Contact
Mijn UnitedConsumers

Zorgverzekering en 18 jaar geworden

Bent u bijna 18 jaar? Gefeliciteerd! Vanaf 18 jaar gaat er een nieuwe wereld voor u open. U mag gaan stemmen en wordt baas over uw eigen geldzaken. Hier hoort ook uw zorgverzekering bij. In deze tijd vol met keuzes helpen wij u bij wat u allemaal moet regelen omtrent de zorgverzekering.


Een eigen zorgverzekering

Tot en met uw 17e was u automatisch meeverzekerd op de polis van uw ouders. Op het moment dat u 18 jaar wordt, mag u zelf kiezen welke zorgverzekering bij u past. Een eigen zorgverzekering betekent ook dat u zelf de premie gaat betalen. Het is belangrijk dat eventuele wijzigingen binnen 30 dagen na uw 18e verjaardag doorgegeven worden. Neem hiervoor contact op met onze klantenservice.

Basisverzekering

Iedereen van 18 jaar of ouder is in Nederland verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Met een basisverzekering bent u verzekerd voor alle basiszorg, zoals: de huisarts, medicijnen of medisch specialistische zorg. Wij bieden verschillende soorten basisverzekeringen aan, zodat er altijd een pakket is dat aansluit op uw zorgwensen. Bovendien ontvangt u bij ons tot 5% korting op de premie van uw basisverzekering. Zo houdt u meer over voor andere leuke dingen in uw leven!

> Bekijk basisverzekeringen

Eigen risico

Het eigen risico is een verplicht bedrag over zorg uit de basisverzekering en wordt door de overheid bepaald. Dit jaar bedraagt het eigen risico € 385,-. Dit betekent dat u de eerste € 385,- aan zorgkosten zelf dient te betalen. Het eigen risico geldt van 1 januari tot 31 december. Wordt u in juli 18 jaar? Dan heeft u een lager eigen risico. Het eigen risico wordt dan berekend over het aantal resterende maanden van het jaar: € 385,- / 12 maanden x 5 resterende maanden = € 160,42.

> Meer over eigen risico

Aanvullende verzekering

Een aanvullende verzekering is een uitbreiding op de basisverzekering. Deze verzekering is niet verplicht, maar kan handig zijn als u extra zorg nodig heeft, zoals: fysiotherapie, alternatieve zorg en brillen of lenzen. Wij bieden drie verschillende aanvullende verzekeringen aan, zodat er altijd een pakket is dat aansluit op uw zorgwensen. Bovendien krijgt u bij ons altijd 15% korting + een gratis tandongevallenverzekering bij een aanvullende verzekering.

> Bekijk aanvullende verzekeringen

Tandartsverzekering

Een tandartsverzekering is in feite een aanvullende verzekering voor tandzorg en is dus niet verplicht. Vanuit een tandartsverzekering wordt bijvoorbeeld de periodieke controle of behandeling bij de mondhygiëniste vergoed. Zo komt u niet voor onverwachte kosten te staan. Wij bieden twee goedkope tandartsverzekeringen aan. U krijgt namelijk 15% korting + een gratis tandongevallenverzekering bij uw gekozen pakket. Extra voordelig dus!

> Bekijk tandartsverzekeringen


Zorgtoeslag

De zorgtoeslag is in het leven geroepen voor mensen met een lager inkomen, zodat zorg voor iedereen toegankelijk en betaalbaar blijft. Vanaf 18 jaar kunt u zorgtoeslag aanvragen. Dit gebeurt niet automatisch en moet je dus zelf doen. Bereken zelf uw zorgtoeslag via de Belastingdienst.

Meer over zorgtoeslag


Keuzes bij zorgverzekering en 18 jaar geworden

Als u 18 jaar oud wordt, dan kunt u een eigen zorgverzekering afsluiten. U kunt er ook voor kiezen om meeverzekerd te blijven op de polis van uw ouders met dezelfde of een aangepaste zorgverzekering.

Eigen zorgverzekering
 

Bij het afsluiten van een eigen zorgverzekering, bent u zelf verantwoordelijk voor het betalen van de premie en het eigen risico. Het geeft u wel vrijheid om zelf een pakket te kiezen dat aansluit op uw zorgwensen.

