Energieverbruik inductie: waarom kiezen voor inductie?

Elektrisch koken is de toekomst, want steeds meer huishoudens gaan volledig van het gas af! In de afgelopen jaren is op inductie koken steeds populairder geworden. U verwarmt niet de plaat, maar enkel de pan! Maar, wat is inductie en wat is het energieverbruik van inductie? Na het lezen van dit artikel weet u of koken op inductie iets voor u is!

Elektrisch koken banner

Wat is inductie koken?

Er zijn drie verschillende manieren van elektrisch koken, namelijk klassiek elektrisch, keramisch elektrisch en inductie elektrisch. Met inductie koken wordt niet de plaat verwarmd, maar de pan zelf. Dit gebeurt middels elektromagnetische velden. Inductie koken is daarom snel, veilig én energiezuinig. Voor u beslist of inductie koken iets voor u is, bent u waarschijnlijk benieuwd naar het energieverbruik van inductie en wat de voor- en nadelen zijn. 

Let op: het inschakelen van de inductiekookplaat kan een gevaar vormen voor personen met een pacemaker. Heeft u een pacemaker? Raadpleeg dan altijd eerst uw arts of koken met een inductiekookplaat verstandig is.

Elektrisch koken

Energieverbruik inductie

Van alle opties - klassiek elektrisch, keramisch, of koken op gas - is op inductie koken het zuinigst. Het energieverbruik van inductie ligt gemiddeld rond de 175 kWh per jaar, wat gelijk staat aan zo'n € 40,-. Dit is uiteraard afhankelijk van hoeveel u kookt.

Het stroomverbruik van een keramische kookplaat ligt wat hoger, namelijk rond de 225 kWh per jaar. Een klassieke elektrische kookplaat is een echte stroomvreter, want hiermee verbruikt u zo'n 300 kWh per jaar - wat gelijk is aan zo'n € 70,-.

Is inductie koken beter voor het milieu?

Of op inductie koken beter is voor het milieu, hangt af van het soort stroom dat u afneemt bij uw energieleverancier. Neemt u 100% groene stroom af? Dan is op inductie koken beter voor het milieu. Heeft u zonnepanelen, waarmee u uw eigen groene stroom opwekt? Dan is elektrisch koken al helemaal een milieubewuste keuze!

In sommige gevallen is elektrisch koken niet veel beter dan koken op een gasfornuis. Veel energieleveranciers leveren namelijk nog grijze stroom. Bij de productie van grijze stroom komt veel CO2 vrij. Neemt u grijze stroom af en heeft u een inductiefornuis? Dan is het eigenlijk dus net zo slecht voor het milieu als wanneer u gebruikmaakt van gas.

Waarom kiezen voor inductie koken?

Koken met inductie is erg veilig. U loopt namelijk niet het risico zich te branden aan open vuur en omdat er geen gas aan te pas komt, heeft u ook geen kans op een gaslek. Op inductie koken heeft natuurlijk ook nadelen. Wij zetten de voor- en nadelen voor u op een rijtje:

Voordelen elektrisch koken Nadelen elektrisch koken
 
Makkelijk schoon te houden.
 
Duur in aanschaf.
 
Veilig in gebruik.
 
Soms nieuwe pannen nodig.
 
Werkt erg snel.
 
Heeft een aparte stroomgroep nodig.
 
Energiezuinig.
 
Heeft u een pacemaker? Raadpleeg vooraf eerst uw arts.

Aanbevolen voor u


 

Blog homepage