Contact
Mijn UnitedConsumers

Oldtimerverzekering vergelijken

Een oldtimerverzekering is, zoals de naam al zegt, bedoeld voor uw oldtimer. Als u uw oldtimer wilt verzekeren, dan is het verstandig om verschillende oldtimerverzekeringen met elkaar te vergelijken. Zo vindt u de beste en goedkoopste oldtimerverzekering voor uw auto!  

Wilt u een oldtimer verzekeren? Voor een oldtimerverzekering kunt u contact opnemen met onze klantenservice. Of laat uw gegevens achter, dan bellen wij u terug. 

Bel mij terug

oldtimer verzekering


 

Wat is een oldtimerverzekering?

Een oldtimerverzekering is een speciale autoverzekering voor uw oldtimer. Een oldtimerverzekering is niet hetzelfde als een reguliere WAWA beperkt casco of all risk (WA casco) autoverzekering. Een oldtimer verzekeren is namelijk veel goedkoper, omdat de prijs vaak is gebaseerd op een taxatierapport.

Het lagere tarief van een oldtimerverzekering heeft te maken met het gebruik en de opberging van de oldtimer. Want wanneer u er slechts hobbymatig in rijdt, en de oldtimer zorgvuldig beveiligt en opbergt in een garage, geldt er een lager risico van diefstal of schade


 

Oldtimerverzekering voorwaarden

Ook bij ons is het mogelijk om uw oldtimer te verzekeren. Wanneer u uw oldtimer via ons wilt verzekeren, is het goed om rekening te houden met enkele voorwaarden. Soms kan het zijn dat de voorwaarden per verzekeraar verschillen, maar over het algemeen geldt het volgende:

  • U rijdt maximaal 7.500 kilometer per jaar met uw oldtimer.
  • De oldtimer wordt niet gebruikt voor werk, verhuur of wedstrijden.
  • Sommige automerken zijn uitgesloten voor een oldtimerverzekering.
  • Verzekeraars eisen een goed beveiligingssysteem bij een hogere dekking dan WA.
  • Voor WA beperkt casco of all risk (WA casco) heeft u vaak een taxatierapport nodig.
  • Uw oldtimer is uw tweede auto en u heeft minstens één normale persoonsauto voor dagelijks gebruik verzekerd.

Wilt u zeker weten of u uw oldtimer kan verzekeren? Neem contact met ons op om uw oldtimer te verzekeren.


Taxatie oldtimer verzekering

De WA verzekering is de goedkoopste optie voor uw oldtimerverzekering. Deze vergoedt eventuele schade die u met uw auto veroorzaakt bij een ander. Schade aan de eigen auto wordt bij de WA oldtimerverzekering niet vergoed. U kunt ook kiezen voor een hogere dekking, zoals een WA beperkt casco of WA casco (all risk) oldtimerverzekering. U krijgt dan bepaalde schade aan uw eigen auto vergoed op basis van het taxatierapport. Zo kunt u de (hogere) dagwaarde van uw oldtimer aantonen bij de verzekeraar. 

Met een taxatierapport staat u veel sterker bij een eventuele autoschade. Indien uw oldtimer total loss is, krijgt u namelijk een vergoeding op basis van de taxatiewaarde. Houd er rekening mee dat de taxatiewaarde van de oldtimer iedere drie jaar opnieuw moet worden vastgesteld door een erkende taxateur.


 

Oldtimerverzekering vergelijken

U bent natuurlijk op zoek naar de goedkoopste oldtimerverzekering. Daarom is het altijd slim om verschillende oldtimerverzekeringen met elkaar te vergelijken. Zo kiest u altijd voor de beste deal. Als u oldtimerverzekeringen gaat vergelijken, dan is het handig om bepaalde gegevens bij de hand te houden, zoals:

  • Het merk en type van de oldtimer.
  • Het vermogen van de motor (KW).
  • Uw postcode, huisnummer en geboortedatum.
  • Het bouwjaar, gewicht en type brandstof van de oldtimer.

 

Oldtimerverzekering afsluiten

Een oldtimerverzekering afsluiten kan momenteel alleen telefonisch. Wij helpen u graag met een oldtimerverzekering vergelijken en bij het vinden van de goedkoopste oldtimerverzekering. Zo weet u zeker dat de oldtimerverzekering perfect bij u past! Wij kunnen voor uw oldtimer een veel scherpere premie aanbieden dan voor een normale auto.

