Contact
Mijn UnitedConsumers

Auto leasen of kopen: wat is voordeliger?

U bent toe aan een nieuwe auto, maar u twijfelt of u wilt leasen of kopen. Wat is goedkoper: private lease of kopen? En wat zijn de voor- en nadelen van leasen en kopen? 

Auto leasen of kopen banner

 

Auto leasen of kopen vergelijken

Wanneer u een auto koopt, dan is het verstandig om rekening te houden met terugkomende kosten, zoals de autoverzekering, wegenbelasting, auto-onderhoud en APK, autobanden en onverwachte reparatiekosten.

Met private lease zit dit er allemaal bij inbegrepen en betaalt u maandelijks één vast bedrag. In dit bedrag zit dus de autoverzekering, wegenbelastingreparaties en onderhoud. Het enige wat er niet bij inbegrepen zit, zijn boetes en brandstofkosten.  


 

Voordelen en nadelen van leasen of kopen

Het leasen van een auto heeft veel voordelen; u betaalt één bedrag per maand en hoeft geen rekening te houden met onverwachte kosten. Toch heeft leasen, net zoals kopen, ook nadelen. Maar welke voor- en nadelen wegen voor u het zwaarst?

Auto kopen voor- en nadelen Auto leasen voor- en nadelen  
 
Kopen zonder lening heeft geen invloed op het afsluiten van een hypotheek.
 
U betaalt één vast maandbedrag (exclusief brandstof en boetes).  
 
Met veel opgebouwde schadevrije jaren geniet u van een voordelige verzekeringspremie.
 
Geen onverwachtse of terugkerende onderhoudskosten, zoals APK.  
 
U bent de eigenaar van de auto.
 
U rijdt een gloednieuwe auto of tweedehands auto zonder dat u hiervoor spaargeld hoeft in te leveren.  
 
Onderhoudskosten kunnen enorm oplopen.
 
Wilt u er tussentijds het leasecontract ontbinden? Dan betaalt u vaak een afkoopsom.  
 
Occassions zijn vaak minder zuinig dan nieuwere auto's
 
U gaat een contract aan met een financiële verplichting voor enkele jaren.  
   
 
U bouwt geen schadevrije jaren op en zit vast aan een aantal kilometers per jaar.  
   
 
Een leasecontract heeft invloed op de hoogte van een eventuele hypotheek.
   
 
De leasemaatschappij blijft eigenaar van de auto.

 

Wat is goedkoper; private lease of kopen?

Dat hangt af van verschillende factoren. Vaak is leasen goedkoper dan een auto kopen. Dit heeft onder andere te maken met dat leasemaatschappijen op grote schaal auto's kopen, veel auto's tegelijkertijd verzekeren en goede afspraken hebben met herstellers. 

Lagere aanschafprijs

Doordat leasemaatschappijen veel auto's tegelijk inkopen, krijgen zij een veel betere deal dan wanneer u als particulier een auto koopt. Hoe goed u ook kunt onderhandelen; u kunt de auto zelden tegen dezelfde voordelige prijs aanschaffen. 

Verzekeringsvoordeel

Eigenlijk geldt hiervoor dezelfde regel als bij de aanschafprijs. Omdat leasemaatschappijen veel auto's tegelijk bij een verzekeringsmaatschappij onderbrengen, kunnen zij de auto's verzekeren tegen een scherpe premie. Dit scheelt dus kosten!

Reparatie en onderhoud 

Op basis van hun ervaring kunnen leasemaatschappijen van tevoren inschatten hoe groot de kans is dat er iets stukgaat. En omdat zij weten hoeveel ze ongeveer aan reparatiekosten en onderhoud kwijt zijn, verwerken zij dit in het maandbedrag.

Daarnaast kunnen ze de onderhoudskosten ook laag houden. Dit komt omdat zij veel auto's met schades, of voor onderhoud, naar hetzelfde netwerk van herstellers brengen. Hierdoor zijn er vaak goede afspraken gemaakt over de kosten.

Leaseauto verkopen

Zodra een lease eindigt, zal de auto moeten worden verkocht. En omdat leasemaatschappijen ervaren verkopers zijn, kunnen zij de auto altijd verkopen tegen de beste prijs.  


 

Wanneer is kopen voordeliger dan leasen?

Heeft u veel schadevrije jaren? Dan is uw autoverzekering waarschijnlijk lekker goedkoop. Want hoe meer schadevrije jaren, des te hoger uw no-claimkorting. Combineert u dit met een klein en goedkoop autootje, dan betaalt u weinig wegenbelasting en heeft u een lage verzekeringspremie. In dit geval is kopen voordeliger dan leasen. 

