Smartphone gebruik tijdens het rijden: ergernis in het verkeer

‘Trrrt, trrrt’. U hoort uw telefoon trillen. Voor u trekt een vrachtwagen op en terwijl u de koppeling op laat komen, grijpt u in uw tas op zoek naar uw iPhone. Even snel kijken wat het is, misschien is het wel belangrijk. Herkenbaar? Zo’n 38 procent van de automobilisten gebruikt weleens zijn telefoon achter het stuur. Wist u dat u de kans op een ongeluk daarmee 10 keer groter is?

smartphone-verkeer

 

Het is 4 april 2014, een natte herfstdag waarop je eigenlijk liever binnenblijft. Loes* moet helaas toch een boodschap doen en in de stromende regen stapt ze in haar Fiat Punto. Gordel aan, ruitenwissers op standje maximaal en terwijl ze op de radio meezingt met ‘It’s Raining Men’ rijdt ze de wijk uit. Ze is net vijf minuten onderweg als ze haar telefoon hoort trillen. “Oef, dat is misschien wel een berichtje van Tom”, denkt ze. Haar gedachten dwalen af naar Tom, een man met wie ze die avond daarvoor op date is geweest. “Oh, misschien wil hij wel nog een keer afspreken!” Ze kan zich niet inhouden en graait in haar tas, terwijl ze haar ogen op de weg houdt. Ze graait en graait en na een paar minuten heeft ze haar iPhone gevonden. Het scherm licht op. “Ik vond het gisteren heel gezellig, wanneer spreken we weer af? X Tom”, staat er op het schermpje. Haar hart maakt een sprongetje. Ze ontgrendelt haar telefoon en begint te typen…

Smartphone achter het stuur

Bellen achter het stuur staat algemeen bekend als gevaarlijk en daarbij zijn de boetes ook niet mis. Maar toch zijn er mensen die het niet kunnen laten om even hun telefoon te gebruiken tijdens het autorijden, zoals Loes. Haar date had makkelijk even kunnen wachten, maar toch besloot ze om meteen terug te appen. Ze is niet de enige: uit onderzoek blijkt dat 22% van de automobilisten minimaal één keer per week zijn of haar telefoon gebruikt in de auto. Veertig procent geeft aan handsfree te bellen, 11% belt niet handsfree. Mannen zijn het meest met hun telefoon bezig en jongeren vaker dan ouderen. Sms’en achter het stuur gebeurt ook nog steeds. 35% leest weleens een bericht en 20% verstuurt een sms of whatsapp.
 
En niet alleen in de auto wordt druk met de telefoon gespeeld, ook fietsers maken zich er weleens schuldig aan. Ruim een derde van de fietsers (34,4%) belt weleens. 13% van de fietsers kijkt wel eens op social media.

“Ik hen er ech van genoten, kun je dit weeklend?”, omdat ze half op de weg moet letten maakt Loes veel taalfouten en duurt het versturen van het appje nog langer. Na een paar seconden is haar geduld op en kijkt ze nog langer op haar scherm. “X Loe…” KNAL. Loes’ telefoon schiet uit haar handen en vliegt tegen de voorruit. De Fiat komt met een klap tot stilstand tegen de auto voor haar, die zojuist nog leek op te trekken na het stoplicht. Door het geweld van de botsing klapt de airbag uit en versplintert de ruit. Loes hoort een claxon en voor haar ogen wordt het zwart…

Ongelukken

Telefoongebruik in het verkeer zorgt voor meer ongelukken. Dat is inmiddels bewezen. Toen het telefoonnetwerk in Abu-Dhabi en Dubai uitviel, daalde het aantal auto-ongelukken flink. In drie dagen tijd werden er in Dubai 20% minder ongelukken gemeld en in Abu-Dhabi verminderde het aantal ongelukken zelfs met 40%. In Nederlands onderzoek wordt geschat dat afleiding bij zo’n 5 tot 25 procent van alle auto ongelukken een rol speelt. Bij jongeren tussen de 12 en 17 jaar krijgt maar liefst 18% te maken met fietsongelukken door op een smartphone te kijken.

Er zijn veel studies gedaan naar negatieve gedragseffecten van smartphonegebruik in het verkeer. Daarin kwamen de volgende effecten naar voren:

  • Minder controle
  • Hogere mentale belasting
  • De reactietijd wordt aanzienlijk langer
  • Minder aandacht voor relevante visuele informatie

Wanneer iemand aan het bellen is, besteedt hij minder aandacht aan gevaarlijke wegcondities zoals gladheid. Dit leidt tot minder controle. Bellen bleek ook tot meer ongevallen in een rijsimulator te leiden. Wanneer u belt achter het stuur, verslechtert het situatiebewustzijn. Dat bewustzijn bestaat uit perceptie, begrip en voorspelling en al die punten worden opgeëist door het telefoongesprek. Hoe intenser het gesprek wordt, hoe hoger de mentale belasting en dus hoe minder aandacht voor de weg.

