Contact
Mijn UnitedConsumers

EAN-codeboek en EAN-code energie: hiervoor gebruikt u het

Als u op zoek bent naar het identificatienummer van uw energieaansluiting, zoekt u naar de EAN-code elektriciteit of gas. Dit nummer wordt ook wel EAN-code energie genoemd. Waar is de EAN-code energie te vinden en waar wordt deze precies voor gebruikt? Wij leggen het graag aan u uit!

EAN code boek


 

Wat is een EAN-code energie?

Een EAN-code energie is een 18-cijferige code die wordt gebruikt als uniek identificatienummer van een energieaansluiting. Dit kan een gas- of stroomaansluiting zijn. EAN-code staat voor ‘Europese Artikel Nummering-code'. De gas- en elektriciteitsaansluiting van uw woning hebben ieder een eigen EAN-code. Een EAN-code elektriciteit of gas wordt door netbeheerders toegewezen.

U kunt een unieke EAN-code energie terugvinden:

Wat staat er op een EAN-code energie?

Op uw EAN-code energie zijn de volgende gegevens te vinden: 

  • Product: elektriciteit of gas.
  • Netbeheerder: de netbeheerder van het energienet waar uw aansluiting onder valt (b.v. Liander, Stedin of Enexis).
  • EAN netbeheerder: identificatienummer (EAN-code) van de netbeheerder.
  • Uw adresgegevens: straatnaam, huisnummer, postcode en woonplaats.
  • EAN-code aansluiting: 18-cijferige EAN-code energie.
  • Bijzondere aansluiting: als u iets anders heeft dan een standaard huisaansluiting (3x25A-aansluiting). 
  • Gekoppelde meetpunten: gegevens over een meetpunt bij uw aansluiting. Meetpunten hebben een eigen EAN-code. 

EAN-code energie aanvragen

U vraagt een EAN-code voor elektriciteit of gas aan als u een nieuwe energieaansluiting nodig heeft. Bijvoorbeeld in het geval van nieuwbouw. Een nieuwe aansluiting vraagt u aan via mijnaansluiting.nl.

Het is handig om uw nieuwe energieaansluiting ruim van te voren aan te vragen. Nadat u een offerte van uw nieuwe aansluiting heeft geaccepteerd, moet uw netbeheerder u binnen een bepaalde termijn op het energienet aansluiten.

EAN-code slimme meter

Een EAN-code is verbonden aan uw elektriciteit- of gasaansluiting, niet aan uw traditionele of slimme meter. Vernieuwt u uw meter? Uw EAN-code verandert dan niet.

Uw meternummer is wél verbonden aan uw slimme of traditionele meter en is terug te vinden bij of onder de streepjescode bij een slimme meter. Bij een traditionele meter herkent u het meternummer aan de beginletters ‘No’.


 
 

Wat is het EAN-codeboek?

Het EAN-codeboek is een centraal aansluitingsregister waarin alle unieke EAN-codes van elektriciteit- en gasaansluitingen te vinden zijn. De EAN-codes staan per adres in het EAN-codeboek geregistreerd.

Goed om te weten: informatie in het EAN-codeboek is eigendom van netbeheerders. Met behulp van het EAN-codeboek kan een netbeheerder eenvoudig achterhalen welke woning bij een bepaalde energieaansluiting hoort. In het EAN-codeboek staat ook aangegeven welke energieleverancier stroom of gas levert.


 

Waar wordt een EAN-code elektriciteit of gas voor gebruikt? 

De EAN-code van elektriciteit en gas (EAN-code energie) wordt met name gebruikt in de communicatie tussen energieleveranciers, netbeheerders en meetbedrijven. Deze partijen communiceren over uw energieaansluiting en EAN-code, zodat ze zaken rondom uw energievoorziening goed voor u kunnen regelen.

Dit komt bijvoorbeeld voor als u overstapt naar een andere energieleverancier. Uw nieuwe energieleverancier vraagt uw EAN-code op bij de netbeheerder die informatie verstrekt uit het EAN-codeboek.

Ook wanneer u verhuist moeten er zaken met uw energieaansluiting geregeld worden. Als u verhuist naar een ander adres met behoud van uw energieleverancier, koppelt de energieleverancier uw gegevens aan de unieke EAN-codes van uw nieuwe woning. De EAN-codes van uw oude woning verhuizen niet mee. 

EAN-code energie bij UnitedConsumers 

Heeft u energie van UnitedConsumers? Dan kunt u uw EAN-code energie snel en eenvoudig terugvinden via Mijn UnitedConsumers. Uw EAN-codes voor elektriciteit en gas staan op uw leveringsovereenkomst en op uw jaarafrekening.


Ook interessant voor u
 

Energiemarkt

De energiemarkt: hoe is het precies geregeld? 

> Lees meer

 

Verbruiksmanager

Wat is een energieverbruiksmanager?

> Lees meer

 

Energie afgesloten

Stroom en gas afgesloten: dit moet u weten 

> Lees meer

 

Blog homepage