Medicijnen vergoeding

Vanuit uw basisverzekering krijgt u vrijwel altijd uw medicijnen vergoeding. Hier betaalt u meestal wel eigen risico voor en in sommige gevallen een eigen bijdrage. VGZ is de enige verzekeraar die bij voorkeursmedicijnen geen eigen risico rekent. Zo krijgt u bij VGZ voor sommige medicatie een volledige vergoeding uit de basisverzekering.

 
Vrijwel alle medicijnen worden vergoed uit de basisverzekering
 
Vergoeding uit aanvullende verzekering
 
Eigen risico van toepassing op sommige medicijnen
 
Eigen bijdrage van toepassing bij verschillende medicijnen

Medicijnen & eigen risico

Bent u 18 jaar of ouder? Dan betaalt u voor de meeste zorg uit de basisverzekering een eigen risico. Het verplicht eigen risico is € 385,-. Voor medicijnen geldt ook het eigen risico. Dit is het bedrag dat u zelf betaalt voordat u een vergoeding uit de basisverzekering krijgt.

Bij VGZ geen eigen risico voor veel medicijnen

Een vergoeding voor medicijnen komt uit de basisverzekering. Voor de meeste zorg uit de basisverzekering betaalt u eigen risico. VGZ is echter de enige zorgverzekeraar in Nederland die medicijnen niet altijd verrekent met het eigen risico wanneer u kiest voor voorkeursgeneesmiddelen. Dit is vaak de goedkoopste variant van het medicijn.

Dit betekent dat u een volledige medicijnen vergoeding krijgt (een eventuele wettelijk eigen bijdrage niet meegerekend) en u dus geen eigen risico betaalt. Rekent uw apotheek terhandstellingskosten? In dat geval betaalt u wel een eigen risico.

Medicijnen vergoeding

De meeste medicijnen krijgt u vergoed vanuit de basisverzekering, zoals medicatie tegen een allergie. Dit geldt in ieder geval voor alle medicijnen die zijn opgenomen in het geneesmiddelvergoedingssysteem (GVS). U kunt zien of uw medicatie in dit systeem is opgenomen op de website medicijnkosten.nl. Hier kunt u ook de voorwaarden bekijken.

Zijn uw medicijnen niet geregistreerd? Dan krijgt u alleen een medicijnen vergoeding in bijzondere situaties zoals:

  • Voor uw ziekte is in Nederland geen behandeling meer mogelijk. Het niet-geregistreerde medicijn is de enige uitweg.
  • Uw ziekte is zeldzaam en komt in Nederland slechts bij 1 op de 150.000 inwoners voor.
  • Er is geen ander gelijkwaardig medicijn dat wel is geregistreerd.

Vergoeding medicijnen chronisch zieken

Wanneer u chronisch ziek bent, heeft u meestal veel medicijnen nodig. De vergoeding voor medicijnen is voor iedereen gelijk, dus ook als u chronisch ziek bent. In één keer het eigen risico betalen hoeft gelukkig niet. U kunt bij VGZ en Bewuzt uw eigen risico gespreid betalen.

Eigen bijdrage medicijnen

Sommige medicijnen kennen een wettelijke eigen bijdrage. Deze eigen bijdrage is door de overheid vastgesteld en krijgt u niet vergoed vanuit uw zorgverzekering. De eigen bijdrage staat dan ook los van het eigen risico. De wettelijke eigen bijdrage van een medicijn vindt u terug op medicijnkosten.nl.

Vanaf 2019 geldt voor medicijnen een maximale eigen bijdrage van € 250,- per kalenderjaar.

Voorkeursbeleid (preferentiebeleid) medicijnen

VGZ maakt gebruik van een voorkeursbeleid voor de vergoeding van medicijnen. Een medicijn is er vaak van verschillende merken. Terwijl de inhoud van het medicijn hetzelfde is.

Voorkeursgeneesmiddelen zijn medicijnen van het voordeligste merk van een specifiek medicijn. U krijgt dus dezelfde medicatie, maar van een andere fabrikant. Deze voorkeursgeneesmiddelen krijgt u door VGZ vergoed zonder eigen risico.

Apotheek met een contract

VGZ heeft met de meeste apotheken contracten, waardoor er altijd een bij u in de buurt is. Wilt u gebruik maken van de 100% medicijnen vergoeding, dan gaat u naar een gecontracteerde apotheek. Wanneer uw apotheek niet gecontracteerd is, krijgt u mogelijk een lagere vergoeding voor uw medicijnen.