Bandenspanning controleren

Wist u dat een autoband niet luchtdicht is? De autoband loopt constant langzaam leeg. Daarom is het verstandig om de bandenspanning minstens een keer per maand te controleren en de banden waar nodig op te pompen. Hoe checkt u de bandenspanning van uw auto? Waar kunt u de juiste bandenspanning vinden? Wij geven u graag wat antwoorden en tips!

Bandenspanning

Waarom is bandenspanning belangrijk?

De juiste bandenspanning is cruciaal voor goede rijprestaties en voldoende grip op de weg. Een te hoge of te lage bandenspanning heeft namelijk invloed op de verkeersveiligheid. Wanneer de bandenspanning in orde is, rijdt u zuiniger en gaan uw banden langer mee. Kortom; je bandenspanning controleren heeft alleen maar voordelen!

Wat is de juiste bandenspanning voor mijn auto?

De juiste spanning voor autobanden is per voertuig verschillend. Over het algemeen varieert de vereiste druk tussen de 2.0 en 3.0 bar. Vaak zit er een klein verschil in de bandenspanning van de voor- en de achterbanden. Je auto is achter namelijk vaak zwaarder.

Soms wijkt de vereiste bandenspanning af. Ga je zwaar bepakt de weg op of zitten er meer personen in je auto dan normaal? Raadpleeg dan het instructieboekje van je auto voor de correcte bandenspanning. Grote kans namelijk dat je dan veiliger de weg op gaat met hardere banden.

Bandenspanning opzoeken

Ben je het instructieboekje kwijt? Geen probleem! Er zijn andere mogelijkheden om de juiste bandenspanning terug te vinden, bijvoorbeeld op:

 • De binnenkant van de tankdop. 
 • De achterkant van de zonneklep.
 • De binnenkant van het dashboardkastje.
 • Een bandenspanningtabel bij een tankstation.
 • Op een sticker aan de binnenzijde van de deur aan de bestuurderskant.

Bandenspanning controleren

De bandenspanning controleer je gemakkelijk dankzij een bandenspanningsmeter. Dit apparaatje geeft aan op hoeveel bar de bandenspanning momenteel staat. Is het aantal bar te laag? Dan pomp je de banden op. Een bandenspanningsmeter en bandenpomp vind je vaak bij tankstations. Soms moet je er een paar cent voor betalen, maar soms kun je er ook gratis gebruik van maken.

 1. Zorg voor koude autobanden. Dit betekent je van te voren niet verder dan 5 kilometer hebt gereden.
 2. Heb je toch al meer kilometers gereden? Tel er dan minimaal 0.3 bar bij op.
 3. Kies de juiste bandenspanning voor de autoband en toets deze op het apparaat in.
 4. Haal het dopje van het ventiel van de autoband en plaats de slang van de bandenpomp op het ventiel.
 5. Tijdens het vullen kun je de druk van de autoband op de bandenpomp aflezen.
 6. Zodra je een pieptoon hoort, verwijder je de slang van het ventiel. De autoband is weer op de juiste bandenspanning.

Tip: Heb je een reserveband in je auto liggen? Check deze dan tegelijk met je normale banden. Zo kun je ook met een lekke band weer veilig de weg op!

Blog homepage