Contact
Mijn UnitedConsumers

kWh berekenen: mijn energieverbruik berekenen in kWh

kWh staat voor kilowattuur, een bepaalde eenheid elektrische energie per uur. Stroom wordt gemeten in kWh. Eén kilowatt bestaat uit 1.000 watt. Wanneer u meer inzicht wilt in uw stroomkosten en stroomverbruik, is het aantal kWh berekenen interessant. Maar, hoe doet u dat?

kwh berekenen


 

Watt naar kWh berekenen

Zoals eerder benoemd, bestaat 1 kilowatt (kW) uit 1.000 watt. De eenheid watt is de aanduiding van het vermogen van een apparaat. Indien u het verbruik per uur wilt weten, dan wordt het gemiddelde verbruik aangeduid in kWh. Dit staat voor kilowattuur, dus het aantal kilowatt per uur.

Begrippen op een rij
Watt (W) Watt staat voor het vermogen van het apparaat.
Kilowatt (kW)

Kilowatt staat voor 1.000 watt. Dit betekent dat 1 kilowatt gelijkstaat aan 1.000 watt.

1 kW = 1.000 watt.

Kilowattuur (kWh)

Kilowattuur is de eenheid voor de hoeveelheid elektrische energie per uur.

1 kWh = 1.000 watt per uur.


3 jaar vast én voordelig
bij UnitedConsumers

Profiteer nu 3 jaar lang van vaste tarieven onder het prijsplafond. Bereken uw voordeel en start direct met besparen!

  • 100% Nederlandse groene stroom
  • Elk jaar € 80,00 korting
  • 3 jaar lang zekerheid
     
Postcode
Huisnr.
 

 

kWh berekenen apparaat

Eén kilowatt is 1.000 watt. Om het aantal kWh te berekenen, vermenigvuldigt u het verbruik in kW met de tijd dat u het apparaat gebruikt. Dit kunt u doen op de volgende manier: aantal uren in gebruik x (vermogen van het apparaat / 1.000) = kWh. 

Voorbeeld kWh per dag berekenen

Stel: u gebruikt de stofzuiger vandaag voor 2 uur en u wilt weten wat het verbruik in kWh is. Het vermogen van de stofzuiger is 2.000 watt. U kunt vervolgens de berekening maken: 2 uren x (2.000 watt/1.000) = 4 kWh. Dit is wat de stofzuiger van 2.000 watt verbruikt in 2 uur tijd. 

Voorbeeld kWh prijs berekenen

Nu u weet hoeveel kWh u verbruikt in 2 uur tijd, kunt u het verbruik ook makkelijk omzetten in een bedrag. Hiervoor heeft u de kWh prijs nodig. Stel dat de kWh prijs € 0,22 is, dan kost dagelijks 2 uur stofzuigen u4 kWh x € 0,22 = € 0,88 per dag.


 

kWh per jaar berekenen

Eerder in dit artikel hebben we berekend dat 2 uur stofzuigen met een apparaat van 2.000 watt, 4 kWh verbruikt. U kunt vervolgens uitrekenen wat het kost om elke dag, 2 uur lang te stofzuigen. U hoeft enkel het aantal kWh te vermenigvuldigen met het aantal dagen in een jaar (365). De berekening is dan als volgt: 4 kWh x 365 = 1.460 kWh per jaar.

Voorbeeld kWh prijs per jaar

Nu u weet hoeveel kWh u verbruikt in een jaar met dit apparaat, kunt u het verbruik ook makkelijk omzetten in een bedrag. Hiervoor heeft u de kWh prijs nodig. Stel dat de kWh prijs € 0,22 is, dan kost dagelijks 2 uur stofzuigen u: 1.460 x 0,22 = € 312,20 per jaar.


 

kWh prijs berekenen

De kWh prijs die voor u geldt, hangt af van het gekozen energiecontract en de gekozen energieleverancier. De kWh prijs bestaat uit de volgende elementen:

  • Kale kWh prijs.
  • Energiebelasting.
  • Netbeheerkosten.
  • Opslag Duurzame Energie (ODE) en btw.

De kale kWh prijs

De kale kWh prijs is de prijs die de energieleverancier bepaalt en is dus eigenlijk de stroomprijs in kWh. Indien u een nieuw energiecontract gaat afsluiten, heeft u de keuze uit vaste tarieven of variabele tarieven. Kiest u voor vaste tarieven? Dan blijft de kWh prijs gedurende de contractperiode gelijk. Kiest u voor variabele tarieven? Dan wijzigt de kWh prijs 2 keer per jaar, in januari en juli.

Energiebelasting

De overheid heft energiebelasting over het verbruik van elektriciteit en aardgas. Hiermee willen zij bereiken dat mensen zuiniger en bewuster omgaan met energie. Voor iedere kWh aan stroom en iedere m3 aan gas die u in uw woning gebruikt, betaalt u energiebelasting. De hoogte van de energiebelasting wordt door de overheid bepaald. De heffing is dus bij iedere energieleverancier hetzelfde.

Netbeheerkosten

Naast de variabele leveringskosten, betaalt u ook voor uw stroommeter en het netwerk. De netbeheerkosten dekken de kosten voor de aanleg, de huur van de meter en het onderhoud van alle kabels en leidingen in uw meterkast. De netbeheerkosten worden bepaald door uw netbeheerder. Deze kosten voor stroom zijn niet verbruiksafhankelijk en staan dus voor iedereen vast.

Opslag Duurzame Energie (ODE) en btw

De Opslag Duurzame Energie (ODE) is een belasting die u betaalt om de investering in duurzame energie te stimuleren. Iedereen met een gas- en/of stroomaansluiting betaalt deze ODE. De hoogte van de Opslag Duurzame Energie is afhankelijk van uw stroom- en/of gasverbruik. U betaalt namelijk ODE per verbruikte kWh elektriciteit of m3 gas. Vanaf 1 januari 2023 wordt de ODE verwerkt in de energiebelasting en dus op € 0,00 gezet door de overheid. 


 

Besparen op uw kWh verbruik

Door het verbruik in kWh te berekenen, krijgt u een beter inzicht in uw kosten voor stroom. Wilt u uw stroomkosten zo laag mogelijk houden? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Bij ons kiest u namelijk voor voordelige energietarieven. Zo houdt u meer over voor een leuker leven! Wilt u weten hoeveel u kunt besparen?

Bereken mijn besparing


Ook interessant voor u
 

sluipverbruik

Alles over het energieverbruik van uw laptop

> Lees meer

 

Vebruik vriezer

Dit verbruikt uw diepvries per dag 

> Lees meer

 

infraroodverwarming

Infraroodverwarming: de voor- én nadelen op een rijtje

> Lees meer

 

Blog homepage