Bereken uw energie aanbod

Postcode
Huisnr.

Slimme meter: is een slimme meter verplicht?

Vrijwel ieder huishouden is tegenwoordig voorzien van een slimme meter. Dat is handig, want dankzij een slimme meter is zelf meterstanden uitlezen verleden tijd. Wat is een slimme meter, hoe kunt u een slimme meter zelf uitlezen en is een slimme meter verplicht? 

Slimme meter

 

Wat is een slimme meter?

Een slimme meter is een digitale meter die, dankzij de ingebouwde communicatiemodule, uw meterstanden opslaat én automatisch doorstuurt naar uw energieleverancier en netbeheerderOm uw energieverbruik te meten en uw energierekening op te stellen, gaf u normaal gesproken ieder jaar zelf uw meterstanden door. Maar dankzij de slimme meter is zelf uw energiemeter uitlezen verleden tijd. Bovendien kunt u met de slimme meter uw energieverbruik online inzien. Zo kunt u gerichter op energie besparen.

Heb ik een slimme meter?

Zijn uw meters recentelijk vervangen door uw netbeheerder? Dan kunt u er gerust van uitgaan u een slimme meter in huis heeft. De overheid heeft namelijk de netbeheerders verzocht iedere oude meter vóór eind 2020 te vervangen voor een slimme meter. Ook weet u zeker dat u een slimme meter in huis heeft wanneer u iedere maand een energierapport of verbruiksoverzicht ontvangt.

Tip: Weet u toch niet helemaal zeker of u een slimme meter heeft? Dan kunt u contact opnemen met uw netbeheerder. De netbeheerder weet precies welke meter u heeft.  


 

Hoe werkt een slimme meter?

Misschien vraagt u zich af: 'hoe werkt een slimme meter?' Een slimme meter gebruikt geen wifi om signalen door te sturen naar uw energieleverancier. Dit doet het apparaat via het ingebouwde mobiele telefoonnetwerk. Een slimme meter heeft 4 poorten, namelijk:

  • P1 poort: aansluiting voor eventueel een energieverbruiksmanager.
  • P2 poort: verbinding tussen gasmeter en slimme meter.
  • P3 poort: dataverbinding mobiele telefoonnetwerk.
  • P4 poort: computerserver netbeheerder.

Slimme meter P1

Aan de P1 poort van de slimme meter kan een energieverbruiksmanager gekoppeld worden. Zo ziet u hoeveel u wanneer verbruikt en kunt u zelfs het verbruik per apparaat aflezen. U leert hierdoor stroomvreters herkennen en kunt ze bij onnodig verbruik uitschakelen én stroom besparen: goed voor het milieu en voor uw portemonnee!

Slimme gasmeter P2

P2 is de verbinding tussen uw gasmeter en slimme meter. Er bestaat namelijk geen 'slimme gasmeter'. Een slimme meter is voor gas én stroom. Een slimme meter werkt niet samen met oude gasmeters. Dus om gebruik te maken van uw slimme meter, dient u een nieuwe gasmeter te laten installeren - vaak een digitale gasmeter. Meestal gebeurt dit gelijk samen met de installatie van uw slimme meter. 


 

Is een slimme meter verplicht?

Daar kunnen we heel kort over zijn: nee, een slimme meter is niet verplicht. Het doel was dat vóór eind 2020 zo'n 80 procent van de huishoudens en kleine bedrijven voorzien zouden zijn van een slimme meter. Echter is hier enigszins vertraging in gekomen. Ook al is er een doelstelling dat iedere woning voorzien is van een slimme meter, is een slimme meter niet verplicht. 


 

Slimme meter weigeren

Mag u een slimme meter weigeren? Ja, dat mag. Een slimme meter is niet verplicht en dus mag u een slimme meter weigeren. Het weigeren van een slimme meter is kosteloos. Indien uw meter kapot is, wordt uw meter vervangen door een digitale meter zonder communicatiemodule. Mocht u later toch een slimme meter willen, omdat u bijvoorbeeld zonnepanelen heeft, dan mag de netbeheerder hiervoor kosten in rekening brengen.  

