Naturapolis

De zorgverzekering kent twee type basisverzekeringen. De naturapolis en de restitutiepolis. De naturapolis is de meest voorkomende zorgverzekering en is tevens de goedkoopste. Wij leggen je graag uit wat een naturapolis precies inhoudt en welke vorm het beste bij u past.

Naturapolis afsluiten

 

Wat is een naturapolis?

De naturapolis verzekert u van zorg in natura. Dat betekent dat uw zorgkosten direct worden betaald door uw zorgverzekeraar. Dit geldt echter wel alleen voor zorgkosten van zorgverleners waar uw verzekeraar een contract mee heeft afgesloten. En alleen voor kosten die vanuit de basisverzekering worden gedekt.

Zorgverzekeraars maken voor de naturapolis dus afspraken met zorgaanbieders. Daardoor hebben zij grip op kwaliteit en prijs. Bij een naturapolis maakt u gebruik van deze gecontracteerde zorg. U kunt voor een volledige en directe vergoeding uitsluitend bij deze zorgaanbieders terecht. Gaat u naar een zorgverlener zonder contract? Dan krijgt u toch nog 80% vergoed.

U hoeft echter zeker niet bang te zijn dat u nergens terecht kunt. De meeste zorgverzekeraars hebben namelijk contracten met alle (grote) ziekenhuizen in Nederland.

Natura of restitutiepolis: Wat is het verschil?

Naast de naturapolis kunt u kiezen voor een restitutiepolis. Het belangrijkste verschil is de keuzevrijheid in zorgverleners. Bij de naturapolis krijgt u alleen bij gecontracteerde zorgverleners 100% vergoed. U mag wel naar een ongecontracteerde zorgaanbieder gaan, daar krijgt u echter niet de volledige kosten vergoed.

Bij een restitutiepolis heeft u volledige keuzevrijheid. U krijgt dan bij ongecontracteerde zorgverleners alsnog 100% (van het gemiddeld gecontracteerde tarief) vergoed. Heeft u een restitutiepolis en gaat u naar een ongecontracteerde zorgverlener? Dan schiet u meestal eerst de factuur zelf voor. Deze declareert u later bij uw zorgverzekeraar. 

Bij de naturapolis stuurt de zorgverlener de factuur altijd direct naar uw zorgverzekeraar. Ook bij ongecontracteerde zorg. Daardoor hoeft u de rekening niet zelf te betalen. Is het eigen risico van toepassing? Dan krijgt u automatisch bericht van uw verzekeraar.

Naturapolis goedkoper dan restitutiepolis

U heeft met de naturapolis een zorgverzekering met veel keuzevrijheid. VGZ sluit elk jaar namelijk met alle reguliere ziekenhuizen, huisartsen en apotheken een contract af. Dat betekent dat u met de naturapolis vrijwel altijd bij een ziekenhuis naar keuze terecht kunt.

Met een restitutiepolis heeft u echter nóg meer keuzevrijheid. Daardoor is dit type zorgverzekering duurder dan de naturapolis. Bent u op zoek naar een goedkope zorgverzekering? Dan past de naturapolis waarschijnlijk het beste bij u.

Meer keuzevrijheid in zorgaanbieders?

Mensen die toch voor een restitutiepolis kiezen, doen dit meestal omdat ze dan volledige keuzevrijheid hebben. U mag hierbij namelijk zelf kiezen naar welke zorgverlener u gaat. Gaat u bijvoorbeeld altijd naar dezelfde fysiotherapeut. Maar heeft deze geen contract met VGZ of Bewuzt. Dan past een restitutiepolis waarschijnlijk beter bij u.

Restitutiepolis afsluiten?