Waarom en wanneer heb ik winterbanden nodig?

Zonnetje, verse sneeuw en een paar ski's onder de voeten. Veel mensen houden ervan om op wintersportvakantie te gaan. Je wilt dus veilig aankomen op je vakantiebestemming. In veel landen zijn winterbanden tijdens winterse omstandigheden verplicht. Ook in Nederland is een wisseling van banden aan te raden. Wanneer is het verstandig om de winterbanden onder de auto te monteren?

Wanneer winterbanden?

Winterbanden zijn deels gemaakt van natuurrubber. Dit betekent dat ze altijd soepel blijven. Hoe soepeler de band, hoe meer grip op de weg. Zomerbanden worden juist hard door het koude weer. Harde banden hebben minder grip, waardoor de remweg langer wordt. Daarom worden zomerbanden in de winter afgeraden.

Vanaf 7 graden en lager presteren winterbanden het best. Dit betekent dat het rond november raadzaam is winterbanden onder je auto te monteren en je auto winterklaar te maken. Met winterbanden heb je in de winter een kortere remweg. Dit maakt het gebruik van je auto in de winter een stuk veiliger. 

Winterbanden in de zomer

Het is niet verstandig het gehele jaar op winterbanden te blijven rijden. Door het gebruik van natuurrubber zijn winterbanden zacht. In zomerse temperaturen worden de banden nog zachter. De remweg is daardoor langer dan je gewend bent. Dit maakt de kans op een ongeluk groter. Het is verstandig om winterbanden rond maart weer om te wisselen voor zomerbanden.

Profieldiepte winterbanden

In Nederland geldt een algemene minimale profieldiepte van 1,6 mm. Vanaf 2 mm wordt vaak bij een APK-keuring aangeraden de banden te vervangen. De groeven in autobanden zijn bedoeld om water af te voeren. Met een profieldiepte van 1,6 mm of minder is de kans op slippen groot. De band glijdt dan feitelijk gezien op het water dat op de weg ligt.

Bij winterbanden wordt aangeraden de banden te vervangen vanaf een profieldiepte van 4 mm. 

Zijn winterbanden verplicht?

Hoewel het in Nederland niet verplicht is, raden we wel altijd aan winterbanden onder je auto te monteren, zeker als je op wintersport gaat. Zo voorkom je niet alleen hoge boetes in het buitenland, maar zorg je er ook voor dat je veilig de weg op gaat. De landen die winterbanden verplicht stellen, inspecteren daarnaast streng. In Oostenrijk, wintersportland nummer één, worden toeristen vaak al aan de grens gecontroleerd. Wie geen winterbanden heeft, kan een boete tot maar liefst 5.000 euro krijgen. 

De regels en wetten rondom het gebruik van winterbanden veranderen regelmatig. Check voordat je op wintersport gaat de regels en wetten in het desbetreffende vakantieland en check of alle benodigdheden in de auto liggen. Zo voorkom je boetes. Op de website van VACO, de bedrijfstakorganisatie voor de banden- en wielenbranche in Nederland, vind je de meest actuele informatie voor de wetgeving rondom het gebruik van winterbanden en sneeuwkettingen in skioorden.

Land Verplicht Boete Aansprakelijkheid
Nederland Aanbevolen bij temperaturen onder 7 graden Celsius n.v.t. n.v.t.
België Aanbevolen bij temperaturen onder 7 graden Celsius n.v.t. n.v.t.
Duitsland Verplicht bij winterse omstandigheden € 40 tot € 80 bij gevaar of hinder  Ja, en mede-aansprakelijk
Frankrijk Aanbevolen bij sneeuw en ijs. Sneeuwkettingen verplicht bij blauw verkeersbord. Bij onderbord 'pneus neige admis' ook winterbanden toegestaan  € 135 Ja, en mede-aansprakelijk
Italië Tussen 15 oktober en 15 april verplicht in Aostadal, overige gebieden verplicht indien aangegeven op verkeersbord. € 80 Ja, en mede-aansprakelijk
Luxemburg Verplicht bij winterse omstandigheden € 74 Ja
Oostenrijk Verplicht tussen 1 november en 15 april bij winterse omstandigheden € 35 tot € 5000 bij gevaar Ja, en mede-aansprakelijk
Zwitserland Sterk aanbevolen bij winterse omstandigheden. Verplicht indien aangegeven met borden. € 73 Ja, en mede-aansprakelijk

