Naturapolis of Naturaverzekering

De zorgverzekering kent twee basisvormen. De naturapolis en de restitutiepolis. De naturaverzekering is de meest voorkomende van die twee en is tevens de goedkoopste. Wij leggen je graag uit wat een naturapolis precies inhoudt.

Wat is een naturapolis?

De naturapolis verzekert u van zorg in natura. Dat betekent dat uw zorgkosten direct worden betaald door de zorgverzekeraar. Dit geldt echter wel alleen voor zorgverleners waar de verzekeraar een contract mee heeft gesloten.

Naturapolis afsluiten

Hoe werkt de naturapolis?

Zorgverzekeraars maken voor de naturapolis afspraken met zorgaanbieders. Daardoor hebben zij grip op kwaliteit en prijs. Dit heet gecontracteerde zorg. Bij een naturaverzekering maakt u gebruik van deze gecontracteerde zorg. U kunt dus voor een volledige vergoeding uitsluitend bij deze zorgaanbieders terecht. Gaat u naar een zorgverlener zonder contract? Dan krijgt u toch nog 80% vergoed.

Verschil naturapolis en restitutiepolis

Naast de naturapolis kunt u kiezen voor een restitutiepolis. Het belangrijkste verschil is de keuzevrijheid in zorgverleners.  Bij de naturaverzekering krijgt u alleen bij gecontracteerde zorg 100% vergoed. U mag wel naar een ongecontracteerde zorgaanbieder gaan, daar krijgt u echter niet de volledige kosten vergoed.

Bij een restitutiepolis heeft u volledige keuzevrijheid. U krijgt dan bij ongecontracteerde zorg alsnog 100% van het gemiddeld gecontracteerde tarief vergoed. Heeft u een restitutiepolis en gaat u naar een ongecontracteerde zorgverlener? Dan schiet u meestal eerst de factuur zelf voor. Deze declareert u later bij uw zorgverzekeraar. 

Bij de naturapolis stuurt de zorgverlener de factuur altijd direct naar uw zorgverzekeraar.  Ook bij ongecontracteerde zorg. U krijgt dan automatisch bericht indien u een deel van de factuur zelf moet betalen.

Goedkopere zorgverzekering

U heeft met de naturapolis een zorgverzekering met veel keuzevrijheid, maar niet zo veel als bij de restitutiepolis. Daarom is de naturapolis goedkoper. VGZ sluit elk jaar opnieuw met alle reguliere ziekenhuizen, huisartsen en apotheken een contract af. Dat betekent dat u met de naturapolis vrijwel altijd bij een ziekenhuis naar keuze terecht kunt. Ruime keuzevrijheid en een goedkope zorgverzekering dus. Goed voor elkaar.

Meer keuzevrijheid in zorgaanbieders

Mensen die toch voor een restitutiepolis kiezen, doen dit meestal omdat ze dan volledige keuzevrijheid hebben. U mag hierbij namelijk zelf kiezen naar welke zorgverlener u gaat. Gaat u bijvoorbeeld altijd naar dezelfde fysiotherapeut. Maar heeft deze geen contract met VGZ. Dan past een restitutiepolis misschien wel beter bij u.

Restitutiepolis afsluiten?