WA verzekering vergelijken en afsluiten

Bent u op zoek naar een goedkope WA verzekering? Dan bent u bij ons aan het juiste adres! De WA verzekering is de meest basis én tevens verplichte autoverzekering, maar altijd tegen een scherpe prijs. Start met WA verzekeringen vergelijken en ontdek hoe uw via ons gemiddeld  125,00 per jaar op uw autoverzekering bespaart! 

 • WA is de goedkoopste autoverzekering
   
 • Schade aan anderen goed verzekerd
   
 • Minimaal 5% korting of meer!
 

WA verzekering afsluiten


 
NL

 


De voordelen van UnitedConsumers

Gratis UC Pluspakket

Gratis UC Pluspakket
Gratis verhaalservice, premie-check en tankkaart

Onafhankelijk vergelijken

Onafhankelijk vergelijken
Vergelijken betekent altijd de beste prijs

Prijswinnende service

Prijswinnende klantenservice
Snel en zorgvuldig advies van onze experts


 

Wat is een WA verzekering?

De betekenis van WA is 'Wettelijke Aansprakelijkheid'. Volgens de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (Wam) bent u als autobezitter verplicht minimaal een WA verzekering voor uw auto af te sluiten. Dit is belangrijk, omdat u met een WA verzekering verzekerd bent voor schades die u met uw auto aan een andere auto of persoon veroorzaakt. Schade aan uw eigen auto is niet verzekerd met een WA verzekering. Een WA verzekering afsluiten is een goed idee voor auto's van 10 jaar of ouder met een lage dagwaarde.

Verschil WA verzekering en Aansprakelijkheidsverzekering

De WA verzekering mag niet worden verward met de Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren (AVP). Bij de AVP is schade veroorzaakt met de auto uitgesloten en deze verzekering is ook niet verplicht. De AVP dekt schade die u als persoon veroorzaakt. Denk hierbij aan het per ongeluk om laten vallen van de peperdure vaas van uw buurvrouw, maar het kan ook letselschade zijn die u per ongeluk bij een ander aanbrengt.

Voorheen werd de AVP ook WA genoemd. Maar om verwarring te voorkomen, heet deze tegenwoordig AVP. Het is dus een heel andere verzekering dan de WA verzekering die u als autobezitter voor uw auto verplicht af moet sluiten.

WA verzekering afsluiten

 


 

Wat vergoedt de WA verzekering?

Met een WA verzekering bent u verzekerd voor maximaal € 1.220.000,- aan materiële schade en € 6.070.000,- aan immateriële (letsel)schade. Schade aan uw eigen auto is niet verzekerd als u enkel de WA verzekering afsluit. Wat is er precies verzekerd met een WA verzekering en wat niet?

Wel verzekerd Niet verzekerd
 
Schade aan anderen
 
Schade aan de eigen auto, aangekoppelde aanhanger of caravan
 
Schade door lading 
 
Bij het ontbreken van een geldig rijbewijs
 
Schade met een aangekoppelde aanhanger
 
Bij alcohol- en/of drugsmisbruik
 
Schade met uw auto aan één van uw andere auto's
 
Schade aan uzelf of uw spullen

Wilt u een uitgebreidere dekking dan enkel de WA verzekering? Dan heeft u waarschijnlijk meer aan een WA beperkt casco of een all risk verzekering.

Extra service! De regeling Directe Schadeafhandeling

Sluit u een WA verzekering af? Dan krijgt u in sommige gevallen schade aan uw eigen auto toch vergoed! 

Heeft u schade aan uw eigen auto waarvoor de tegenpartij aansprakelijk is? Dan kunt u contact met ons opnemen. Indien u voldoet aan de voorwaarden, zullen wij de schade in behandeling nemen en krijgt u sneller de schade vergoed. Vervolgens verhalen wij de schade op de verzekeraar van de tegenpartij. Dit maakt kiezen voor een goedkope WA verzekering een stuk aantrekkelijker! Wilt u meer weten over de Directe Schadeafhandeling regeling?

Directe Schadeafhandeling

 


 

Wanneer wel of niet een WA verzekering?

Een WA verzekering is verplicht en biedt een simpele basisdekking. U bent dus niet volledig verzekerd. Wanneer is het nou een goed idee om een WA verzekering voor uw auto af te sluiten? En wanneer kunt u beter voor een uitgebreidere dekking kiezen? Dit zijn redenen waarom een WA verzekering wel of niet bij u past: 

Een WA verzekering past bij u als Een WA past niet bij u als
 
Uw auto 10 jaar of ouder is
 
Uw auto jonger is dan 10 jaar
 
U graag een lage premie wilt
 
U een lening heeft voor uw auto
 
De waarde van uw auto laag is
 
De waarde van uw auto hoog is
 
U niet volledig afhankelijk bent van uw auto
 
U volledig afhankelijk bent van uw auto
 
U een schade aan uw eigen auto zelf kunt betalen
 
U een schade aan de eigen auto niet zelf zou kunnen betalen

WA verzekering vergelijken

 


 

Autoverzekering WA of toch een andere dekking?

