Gas, water, licht kosten: dit is wat u gemiddeld betaalt

Kosten van gas, water, licht zijn maandelijks terugkerende kosten. Vóór u een woning koopt of huurt, wilt u natuurlijk goed voorbereid zijn! Wij geven u graag inzicht in de gemiddelde kosten van gas, water en licht. Zo weet u waar u aan toe bent!  

Gas water licht kosten banner

 

Gas water licht berekenen

Misschien gaat u voor het eerst op uzelf, of gaat u samenwonen. Ongeacht wat de situatie is; het is fijn om te weten wat u ongeveer maandelijks aan gas, water, licht kosten betaalt.

Houd er rekening mee dat de werkelijke kosten van gas, water, licht kunnen afwijken. In dit artikel gaan we namelijk uit van een gemiddeld verbruik. Daarnaast zijn de exacte kosten afhankelijk van uw water- en energieleverancier

 

GWL berekenen tool

U kunt ervan uitgaan dat de kosten van gas, water, licht voor 1 persoon met een appartement veel lager zijn, dan de GWL kosten van een gezin van 5 personen. Dit komt omdat het gemiddeld energieverbruik van één persoon veel lager ligt.

Selecteer in onze tool de situatie die bij u past, om de gemiddelde kosten van gas, water en licht te berekenen:

 

GWL kosten: gemiddelde kosten gas

Gas verbruikt u om uw woning te verwarmen, om te koken en om het water te verwarmen - zodat u een heerlijk warme douche kunt nemen! U kunt ervan uitgaan dat gas de grootste kostenpost is op uw rekening. Woont u gasvrij? Dan scheelt dit dus een aanzienlijk deel van uw maandelijkse GWL kosten. 

Om de gemiddelde kosten van gas te berekenen, wordt er gekeken naar uw woningtype. Een grote, vrijstaande woning verwarmen kost meer gas, dan het verwarmen van een appartement. Wat is bij u van toepassing: een appartement, tussenwoning of vrijstaande woning?

Type woning Gemiddelde kosten per maand
Appartement € 87,-
Tussenwoning € 108,-
Hoekwoning € 123,-
Twee-onder-een-kap woning € 136,-
Vrijstaande woning € 169,-
Gemiddeld voor alle woningtypen
Bron: Nibud, 2020
€ 111,-
 

GWL kosten: gemiddelde kosten water

Water verbruikt u wanneer u doucht, kookt en een lekker glas water drinkt. Om de gemiddelde kosten van water te berekenen, wordt er daarom gekeken naar met hoeveel personen u in huis woont. 

Hoeveel u betaalt, hangt tevens af van uw waterleverancier. Iedere regio in Nederland heeft een andere waterleverancier, Deze kosten kunnen dus verschillen per regio. In Noord-Brabant is bijvoorbeeld Brabant Water actief. Bekijk in onderstaande tabel de gemiddelde kosten van water per maand:

Aantal personen in uw huishouden Gemiddeld kosten water per maand
1 persoon € 10,-
2 personen € 15,-
3 personen € 19,-
4 personen € 21,-
5 of meer € 23,-
Gemiddeld per huishouden
Bron: Nibud, 2020
€ 17,50
 

GWL kosten: gemiddelde kosten licht (stroom) 

De kosten van stroom zijn - net als bij water - afhankelijk van het aantal personen in uw huishouden. Stroom verbruikt u door het inschakelen van stroomvreters, zoals uw computer, tv of airconditioning. Toch is stroom goedkoper dan gas! Bekijk hieronder hoeveel u gemiddeld per maand betaalt aan stroomkosten:

Aantal personen in uw huishouden Gemiddelde kosten per maand
1 persoon € 15,-
2 personen € 34,-
3 personen € 45,-
4 personen € 55,-
5 personen € 59,-
Gemiddeld per huishouden
Bron: Nibud, 2020
€ 34,-
 

Goedkoop energiecontract afsluiten

De leverancier van uw water kunt u niet zelf bepalen, maar u kunt wel uw energieleverancier kiezen! Dus, bent u op zoek naar een goedkope energieleverancier - met 100% windenergie? Dan bent u bij UC aan het juiste adres. Bij ons sluit u een energiecontract af tegen aantrekkelijke tarieven én 10% korting. Bovendien krijgt altijd een mooie welkomstbonus

1 jaar vaste prijs
gas en stroom

energie ico


vink Weten waar u aan toe bent met een korte looptijd
vink Een aantrekkelijke welkomstbonus

Bereken mijn tarief 

 

3 jaar vaste prijs
gas en stroom

energie ico


vink Het voordeel van 3 jaar geen verrassingen
vink Een aantrekkelijke welkomstbonus

Bereken mijn tarief 

 

1 jaar variabele prijs
gas en stroom

energie ico


vink Variabele tarieven kunnen stijgen, maar ook dalen
vink Een aantrekkelijke welkomstbonus

Bereken mijn tarief 


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage