Energieverbruik inductie: wat is het stroomverbruik van inductie koken?

Elektrisch koken is beter voor het milieu, want zo verbruikt u geen gas. We weten dat gas duurder is dan stroom, maar wat betekent inductie koken voor uw energieverbruik? Wij helpen u en lichten het stroomverbruik van inductie koken toe. Zo weet u of inductie koken ook iets voor u is.

Elektrisch koken banner

Stroomverbruik inductie koken

Van alle opties - gietijzeren kookplaat, keramisch of inductie - ligt het stroomverbruik van inductie koken het laagst. Het energieverbruik van inductie ligt gemiddeld rond de 175 kWh per jaar, wat gelijk staat aan zo'n € 40,- aan stroomkosten op jaarbasis. 

Het stroomverbruik van een keramische kookplaat ligt wat hoger, namelijk rond de 225 kWh per jaar. Een ouderwertse (gietijzeren) kookplaat is een echte stroomvreter, want hiermee verbruikt u zo'n 260 kWh per jaar - wat gelijk is aan zo'n € 70,-.


 

Energieverbruik inductie vs gas

Koken op gas is duurder dan koken op stroom (elektrisch koken). Jaarlijks verbruikt u met een gaskookplaat ongeveer 37 m3 aan gas, terwijl uw stroomverbruik met inductie koken op ongeveer 175 kWh aan stroom per jaar ligt. Dit is een aanzienlijk verschil. 

Hoewel elektrisch koken op inductie een veilige manier is en er geen gas gebruikt wordt, is er weinig verschil in CO2-uitstoot tussen koken op inductie of gas. Kookt u op gas? Dan stoot u jaarlijks 70 kilo CO2 uit. Voor koken op inductie ligt de CO2 uitstoot ook op ongeveer 70 kilo. 

Toch is koken op inductie een betere keuze, zeker wanneer u 100% groene stroom geleverd krijgt. Er wordt namelijk geen gas gebruikt en dat is niet alleen veiliger, maar ook beter voor het milieu.


 

Voordelen elektrisch koken

Koken met inductie is erg veilig. U loopt namelijk niet het risico zich te branden aan open vuur en omdat er geen gas aan te pas komt, heeft u ook geen kans op een gaslek. Op inductie koken heeft natuurlijk ook nadelen. Wij zetten de voor- en nadelen voor u op een rijtje:

Voordelen elektrisch koken Nadelen elektrisch koken
 
Makkelijk schoon te houden.
 
Duur in aanschaf.
 
Veilig in gebruik.
 
Soms nieuwe pannen nodig.
 
Werkt erg snel.
 
Heeft een aparte stroomgroep nodig.
 
Energiezuinig.
 
Heeft u een pacemaker? Raadpleeg vooraf eerst uw arts.

 

Besparen met elektrisch koken

Kookt u elektrisch en wilt u maandelijks besparen op uw energierekening? Kies dan voor energie van UnitedConsumers. Wij bieden zeer scherpe energietarieven aan en u ontvangt altijd een mooie welkomstbonus. Zo houdt u meer over voor een leuker leven! Wilt u weten hoeveel u kunt besparen? Start dan direct met stroom vergelijken!

 

Energie vergelijken


Postcode
Huisnr.
 

Aanbevolen voor u


Zonneboiler of warmtepomp

Energieverbruik Quooker: is een Quooker energiezuinig?

> Lees meer

 

Auto polijsten

Groene stroom: wat houdt dat precies in?

> Lees meer

 

huis elektrisch verwarmen

Deze apparaten zijn echte stroomvreters in huis

> Lees meer

 

Blog homepage

Terug naar boven