.

Vanaf 2019 geldt voor medicijnen een maximale eigen bijdrage van € 250,- per jaar. 

Bij VGZ geen eigen risico voor de meeste medicijnen

Medicijnen worden vergoed vanuit de basisverzekering en daarom geldt het eigen risico voor iedereen van 18 jaar en ouder. Echter is VGZ de enige zorgverzekeraar in Nederland die medicijnen niet verrekent met het eigen risico wanneer u kiest voor voorkeursgeneesmiddelen. Dit zorgt ervoor dat u de medicijnen volledig vergoed krijgt (m.u.v. een eventuele wettelijke eigen bijdrage) en geen eigen risico hoeft te betalen. Voor de terhandstellingskosten die de apotheek rekent, geldt wel het eigen risico.

Voorkeursbeleid

Eenzelfde medicijn is er vaak van verschillende merken, terwijl de inhoud van het medicijn hetzelfde is. Voorkeursgeneesmiddelen zijn medicijnen van het voordeligste merk van een bepaald medicijn. U krijgt dus dezelfde medicatie, maar wellicht van een andere fabrikant. Deze voorkeursgeneesmiddelen krijgt u door VGZ vergoed zonder eigen risico.

Apotheek met een contract

Voor een optimale vergoeding van medicatie gaat u naar een apotheek waar VGZ een contract mee heeft. Wanneer VGZ geen contract heeft met een apotheek krijgt u mogelijk een lagere vergoeding voor uw medicijnen. VGZ heeft met veel apotheken contracten, waardoor er altijd één bij u in de buurt is.

Slechts voor enkele medicijnen is toestemming nodig van VGZ. Dit zijn bijvoorbeeld op maat gemaakte medicijnen. Uw arts en apotheek weten hiervan en stellen u op de hoogte wanneer dit zo is.

Wilt u meer weten over de vergoeding van medicijnen, neem dan contact op via zorg@unitedconsumers.com of via 040 235 05 60. U krijgt direct iemand aan de lijn die u kan voorzien van informatie en advies, passende bij uw situatie. Dat is wat we doen.

Korting op uw VGZ zorgverzekering

Bij VGZ bent u uitstekend verzekerd en VGZ geeft de beste vergoeding voor voorkeursgeneesmiddelen, waardoor u geen eigen risico hoeft te betalen over deze medicatie. Het UnitedConsumers ZorgCollectief biedt 10% korting aan op de premie van de VGZ zorgverzekering. Zo bespaart u maandelijks op uw vaste lasten en houdt u meer geld over voor leukere dingen. Meld u direct aan.

Bereken uw premiekorting

Lees ook

Vergoeding huisarts
Vergoeding anticonceptie