Contact
Mijn UnitedConsumers

Deelauto: hoe zit het met auto delen en de verzekering?

Een deelauto biedt het beste van twee werelden: wel autorijden, maar geen auto kopen. Hoe werkt auto delen, wat zijn de voor- en nadelen en bent u gewoon verzekerd of moet u zelf een autoverzekering afsluiten? 

deelauto

 

Wat is een deelauto?

Een deelauto is een auto die u kunt gebruiken op het moment dat u hem nodig heeft. Met een deelauto hoeft u dus zelf geen auto te kopen. Of juist als autobezitter kunt u uw eigen auto verhuren, omdat deze anders toch stilstaat voor uw deur. U kunt een deelauto (ver)huren voor elke gewenste tijd of periode. Denk aan een uurtje om even een boodschap te doen of juist een weekend lang om erop uit te trekken.

Deelauto's zijn er in alle kleuren en smaken: van personenauto's, tot busjes en elektrische deelauto's. Een auto delen is niet alleen flexibel en betaalbaar, maar ook goed voor het milieu. 


 

Hoe werkt auto delen?

In principe heeft u twee keuzes: auto delen particulier of via een bedrijf een deelauto huren. Bekende deelplatformen zijn: Greenwheels, MyWheels, SnappCar, BlaBlaCar en Car2Go.

Auto delen particulier

Het particulier delen van een auto houdt in dat u uw eigen auto beschikbaar stelt om wat bij te verdienen of juist een auto huurt van iemand die zijn of haar voertuig aanbiedt. 

Vaak huurt een particulier een auto van een andere particulier via een bemiddelaar. Platformen als MyWheels en SnappCar bieden deze mogelijkheid aan. Zij zorgen ervoor dat de huurder en verhuurder met elkaar in contact komen, zorgen voor de verzekering en handelen de betaling af. Deze platformen vragen hier wel een vergoeding voor, maar zo weet u zeker dat auto delen veilig is.

U kunt uw auto ook delen in een vaste groep met bijvoorbeeld uw buren of vrienden. Dit onderlinge auto delen in een vaste groep wordt peer-to-peer carsharing genoemd.

Auto delen bedrijf

Op het moment dat u een deelauto huurt van een organisatie, dan staat de deelauto vaak op een vaste plek geparkeerd waar deze ook weer teruggezet moet worden na de huurperiode. De deelauto's die in bezit zijn van bedrijven zijn vaak 24 uur per dag te huren.

Heeft u een deelauto waarbij u de auto na gebruik op een andere plek in een afgesproken zone mag parkeren? Dan is dit een vorm van oneway carsharing. Het bedrijf waar u de deelauto van huurt is de eigenaar van het voertuig en u betaalt een vast tarief voor de huurperiode.


 

Voor- en nadelen deelauto

Een auto delen zorgt automatisch voor minder verkeer op de wegen en parkeerplaatsen. Bovendien is het ook nog eens voordelig voor uw portemonnee. Als huurder hoeft u bijvoorbeeld geen eigen auto de kopen en als verhuurder kunt u mooi een zakcentje bijverdienen door uw auto te delen. Voor zowel de huurder als de verhuurder kleven er voor- en nadelen aan auto delen. Wij hebben ze voor u op een rij gezet.

Voordelen verhuurders

 • U bepaalt zelf het tarief.
 • U bepaalt zelf aan wie u uw auto verhuurt.
 • Met auto delen draagt u bij aan een beter milieu.
 • Door uw auto te delen kunt u mooi wat bijverdienen.
 • Het is sociaal om uw auto te verhuren aan een ander.
 • Met auto delen draagt u bij aan een verminderde belasting van het wegennet.

Nadelen verhuurders

 • Met auto delen vertrouwt u uw voertuig toe aan een ander.
 • Niet iedere huurder gaat even netjes om met andermans spullen. Vaak worden de huurders echter wel gescreend door het bemiddelende deelplatform.

Voordelen huurders

 • Geen eigen auto kopen, wel het rijplezier.
 • Ruime keuze in verschillende soorten deelauto's.
 • 24 uur per dag, 7 dagen per week de mogelijkheid om een deelauto te huren.
 • Geen kosten voor reparatie, onderhoud, wegenbelasting of de autoverzekering.

Nadelen huurders

 • Spontane autoritten zijn lastiger met een deelauto.
 • U bent afhankelijk van de beschikbaarheid van de deelauto. 
 • Als huurder heeft u geen autoverzekering en bouwt u geen schadevrije jaren op.

 

Deelauto en de verzekering

Als u ervoor kiest om een deelauto te huren via een deelplatform, dan is het afsluiten van een aparte autoverzekering in de meeste gevallen niet nodig. Het is wel verstandig om altijd goed te controleren bij de bemiddelaar van de deelauto hoe de auto verzekerd is.

