Contact
Mijn UnitedConsumers

Stoppen met roken

Roken - en zelfs meeroken - is slecht voor de gezondheid, en je hebt daarom misschien al meerdere pogingen gedaan om te stoppen. Stoppen met roken wordt vergoed door je zorgverzekering, mede omdat niet roken veel gezonder is voor je. Zorgverzekeraars en de overheid zetten zich dan ook gezamenlijk in om het stoppen met roken zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Hieronder lees je meer over wat je zorgverzekering voor je kan betekenen op dit gebied.


Stoppen met roken in de basisverzekering

Als je wilt stoppen met roken, kun je het stoppen-met-roken-programma volgen. Hierbij wordt medicatie gecombineerd met een behandeling en deze aanpak wordt vergoed uit de basisverzekering. Vanaf 2020 betaal je geen eigen risico meer voor het stoppen-met-roken-programma.


5 tips om te stoppen met roken

Naast het stoppen-met-roken-programma kun je ook proberen zelf te stoppen met roken. Wij geven je 5 tips die je kunnen helpen bij het stopen met roken:

 • Tip 1: Vind een gezonde vervanging
  Sigaretten hebben een negatief effect op de gezondheid en conditie. Trek er daarom lekker op uit en oefen een sport uit die je leuk vindt. Merk je dat je wilt snoepen? Kies dan voor een gezonde snack, zoals snoeptomaten of worteltjes.
   
 • Tip 2: Beloon jezelf
  Iemand die een klein pakje per dag rookt, geeft ruim € 250,- per maand uit. Beloon jezelf met het geld dat je bespaart door het stoppen met roken. Zo wordt stoppen met roken ook nog eens leuk!
   
 • Tip 3: Zorg voor voldoende afleiding
  Met voldoende afleiding voorkom je dat je in de verleiding komt om een sigaret op te steken. Leg je focus op iets anders, zoals een hobby of sport, zodat je niet toe kunt geven aan de verleiding.
   
 • Tip 4: Ontwijk rokers niet
  Is er een roker in je gezelschap of biedt iemand je een sigaret aan? Zeg meteen dat je gestopt bent. Zo kunnen de rokers rekening met je rekening houden.
   
 • Tip 5: Maak geen uitzonderingen
  Houd jezelf niet voor de gek door te minderen of alleen op gelegenheden te roken. Als je de keuze maakt om te stoppen met roken, stop dan helemaal.

Zorgverlener vinden

In de UnitedConsumers Zorgzoeker vind je alle zorgverleners bij jou in de buurt.

> Vind een zorgverlener

 

Onze zorgverzekeringen

Wij bieden verschillende soorten zorgverzekeringen aan, zodat er altijd een pakket is dat bij je past.

> Bekijk zorgverzekeringen

 

Meer vergoedingen

Leefstijlcheck
Cursussen
Huisarts

 

 

Terug naar alle vergoedingen