Contact
Mijn UnitedConsumers

Olie in je auto bijvullen en verversen

Motorolie heeft verschillende, belangrijke functies. Daarom is het goed om regelmatig je oliepeil te controleren en waar nodig de motorolie bij te vullen. Dit kun je eenvoudig zelf! Wij vertellen je hoe.

Motorolie


 

Olie bijvullen in 3 stappen

Olie bijvullen doe je ná het controleren van het oliepeil van de auto. Zit de olie netjes tussen de twee markeringen op de peilstok? Dan hoef je de olie niet bij te vullen. Komt de olie onder de onderste markering? Dan moet je de motorolie bijvullen! Je motorolie bijvullen doe je in 3 gemakkelijke stappen:

Stap 1. Zorg dat je motor koud is

Zorg ervoor dat de motor minstens 10 minuten uitstaat. De motorolie zakt dan namelijk tot het laagste punt in de motor. Wanneer de motor draait, wordt de olie door de motor gepompt en kun je het oliepeil niet juist aflezen. Zorg er daarnaast voor dat je auto op een vlakke ondergrond staat.

Stap 2. Het bijvullen van de olie kan beginnen!

Gebruik een (kartonnen) trechter en giet een kleine hoeveelheid nieuwe olie in de motor. Zit het oliepeil onder het minimumstreepje? Vul de olie dan gerust met een liter bij. Controleer een halfuurtje na het bijvullen of er voldoende olie in de motor zit.

Stap 3. Controleer opnieuw het oliepeil

Haal de oliepeilstof weer tevoorschijn en controleer opnieuw het oliepeil. Zit er nog niet genoeg in? Vul dan nog wat olie bij. Zit er voldoende olie in de motor? Zorg er dan voor dat je de dop van de olietank weer goed vastdraait na het vullen.


 

Oliepeil symbool

Zie je het oliekannetje in je dashboard branden? Dan is dit een indicatie dat het oliepeil te laag is. Doorrijden kan ernstige schade aan de motor toebrengen. Controleer daarom regelmatig het oliepeil. Is het oliepeil te laag? Dan kun je gemakkelijk zelf de olie bijvullen.

oliepeil controleren

 

Welke olie moet in mijn auto?

Motorolie is er in verschillende soorten. Welke motorolie in jouw auto moet, kun je vaak vinden in het instructieboekje van jouw auto. Bij twijfel kun je contact opnemen met de garage. Zo weet je zeker welke olie je nodig hebt.


 

Hoeveel olie moet er in mijn auto?

Voor de meeste personenauto's geldt dat er ongeveer 4-7 liter motorolie in de auto gaat. Maar hoeveel olie er exact in jouw auto gaat, kan per type auto verschillen. Raadpleeg hiervoor indien nodig het instructieboekje van jouw auto, of neem contact op met de garage. En check altijd het oliepeil voordat je olie gaat bijvullen.

Te veel olie in auto

Bij te veel olie in jouw auto kunnen er problemen ontstaan aan de katalysator of, bij een auto die op diesel rijdt, aan de roetfilter. Ook kunnen de oliekeerringen het begeven, waardoor de motorolie kan gaan lekken.

Te weinig motorolie

Te weinig olie in de motor kan ook schadelijk zijn voor jouw auto. Motorolie smeert de motor namelijk. Als dit onvoldoende gebeurt, kan de motor ernstig beschadigen. Zorg dus altijd voor de juiste hoeveelheid olie in de motor.


tip Tip van onze expert...

"Heb je toch per ongeluk te veel motorolie in de motor gedaan? Raadpleeg dan zo snel mogelijk de garage voor een oplossing of tips."

Jorg van Rijn - Expert in autoverzekeringen

jorg expert autoverzekeringen

 

Motorolie verversen

Olie verversen moet eens in de zoveel tijd gedaan worden. Je kunt eenvoudig zelf olie verversen. Wij nemen je mee hoe.

  • Stap 1: Zorg ervoor dat de motor koud is en dat je auto op een vlakke ondergrond staat. Eventueel kun je de voorkant van de auto iets opkrikken, zodat je beter bij de aftapplug kan.
     
  • Stap 2: Zet een opvangbak onder de aftapplug en draai de aftapplug eraf met een moersleutel of inbussleutel. Als de olie uit de motor is gestroomd, draai je de aftapplus er weer op met een nieuw ringetje.
     
  • Stap 3: Vervang ook de oliefilter door deze uit de motor te draaien. Zit de oliefilter te vast? Gebruik dan een oliefiltersleutel om het filter te verwijderen. Draai daarna de nieuwe oliefilter met je hand vast.
     
  • Stap 4: Vul de olietank vervolgens met verse motorolie. Gebruik hiervoor een trechter, zodat je niet knoeit. Controleer hierna het oliepeil en zie meteen of er voldoende olie in de motor zit. Is het niet voldoende? Dan vul je nog wat motorolie bij.

Hoe vaak moet ik de olie verversen?

Wij raden je aan om de olie te verversen na iedere 10.000 tot 15.000 kilometers. Rijd je niet veel? Probeer dan minstens een keer per jaar de olie te verversen.


Ook interessant
 

koelvloeistof

Hoe moet ik koelvloeistof bijvullen?

> Lees meer

 

dashboard lampjes

Dashboard lampje brandt rood of oranje: wat nu?

> Lees meer

 

apk

Wanneer moet mijn auto APK gekeurd worden?

> Lees meer

 

Blog homepage