Vergoeding tandarts

Reguliere tandzorg wordt voor volwassenen niet uit de basisverzekering vergoed. Dit gebeurt alleen in bijzondere gevallen. Voor kinderen tot 18 jaar komt de tandarts vergoeding wel uit de basisverzekering. Een kunstgebit of kaakchirurgie wordt ook uit de basisverzekering vergoed. Hier betaalt u wel eigen risico en voor het kunstgebit een eigen bijdrage voor. 

Soort tandzorg

Basisverzekering

Aanvullende verzekering

Tandartszorg tot 18 jaar
 
 
Tandartszorg vanaf 18 jaar  
 
Gebitsprothese/klikgebit
 
 
Kaakchirurgie
 
 
Orthodontie  
 
Tandongevallen  
 

Eigen risico tandarts

Voor tandartskosten die vergoed worden uit de aanvullende verzekering geldt geen eigen risico. Op tandzorg uit de basisverzekering, zoals een gebitsprothese of kaakchirurgie, geldt wel het eigen risico voor iedereen van 18 jaar en ouder.

Tandartsvergoeding aanvullende verzekering

Zowel VGZ als Bewuzt bieden verschillende tandartsverzekeringen voor een tandarts vergoeding. U krijgt een maximum budget per kalenderjaar voor reguliere tandzorg. De hoogte van dit budget verschilt per verzekering. Orthodontie, protheses en tandongevallen hebben bij VGZ een eigen vergoeding. Deze staan dus los van uw budget voor reguliere tandartszorg.

VGZ tandartsvergoeding

Bij VGZ krijgt u de periodieke controle voor 100% vergoed en overige behandelingen voor 80%.

VGZ Tandverzekeringen

 
Tand Goed € 250,- per kalenderjaar
Tand Beter € 500,- per kalenderjaar
Tand Best € 1000,- per kalenderjaar

VGZ Alles-In-1 Pakketten

 
Jong Basis € 150,- per kalenderjaar
Jong Uitgebreid € 450,- per kalenderjaar
Single/Duo Basis € 250,- per kalenderjaar
Single/Duo Uitgebreid € 450,- per kalenderjaar
Gezin Basis € 250,- per kalenderjaar
Gezin Uitgebreid € 450,- per kalenderjaar
Vitaal Basis € 250,- per kalenderjaar
Vitaal Uitgebreid € 450,- per kalenderjaar

Bewuzt tandartsvergoeding

Bij Bewuzt krijgt u zowel de periodieke controle als overige behandelingen voor 75% vergoed. Bewuzt heeft geen apart budget voor orthodontie of gebitsprotheses. U krijgt wel bij elke Bewuzt basisverzekering een gratis tandongevallen verzekering.

Tand Goed € 250,- per kalenderjaar
Tand Beter € 500,- per kalenderjaar

Tandartsverzekering afsluiten

Zoals bij elke aanvullende verzekering is het verstandig om goed te kijken of het afsluiten ervan nuttig is voor u. Dit doet u door de kosten van de premie te vergelijken met de kosten die u zonder de verzekering zelf moet betalen.

Heeft u nooit problemen met uw gebit en gaat u alleen voor de controles? Dan is het goedkoper om geen tandartsverzekering af te sluiten en deze kosten zelf te betalen. Heeft u vaker gaatjes, maakt u regelmatig gebruik van de mondhygiënist of verwacht u andere kosten buiten de controles, dan kan een tandartsverzekering afsluiten voordeliger zijn.

Naar welke tandarts?

U mag naar iedere tandarts, tandprotheticus of mondhygiënist gaan. De tandartstarieven zijn wettelijk vastgesteld door de overheid, waardoor iedere tandarts en mondhygiënist dezelfde prijzen hanteert voor een bepaalde behandeling.

Wat wordt niet vergoed?

  • De tandarts vergoeding kunt u niet gebruiken voor orthodontie. In een aantal aanvullende verzekeringen van VGZ is hier een apart budget voor.
  • Voor gebitsreiniging geldt een maximale vergoeding van 60 minuten per kalenderjaar. Van deze 60 minuten krijgt u 80% vergoed.
  • De kosten voor een niet nagekomen afspraak.
  • Volledige narcose.

Tandarts vergoeding voor kinderen

Kinderen tot 18 jaar krijgen de tandartsvergoeding uit de basisverzekering. Voor orthodontie onder de 18 jaar is een VGZ tandverzekering of een VGZ Alles-In-1 Pakket nodig die orthodontie vergoedt.

Narcose tandarts vergoed door verzekering

Zowel bij VGZ als Bewuzt krijgt u een eventuele gehele narcose en de voorbereiding hiervan niet vergoed. Plaatselijke verdovingen krijgt u bij VGZ voor 80% en bij Bewuzt voor 75% vergoed.

Lees meer: