Zorgverzekering 2021

Uw geboortedatum:

Stoppen met roken

Roken - en zelfs meeroken - is slecht voor de gezondheid, en u heeft daarom misschien al meerdere pogingen gedaan om te stoppen. Stoppen met roken is niet altijd zo makkelijk als het klinkt. Wist u bijvoorbeeld dat uit onderzoek blijkt dat er gemiddeld 2,4 stoppogingen nodig zijn om van het roken af te komen? Daarom is het fijn als u hier hulp bij krijgt. 

Stoppen met roken wordt vergoed door uw zorgverzekering, mede omdat niet roken zo veel gezonder is voor u. Zorgverzekeraars en de overheid zetten zich dan ook gezamenlijk in om het stoppen met roken zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Hieronder leest u meer over wat uw zorgverzekering voor u kan betekenen op dit gebied.

Stoppen met roken in de basisverzekering

Als u wilt stoppen met roken, kunt u het stoppen-met-roken-programma volgen. Hierbij wordt medicatie gecombineerd met een behandeling en deze aanpak wordt vergoed uit de basisverzekering

In het stoppen-met-roken-programma kunt u gebruik maken van:

  • Nicotinevervangers (pleisters en kauwgom).
  • Medicijnen die de rookbehoefte wegnemen.
  • Advies en begeleiding om te stoppen met roken.

Naast deze medicatie en de behandelingen bieden veel zorgverzekeraars vaak extra ondersteuning bij het stoppen met roken, bijvoorbeeld in de vorm van handige apps of een mobiele stopcoach.

Vanaf 2020 betaalt u geen eigen risico meer voor het stoppen-met-roken-programma.

Stoppen met roken voor chronisch zieken

Voor mensen met een chronische ziekte bestaan aparte (gecontracteerde) zorgprogramma’s waar het stoppen met roken vaak een onderdeel van is. Het gaat hierbij om zorgprogramma’s voor:

  • COPD.
  • Hart- en vaatziekten.
  • Astma (vanaf 16 jaar).
  • Diabetes mellitus, type 2.

Daarnaast is het ook mogelijk dat u van uw arts het advies krijgt om voor een ingreep (tijdelijk) te stoppen met roken, zodat de operatie een grotere slagingskans heeft. In dat geval kunt u een stopcoach vergoed krijgen of u laten behandelen door uw huisarts.

Bekijk ook:

Leefstijlcheck
Cursussen
Huisarts

 
Terug naar boven