Winterbanden Duitsland

In Duitsland zijn winterbanden of all-seasonbanden verplicht tijdens winterse omstandigheden. Winterse omstandigheden zijn bijvoorbeeld: ijzel, gladheid door ijsvorming en gladheid door sneeuw of sneeuwmodder. In Duitsland dienen winterbanden op zijn minst voorzien te zijn van een sneeuwvlok-symbool.

Heb je enkel zomerbanden en rijd je naar Duitsland? Houd dan de weersinformatie in de gaten. Bij verwachte gladheid, ijzel of sneeuw is het aan te raden niet met je auto de weg op te gaan. Je riskeert in Duitsland namelijk een boete wanneer je met zomerbanden in dergelijke omstandigheden rijdt. Daarnaast is het natuurlijk ook nog hartstikke gevaarlijk. Wanneer je een ongeluk veroorzaakt met zomerbanden, wordt dit in Duitslang gezien als nalatigheid. 

Sneeuwkettingen

In Duitsland vind je verkeersborden die aangegeven of sneeuwkettingen in het gebied verplicht zijn. Deze verkeersborden zijn blauw en rond. Ook wordt er een witte autoband met kettingen op afgebeeld. Kom je dit bord tegen? Dan is het tijd om de sneeuwkettingen op je banden te leggen. Je mag met sneeuwkettingen maximaal 50 km per uur rijden. 

Winterbanden Oostenrijk

Ieder jaar tussen 1 november en 15 april zijn in Oostenrijk winterbanden verplicht tijdens winterse omstandigheden. In Oostenrijk is een profieldiepte van minimaal 4 mm (bij diagonaalbanden 5 mm) verplicht. Is de weg geheel bedekt met ijzel of sneeuw? Dan is het ook toegestaan de (aangedreven) wielen te voorzien van sneeuwkettingen.

Bij lichte sneeuwval of wegen die voor een klein deel bedekt zijn met sneeuw of ijs, is het verboden om op kettingen of zomerbanden te rijden. Je rijdt dan op winterbanden. In Oostenrijk word je aansprakelijk gesteld wanneer je tijdens winterse omstandigheden betrokken raakt bij een ongeval en geen winterbanden hebt. 

Winterbanden kopen

Ben je geïnteresseerd in winterbanden? Bel dan je garage op voor de mogelijkheden. Soms is het voordeliger om direct een bandenspecialist te contacteren, omdat garages vaak iets duurder zijn. Voordat u een dealer contacteert, is het goed om eerst na te gaan welke velg/bandgrootte u nodig hebt. Zo weet je welke winterbanden je nodig hebt. Daarnaast kan niet op iedere velg/band combinatie een sneeuwketting gelegd worden. 

Tweedehands winterbanden

Koop je tweedehands autobanden? Let dan op slijtage, tekenen van uitdroging en de profieldiepte. Slijtage is niet altijd enkel aan de buitenkant te zien. Vaak wordt daarom toch aangeraden nieuwe banden te kopen. Bij een nieuwe band weet je namelijk zeker dat je een goed product koopt en dat ze voor een langere tijd mee kunnen.

Zomerbanden opslaan

Sommige garages bieden de mogelijkheid je zomerbanden tijdelijk op te slaan wanneer je ze laat wisselen. Zij vragen hier uiteraard wel een vergoeding voor. Wij raden je aan uw garage te contacteren voor meer informatie.

Bandenspanning controleren

De bandenspanning van een auto is enorm belangrijk voor de levensduur van de autoband. Een te lage bandenspanning zorgt voor slijtage, slechtere grip en je bent ook nog eens duurder uit in brandstof. Zorg daarom dat je de bandenspanning van de auto controleert voordat je vertrekt naar je wintersportbestemming. Je kunt dit bij de meeste tankstations doen.