> Goedkope zorgverzekering

Meeverzekerd met een eigen zorgverzekering

Dat kan! In dit geval blijven uw ouders de premie en het eigen risico betalen, maar kunt u wel een eigen zorgverzekering kiezen. Deze wijziging geeft u eenvoudig door via onze klantenservice.
 

> Geef wijzigingen door

Meeverzekerd zonder wijzigingen
 

U kunt er ook voor kiezen om verzekerd te blijven met hezelfde pakket als uw ouders én op dezelfde polis als uw ouders. In dit geval verandert er niets voor u of uw ouders.


 


 

Wij staan voor u klaar

Heeft u hulp nodig of wilt u een wijziging doorgeven? Neem dan gerust contact op met onze WFT-gecertificeerde medewerkers. vraagteken Wij helpen u graag!

service


Veelgestelde vragen

Een nieuwe polis ontvangt u enkel als u een eigen zorgverzekering afsluit. De polis ontvangt u - afhankelijk van uw voorkeur - per e-mail of post. U kunt ook altijd uw polis inzien op Mijn UnitedConsumers.

  • Sluit u voor of in de maand van uw 18e verjaardag een eigen zorgverzekering af? Dan ontvangt u de polis rond de ingangsdatum van uw zorgverzekering.
  • Sluit u de polis af in de maand ná uw 18e verjaardag? Dan ontvangt u de polis binnen 14 dagen.
  • Blijft u meeverzekerd met uw ouders? Dan ontvangen zij uw nieuwe polis.

U ontvangt een eigen zorgpas indien u een eigen zorgverzekering afsluit. Vanaf de ingangsdatum van uw zorgverzekering staat de zorgpas (EHIC) digitaal voor u klaar in de UC Zorg app. Heeft u liever een fysieke zorgpas? Dan kunt u een aanvraag indienen in de UC Zorg app.

UC Zorg app

Blijft u meeverzekerd op de polis van uw ouders? Dan blijft de huidige zorgpas geldig.

Bij een eigen zorgverzekering hoort ook het betalen van de premie en het eigen risico.

Eerste premie betaling

Vanaf de maand nadat u 18 jaar bent geworden, betaalt u premie voor uw eigen zorgverzekering. Wordt u op 5 juli 18 jaar? Dan start u met betalen vanaf 1 augustus.

Eigen risico betaling

Het eigen risico gaat in op de maand nadat u 18 jaar oud wordt. Het eigen risico geldt enkel over bepaalde zorg uit de basisverzekering. U hoeft dus geen eigen risico te betalen over zorg uit een aanvullende verzekering of tandartsverzekering.

Bekijk vergoedingen

Het eigen risico wordt in rekening gebracht nadat de factuur van de zorgverlener ontvangen is door de zorgverzekeraar. U ontvangt vervolgens een factuur waar het bedrag en de betreffende zorgverlener op vermeld staat.

Het verplicht eigen risico staat dit jaar op € 385,- en wordt jaarlijks door de overheid bepaald. Heeft u € 385,- aan zorgkosten gehad? Dan worden eventuele volgende kosten volledig vergoed door de zorgverzekeraar. Naast het verplicht eigen risico, kunt u er ook voor kiezen om het eigen risico vrijwillig te verhogen tot maximaal € 885,-. Het verhogen van het eigen risico levert een premiekorting op, maar verhoog het eigen risico enkel als u voldoende financiële middelen heeft om hoge zorgkosten op te vangen.

Eigen risico

Als u een eigen zorgverzekering gekozen heeft, wordt uw oude zorgverzekering automatisch opgezegd. Hier hoeft u niets voor te doen!

Zorgverzekering kiezen

De overheid heeft bepaald dat de meeste tandartszorg voor kinderen tot 18 jaar vergoed wordt vanuit de basisverzekering. En dat de meeste tandartszorg voor volwassenen niet wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Om tandzorg vergoed te krijgen, kunt u een tandartsverzekering afsluiten.

Bekijk tandartsverzekeringen

Terug naar boven