Opbouw energierekening: uitleg over uw energierekening

De opbouw van uw energierekening is niet altijd duidelijk. Hoe zijn bijvoorbeeld de gasprijs en elektriciteitsprijs opgebouwd en welke kostenposten staan er nog meer op uw energierekening?

opbouw energieprijs

 

Opbouw energierekening

De energierekening bestaat uit een aantal kostenposten. Denk aan leveringskosten, netbeheerkosten, belastingen, toeslagen en terugleververgoedingen indien u zonnepanelen heeft. Wij leggen graag per kostenpost uit wat het precies inhoudt. 

Leveringskosten

Ruim 40% van de energierekening bestaat uit leveringskosten. De leveringskosten omvatten de kosten voor gas en stroom en bestaan uit vaste leveringskosten en variabele leveringskosten.

De vaste leveringskosten betaalt u voor de levering van stroom en/of gas. De variabele leveringskosten betaalt u per kWh stroom en m³ gas. De variabele leveringskosten hangen af van uw energieverbruik. Op energie besparen is dus voordelig!

Netbeheerkosten

Om en nabij 20% van uw energierekening bestaat uit netbeheerkosten. Deze kosten betaalt u aan de netbeheerder voor het transport van gas en stroom. Denk hierbij aan de kosten voor het onderhouden van het netwerk, de kosten voor uw aansluiting op het energienet en de huur van de (slimme) meter in uw meterkast. Uw netbeheerder kunt u niet kiezen en is regioafhankelijk. Bekijk hier welke netbeheerder u heeft.

Belastingen en toeslagen

Op uw energierekening vindt u ook diverse belastingen en toeslagen terug. Denk hierbij aan de energiebelasting en vermindering energiebelasting, Opslag Duurzame Energie (ODE) en BTW.

Zonnepanelen

Heeft u zonnepanelen? Dan kunt u opgewekte stroom terugleveren aan uw energieleverancier. Dit wordt ook wel salderen genoemd. Op uw energierekening vindt u het aantal kWh's terug dat u heeft opgewerkt en de hoogte van de terugleververgoeding.


 

Opbouw gasprijs

De prijs van gas is opgebouwd uit verschillende kostenposten. U betaalt natuurlijk voor het gas dat u verbruikt, maar daarnaast betaalt u ook voor het netwerk waar u gebruik van maakt en staat u een deel af aan de overheid. Dit worden de netbeheerkosten en overheidsheffingen genoemd. Daarnaast is de gasprijs afhankelijk van waar u woont. De opbouw van de gasprijs is als volgt:

  •  
  • Netbeheerkosten en regiotoeslag.
  • Gemiddelde prijs gas per m³.
  • Overheidsheffingen en BTW.

 

Opbouw elektriciteitsprijs

U sluit een stroomcontract af voor een vaste of variabele leveringsprijs. Toch betaalt u uiteindelijk meer dan alleen de leveringskosten. Het uiteindelijke bedrag op uw stroomrekening wordt namelijk bepaald door verschillende factoren. Zo is er een onderscheid te maken tussen leveringskosten en verbruikskosten. Dit is de opbouw van de stroomprijs:

  • Opslag Duurzame Energie (ODE).
  • Vaste leveringskosten.
  • Netbeheerkosten.
  • Energiebelasting.
  • Termijnbedrag.

 

Een goedkoop energiecontract afsluiten

Hoewel sommige kostenposten vastliggen en u hier geen invloed op heeft, kunt u natuurlijk wel voor lage energietarieven kiezen. Kiest u voor energie van UnitedConsumers? Dan ontvangt u altijd 10% korting op de Gemiddelde Landelijke Energieprijs én een mooie welkomstbonus. Bent u benieuwd hoeveel u kunt besparen op uw energie? Doe de check en houd meer over voor een leuker leven!


energie ico
Altijd 100% groene stroom geleverd

UnitedConsumers Energie

1 jaar vaste prijs
gas en stroom


vink 
Een korte looptijd
vink 
U krijgt 10% korting
vink 
Inclusief aantrekkelijke welkomstbonus

Bereken mijn korting

 

UnitedConsumers Energie

3 jaar vaste prijs
gas en stroom


vink 
Het voordeel van 3 jaar geen verrassingen
vink 
U krijgt 10% korting
vink 
Inclusief aantrekkelijke welkomstbonus

Bereken mijn korting

 

UnitedConsumers Energie

1 jaar variabele prijs
gas en stroom


vink 
Tarieven kunnen stijgen of dalen
vink 
U krijgt 10% korting
vink 
Inclusief aantrekkelijke welkomstbonus

Bereken mijn korting


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage