Contact
Mijn UnitedConsumers

WA verzekering voor je auto

Een WA autoverzekering is een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering voor je auto. Met andere woorden: de WA verzekering dekt schades waarvoor jij aansprakelijk bent. Dit zijn schades die je per ongeluk bij de ander veroorzaakt.

Met een WA verzekering ben je dus verzekerd voor schade aan andere auto's, passagiers en weggebruikers. Schade aan je eigen auto wordt niet vergoed door een WA autoverzekering.

Goedkope WA verzekering afsluiten

wa verzekering


Wat dekt een WA verzekering?

Een WA verzekering biedt alleen dekking voor schades aan andere personen, andermans spullen of aan een andere auto. Schades aan jouw eigen auto, bij jezelf of je inzittenden worden dus niet vergoed door een WA autoverzekering. De volgende soorten schades worden door een WA verzekering vergoed:

 • Materiële schade waarvoor jij aansprakelijk bent, tot maximaal € 1.220.000,-.
  Voorbeelden van materiële schade zijn bijvoorbeeld blikschade bij een andere auto of schade aan andermans kleding of bagage. 
 • Immateriële schade die jij hebt veroorzaakt, tot maximaal € 6.070.000,-.
  Immateriële schade ontstaat als een persoon bij een ongeluk gewond raakt en hierdoor geestelijk en/of lichamelijk letsel oploopt. De WA verzekering dekt bijvoorbeeld medische kosten, plus mogelijke schade door inkomensverlies, studievertraging of pijn- en angstklachten. 

Goed om te weten: De WA verzekering vergoedt alleen schades die je per ongeluk hebt veroorzaakt. Je krijgt dus geen vergoeding bij schades die ontstaan door roekeloos handelen, zoals rijden zonder rijbewijs of rijden onder invloed van alcohol en/of drugs.

Wat dekt een WA verzekering niet?

Wil je ook schade aan je eigen auto verzekerd? Dan heb je een uitgebreidere dekking nodig. Een WA beperkt casco verzekering dekt de meeste schade aan je eigen auto, waar je zelf niets aan kunt doen. Een all riskverzekering is de meest uitgebreide dekking voor je auto: deze verzekering dekt bijna alle schades aan je auto. 


WA verzekering vergelijken

Biedt de WA verzekering onvoldoende dekking voor jouw auto? Misschien past een WA beperkt casco of WA casco (all risk) verzekering beter bij jouw wensen. Vergelijk hieronder de dekkingen van de WA verzekering, WA beperkt casco en all risk:

Jouw keuze
Meest gekozen

Goedkoopste autoverzekering

WA verzekering
Vanaf € 12,- per maand


 • Schade aan anderen
   
 • Regeling Directe Schadeafhandeling
   
 • Minimaal 5% korting op je autoverzekering 
   

Kies dit pakket

 

Uitgebreide autoverzekering

WA beperkt casco
Vanaf € 14,- per maand


 • Schade aan anderen
   
 • Regeling Directe Schadeafhandeling
   
 • Natuurrampen, brand, diefstal, joyriding, ruitschade, botsingen met loslopende dieren  
   
 • Minimaal 5% korting op je autoverzekering
   

Kies dit pakket

 

Complete autoverzekering

WA casco (all risk)
Vanaf € 16,- per maand


 • Schade aan anderen
   
 • Aanrijding, slippen, te water raken en overige onheilen
   
 • Natuurrampen, brand, diefstal, joyriding, ruitschade, botsingen met loslopende dieren
   
 • Minimaal 5% korting op je autoverzekering
   

Kies dit pakket


Wanneer kies ik voor een WA autoverzekering?

De dagwaarde en de leeftijd van je auto zijn de belangrijkste twee dingen om op te letten bij het kiezen van een WA autoverzekering. Een WA verzekering past goed bij een auto met een hoge leeftijd en een lage dagwaarde. Is jouw auto ouder dan 10 jaar en heeft deze een dagwaarde van maximaal € 2.000,-? Dan is de WA autoverzekering een goede keuze.

