Naturapolis: wat is een natura verzekering?

Maakt u zorgkosten? Dan betaalt uw zorgverzekering deze direct aan uw zorgverlener als u een naturapolis heeft. Alleen de zorg van gecontracteerde zorgverleners wordt volledig vergoed. Bij niet-gecontracteerde zorgverleners krijgt u nog 80% van de zorgkosten vergoed. De naturapolis is één van de twee typen basisverzekeringen en ook de meest voorkomende en goedkoopste basisverzekering. Wij leggen u graag uit wat een naturapolis precies is en of de naturapolis bij u past.

UC door VGZ

VGZ Ruime Keuze

VGZ Naturaverzekering

vink Gecontracteerde zorgverlener: 100% vergoed
vink Niet gecontracteerde zorgverlener: 80% vergoed van het marktconform tarief

€ 113,95 p/mnd

 

Wat is een naturapolis? 

De naturapolis, of naturaverzekering, verzekert u van zorg in natura. Dit is dan ook de letterlijke betekenis van 'naturapolis'. Dat betekent dat uw zorgkosten direct worden betaald door uw zorgverzekeraar. Dit geldt echter wel alleen voor zorgkosten van zorgverleners waar uw verzekeraar een contract mee heeft afgesloten. En alleen voor kosten die vanuit de basisverzekering worden vergoed.

Hoe werkt de naturapolis?

Zorgverzekeraars maken voor de naturapolis dus afspraken met zorgaanbieders. Daardoor kunnen zij de kwaliteit en eerlijke kosten van de zorg garanderen. Bij een naturapolis maakt u gebruik van deze gecontracteerde zorg. U kunt voor een volledige en directe vergoeding uitsluitend bij deze zorgaanbieders terecht. Gaat u naar een zorgverlener zonder contract? Dan krijgt u nog 80% van de kosten vergoed.

Naturapolis afsluiten

VGZ UC logo

Hoe beperkt is de keuze bij een naturapolis?

U hoeft zeker niet bang te zijn dat u nergens terecht kunt. De meeste zorgverzekeraars hebben namelijk contracten met alle (grote) ziekenhuizen in Nederland. Bij de naturapolis moet uw zorgverlener dus een contract hebben met uw zorgverzekering. In de meeste gevallen zal dit het geval zijn. U kunt er dus vanuit gaan dat u altijd naar het ziekenhuis kunt bij u in de buurt. Of bij de (grotere) huisartsenpraktijken.

Wilt u naar een specifieke zorgverlener? Dan kan het zijn dat de keuze bij een naturapolis toch te beperkt voor u is. Wellicht is een restitutiepolis dan een betere optie.

Naturapolis of restitutiepolis?

Naast de naturapolis kunt u kiezen voor een restitutiepolis. Het belangrijkste verschil is de keuzevrijheid in zorgverleners en de vergoeding voor gecontracteerde en niet-gecontracteerde zorg. Wij zetten de belangrijkste verschillen voor u op een rijtje.

Naturapolis Restitutiepolis
U kunt voor 100% vergoeding alleen bij gecontracteerde zorgverleners terecht U heeft volledige keuzevrijheid in zorgverleners en kunt zowel bij gecontracteerde als niet-gecontracteerde zorgverleners terecht
U krijgt bij niet-gecontracteerde zorgverleners slechts 80% van de kosten vergoed U krijgt bij zowel gecontracteerde als niet-gecontracteerde zorgverleners 100% vergoed
De naturapolis is de goedkoopste basisverzekering

De restitutiepolis is de duurste basisverzekering

Uw zorgverzekering betaalt uw zorgfacturen direct aan de zorgverlener U schiet de zorgkosten voor en declareert uw rekening vervolgens bij uw zorgverzekeraar

Is de naturapolis iets voor u?

De naturapolis is de meest gekozen basis zorgverzekering in Nederland. Maar is dit ook de beste zorgverzekering voor u? Of bent u beter af met een restitutiepolis? Bekijk welke situatie het meest overeenkomt met uw eigen situatie en u weet welke zorgverzekering het beste bij u past: de naturapolis of de restitutiepolis.

Naturapolis Restitutiepolis
U heeft weinig specifieke zorg nodig U heeft regelmatig specifieke zorg nodig
U ontvangt zorg van gecontracteerde zorgverleners U ontvangt regelmatig zorg van niet-gecontracteerde zorgverleners
U heeft geen sterke voorkeur voor een bepaalde zorgverlener U heeft een sterke voorkeur voor bepaalde zorgverleners
U wilt liever geen zorgfacturen voorschieten U vindt het niet erg om een zorgfactuur voor te schieten
U bent op zoek naar de goedkoopste zorgverzekering U vindt het niet erg om wat meer te betalen voor extra keuzevrijheid

Voordelen en nadelen naturapolis

Zoals ieder product heeft ook een zorgverzekering voor- en nadelen. Waarschijnlijk zijn de voordelen van de naturapolis u inmiddels wel bekend. U kiest namelijk voor een goedkope zorgverzekering, waarbij u geen geld hoeft voor te schieten en 100% vergoeding krijgt bij gecontracteerde zorgverleners.

Naast deze voordelen heeft de naturapolis eigenlijk maar één echt nadeel. U kunt namelijk niet bij alle zorgverleners terecht zonder dat u hoeft bij te betalen. Vindt u het wel belangrijk om overal terecht te kunnen? Dan kunt u het beste kiezen voor een restitutiepolis.

Meer keuzevrijheid in zorgaanbieders?

Mensen die toch voor een restitutiepolis kiezen, doen dit meestal omdat ze dan volledige keuzevrijheid hebben. U mag hierbij namelijk zelf kiezen naar welke zorgverlener u gaat. Gaat u bijvoorbeeld altijd naar dezelfde fysiotherapeut. Maar heeft deze geen contract met VGZ of Bewuzt. Dan past een restitutiepolis waarschijnlijk beter bij u.

Restitutiepolis afsluiten

Naturapolis aanvullen

Wilt u graag nog wat extra dekking en zekerheid? Dan kunt u uw basis naturaverzekering aanvullen met een aanvullende verzekering of een tandartsverzekering. Zo kunt u kiezen voor een klein pakket voor net dat extra beetje zekerheid of een volledig uitgebreid pakket dat al uw zorgrisico's afdekt. De keuze is aan u!

Aanvullende verzekering afsluiten

Veelgestelde vragen over de Naturapolis

De naturapolis, of naturaverzekering, verzekert u van zorg in natura. Dit is dan ook de letterlijke betekenis van 'naturapolis'. Dat betekent dat uw zorgkosten direct worden betaald door uw zorgverzekeraar. Dit geldt echter wel alleen voor zorgkosten van zorgverleners waar uw verzekeraar een contract mee heeft afgesloten. En alleen voor kosten die vanuit de basisverzekering worden vergoed.

Zorgverzekeraars maken voor de naturapolis dus afspraken met zorgaanbieders. Daardoor kunnen zij de kwaliteit en eerlijke kosten van de zorg garanderen. Bij een naturapolis maakt u gebruik van deze gecontracteerde zorg. U kunt voor een volledige en directe vergoeding uitsluitend bij deze zorgaanbieders terecht. Gaat u naar een zorgverlener zonder contract? Dan krijgt u nog 80% van de kosten vergoed.

Kort gezegd: bij een naturapolis gaat u naar zorgaanbieders met wie uw verzekeraar een contract heeft. Bij een restitutiepolis mag u zelf kiezen naar welke zorgaanbieder u gaat. Daarnaast verschilt de manier van declareren. Bij een restitutiepolis moet u vaak het bedrag voorschieten.