Vergelijk hier uw autoverzekering

NL

WA verzekering auto

Een WA verzekering (WA = Wettelijke Aansprakelijkheid) is verplicht voor autobezitters en vergoedt schade die u met een voertuig veroorzaakt aan (de spullen van) anderen. Dit is de goedkoopste autoverzekering met de minst uitgebreide dekking.

WA Verzekering afsluiten

Wat is een WA verzekering?

De wettelijke aansprakelijkheidsverzekering dekt alleen schade die u met een voertuig veroorzaakt aan een persoon of andermans spullen. Deze verzekering is verplicht in Nederland, omdat de schade hoog kan oplopen en meestal niet vergoed kan worden door de verantwoordelijke. Een WA verzekering is iets anders dan een Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren (AVP)

WA verzekering en vergoedingen

Met een WA verzekering bent u verzekerd voor maximaal € 1.220.000,-  aan materiële schade en € 6.070.000,- aan immateriële (letsel)schade. De schade aan uw eigen auto is niet verzekerd vanuit de WA-verzekering. Autobezitters met een auto ouder dan 10 jaar, die bereid zijn om het risico van schade te nemen, kiezen meestal voor de goedkoopste WA-verzekering.

Heeft u een nieuwere auto en wilt u graag meer risico's verzekeren? Dan kunt u ook kiezen voor een WA Beperkt Casco of WA Casco verzekering.

WA verzekering verplicht

Het afsluiten van een WA verzekering is in Nederland verplicht voor alle motorvoertuigeigenaren. In geval van nood is de benadeelde partij op die manier altijd verzekerd voor de geleden schade. Als een auto op uw naam staat en onverzekerd is, kan de RDW u een boete van € 400,- euro opleggen. Deze boete kunt u maximaal drie keer per jaar krijgen.

WA verzekering of aansprakelijkheidsverzekering (AVP)

Een WA autoverzekering is alleen bedoeld voor het verzekeren van schade veroorzaakt door motorrijtuigen. De Aansprakelijkheidsverzekering Particulieren, ook wel AVP genoemd, dekt schade voor particulieren. De AVP is niet verplicht en biedt geen meerwaarde op het moment dat u schade maakt met een motor of auto.

WA verzekering vergelijken

Met onze autoverzekering vergelijker kunt u eenvoudig alle autoverzekeringen vergelijken. Wij laten u een lijst met de goedkoopste verzekeringen zien die het beste bij uw persoonlijke situatie passen. U kunt vervolgens direct uw autoverzekering online afsluiten. Een WA verzekering vergelijken is belangrijk, zo zorgt u er namelijk voor dat u nooit teveel betaalt. Let vooral op de hoogte van het eigen risico en de no-claim korting.

WA verzekering vergelijken

 
NL

WA verzekering dekking

Autoschade WA Verzekering WA Beperkt Casco WA Casco (All Risk)
Schade aan anderen
 
 
 
Brand, zelfontbranding, ontploffing en blikseminslag
 
 
 
Diefstal, joyriding en inbraak
 
 
 
Ruitschade
 
 
 
Botsing met loslopende dieren of vogels
 
 
 
Natuurrampen (storm e.d.)
 
 
 
Aanrijding, slippen en te water raken
 
 
 
Overige van buiten komende onheilen
 
 
 

Naast deze drie dekkingen kunt u ook nog kiezen voor verschillende aanvullende autoverzekeringen.

Twijfelt u over de dekking die het beste bij u past of wilt u uw dekking wijzigen? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Samen kijken we naar uw wensen en de mogelijkheden in uw situatie. Uit ruim honderd polissen vinden we zeker een goedkope autoverzekering die bij u past.

Wij houden vaak de volgende richtlijnen aan met betrekking tot de leeftijd van uw auto en het type autoverzekering dat hier het beste bij past. In onderstaande tabel ziet u of u voldoende heeft aan een WA Verzekering of dat u beter kunt kiezen voor een meer uitgebreide dekking.

Leeftijd van uw auto Type autoverzekering
Is uw auto 0 - 5 jaar oud? Volledig Casco verzekering (All Risk)
Is uw auto 5 - 10 jaar oud? Beperkt Casco verzekering
Is uw auto ouder dan 10 jaar? WA verzekering

De WA verzekering is de goedkoopste optie en daardoor niet alleen geschikt voor oudere auto's, maar bijvoorbeeld ook voor jongeren met een (relatief) goedkope of oudere auto. U kunt natuurlijk ook voor een ruimere dekking kiezen vanwege andere redenen dan de leeftijd van uw auto. Mogelijke andere redenen om voor een andere dekking dan een WA verzekering te kiezen:

  • U bent erg afhankelijk van uw auto
  • U heeft niet veel geld achter de hand of heeft een lening voor uw auto afgesloten die nog niet is afbetaald
  • Heeft u al veel schadevrije jaren opgebouwd? Of is uw auto relatief veel waard? Ook dan kan het verstandig zijn om voor een ruimere dekking te kiezen

Heeft u liever persoonlijk advies? Dan kunt u ons natuurlijk altijd bellen of mailen.

Eigen risico WA verzekering

Bij een WA verzekering wordt geen eigen risico in rekening gebracht bij schade aan anderen. De verzekeraar vergoedt het volledige schadebedrag aan de tegenpartij. Het eigen risico geldt alleen voor de WA (Beperkt) Casco autoverzekering.

Veelgestelde vragen over de WA verzekering

Een WA verzekering (WA = Wettelijke Aansprakelijkheid) is verplicht voor autobezitters en vergoedt schade die u met een voertuig veroorzaakt aan (de spullen van) anderen. Dit is de goedkoopste autoverzekering met de minst uitgebreide dekking.

Ja, een WA verzekering is verlicht. Dit type autoverzekering is verplicht om uzelf en anderen te beschermen als u per ongeluk schade aan een ander toebrengt in het verkeer. Om de kosten voor een dergelijke schade te kunnen dekken, bestaat de WA verzekering.

De wettelijke aansprakelijkheidsverzekering dekt alleen schade die u met een voertuig veroorzaakt aan een persoon of andermans spullen. Met een WA verzekering bent u verzekerd voor maximaal € 1.220.000,- aan materiële schade en € 6.070.000,- aan immateriële (letsel)schade. De schade aan uw eigen auto is niet verzekerd vanuit de WA-verzekering.