Contact
Mijn UnitedConsumers

Gemiddelde kosten voor gas, water en licht

Kosten van gas, water, licht zijn maandelijks terugkerende kosten. Vóór u een woning koopt of huurt, wilt u natuurlijk goed voorbereid zijn! Wij geven u graag inzicht in de gemiddelde kosten van gas, water en licht per maand. Zo weet u waar u aan toe bent!  


Stijgende energieprijzen

De huidige ontwikkelingen in de markt hebben de afgelopen tijd voor een forse stijging van de energieprijzen gezorgd. We begrijpen dat dit de nodige vragen oproept. Bekijk de veelgestelde vragen en wat het voor u betekent.


Gas water licht kosten banner

 

Gemiddelde gas, water en licht kosten

Een huishouden van twee personen in een tussenwoning betaalt maandelijks gemiddeld € 471,- voor gas, water en licht per maand. De gemiddelde kosten voor gas bedragen € 343,- per maand, voor water bedragen de gemiddelde kosten € 18,- per maand en voor licht is dit € 129,- per maand.


Gas, water, licht kosten berekenen

Misschien gaat u voor het eerst op uzelf, of gaat u samenwonen. Ongeacht wat de situatie is; het is fijn om te weten wat u ongeveer maandelijks aan gas, water, licht kosten betaalt.

Houd er rekening mee dat de werkelijke kosten van gas, water, licht kunnen afwijken. In dit artikel gaan we namelijk uit van een gemiddeld verbruik. Daarnaast zijn de exacte kosten afhankelijk van uw water- en energieleverancier

 

GWL berekenen tool

U kunt ervan uitgaan dat de kosten van gas, water, licht voor 1 persoon met een appartement veel lager zijn, dan de GWL kosten van een gezin van 5 personen. Dit komt omdat het gemiddeld energieverbruik van één persoon veel lager ligt.

Selecteer in onze tool de situatie die bij u past, om de gemiddelde kosten van gas, water en licht te berekenen:

 

 

GWL kosten: gemiddelde kosten gas

Gas verbruikt u om uw woning te verwarmen, om te koken en om het water te verwarmen - zodat u een heerlijk warme douche kunt nemen! U kunt ervan uitgaan dat gas de grootste kostenpost is op uw rekening. Woont u gasvrij? Dan scheelt dit dus een aanzienlijk deel van uw maandelijkse GWL kosten. 

Om de gemiddelde kosten van gas te berekenen, wordt er gekeken naar uw woningtype. Een grote, vrijstaande woning verwarmen kost meer gas, dan het verwarmen van een appartement. Wat is bij u van toepassing: een appartement, tussenwoning of vrijstaande woning?

Type woning Gemiddelde kosten per maand
Appartement € 237,-
Tussenwoning € 324,-
Hoekwoning € 381,-
Twee-onder-een-kap woning € 441,-
Vrijstaande woning € 576,-
Gemiddeld voor alle woningtypen
Bron: Nibud, 2022
€ 343,-
 

GWL kosten: gemiddelde kosten water

Water verbruikt u wanneer u doucht, kookt en een lekker glas water drinkt. Om de gemiddelde kosten van water te berekenen, wordt er daarom gekeken naar met hoeveel personen u in huis woont. 

Hoeveel u betaalt, hangt tevens af van uw waterleverancier. Iedere regio in Nederland heeft een andere waterleverancier, Deze kosten kunnen dus verschillen per regio. In Noord-Brabant is bijvoorbeeld Brabant Water actief. Bekijk in onderstaande tabel de gemiddelde kosten van water per maand:

Aantal personen in uw huishouden Gemiddeld kosten water per maand
1 persoon € 10,-
2 personen € 15,-
3 personen € 19,-
4 personen € 22,-
5 personen € 24,-
Gemiddeld per huishouden
Bron: Nibud, 2022
€ 18,-
 

GWL kosten: gemiddelde kosten licht (stroom) 

De kosten van stroom zijn - net als bij water - afhankelijk van het aantal personen in uw huishouden. Stroom verbruikt u door het inschakelen van stroomvreters, zoals uw computer, tv of airconditioning. Toch is stroom goedkoper dan gas! Bekijk hieronder hoeveel u gemiddeld per maand betaalt aan stroomkosten:

Aantal personen in uw huishouden Gemiddelde kosten per maand
1 persoon € 71,-
2 personen € 132,-
3 personen € 165,-
4 personen € 199,-
5 personen € 219,-
Gemiddeld per huishouden
Bron: Nibud, 2022
€ 129,-
 

Besparen op gas en licht kosten

U kunt besparen op gas en licht door uw energieverbruik te verminderen. Denk aan besparen op gas door de verwarming een graad lager zetten en besparen op stroom door de lampen uit te zetten in ruimtes waar u niet aanwezig bent. Door bewust met uw energieverbruik om te gaan, kunt u jaarlijks flink besparen op uw kosten voor gas en licht. Daarnaast kunt u ook eens uw energiecontract onder de loep nemen. Betaalt u momenteel niet te veel voor uw gas en licht? 

Energie vergelijken


 

Hoeveel kost gas, water en licht samen?

De gas, water en licht kosten zijn in elke situatie anders. Het ligt aan het aantal personen in uw huishouden, maar ook uw woonsituatie speelt een rol. Wilt u weten hoeveel gas, water en licht gemiddeld kost voor uw situatie? Bekijk dan de gemiddelden hieronder.

Woonsituatie Totale gemiddelde kosten gas, water en licht
Appartement
1 persoon
2 personen
3 personen
4 personen
5 personen

€ 318,-
€ 384,-
€ 421,-
€ 455,-
€ 480,-
Tussenwoning
1 persoon
2 personen
3 personen
4 personen
5 personen

€ 405,-
€ 471,-
€ 508,-
€ 524,-
€ 567,-
Hoekwoning
1 persoon
2 personen
3 personen
4 personen
5 personen


€ 462,-
€ 528,-
€ 565,-
€ 599,-
€ 624,-

Twee-onder-een-kap woning
1 persoon
2 personen
3 personen
4 personen
5 personen


€ 522,-
€ 588,-
€ 625,-
€ 659,-
€ 684,-

Vrijstaande woning
1 persoon
2 personen
3 personen
4 personen
5 personen

€ 657,-
€ 727,-
€ 760,-
€ 794,-
€ 819,-

 

Gas en licht van UnitedConsumers

Wilt u 100% windenergie én voordelige energietarieven? Dan bent u bij ons aan het juiste adres! Wilt u weten waar onze windenergie precies vandaan komt? U vindt het gemakkelijk terug op ons stroometiket.

Bereken mijn tarieven


Ook interessant voor u
 

Energie contract afsluiten

Direct een voordelig energiecontract afsluiten

> Bekijk mijn aanbod

 

WTW douche

Douche WTW: zo werkt een douche met warmteterugwinning

> Lees meer

 

stroom

Besparen op stroom? Dit zijn de beste tips!

> Lees meer

 

Blog homepage

Terug naar boven