Je persoonlijke wensen zijn natuurlijk ook van belang: als je graag je autoverzekering zo goedkoop mogelijk wilt houden, kun je het beste een WA verzekering afsluiten.

advies Advies van onze expert

"Als je veel schadevrije jaren hebt opgebouwd, kan het interessant zijn om te kiezen voor een uitgebreidere WA beperkt casco of all riskverzekering. Je no-claimkorting is dan namelijk hoog, waardoor een uitgebreide dekking relatief goedkoop is."

Jorg van Rijn - Expert in autoverzekeringen

jorg expert autoverzekeringen


Een WA verzekering is verplicht

In Nederland is het verplicht om je auto minimaal WA te verzekeren. Het is belangrijk dat je een autoverzekering afsluit zodra het voertuig op jouw naam staat. Het is verboden om zonder autoverzekering de weg op te gaan.


WA autoverzekering uitbreiden

Je kunt je WA verzekering uitbreiden met een aanvullende autoverzekering. Je kunt je WA autoverzekering onder andere aanvullen met:


Regeling Directe Schadeafhandeling

De bedrijfsregeling Directe Schadeafhandeling (DSA) zorgt ervoor dat je met een WA verzekering eventuele schade (waarvoor de tegenpartij aansprakelijk is) bij je eigen verzekeraar kunt melden en kunt laten repareren. Vervolgens zal je verzekeraar de schade verhalen op de tegenpartij. Het doel van de regeling is tijdsbesparing, maar het allerbelangrijkste is dat jij als klant centraal staat.


Eigen risico WA verzekering

Bij een WA verzekering wordt over het algemeen geen eigen risico in rekening gebracht bij schade die je veroorzaakt aan anderen. De verzekeraar vergoedt het schadebedrag aan de tegenpartij. Houd er wel rekening mee dat schade invloed kan hebben op je schadevrije jaren.


Veelgestelde vragen over de WA verzekering

Het is verstandig om de dekking van je autoverzekering jaarlijks onder de loep te nemen. Misschien heeft je auto een veel lagere dagwaarde gekregen of zijn je wensen veranderd, waardoor je jouw huidige dekking wilt wijzigen. Lees hier alles over het wijzigen van je autoverzekering.

Jaarlijkse premie-check

Heb je een autoverzekering afgesloten via UnitedConsumers? Dan krijg je jaarlijks een gratis premie-check. Wij vergelijken jaarlijks je autoverzekering en stellen je op de hoogte als je autoverzekering goedkoper kan. Zo weet je zeker dat je altijd de beste en goedkoopste autoverzekering hebt.

De voorlopige dekking voor je auto betekent dat je verzekerd bent tussen het moment van aanvragen en definitieve acceptatie of weigering. Met een voorlopige dekking kun je dus verzekerd rijden met jouw auto.

Je ontvangt altijd een bevestiging van ons als de voorlopige dekking voor je auto toegekend wordt. Goed om te weten: de tijdelijke dekking voor je auto is nog geen definitieve dekking.

Heeft de verzekeraar je aanvraag geaccepteerd? Dan ontvang je hier bericht over. Vanaf dit moment ben je definitief verzekerd en wordt de voorlopige dekking omgezet naar een definitieve dekking. De verzekeraar stuurt je vervolgens de polis en groene kaart.

Hoe snel je aanvraag is afgehandeld, hangt af van verschillende factoren. Denk aan bezetting, openingstijden, eventuele verwerkingsachterstanden en speciale aanvragen.

Met onze gratis kentekencheck zie je in één oogopslag alle belangrijke en technische gegevens over jouw auto.

Denk bijvoorbeeld aan de leeftijd en de dagwaarde van de auto. Zo zie je direct of een WA verzekering een passende keuze is voor jouw auto.

Check mijn kenteken


Kenteken:
NL

> Ik heb een andere vraag