UnitedConsumers
Achtergrond

Zorgverzekering bij scheiden of uit elkaar gaan

Bij een scheiding of het besluit om uit elkaar te gaan, komt veel kijken. Je moet het een en ander regelen en start beiden een nieuw leven. Een scheiding heeft mogelijk ook effect op je zorgverzekering.

Zorgverzekering bij scheiding

Als je samen met je (ex-) partner op een polis staat, dan dient de polis gesplitst te worden. Op deze manier krijgen jullie beiden een eigen polis en een eigen zorgverzekering. Het is belangrijk dat je weet hoe jouw polis in elkaar zit. Ben je hoofdverzekerde of medeverzekerde? Deze informatie vind je terug op je polis in Mijn UnitedConsumers. Wij lichten mogelijke situaties toe:

Je bent hoofdverzekerde

Als hoofdverzekerde staat je (ex-) partner bijgeschreven op je polis. In dit geval is het belangrijk dat je (ex-) partner een eigen zorgverzekering afsluit of ervoor zorgt dat hij of zij op de polis bij iemand anders wordt gezet. De nieuwe zorgverzekering gaat in op de eerste dag van de maand na het verzoek tot splitsing van de polis.

Je bent medeverzekerde

Als medeverzekerde sta je bijgeschreven op de polis van je (ex-) partner. Je dient een nieuwe zorgverzekering af te sluiten of jezelf bij te schrijven op een andere polis. Vervolgens word je automatisch van de polis van je (ex-) partner gehaald. De nieuwe zorgverzekering gaat in op de eerste dag van de maand na splitsing van de polis. 

De polis splitsen

In Mijn UnitedConsumers kun je een medeverzekerde van de polis afhalen. De polis kun je alleen splitsen voor verzekerden van 18 jaar of ouder. De polis van kinderen kan niet gesplitst worden van de ouder.

uc-contact-medium

Zorgverzekering kind gescheiden ouders

Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd op de polis van één van de ouders. Je kind(eren) worden automatisch bijgeschreven op de polis van de ouder met de meest uitgebreide dekking. Bij een scheiding kun je jouw kind altijd tussentijds overzetten naar de zorgverzekering van de andere ouder indien gewenst. 

Adresgegevens wijzigen

Op het moment dat je uit elkaar gaat of gaat scheiden, wordt je burgelijke staat en eventuele adreswijziging automatisch doorgegeven via de Basisregistratie personen (BRP). Het is altijd verstandig om te controleren of de wijzigingen goed doorgevoerd zijn. Daarnaast is het belangrijk dat je een eventuele adreswijziging aan ons doorgeeft. Zo voorkom je dat je belangrijke post mist.


Wil je een goede service?

Een goede service, daar staan wij voor. Om je dit te kunnen bieden gebruiken wij cookies. Door op 'Ja, dat wil ik' te klikken ga je hier mee akkoord. Bekijk hier onze privacy statement voor meer uitleg.

Nee, ik wil alleen minimale cookies