Waar op letten bij aankoop auto? 8 auto kopen tips

Een nieuwe auto kopen is altijd spannend en tips zijn daarom meer dan welkom. Waar moet u bijvoorbeeld op letten bij het kopen van een auto? Na het lezen van dit artikel weet u precies waar u op moet letten bij de aankoop van een auto. Zo is die nieuwe auto binnen enkele stappen binnen handbereik!

Tips kopen nieuwe auto

Nieuwe auto kopen tips

Misschien droomt u als klein kind al van die mooie BMW of Audi! Het kan natuurlijk ook zijn dat u helemaal niet weet welke auto u moet kopen. En waar moet u op letten bij het kopen van een nieuwe auto? Wij leggen u stap voor stap uit hoe u uw ideale auto vindt.

Tip 1: kies een auto die bij u past!

Het is makkelijker shoppen wanneer u precies weet welk merk en type auto bij u past. Vaak heeft u al een voorkeur voor een merk, maar past dit misschien niet binnen uw budget. Om gemakkelijker te kiezen, zet u de volgende zaken voor uzelf op een rijtje:

 • Wat is uw budget?
 • Hoeveel zitplaatsen heeft u nodig?
 • Heeft u liever een 3-deurs of een 5-deurs auto?
 • Wilt u liever en SUV, station, sedan of hatchback?
 • Heeft u een aanhangwagen en wat het gewicht ervan?
 • Rijdt u in een drukke stad, of vaak over het platteland?
 • Welke transmissie wenst u, handgeschakeld of automaat?
 • Wilt u volledig elektrisch, hybride, diesel of een gewone benzineauto rijden?

Tip 2: kijk eens rond

Op verschillende manieren kunt u een nieuwe auto aanschaffen, zoals via autobedrijven, merkdealers of zelfs online! Waar u op moet letten bij het kopen van een auto is uiteraard de prijs, maar ook de service en de leveringsvoorwaarden. Een merkdealer voldoet vaak aan de normen van de autofabrikant, waardoor u weet dat u altijd goed zit. Een merkdealer is daarentegen niet altijd de goedkoopste. Kijk daarom eens rond!

Tip 3: maak een proefrit

De proefrit is een heel erg leuk, maar ook ontzettend belangrijk onderdeel van een nieuwe auto kopen. Met de proefrit kunt u aanvoelen hoe de auto rijdt. Rijd daarom een stukje door de stad, pak tussendoor een landweg en rijd weer terug via de snelweg.

Door alle soorten wegen een keer geprobeerd te hebben, heeft u een goed idee van het comfort en de kracht van de auto. Let daarnaast ook op de zit, beenruimte, besturing, bediening en het zicht. 

Tip 4: onderhandelen

Bij de aanschaf van een nieuwe auto is het voordelig voor u om te onderhandelen. Gaat u bijvoorbeeld uw huidige auto inleveren? Als u recent nog onderdelen heeft vervangen, kunt u dat gerust meenemen in de onderhandeling. 

Onderhandel daarnaast ook over de kosten van het overzetten van de autoradio of eventuele andere accessoires. Vindt u onderhandelen lastig? Dat begrijpen wij helemaal! Neem dan iemand met u mee die hier meer in thuis is.

Tip 5: koopovereenkomst en leveringstermijn

In de koopovereenkomst laat u alle afspraken met de verkoper vastleggen, zoals het model en type auto, de kleur, de accessoires, de koopprijs en de leveringstermijn. Vaak kunt u voor de leveringstermijn een aparte alinea laten toevoegen over wat er gebeurt bij het overschrijden van de leveringstermijn. Zo staat u sterk in uw schoenen!

Tip 6: check de garantie

Normaliter heeft een fabrieksverse auto twee jaar garantie. Echter zijn er sommige merken die drie of meer jaren garantie bieden - tot soms wel 7 jaar! Soms is het mogelijk de garantie, tegen een betaling, te verlengen. Niet alles valt onder de garantie, zoals bijvoorbeeld slijtage. Het is daarom belangrijk om goed te controleren wat wel en niet binnen de garantie valt.

Tip 7: papierwerk

Bij de aanschaf van een nieuwe auto ontvangt u enkele documenten, zoals:

 • Overschrijvingsbewijs Deel II. 
 • Kentekenbewijs in creditcardvorm.
 • Vrijwaringsbewijs van het vorige voertuig (indien u het oude voertuig heeft ingeruild). 

Tip 8: autoverzekering afsluiten

Zodra de nieuwe auto op uw naam is geschreven, bent u verplicht om minstens een WA verzekering af te sluiten voor uw auto! Het is daarom verstandig dezelfde dag nog een autoverzekering af te sluiten. Voor een nieuwe auto kunt u natuurlijk ook een WA + Casco (all risk) of WA + Beperkt Casco dekking kiezen. Welke dekking kiest u?

Heeft u uw vorige auto ingeruild? Vergeet dan niet het vrijwaringsbewijs op te sturen naar uw autoverzekeraar, want opzeggen gebeurt niet vanzelf! Middels het vrijwaringsbewijs kan uw autoverzekeraar de autoverzekering stopzetten.


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage