Vergelijk hier uw autoverzekering

NL

Wanneer winterbanden wisselen?

Winterbanden zijn niet alleen verstandig wanneer u op wintersport gaat. Ook in Nederland kan het verstandig zijn om winterbanden onder uw auto te laten monteren. Waarom heeft uw auto winterbanden nodig en wanneer laat u winterbanden onder uw auto monteren? Wij leggen het graag aan u uit!

 

Waarom winterbanden?

Winterbanden zijn deels gemaakt van natuurrubber. Dit betekent dat ze altijd soepel blijven. Hoe soepeler de band, hoe meer grip op de weg. Zomerbanden worden juist hard door het koude weer. Harde banden hebben minder grip, waardoor de remweg langer wordt. Daarom worden zomerbanden in de winter afgeraden.


 

Wanneer winterbanden?

De winterbanden wisselen is verstandig vanaf 7 graden en lager, want dan presteren winterbanden het best. Dit betekent dat het rond november raadzaam is winterbanden onder uw auto te monteren en uw auto winterklaar te maken. Met winterbanden heeft u in de winter een kortere remweg. Dit maakt het gebruik van uw auto in de winter een stuk veiliger. 


 

Winterbanden in de zomer

Wilt u blijven rijden op uw winterbanden in de zomer? Het is niet verstandig het gehele jaar op winterbanden te blijven rijden. Door het gebruik van natuurrubber zijn winterbanden zacht. In zomerse temperaturen worden de banden nog zachter. De remweg is daardoor langer dan u gewend bent. Dit maakt de kans op een ongeluk groter. Wanneer moet u dan uw winterbanden wisselen? Wij raden aan om uw winterbanden jaarlijks rond maart om te wisselen voor zomerbanden.


 

Profieldiepte winterbanden

Winterbanden zijn gemaakt om goed te presteren in winterse omstandigheden en daarom is het profiel van winterbanden ook anders dan het profiel van zomer- of all season banden. De profieldiepte van winterbanden is ongeveer 9 mm.

Minimaal profiel winterbanden

De juiste profieldiepte van winterbanden is belangrijk voor optimale grip op de weg. Bij winterbanden wordt aangeraden de banden te vervangen wanneer de winterbanden een profiel van 4 mm hebben. 


 

Bandenspanning winterbanden

De bandenspanning van winterbanden ligt lager dan de bandenspanning van zomerbanden. Het is daarom raadzaam om de bandenspanning bij winterbanden te verhogen met 0,2 bar. Raadpleeg uw garage bij twijfel over de juiste bandenspanning.


 

Zijn winterbanden verplicht?

Hoewel het in Nederland niet verplicht is, raden we wel altijd aan winterbanden onder uw auto te monteren, zeker als het veel sneeuwt of als u op wintersport gaat. In populaire wintersportlanden zoals Oostenrijk en Duitsland zijn winterbanden namelijk verplicht.

Winterbanden verplicht in Duitsland

Winterbanden zijn verplicht in Duitsland tijdens winterse omstandigheden. Winterse omstandigheden zijn bijvoorbeeld: ijzel, gladheid door ijsvorming en gladheid door sneeuw of sneeuwmodder. In Duitsland dienen winterbanden op zijn minst voorzien te zijn van een sneeuwvlok-symbool.

Winterbanden verplicht in Oostenrijk

Ieder jaar tussen 1 november en 15 april zijn in Oostenrijk winterbanden verplicht tijdens winterse omstandigheden. In Oostenrijk is een profieldiepte van minimaal 4 mm (bij diagonaalbanden 5 mm) verplicht. Is de weg geheel bedekt met ijzel of sneeuw? Dan is het ook toegestaan de (aangedreven) wielen te voorzien van sneeuwkettingen.


 

Beste winterbanden kopen

Wilt u winterbanden kopen? Dan is het goed om eerst een aantal zaken op een rij te zetten. Wilt u bijvoorbeeld winterbanden met velg of zonder velg? Welke maat winterbanden heeft u nodig en aan welke kosten moet u denken? U vindt online veel aanbieders van diverse soorten winterbanden. Ons advies is echter om te informeren naar de mogelijkheden bij uw garage als het gaat om het kopen van winterbanden. 

Winterbanden tweedehands kopen

Koopt u tweedehands autobanden? Dat kan natuurlijk ook. Echter moet u wel letten op slijtage, tekenen van uitdroging en de profieldiepte van de winterbanden. Slijtage is niet altijd enkel aan de buitenkant te zien. Vaak wordt daarom toch aangeraden nieuwe banden te kopen. Bij een nieuwe winterband weet u namelijk zeker dat u een goed product koopt en dat u veilig de weg op kunt!


Aanbevolen voor u


Blog homepage