Of u kiest voor een WA verzekering, hangt af van uw auto en uw persoonlijke voorkeur. Het is daarom een goed idee om de verschillende autoverzekeringen met elkaar te vergelijken. Wij zetten de drie verzekeringen voor u naast elkaar:

UnitedConsumers autoverzekering

WA verzekering vraagteken


 • Goedkoopste autoverzekering
   
 • Schade aan anderen
   
 • Regeling Directe Schadeafhandeling vraagteken
   
 • Minimaal 5% korting op uw premie

   

Bekijk mijn aanbod

 

UnitedConsumers autoverzekering

WA beperkt casco vraagteken


 • Zeer uitgebreide autoverzekering
   
 • Schade aan anderen
   
 • Natuurrampen, brand, diefstal, joyriding, ruitschade, botsingen met loslopende dieren
   
 • Regeling Directe Schadeafhandeling vraagteken
   
 • Minimaal 5% korting op uw premie
   

Bekijk mijn aanbod

 

UnitedConsumers autoverzekering

WA casco (all risk) vraagteken


 • Meest complete autoverzekering
   
 • Schade aan anderen 
   
 • Natuurrampen, brand, diefstal, joyriding, ruitschade, botsingen met loslopende dieren
   
 • Aanrijding, slippen, te water raken en overige onheilen
   
 • Minimaal 5% korting op uw premie
   

Bekijk mijn aanbod

WA verzekering vergelijken met andere dekkingen

Wat vergoedt een WA, WA beperkt casco of WA casco (all risk) verzekering? En wat zijn precies de verschillen? Dat is een goede vraag! In onderstaand overzicht ziet u duidelijk het verschil tussen de verschillende dekkingen:

Type schade WA verzekering WA beperkt casco WA casco
Schade aan anderen
 
 
 
Brand, zelfontbranding, ontploffing en blikseminslag
 
 
 
Diefstal, joyriding, inbraak
 
 
 
Ruitschade
 
 
 
Botsing met loslopende dieren of vogels
 
 
 
Natuurrampen (storm e.d.)
 
 
 
Aanrijding, slippen en te water raken
 
 
 
Overige van buiten komende onheilen
 
 
 

 


 

WA verzekering afsluiten met een aanvullende verzekering 

Bent u van plan de WA verzekering af te sluiten? Dan kunt u ervoor kiezen de WA verzekering uit te breiden met een aanvullende autoverzekering, zoals een Schade Inzittendenverzekering of een Rechtsbijstandverzekering verkeer. Wij bieden de volgende aanvullende autoverzekeringen:

Inzittenden ico

Schade Inzittendenverzekering

Een Schade Inzittendenverzekering biedt dekking voor zowel materiële als letselschade aan alle inzittenden in de auto, dus ook de bestuurder.

Meer info

 

Rechtsbijstand

Rechtsbijstandverzekering

Een Rechtsbijstandverzekering Verkeer helpt u met het verhalen van de schade bij de tegenpartij. Er is geen dekking voor verkeersboetes. 

Meer info

 


 

Wilt u meer weten over de WA verzekering?

Weet u niet welke autoverzekering u moet kiezen? Heeft u meer informatie nodig of wilt u dat wij u persoonlijk helpen met uw WA verzekering afsluiten? Dan staan onze verzekeringsexperts klaar om u te helpen met het kiezen van een autoverzekering die perfect bij u past.

service

Contact opnemen

 


 

Veelgestelde vragen over de WA verzekering

Een WA verzekering is niet hetzelfde als een AVP, oftewel Aansprakelijkheidsverzekering Particulieren. Een WA autoverzekering is namelijk alleen bedoeld voor het verzekeren van schades die u veroorzaakt met de auto. De Aansprakelijkheidsverzekering Particulieren staat helemaal los van de WA verzekering. De AVP is niet verplicht en biedt dekking voor schades die u veroorzaakt aan, en aan de spullen van, anderen. Schades veroorzaakt met de auto zijn bij de AVP uitgesloten.

In Nederland is de WA verzekering verplicht, want met deze verzekering heeft u dekking voor schades die u met uw auto toebrengt aan een ander. Op deze manier is eigenlijk iedereen verzekerd! Want als iemand bij u schade veroorzaakt met zijn of haar auto, dan is het wel zo fijn dat u de schade op zijn of haar autoverzekering kunt verhalen. 

Deze verzekering is ook verplicht omdat u met een voertuig, van vaak honderden kilo's, enorm veel schade kunt aanrichten. Dit soort schades kunt u vaak niet uit eigen zak betalen. Zo voorkomt u dat u voor hoge kosten komt te staan, en houdt u meer over voor een leuker leven!

Bij een WA verzekering wordt over het algemeen geen eigen risico in rekening gebracht bij schade die u veroorzaakt aan anderen. De verzekeraar vergoedt het volledige schadebedrag aan de tegenpartij. Wel valt u minstens 5 schadevrije jaren terug, wat resulteert in een lagere no-claim korting.

Bij dekkingen als WA beperkt casco of WA casco (all risk) wordt wel eigen risico in rekening gebracht in geval van geclaimde schades aan de eigen auto. Ook kan het zijn dat daar, afhankelijk van de voorwaarden, geen eigen risico in rekening wordt gebracht.

Kiest u voor een goedkope WA verzekering, dan bent u verzekerd voor schade die u met de auto toebrengt aan anderen. Schade aan de eigen auto is niet verzekerd. Dit maakt het een lager risico voor de verzekeraar, waardoor de premie van de WA verzekering vaak erg scherp is.

Terug naar boven