Vergelijk hier uw autoverzekering

Autoverzekering en uw woonplaats

Een autopremie is van veel verschillende factoren afhankelijk, zoals: het type auto, het aantal schadevrije jaren, de kilometrage en de leeftijd van de regelmatige bestuurder. Maar wist u dat uw woonplaats een andere belangrijke factor is?

Woont u in Rotterdam? Dan betaalt u meer premie dan wanneer u bijvoorbeeld in Drenthe woont. Aan iedere regio of postcode koppelt een autoverzekeraar een ander risico: hoe hoger het risico, hoe hoger de kosten voor uw autoverzekering.

Waarom is er verschil in premie per woonplaats?

Dat de verzekeringspremie afhankelijk is van uw woonplaats, is iets waar u niets aan kunt doen. Maar waarom verschillen de premies van autoverzekeringen per woonplaats eigenlijk? 

Wanneer u in een gebied woont met veel verkeer, is de kans groot dat u in de toekomst schade rijdt en deze claimt op uw autoverzekering. Claimt u een schade, dan kost dat uw autoverzekeraar geld. Gebieden met veel verkeer zien verzekeraars daarom als een hoger risico. Om de schades te kunnen vergoeden, vragen zij in deze gebieden dus een hogere premie.

Hoe wordt de hoogte van de premie bepaald?

Over het algemeen kijken autoverzekeraars naar de gemiddelde verkeersdrukte van een bepaalde regio. Ook kijken zij naar het aantal geclaimde schades in een bepaald gebied. Vervolgens schatten ze hoeveel schades er mogelijk geclaimd worden in de toekomst. Aan de hand van dergelijke gegevens bepalen zij vervolgens de hoogte van de premie.

Iedere autoverzekeraar rekent met andere bruto premies en koppelt andere risico’s aan bepaalde regio’s, postcodes of zelfs huisnummers. Zo kan het bij de ene verzekeraar bijna 40% in premie schelen wanneer u bijvoorbeeld verhuist van Rotterdam naar Dokkum. Bij de andere verzekeraar scheelt het maar een paar euro.

Risico per regio, postcode of huisnummer

Sommige autoverzekeraars koppelen risico’s aan een combinatie van een aantal postcodes, dus een regio. Ook zijn er autoverzekeraars die per postcode een risico koppelen. Let op! Er zijn zelfs autoverzekeraars die kijken naar het risico per huisnummer (of zelfs toevoeging!). Zo betaalt de buurman om de hoek bij dezelfde autoverzekeraar mogelijk een hogere premie dan u.

Waar bent u het voordeligst uit?

In grote steden zoals Amsterdam en Rotterdam wordt over het algemeen meer schade gereden en geclaimd. Wanneer u in een grotere stad woont, betaalt u vaak een hogere premie. Het is daarom vaak even schrikken wanneer u van een dorp naar een stad verhuist.

De premie van een autoverzekering is gemiddeld lager wanneer u in een buitengebied woont. Met minder verkeer wordt logischerwijs minder schade gereden en geclaimd. Het kost de autoverzekeraar dan gemiddeld minder geld, waardoor de premies lager zijn. Dokkum heeft gemiddeld de laagste premie van Nederland.

Dat u in een rustig dorpje woont, wil niet altijd zeggen dat u automatisch minder premie betaalt. Woont u in een postcodegebied met een geschiedenis van inbraak en gestolen auto’s? Dan ziet een verzekeraar dit ook als een hoger risico. In dat geval betaalt u ook meer voor uw autoverzekering.

Autoverzekering vergelijken

Omdat de premies per verzekeraar zoveel verschillen, is het erg belangrijk dat u blijft vergelijken. Zeker na een premiestijging in verband met een verhuizing. Als tussenpersoon kan UnitedConsumers premies vergelijken tussen 16 verschillende maatschappijen. Zo kunt u eenvoudig zien of wij u voor uw regio een goedkopere premie aan kunnen bieden! Daarnaast krijgt u altijd korting op uw autoverzekering als u deze afsluit via UC. Goed geregeld.

Autoverzekering vergelijken