Vergelijk hier uw autoverzekering

NL

WA verzekering auto

Een WA verzekering is de autoverzekering met de laagste dekking en de enige verplichte autoverzekering. Deze 'basis' dekking vergoedt alleen schade die u met uw voertuig veroorzaakt aan (de spullen van) anderen, maar niet aan uw eigen auto. Een WA verzekering is daarom vaak de goedkoopste autoverzekering. Wilt u een minimale dekking, tegen een scherpe prijs? Dan is de WA verzekering iets voor u!

 • In de meeste gevallen de goedkoopste autoverzekering
   
 • Wettelijk verplicht in Nederland
   
 • Standaard 5% korting

WA verzekering afsluiten


 
NL

Past een WA verzekering bij uw auto?

Bij het kiezen van een dekking is het handig om te kijken naar de leeftijd van uw auto. In onderstaande tabel ziet u of een WA verzekering de juiste keuze is voor uw auto. Twijfelt u? Kijk dan gerust of een hogere dekking beter bij uw auto past.

Leeftijd van uw auto Type autoverzekering
Is uw auto 0 - 5 jaar oud? Volledig Casco verzekering (All Risk)
Is uw auto 5 - 10 jaar oud? Beperkt Casco verzekering
Is uw auto ouder dan 10 jaar? WA verzekering

Wat is een WA verzekering?

Een WA verzekering (kort voor Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering) is een autoverzekering die wettelijk verplicht is voor iedere autobezitter in Nederland. De WA verzekering dekt alleen schade die u met uw voertuig veroorzaakt aan een ander, en is geschikt voor auto's van 10 jaar of ouder met een lage dagwaarde.

Een WA verzekering wordt vaak verward met een Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren (AVP), maar is toch heel anders! Een AVP sluit namelijk schades veroorzaakt met de auto uit én is niet verplicht. 

afbeelding

WA verzekering afsluiten 


Wat vergoedt een WA verzekering?

Met een WA verzekering bent u verzekerd voor maximaal € 1.220.000,- aan materiële schade en € 6.070.000,- aan immateriële (letsel)schade. De schade aan uw eigen auto is niet verzekerd vanuit de WA verzekering.

Heeft u een nieuwere auto en wilt u graag meer risico's verzekeren? Kies dan voor een WA Beperkt Casco of WA Casco verzekering.

UC Zorg App-sfeer

Andere dekkingen


Wanneer kiezen voor WA verzekering?

Een WA verzekering biedt een uitgeklede, simpele dekking. Dit kunnen daarom redenen zijn om te kiezen voor een WA verzekering: 

 • U heeft geen financiering voor de auto afgesloten.
 • Uw auto is 10 jaar of ouder en is niet meer zoveel waard.
 • U vindt het belangrijk dat uw maandelijkse vaste lasten laag zijn.
 • U heeft zelf genoeg vermogen om schades aan de eigen auto te betalen.

dekking

WA verzekering kiezen


WA verzekering vergelijken met andere dekkingen

Of u kiest voor een WA dekking, hangt af van uw auto en uw persoonlijke voorkeuren. Bekijk daarom goed van tevoren of een WA verzekering bij u past! Een autoverzekering biedt naast een WA verzekering namelijk nog twee andere dekkingen aan. Wij zetten de drie dekkingen voor u op een rij:

UnitedConsumers autoverzekering

WA verzekering vraagteken


vink Geschikt voor oudere auto's
vink Vaak de goedkoopste 
vink Lage dagwaarde
vink Altijd 5% korting op uw premie

Premie berekenen

 

UnitedConsumers autoverzekering

WA Beperkt Casco vraagteken


vink Auto's tussen de 5 en 10 jaar 
vink Diefstal en ruitschade gedekt
vink Dagwaarde minstens € 1.250,00
vink Altijd 5% korting op uw premie

Premie berekenen

 

UnitedConsumers autoverzekering

WA Casco (All Risk) vraagteken


vink Auto's van jonger dan 5 jaar
vink Vrijwel alle schades gedekt
vink Hoge dagwaarde

vink Altijd 5% korting op uw premie

Premie berekenen

Vergoeding per dekking

Wat vergoed wordt in geval van schade, is afhankelijk van welke dekking u kiest. Kiest u voor WA, of gaat u voor een uitgebreidere dekking? Om uw keuze makkelijker te maken, zetten wij de belangrijkste verschillen van de soorten autoverzekeringen op een rij:

 

schade

WA

schade

WA Beperkt Casco

schade

WA Casco

Schade aan anderen
 
 
 
Brand, zelfontbranding, ontploffing en blikseminslag
 
 
 
Diefstal, joyriding, inbraak
 
 
 
Ruitschade
 
 
 
Botsing met loslopende dieren of vogels
 
 
 
Natuurrampen (storm e.d.)
 
 
 
Aanrijding, slippen en te water raken
 
 
 
Overige van buiten komende onheilen
 
 
 

WA verzekering aanvullen? 

Naast de WA dekking, kunt u ook een aanvullende autoverzekering afsluiten, zoals een Schade Inzittendenverzekering of een Rechtsbijstandverzekering verkeer:

Inzittenden ico

Schade Inzittendenverzekering

Een Schade Inzittendenverzekering biedt dekking voor zowel materiële als letselschade aan alle inzittenden in de auto, dus ook de bestuurder.

Meer info

Rechtsbijstand

Rechtsbijstandverzekering

Een Rechtsbijstandverzekering Verkeer helpt u met het verhalen van de schade bij de tegenpartij. Er is geen dekking voor verkeersboetes. 

Meer info

 

Aanvullende autoverzekeringen


Hulp nodig bij het kiezen van de dekking?

Vindt u het kiezen van een autoverzekering lastig, heeft u meer informatie nodig om een autoverzekering af te kunnen sluiten? Of kunt u gewoon wel wat advies gebruiken? Dan staan onze verzekeringsexperts klaar om u te helpen bij het afsluiten van een autoverzekering die perfect past bij uw situatie.

service

Neem contact met ons op

Veelgestelde vragen over de WA verzekering

Een WA autoverzekering is alleen bedoeld voor het verzekeren van schades die u veroorzaakt met de auto. De Aansprakelijkheidsverzekering Particulieren, ook wel AVP genoemd, staat helemaal los van de WA verzekering. De AVP is niet verplicht en biedt dekking voor schades die u veroorzaakt aan, en aan de spullen van, anderen zonder de auto.

Een WA verzekering is verplicht om uzelf én anderen te beschermen bij een verkeersongeval of schade aan. Want de kosten van een schade die u met de auto veroorzaakt, kunnen enorm oplopen! Een WA verzekering zorgt ervoor dat u niet zelf voor de kosten opdraait én dat degene waar u de schade bij heeft veroorzaakt direct schadeloos kan worden gesteld.

Bij een WA verzekering wordt over het algemeen geen eigen risico in rekening gebracht bij schade die u veroorzaakt aan anderen. De verzekeraar vergoedt het volledige schadebedrag aan de tegenpartij. Wel valt u minstens 5 schadevrije jaren terug, wat resulteert in een lagere no-claim korting.

Bij dekkingen als WA Beperkt Casco of WA Casco (All Risk) wordt wel eigen risico in rekening gebracht in geval van geclaimde schades aan de eigen auto. Ook kan het zijn dat daar, afhankelijk van de voorwaarden, geen eigen risico in rekening wordt gebracht.

Terug naar boven