Contact
Mijn UnitedConsumers

Laadpaal thuis: hoe kies ik de beste laadpaal voor thuis?

Als je een elektrische auto hebt, heb je er misschien aan gedacht om een laadpaal thuis te installeren. Maar, hoe kies ik de beste laadpaal voor thuis? En hoe zit het met de installatie van een laadpaal voor thuis? Wij vertellen het je!

laadpaal thuis aanvragen


 

Laadpaal voor thuis

Met een laadpaal thuis heb je altijd een eigen punt om jouw elektrische auto op te laden. Fijn, want zo hoef je niet te wachten tot een laadpaal in de buurt vrijkomt. Daarnaast is een laadpaal aan huis over het algemeen een stuk goedkoper dan een openbare laadpaal, omdat jouw stroomtarieven veelal voordeliger zijn.

Goed om te weten: je kunt je elektrische auto ook opladen zonder laadpaal. Het is namelijk mogelijk om jouw auto op te laden via een stopcontact thuis. Let hierbij wel op dat de laadtijd dan een stuk langer kan zijn.

Laadpaal voor thuis of openbare laadpaal?

Je kunt een laadpaal voor thuis laten installeren, maar je kunt er ook voor kiezen om een openbare laadpaal aan te vragen bij jouw gemeente. Bij veel gemeenten is dit bovendien gratis. Kies je voor een eigen laadpaal, of een openbare? Dit zijn de voor- en nadelen:

Laadpaal thuis Openbare laadpaal
plus Je hebt een eigen laadpaal thuis en hoeft nooit te wachten. plus Openbare laadpaal bij jou in de buurt vaak gratis aan te vragen.
plus Opladen is in het algemeen voordeliger. min Opladen is gemiddeld duurder.
plus Je kunt je auto opladen met zelf opgewekte stroom. min Snelladen is vaak een stuk duurder dan normaal opladen.
min Hoge kosten voor de aanschaf en installatie.  min Een openbare laadpaal kan bezet zijn, wanneer je deze wilt gebruiken. 

 

Beste laadpaal voor thuis kiezen

Er zijn twee soorten van laadpalen thuis, namelijk een wallbox en een laadpaal. Tussen deze twee soorten laadpalen voor thuis zit eigenlijk weinig verschil. Met beide laadpunten voor thuis wordt je auto namelijk op dezelfde snelheid opgeladen.

Het belangrijkste verschil: een wallbox is gemonteerd aan de muur en een laadpaal staat op een paal. Een wallbox installeren kan daarnaast bij sommige leveranciers iets goedkoper zijn, omdat hiervoor vaak geen graafwerkzaamheden nodig zijn. 

Laadpaal voor thuis kiezen: waar op letten?

Bij jouw keuze van een laadpaal voor thuis, speelt natuurlijk de snelheid waarmee je jouw elektrische auto kunt opladen een rol. Voor snelladen heb je een 3-fasen aansluiting nodig. Hier kun je verder op letten: 

Dynamic Load Balancing

Bij een laadpaal thuis kan het slim zijn om het systeem Dynamic Load Balancing toe te voegen. Dit systeem zorgt ervoor dat jouw stroomnetwerk niet overbelast raakt door de laadpaal. Dankzij Dynamic Load Balancing wordt de stroom eigenlijk gelijk verdeeld.

 

Verzwaring meterkast

In de meeste gevallen is een 3-fasen aansluiting in de meterkast verstandig. Zo krijgt jouw laadpaal thuis krachtigere stroom en duurt het opladen minder lang. Afhankelijk van de leeftijd en grootte van je meterkast kan een verzwaring van de meterkast nodig zijn.

 

Graafwerkzaamheden

Een laadpaal moet altijd verbonden worden met je meterkast. Soms kan het voorkomen dat deze aansluiting niet gemakkelijk gedaan kan worden. Er kunnen zelfs graafwerkzaamheden aan te pas komen. Daardoor kan een laadpaal thuis in kosten oplopen.


dirk expert energie

bespaartip zorgverzekering Tip van onze expert

"Heb je meerdere elektrische auto's? Dan is een dubbele laadpaal een goede keuze. Hiermee kun je thuis twee auto's tegelijk opladen. Ook bespaar je er kosten mee, omdat je geen tweede hoofdschakelaar hoeft te plaatsen."

Dirk Mutsaers - Expert energie


 

Kosten laadpaal thuis

Heb je besloten wat voor jou de beste laadpaal voor thuis is? Het is verstandig om de installatie van je laadpaal te laten doen door een professional. Zo weet je zeker dat alles goed aangesloten zit. Je bent gemiddeld tussen de € 750,- en € 2.000,- kwijt voor een laadpaal thuis, inclusief installatie.

Kosten aanschaf laadpaal thuis

Welke laadpaal je thuis kiest, bepaalt uiteraard ook een deel van je kosten. Laadpalen kosten in aanschaf (zonder aansluiting) gemiddeld tussen € 500,- en € 1.200,-. De prijs hangt af van een aantal factoren: onder andere de maximale laadcapaciteit, het aantal aansluitingen (één of twee) en het type lader (een gewone laadpaal thuis of een slimme laadpaal).

Kosten installeren laadpaal thuis

De kosten voor het installeren van een laadpaal thuis zijn gemiddeld zo'n € 285,-. Mits je een geschikte meterkast hebt, activeert je netbeheerder de 3-fasen aansluiting en voor het aansluiten van de laadpaal.

Als een verzwaring van je meterkast of graafwerkzaamheden nodig zijn bij het installeren, en als je kiest voor een laadpaal met Dynamic Load Balancing, dan brengt dit extra kosten met zich mee. Daarom is het verstandig om bij de leverancier na te vragen of je bijkomende kosten kunt verwachten.

Rekenvoorbeeld kosten laadpaal thuis

De kosten van een laadpaal thuis zijn dus afhankelijk van verschillende factoren. Dit is hoe de opbouw van deze kosten eruit kan zien:

  Prijs laadpaal thuis
Laadpaal  € 950,-
Graafwerkzaamheden € 135,-
Verzwaring meterkast € 275,-
Dynamic Load Balancing € 175,-
Montagekosten € 285,-
Totaal € 1.820,-

 

Thuis opladen en je energiecontract

Thuis je auto opladen doe je het voordeligst met scherpe stroomtarieven. Wil jij profiteren van 100% Nederlandse windenergie én voordelige stroomtarieven? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Weten hoeveel je kunt besparen?

Bereken mijn voordeel


Ook interessant
 

stroomverbruik elektrische auto

Zoveel verbruikt je elektrische auto aan stroom

> Lees meer

 

energie besparen tips

Hoe kan ik het beste energie besparen in huis?

> Lees meer

 

verbruik elektrische apparaten

Dit is het verbruik van je elektrische apparaten

> Lees meer


 

Blog homepage