Loes wordt wakker van het geluid van sirenes. Haar hoofd doet pijn en ook haar nek voelt niet goed aan. Ze ziet hoe het ambulancepersoneel bezig is met het verplegen van een oudere man, hij lijkt niet helemaal bij bewustzijn. “Wat is er gebeurd?”, stamelt ze. Dan herinnert ze zich weer de appjes van Tom. “Oh mijn god…”

 

Reactietijd

Bellende bestuurders beginnen later met remmen in een gevaarlijke situatie. Ook bij sms’en en het checken van sociale media wordt de reactietijd vertraagt met 30%. Als Loes haar ogen en aandacht op de weg had gehouden, was ze waarschijnlijk niet op de auto voor haar gereden. Iemand die op zijn telefoon kijkt, ziet ook andere visuele informatie over het hoofd. Veranderingen in verkeerssituaties worden minder goed opgemerkt. Maar ook wanneer u handsfree veilig aan het bellen bent en de ogen op de weg heeft, maar de gedachten bij het gesprek, kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan.

Maar ook fietsers lopen gevaar wanneer ze hun smartphone gebruiken in het verkeer. Uit onderzoek blijkt dat fietsers die hun telefoon gebruiken langzamer rijden, een grotere mentale inspanning en risico ervaren, vaker iets over het hoofd zien en vaker van richting veranderen.

Gebruik uw smartphone niet

Vandaag de dag willen we 24/7 op de hoogte zijn van wat er in de wereld gebeurt. “Even” snel Facebook checken, kijken of er file staat op de A2 of een sms’je sturen om mee te doen met Het Geluid. Dat u met dat laatste een prijs kunt winnen met vijf cijfers voor de komma, werkt natuurlijk niet echt mee. Gelukkig staat de maatschappij er steeds vaker bij stil. De boetes voor telefoongebruik in de auto gaan waarschijnlijk binnenkort weer omhoog, al blijkt dat nog niet hard genoeg te werken. Er zijn geluiden dat de straf net zo zwaar gaat wegen als die voor alcoholgebruik achter het stuur.

Let op: ook enkel uw telefoon vasthouden in de auto kan u duur komen te staan. Dat bepaalde de Nederlandse rechtbank recent. Zelfs wanneer u een telefoon in de houder bedient, zit u fout. Er zijn al verschillende apps ontwikkeld die ervoor zorgen dat u uw telefoon niet kunt gebruiken wanneer u in de auto zit. Maar dan moet u die app natuurlijk wel zelf aanzetten.

Apps

Apple komt op iOS 11 met ‘Do Not disturb while driving’. Wanneer de auto verbonden is met de telefoon door middel van bluetooth worden alle notificaties tegengehouden. Wanneer iemand u een bericht stuurt, stuurt de telefoon automatisch een bericht terug dat u in de auto zit. Maar u kunt uw telefoon natuurlijk ook in vliegtuigmodus zetten. Zorg ervoor dat u niet makkelijk bij uw telefoon kunt en zet de meldingen uit, dan komt u minder snel in de verleiding even te kijken wat er op uw telefoon gebeurt.

Op Android telefoons is de app 'Android Auto 2.0' beschikbaar, die Google Maps, muziekapps en andere apps optimaliseert voor veiliger gebruik in de auto. Er verschijnen grote knoppen in beeld en u kunt de besturing met uw stem doen.

De vervolgdate van Loes kwam er die avond niet. Door het uitklappen van de airbag was gezicht blauw en haar armen zaten onder de wonden door het versplinterde glas. Daarnaast had ze een lichte hersenschudding en erg veel pijn in haar nek. De oudere man op wie ze was ingereden, kwam gelukkig zonder al te grote verwondingen weg. Loes heeft zich nog lang schuldig gevoeld, want het had niet veel gescheeld of het was anders afgelopen. En die telefoon? Die blijft in de auto voortaan gewoon in haar tas.

*Vanwege de privacy is de naam van Loes gefingeerd.

Autoverzekering UnitedConsumers

U loopt natuurlijk liever niet het risico om een ongeluk te veroorzaken. Voor uw eigen veiligheid, de veiligheid van andere weggebruikers en uw opgebouwde schadevrije jaren. Maar een ongeluk kan ook door een ander worden veroorzaakt. Zorg dat u goed bent verzekerd tegen schade. Sluit een goedkope autoverzekering af van UnitedConsumers. Doe de Premie-Check en vind een autoverzekering die bij u past. U krijgt altijd korting op uw autopremie. Goed voor elkaar.

Lees ook
Zondagsrijders: ergernis in het verkeer
Agressief rijgedrag: ergernis in het verkeer
Onnodig links rijden: ergernis in het verkeer
Geen richting aangeven: ergernis in het verkeer
Op het laatste moment ritsen: ergernis in het verkeer
Rijden met alcohol of drugs op: ergernis in het verkeer
Te hard rijden binnen de bebouwde kom: ergernis in het verkeer