Contact
Mijn UnitedConsumers

Voorkeursbeleid

Geneesmiddelen worden door uw zorgverzekering vergoed. Er is vaak wel een voorwaarde: alleen voor de variant met de laagste prijs ontvangt u een vergoeding. Dit wordt het voorkeursbeleid genoemd. Zorgverzekeraars doen dit om de zorg betaalbaar en de verzekeringspremies zo laag mogelijk te houden.

Wat zijn voorkeursmedicijnen?

Een geneesmiddel wordt vaak door meerdere fabrikanten geproduceerd. Zij maken allemaal hetzelfde identieke medicijn, met dezelfde werking. Toch zit er een verschil in de prijs. De een is duurder dan de ander, terwijl de kwaliteit en inhoud hetzelfde is.

Het goedkoopste merk wordt vergoed uit de basisverzekering. We hebben het dan over het voorkeursmedicijn. Alle voorkeursmedicijnen zijn door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen goedgekeurd op het gebied van kwaliteit, werkzaamheid en veiligheid.

Het voorkeursbeleid in de apotheek

U hoeft bij het afhalen van uw medicijnen in de apotheek niet aan te geven dat u graag het voorkeursmedicijn wilt ontvangen; dit wordt vanzelf geregeld. Zorgverzekeraars en artsen hebben met elkaar afgesproken dat in plaats van een merknaam, de werkzame stof op het recept wordt vermeld. Op die manier kan uw apotheker u het voorkeursmedicijn meegeven.

Een uitzondering op het voorkeursbeleid

Soms is het voorschrijven van een voorkeursmedicijn medisch niet verantwoord. Bijvoorbeeld als u een allergie heeft voor een vul- of hulpstof in het voorkeursmedicijn. In een dergelijk geval krijgt u uiteraard een duurder geneesmiddel voorgeschreven én vergoed. Uw arts moet dan wel op het recept vermelden dat het medisch noodzakelijk is.

Er kan pas afgeweken worden van het voorkeursmedicijn wanneer u dit al eerder heeft gebruikt. Apothekers controleren dit bij de uitgifte van het geneesmiddel. Hierdoor is het mogelijk dat u toch het voorkeursmiddel meekrijgt.

Voorkeursmedicijnen en eigen risico

Als u uw zorgverzekering via UnitedConsumers afsluit, betaalt u voor de meeste voorkeursmedicijnen geen eigen risico. Zo heeft u dus meteen voordeel van het voorkeursbeleid. Wel betaalt u nog zelf de terhandstellingskosten van de apotheek. Kosten van medicijnen die niet als voorkeursmedicijn zijn aangemerkt, vallen wel onder het eigen risico

Terug naar boven