Schadevrije jaren en private lease

Als auto-eigenaar bent u verplicht uw auto te verzekeren. Rijdt u een jaar lang schadevrij? Dan bouwt u een schadevrij jaar op. Uw verzekeraar registreert uw schadevrije jaren in Roy-Data.

Ruilt u vervolgens uw auto in voor een private leaseauto? Dan komen uw schadevrije jaren als 'niet in gebruik' in Roy-Data te staan. Leasemaatschappijen hebben namelijk geen toegang tot dit systeem. En wanneer ze niet in gebruik zijn, vervalt de geldigheid van uw schadevrije jaren na 3 jaar. Dit betekent dat u met 0 jaar start wanneer u vervolgens wel zelf een autoverzekering afsluit.  


 

Verschil kosten leasen of kopen

Het hangt natuurlijk van de auto en de leasemaatschappij af wat voor u goedkoper is: leasen of kopen. In 3 eenvoudige stappen komt u er al achter wat voor u de meest interessante optie is: kopen of leasen.

Stap 1: Hoeveel betaalt u nu voor uw auto?

De gemiddelde kosten van een auto liggen tussen de € 280,- en € 635,- per maand. Uiteraard is dit afhankelijk per persoon, auto en situatie. Maar dit bent u ongeveer gemiddeld per maand voor uw auto kwijt:

 • Wegenbelasting: gemiddeld tussen de € 20,- en € 60,- per maand.
 • Onverwachte reparaties: tussen de € 40,- en € 70,- per maand. 
 • Variabele afschrijving: tussen de € 20,- en € 65,- per maand.
 • Vaste afschrijving: tussen de € 50,- en € 200,- per maand.
 • Autoverzekering: tussen de € 60,- en € 120,- per maand.
 • Vast onderhoud (APK): ongeveer € 20,- per maand.
 • Brandstof: tussen de € 70,- en € 120,- per maand.

Stap 2: Bekijk uw private lease opties

Hoeveel een private leaseauto kost per maand, is afhankelijk bepaalde factoren. Zo kunt u zich wel voorstellen dat het leasen van een mooie BMW meer kost dan een Volkswagen UP! De leaseprijs kan zo'n € 200,- tot € 800,- per maand zijn. 

Het is een goed idee om de leaseprijs per maand te vergelijken met hoeveel u maandelijks kwijt zou zijn als u een auto koopt. De prijs van de lease wordt onder andere bepaald door:

 • De looptijd van het contract.
 • Het aantal kilometers per jaar.
 • De cataloguswaarde van de auto.

Stap 3: Lease of kopen? Weeg de voor- en nadelen af

Voordat u een keuze maakt tussen leasen of kopen, raden wij u aan om de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen. 

 • Auto leasen: Door te leasen krijgt u een BKR-registratie. Wilt u binnenkort een huis kopen? Dan heeft dit dus invloed op uw hypotheek. Ook zit u aan een leasecontract vast en komt u niet zomaar van de leaseauto af. Het voordeel is dat u voor een vast bedrag een gloednieuwe auto rijdt, zonder onverwachte kosten.
 • Auto kopen: De grootste nadelen van kopen is dat u of een lening af moet sluiten of ineens een groot deel van uw spaargeld kwijt bent. Een ander nadeel van kopen is dat u soms enorme, onverwachtse onderhoudskosten zal moeten betalen. Het grote voordeel van kopen is dat u eigenaar bent van de auto. Bovendien houdt u met veel schadevrije jaren uw maandlasten laag, omdat u geniet van een voordelige verzekeringspremie.

 

Goedkope autoverzekering

Heeft u de knoop doorgehakt en besloten dat u liever een auto wilt kopen dan leasen? Dan is het fijn om zo voordelig mogelijk verzekerd zijn. Bij ons krijgt u minimaal 5% korting op uw autoverzekering. Zo houdt u meer over voor een leuker leven!

Bereken mijn premie


Ook interessant voor u
 

Autoverzekering UC

Nieuwe auto kopen? Dit zijn zaken waar u op moet letten

> Lees meer

 

WA Aansprakelijkheid

Hoe sluit ik een autoverzekering af voor mijn nieuwe auto?

> Lees meer

 

ex lease auto kopen

Wat zijn de voordelen van een ex lease auto kopen?

> Lees meer

 

Blog homepage