Contact
Mijn UnitedConsumers

Elektrisch rijden: voordelen en kosten van elektrisch rijden

Elektrisch rijden kent zo zijn voor- en nadelen. Wat zijn bijvoorbeeld de kosten van elektrisch rijden en hoe zit het met eventuele subsidies?

Elektrisch rijden

 

stroom

Elektrisch rijden: de toekomst

De meeste auto's op de weg rijden op benzine of diesel. Benzine en diesel zijn gemaakt van fossiele brandstoffen, en die raken langzaam op. Bovendien stoten deze auto's veel CO2 uit en zijn ze daarom slecht voor het milieu. Daar is een oplossing voor gevonden: elektrisch rijden. Een volledig elektrische auto verbruikt geen fossiele brandstoffen en dus is het beter voor het milieu. De brandstoftank is bovendien vervangen voor elektromotoren en dat betekent dat een elektrische auto - zoals de naam doet vermoeden - op stroom rijdt.


 

Kosten elektrisch rijden

Kosten elektrisch rijden

U vraagt zich waarschijnlijk af: wat zijn de kosten van elektrisch rijden? Elektrisch rijden is een stuk goedkoper dan rijden op benzine. Daarentegen is de aanschaf van een elektrische auto wel een stuk duurder.

Aanschaf en kosten elektrisch rijden

De aanschafkosten van een elektrische auto liggen gemiddeld zo'n 30% à 40% hoger dan voor dezelfde benzine uitvoering. Het is vooral de accutechniek die het momenteel zo duur maakt. Het is namelijk het duurste onderdeel van een elektrische auto.

Door innovatie en techniek zullen de kosten na verloop van tijd dalen. De aanschaf zal daarom in buurt komen van de aanschafwaarde van de benzine variant. Het is daarnaast ook mogelijk om voor een tweedehands auto te gaan. Elektrische auto's zijn er nog niet zo lang, dus ook tweedehands heeft u een vrij jonge auto.

Elektrisch rijden kosten kWh

Bij benzineauto's gaat het om liters en bij elektrische auto's om kilowatturen. Hoeveel u precies kwijt bent, hangt af van hoeveel uw auto verbruikt. Een elektrische auto verbruikt gemiddeld ongeveer 17 kWh per 100 kilometer. 

De prijs per kWh kan erg variëren. Zo is thuis opladen het goedkoopste. U betaalt dan hetzelfde stroomtarief als voor bijvoorbeeld uw verlichting. Opladen bij een publieke laadpaal is iets duurder. Het duurste is het snelladen langs de snelweg. Hier wordt namelijk een speciale techniek voor gebruikt die een stuk duurder is dan een normale laadpaal. 


 

Subsidie elektrisch rijden

Subsidie elektrisch rijden

Er zijn verschillende soorten subsidies mogelijk. Zo is er een subsidie voor de aanschaf van een elektrische auto, maar er zijn ook verschillende regionale subsidies mogelijk. 

Subsidie aanschaf elektrische auto

Voor particulieren zal het in 2020 mogelijk worden om een aanschafsubsidie aan te vragen. Voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto kunt u een eenmalig bedrag van € 4.000,00 krijgen. Voor de aanschaf van een tweedehands auto is het een stuk lager, namelijk € 2.000,00. Zo kunt u dus goedkoop elektrisch rijden!

Subsidie laadpaal

Vaak zijn er ook regionale subsidies mogelijk voor oplaadpunten. Soms is een laadpaal in de straat zelfs volledig gratis. Bent u benieuwd hoe het bij u in de buurt geregeld is? Vraag dan naar de mogelijkheden bij uw gemeente of provincie. Er is ook een handige website waar veel subsidies terug te vinden zijn. 


 

vink

Voordelen elektrisch rijden

De overheid stimuleert elektrisch rijden en daarom zitten er nog een aantal andere fijne, financiële voordelen aan elektrisch rijden. Wij zetten ze voor u op een rijtje:

  • Geen BPM: BPM is een aanschafbelasting gebaseerd op de CO2-uitstoot en dát heeft u met een elektrische auto niet. 
  • Bijtellingsvoordeel: gaat u een volledig elektrische auto leasen? Dan betaalt u minder bijtelling dan bij een normale benzineauto.
  • Geen wegenbelasting: met een volledig elektrische auto bent u vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting (MRB). Dat scheelt weer een hoop kosten!

 

kruis

Nadelen elektrisch rijden

Elektrisch rijden heeft veel voordelen! Maar voordat u de keuze maakt, wilt u natuurlijk ook de nadelen weten van elektrisch rijden. Dit zijn ze:

  • Minder kilometers: met een volledig opgeladen accu rijdt u minder kilometers dan met een volle benzinetank.
  • Hoge aanschafwaarde: de aanschafwaarde van elektrische auto's ligt een stuk hoger dan de aanschafwaarde van benzineauto's. 

Ook interessant voor u
 

Groene stroom

Wat betaal ik maandelijks voor mijn auto?

> Lees meer

 

Auto polijsten

Welke autoverzekering past het beste bij mij?

> Lees meer

 

zonnepanelen kopen

Hoe kan ik het beste mijn auto en koplampen polijsten?

> Lees meer

 

Blog homepage

Terug naar boven