Ook is het mogelijk om uw auto particulier te verhuren, zonder tussenkomst van een bemiddelaar. Voor welke optie u ook kiest; het is belangrijk dat u altijd contact opneemt met uw huidige verzekeraar voor toestemming omtrent het delen van uw auto.

Deelautoverzekering

Wilt u uw auto particulier verhuren zonder bemiddelaar? Dan kunt u een speciale deelautoverzekering afsluiten via de Vereniging voor Gedeeld Autogebruik (VGA). Deze verzekering geldt voor u als verhuurder, maar biedt ook meteen dekking voor de huurder van uw deelauto.

U kunt uzelf aanmelden via de Vereniging voor Gedeeld Autogebruik en uw eigen autodeelgroep samenstellen. Groepsleden moeten in dit geval lid worden van uw autogroep. Bij een deelautoverzekering heeft u de keuze uit de standaard dekkingsvormen: WA, WA beperkt casco of WA casco (all risk). De gekozen dekking geldt voor alle personen binnen de autodeelgroep.


 

Kosten deelauto

Een deelauto kunt u huren voor een vast bedrag. Zo zijn er deelauto's te vinden voor € 20,- per dag, maar er zijn ook deelauto's te huur voor € 50,- per dag. Als gebruiker betaalt u de afgesproken prijs, brandstof en eventueel een bepaald bedrag per gereden kilometer.

In sommige gevallen wordt er een borg ingehouden bij de huur van een deelauto of is het een eis dat u de deelauto weer voltankt na gebruik. Bekijk daarom goed de voorwaarden die gelden voor de deelauto die u wilt huren. Zo komt u achteraf niet voor verrassingen te staan.


 

Auto delen of auto uitlenen?

Uw eigen auto delen met uw kinderen of goede vrienden zonder vergoeding, valt niet onder het particulier delen van uw auto. In feite leent u uw auto uit aan iemand die u (goed) kent. In dit geval is uw auto gewoon verzekerd via uw eigen autoverzekering. Op het moment dat u uw auto uitleent, dan is het wel goed om rekening te houden met eventuele schade. Rijdt uw vriend of familielid in uw auto en maakt hij of zij schade? Dan valt u terug in uw schadevrije jaren, omdat het voertuig op uw naam verzekerd is.

Een terugval in schadevrije jaren heeft een nadelig effect op uw premie. Hoe minder schadevrije jaren, hoe hoger uw autopremie is. Het is dus verstandig om hier vooraf goede afspraken over te maken op het moment dat u uw auto uitleent aan een familielid of een vriend(in).


 

Autoverzekering met korting

Leent u uw eigen auto weleens uit aan iemand anders? Dan wilt u natuurlijk goed verzekerd zijn. Neem uw autoverzekering daarom eens onder de loep. Past de dekking nog bij uw situatie en betaalt u momenteel niet te veel voor uw autoverzekering? Bij UnitedConsumers ontvangt u altijd minimaal 5% korting op uw autoverzekering. En dat is wel zo fijn. Zo houdt u meer over voor andere leuke dingen in uw leven. Doe daarom de check en start vandaag nog met besparen!

UnitedConsumers autoverzekering

WA verzekering vraagteken


 • Goedkoopste autoverzekering
   
 • Schade aan anderen
   
 • Minimaal 5% korting op uw premie
   

Bekijk mijn aanbod

 

UnitedConsumers autoverzekering

WA beperkt casco vraagteken


 • Zeer uitgebreide autoverzekering
   
 • Schade aan anderen
   
 • Natuurrampen, brand, diefstal, joyriding, ruitschade, botsingen met loslopende dieren
   
 • Minimaal 5% korting op uw premie   

Bekijk mijn aanbod

 

UnitedConsumers autoverzekering

WA casco (all risk) vraagteken


 • Meest complete autoverzekering
   
 • Schade aan anderen 
   
 • Natuurrampen, brand, diefstal, joyriding, ruitschade, botsingen met loslopende dieren
   
 • Aanrijding, slippen, te water raken en overige onheilen
   
 • Minimaal 5% korting op uw premie
   

Bekijk mijn aanbod


Autoverzekering uitbreiden met een aanvullende verzekering

Heeft u graag extra zekerheid? Dan is een aanvullende autoverzekering een interessante optie. Wij bieden de volgende aanvullende autoverzekeringen aan:

Schadeverzekering inzittenden

> Kies direct

Rechtsbijstandverzekering

> Kies direct

Meer aanvullende autoverzekeringen

> Neem contact met ons op


Ook interessant voor u
 

UC autverzekering

Een goedkope autoverzekering met korting kiezen

> Bereken mijn korting

 

Alcohol verkeer

Kosten auto per maand: dit zijn de maandelijkse kosten

> Lees meer

 

Verkeersboetes 2020

Autoverzekering vergelijken: zo doet u dat!

> Lees meer

 

Blog homepage