Contact
Mijn UnitedConsumers

Het verbruik van elektrisch koken

Elektrisch koken is beter voor het milieu, want zo verbruikt u geen gas. We weten dat gas duurder is dan stroom, maar wat betekent inductie koken voor uw energieverbruik? Wij vertellen u het verbruik van inductie koken. Zo weet u of inductie koken ook iets voor u is.

Elektrisch koken banner


Verbruik inductiekookplaat

Van alle opties - gietijzeren kookplaat, keramisch of inductie - ligt het verbruik van inductie koken het laagst. Het energieverbruik van een inductiekookplaat ligt gemiddeld rond de 175 kWh per jaar, wat gelijk staat aan zo'n € 70,- aan stroomkosten op jaarbasis op basis van een plafondtarief van € 0,40 (Bron: Nibud). 

Het stroomverbruik van een keramische kookplaat ligt wat hoger, namelijk rond de 225 kWh per jaar. Een ouderwetse (gietijzeren) kookplaat is een echte stroomvreter, want hiermee verbruikt u zo'n 260 kWh per jaar - wat gelijk is aan zo'n € 104,-.


dirk expert autoverzekeringen

advies Tip van onze expert

"Let bij het aanschaffen van een inductiekookplaat op de piekbelasting. Hier moet ook uw meterkast namelijk aan voldoen om kortsluiting te voorkomen."

Dirk Mutsaers - expert in energie


 

Energieverbruik inductiekookplaat versus gas

Koken op gas is duurder dan koken op stroom (elektrisch koken). Jaarlijks verbruikt u met een gaskookplaat ongeveer 37 m3 aan gas, terwijl uw stroomverbruik met inductie koken op ongeveer 175 kWh aan stroom per jaar ligt. Dit is een aanzienlijk verschil. 

Hoewel elektrisch koken op inductie een veilige manier is en er geen gas gebruikt wordt, is er weinig verschil in CO2-uitstoot tussen koken op inductie of gas. Kookt u op gas? Dan stoot u jaarlijks 70 kilo CO2 uit. Voor koken op inductie ligt de CO2 uitstoot ook op ongeveer 70 kilo. 

Toch is koken op inductie een betere keuze, zeker wanneer u 100% groene stroom geleverd krijgt. Er wordt namelijk geen gas gebruikt en dat is niet alleen veiliger, maar ook beter voor het milieu.1 jaar vast én voordelig
bij UnitedConsumers

Profiteer nu 1 jaar lang van vaste tarieven onder het prijsplafond. Bereken uw voordeel en start direct met besparen!

  • 100% Nederlandse groene stroom
  • Ontvang € 120,00 extra korting
  • 1 jaar lang zekerheid
     
Postcode
Huisnr.
 

 

Voordelen elektrisch koken

Koken met inductie is erg veilig. U loopt namelijk niet het risico zich te branden aan open vuur en omdat er geen gas aan te pas komt, heeft u ook geen kans op een gaslek. Op inductie koken heeft natuurlijk ook nadelen. Wij zetten de voor- en nadelen voor u op een rijtje:

Voordelen elektrisch koken Nadelen elektrisch koken
 
Energiezuinig verbruik inductie koken.
 
Duur in aanschaf.
 
Makkelijk schoon te houden.
 
Soms nieuwe pannen nodig.
 
Veilig in gebruik.
 
Heeft een aparte stroomgroep nodig.
 
Werkt erg snel.
 
Heeft u een pacemaker? Raadpleeg vooraf eerst uw arts.

 

Besparen met elektrisch koken

Kookt u elektrisch en wilt u maandelijks besparen op uw energierekening? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. U profiteert namelijk bij ons van scherpe energietarieven. Zo houdt u meer over voor een leuker leven!

Bereken mijn voordeel


Ook interessant voor u
 

Verbruik oven

Dit is het verbruik van uw oven in kWh 

> Lees meer

 

Auto polijsten

Groene stroom: wat houdt dat precies in?

> Lees meer

 

huis elektrisch verwarmen

Deze apparaten zijn echte stroomvreters in huis

> Lees meer

 

Blog homepage