Wilt u graag uw oldtimer bij ons verzekeren? Neem dan contact op met onze verzekeringsexperts. Wij sluiten graag samen met u de goedkoopste oldtimerverzekering af. Wilt u liever dat wij u bellen? Laat dan uw gegevens achter, zodat wij zo spoedig mogelijk contact met u op kunnen nemen voor een persoonlijk adviesgesprek over de oldtimerverzekering.

Neem contact op


Veelgestelde vragen over de oldtimerverzekering

In principe is een oldtimer een auto die 40 jaar of ouder is. De auto komt dan in aanmerking voor de oldtimervrijstelling. Dit betekent dat u geen wegenbelasting meer hoeft te betalen. Is uw oldtimer tussen de 32 en 40 jaar oud? Dan betaalt u een kwart van de normale wegenbelasting. U mag dan niet in december, januari en februari rijden met uw oldtimer. Doet u dit wel? Dan geldt het normale tarief. Voor oldtimers jonger dan 32 jaar geldt het normale wegenbelastingtarief.

Is uw oldtimer 40 jaar of ouder? Dan krijgt de auto de zogeheten 'oldtimerstatus'. Deze vrijstelling krijgt uw auto normaal gesproken automatisch. Zo niet, dan kunt u een verzoek indienen bij de Belastingdienst. Heeft uw auto de oldtimerstatus? Dan komt u in aanmerking voor een oldtimerverzekering.

Een oldtimerverzekering is een stuk goedkoper dan een normale autoverzekering. Dit heeft te maken met de voorwaarden van de oldtimerverzekering. U kunt namelijk vaak alleen een oldtimer verzekeren indien u het voertuig als 'tweede auto' gebruikt en verzekert. Dit betekent dat u een andere auto voor dagelijks gebruik heeft, en dus jaarlijks niet veel kilometers met uw oldtimer rijdt.

Bovendien wordt er vaak van uitgegaan, of zelfs geëist, dat de oldtimer goed opgeborgen wordt en er een goed beveiligingssysteem (CCV Klasse) heeft. Door de gestelde voorwaarden wordt het verzekeren van de oldtimer een lager risico voor de autoverzekeraar. Hierdoor kunnen wij een gunstigere premie aanbieden.

Uiteraard kunt u uw oldtimerverzekering uitbreiden met een aanvullende verzekering, zoals een schadeverzekering voor inzittenden of een rechtsbijstandverzekering. Welke u kiest voor uw oldtimerverzekering, hangt af van uw persoonlijke voorkeuren:

Schade inzittendenverzekering

Een schade inzittendenverzekering biedt dekking voor zowel materiële als letselschade aan alle inzittenden in de auto, dus ook de bestuurder.

> Meer info

Rechtsbijstandverzekering

Een rechtsbijstandverzekering verkeer helpt u met het verhalen van de schade bij de tegenpartij. Zo bent u verzekerd als u, buiten uw schuld, betrokken raakt bij een ongeval. Er is geen dekking voor verkeersboetes

Meer info

Een oldtimer is voor hobbymatig gebruik. Om die reden bouwt u met een oldtimerverzekering geen schadevrije jaren op. Ruilt u uw huidige tweede auto in voor een oldtimer, dan kunt u de registratie van die schadevrije jaren niet meenemen naar uw oldtimerverzekering. Het zou jammer zijn als uw schadevrije jaren daardoor komen te vervallen. U kunt bij uw verzekeraar navragen wat eventuele opties zijn. Zo kunt u vragen of zij de registratie van schadevrije jaren optellen bij de schadevrije jaren van uw eerste auto die u dagelijks gebruikt. 

Een oldtimerverzekering kan mogelijk dus nadelige gevolgen hebben voor uw schadevrije jaren. Daar tegenover staat echter dat de premie van een oldtimerverzekering vaak een stuk lager is dan een reguliere autoverzekering. Een oldtimerverzekering is dus voordeliger!

Auto's van 50 jaar of ouder ontvangen van de RDW een APK-vrijstellingsbrief. Dit betekent dat de oldtimer niet meer APK gekeurd hoeft te worden. U ontvangt dan vanuit de RDW geen herinneringsbrief meer voor de APK. Auto's vanaf 30 jaar moeten eens in de twee jaar gekeurd worden, en jongere auto's uiteraard jaarlijks.

> Ik heb een andere vraag


Gecontroleerd door onze specialist Jorg van Rijn

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Jorg van Rijn, specialist op het gebied van autoverzekeringen. Jorg is sinds 2011 werkzaam bij UnitedConsumers.

| Laatst gecontroleerd op: 14-6-2023 |

jorg expert autoverzekeringen


 

Heeft u een vraag, opmerking of advies nodig over een oldtimerverzekering?

Wij helpen u graag!