Goedkope autoverzekering voor jongeren afsluiten

Jongeren die net hun autorijbewijs hebben gehaald en een auto hebben gekocht, zullen ook een autoverzekering af moeten sluiten. Welke zaken hebben invloed op de kosten van een autoverzekering voor jongeren en wat is de goedkoopste autoverzekering voor jongeren? 

autoverzekering jongeren

 

Autoverzekering jongeren

Jongeren kampen vaak met een te dure autoverzekering. De beperkte rijervaring en het bijbehorende risico, compenseert de verzekering met een hogere premie. Vanaf 25 jaar vallen jongeren pas buiten dit risicogebied en worden de kosten van de autoverzekering dus lager. Hierdoor is een autoverzekering voor jongeren vaak duur. Daar komt bij dat zij vaak al minder te besteden hebben dan oudere, meer ervaren bestuurders.


 

Goedkope autoverzekering jongeren: 3 stappen

Jongeren zijn vaak nog aan het studeren of net begonnen met werken. Het is dan fijn als de autoverzekering niet een te grote hap uit het inkomen is. Een autoverzekering voor jongeren is vaak erg duur door het grotere risico op schade, vanwege de leeftijd. Toch kunnen jongeren zelf invloed hebben op de kosten van een autoverzekering. Jongeren kunnen hun autoverzekering in 3 stappen zo goedkoop mogelijk houden:


vink

Stap 1: Type auto

Niet alleen leeftijd heeft invloed op de hoogte van de premie. Het gewicht, type en de grootte van de auto spelen ook een belangrijke rol. Kies daarom in het begin voor een kleine en lichte auto. Voor een lichte auto betaalt u ook nog eens minder wegenbelasting. Extra voordelig, dus! Na een aantal jaren - bijvoorbeeld wanneer u 25 jaar bent - is het pas verstandig om te kijken naar een grotere auto. Personen vanaf 25 jaar vallen bij veel verzekeraars namelijk buiten het risicogebied, waardoor een autoverzekering snel goedkoper kan worden. 

vink

Stap 2: Schadevrije jaren

Wanneer u na verloop van tijd een aantal schadevrije jaren heeft opgebouwd, helpt dit ook de kosten te verlagen. De premie is namelijk sterk afhankelijk van het aantal schadevrije jaren dat u heeft opgebouwd. Hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger de verzekeraar u inschaalt op de bonus malus ladder. Deze ladder bepaalt hoeveel no-claim korting u op uw autoverzekering krijgt. Meer schadevrije jaren betekent dus een goedkopere autoverzekering!

vink

Stap 3: Goedkope dekking

Voor een goedkope jongeren autoverzekering, kunt u het beste kiezen voor een WA dekking. Is uw auto nog veel waard? Kies dan juist voor een hogere dekking, zoals bijvoorbeeld WA Beperkt Casco of WA Casco. Zo verkleint u het risico dat u ineens veel geld moet betalen als u schade heeft gereden.

Kiest u voor een hogere dekking? Let dan op het eigen risico. Verzekeraars berekenen voor jongeren vaak een verhoogd eigen risico, omdat jongeren gemiddeld vaker schade rijden dan meer ervaren bestuurders. 


 

Kosten jongeren autoverzekering

Een 18 jarige betaalt gemiddeld veel meer premie dan een ouder persoon met veel rijervaring. Verzekeraars zien jongeren met weinig rijervaring als een hoger risico, omdat zij gemiddeld vaker schades rijden dan meer ervaren bestuurders.

Een autoverzekering voor jongeren kan tot 443% duurder uitvallen dan een autoverzekering voor een 40-jarige. Daarnaast kunnen de premies per maatschappij erg verschillen. Zo betalen jongeren bij de ene maatschappij een premie van € 40,- per maand, terwijl de premie bij een andere maatschappij kan oplopen tot wel € 200,- per maand!

Let op: dit is slechts een indicatie van het verschil in premiekosten.

 

Autoverzekering op naam ouders

Het lijkt veel aantrekkelijker om als jongere een autoverzekering op naam van de ouders af te sluiten. De kosten zijn dan immers veel lager. Dit is echter verboden en wordt gezien als verzekeringsfraude. Ben hier dus voorzichtig mee!

Rijdt u in de auto en staat de auto op uw naam? Dan staat ook de autoverzekering automatisch op uw naam. Zet u de autoverzekering op een andere naam? Dan vergoedt de verzekeraar geen schade en kan de autoverzekering door hen worden opgezegd. Uiteraard valt het (af en toe) lenen van een auto hierbuiten.

 

Schadevrije jaren opbouwen

Wanneer u de autoverzekering niet op uw naam zet, bouwt u zelf ook geen schadevrije jaren op. Besluit u vervolgens - na een aantal jaren - dat u wel een autoverzekering op eigen naam wilt? Dan moet u vanaf dat moment beginnen met het opbouwen van schadevrije jaren en betaalt u dus een hogere premie. De premie is namelijk sterk afhankelijk van het aantal opgebouwde schadevrije jaren. De verzekeraar bepaalt de no-claim korting aan de hand van het aantal schadevrije jaren.

Let op: schadevrije jaren bouwt u op wanneer u een autoverzekering op naam heet en niet vanaf het moment dat u een rijbewijs heeft.


 

Autoverzekering jongeren vergelijken

Het loont altijd om autoverzekeringen voor jongeren te vergelijken. Elke verzekeraar hanteert een eigen premie. Het is dus verstandig om te kijken waar u het beste aanbod krijgt. Zo houdt u meer over voor een leuker leven!

Goedkope autoverzekering voor jongeren


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage