Olie bijvullen in 4 simpele stappen

Je kent het wel: er brandt een lampje op het dashboard van je auto, wat nu? Na een controle blijkt dat het oliepeil te laag is. Het wordt dus tijd om de motorolie bij te vullen. Wij leggen je in 4 simpele stappen uit hoe je zelf eenvoudig de olie van je auto kunt bijvullen.

Oliepeil controleren

De juiste hoeveelheid motorolie is noodzakelijk voor een gezonde motor. Te weinig olie leidt namelijk tot ernstige schade aan de motor. Het is dus verstandig regelmatig het oliepeil te controleren. Blijkt dat er te weinig olie in de motor zit? Volg dan de volgende stappen om zelf je motorolie bij te vullen.

1. Koude motor

Controleer voordat je de olie bijvult altijd eerst het oliepeil van de auto. Dit controleer je het beste wanneer de motor al enige tijd stilstaat. De olie zakt dan namelijk tot het laagste punt in de motor. Wanneer de motor draait, wordt de olie door de motor gepompt en is de juiste waarde niet goed af te lezen. Zorg er daarom voor dat de motor minstens 10 minuten uitstaat.

2. Vlakke ondergrond

Zorg voor een vlakke ondergrond wanneer je het olie peilt.  Zo weet je zeker dat je voldoende olie bijvult. Op een schuine ondergrond kan het peilstok een foute waarde afgeven. Het oliepeil dient tussen het minimum- en maximumstreepje van het oliepeilstok te zitten.

3. De juiste olie kiezen

Welke motorolie je kiest, is afhankelijk van het type auto dat je hebt en het aantal kilometers dat je gemiddeld rijdt. Motorolie kan verschillen in viscositeit, ofwel dikte van de olie. Olie wordt dunner wanneer het warm wordt. Bij motorolie is het belangrijk dat deze de motor in zowel warm als koud weer goed smeert. De juiste viscositeit van de motorolie is dus erg belangrijk voor de motor.

4. Olie bijvullen

Het (bij)vullen kan beginnen! Gebruik een trechter, zo voorkom je knoeien. Tip: kartonnen trechters zijn vaak gratis verkrijgbaar bij een tankstation. Controleer tijdens het bijvullen of er inmiddels voldoende olie in de motor zit. Wacht voordat je dit controleert eerst een half uurtje zodat alle olie is gezakt.

Zit er nog niet genoeg in? Vul dan nog wat olie bij. Zit er voldoende olie in de motor? Zorg er dan voor dat je de dop van de olietank weer goed vastdraait na het vullen.

Tip: Zit het oliepeil onder het minimumstreepje? Vul de olie dan gerust met een liter bij. Het verschil tussen het minimum- en maximumstreepje is namelijk ongeveer een liter.

Waar moet je nog meer op letten?

Blog homepage