Waarom slimme meter weigeren?

Er is eigenlijk geen goede reden om een slimme meter te weigeren. Uw netbeheerder kan bijvoorbeeld niet zien wanneer u de tv aanzet of onder de douche staat. Er wordt enkel gemeten hoeveel energie u in totaal verbruikt - en niet per apparaat. 

Daarnaast kunt u ervoor kiezen dat u zelf uw meterstanden doorgeeft, waardoor de communicatiemodule van de slimme meter wordt uitgeschakeld. Zo is uw slimme meter slechts een 'digitale meter', en kunnen uw netbeheerder en energieleverancier uw meter niet op afstand uitlezen.


 

Slimme meter uitlezen

Uw energieleverancier ontvangt automatisch de meterstanden van uw slimme energiemeter. Kiest u ervoor om deze functie uit te schakelen? Dan zult u zelf uw slimme meter moeten uitlezen. Wilt u weten hoe u uw slimme meter zelf kunt uitlezen? Dan raden wij u aan de handleiding te raadplegen.

Wanneer wordt de slimme meter automatisch uitgelezen?

Slimme meters slaan dagelijks meterstanden op. Zo kunt u maandelijks - tot soms zelfs real time - inzicht krijgen in uw energieverbruik. Uw netbeheerder en energieleverancier mogen enkel in de volgende gevallen uw slimme meter uitlezen:

  • Eén keer per jaar voor het opmaken van uw jaarafrekening
  • Indien u overstapt van energieleverancier of bij een verhuizing.
  • Twaalf keer per jaar voor het opstellen van een maandoverzicht.
  • Indien er onderhoud is aan het energienet in opdracht van het beheer.

 

Slimme meter en zonnepanelen

Zonnepanelen combineren met een slimme meter is een verstandige keuze. Een slimme meter biedt namelijk niet alleen inzicht in hoeveel energie u verbruikt, maar ook hoeveel stroom u met uw zonnepanelen teruglevert aan het net. Met een oude energiemeter krijgt u hier geen nauwkeurig overzicht van. Inzicht in uw verbruik en teruglevering geeft u de mogelijkheid doelen op te stellen om zoveel mogelijk zelfopgewekte energie te verbruiken. Laat de was bijvoorbeeld draaien wanneer de zon schijnt. 


 

Waarom kiezen voor een slimme meter?

Met een slimme meter heeft u geen omkijken meer naar uw meterstanden. De meterstanden worden correct en op het juiste moment uitgelezen, zodat uw energierekening altijd wordt afgerekend met de juiste meterstanden. Zo betaalt u altijd het juiste bedrag dat past bij uw verbruik.

De slimme energiemeter is bovendien een handig hulpmiddel om inzicht te krijgen in uw energieverbruik. U ontvangt bij UnitedConsumers bijvoorbeeld iedere maand een verbruiksoverzicht dat u online kunt inzien. Zo ziet u dus ook direct waar uw kosten in zitten. Energie besparen wordt dus nog gemakkelijker.


 

Slimme meter en bescherming peroonsgegevens

Om de privacy van alle gebruikers van de slimme meter te beschermen, houdt de overheid netbeheerders en energieleveranciers aan een aantal regels. Zo zijn alle partijen verplicht om de gegevens te beveiligen. Daarnaast dienen netbeheerders zich te houden aan bepaalde gedragscodes bij het verwerken van de gegevens. De ACM en de Autoriteit Persoonsgegevens houden hier streng toezicht op. 

Wilt u niet dat uw meterstanden worden uitgelezen? Dat kan, want het is niet verplicht om een slimme meter af te nemen. Naast dat u een slimme meter kunt weigeren, kunt u ook uw netbeheerder vragen de gegevens niet op afstand uit te lezen. Voor meer informatie kunt u terecht bij het slimme meter loket van ConsuWijzer.

 

Aanbevolen voor u


Appen achter het stuur

Energieverbruiksmanager: weet wat u verbruikt

> Lees meer

 

Alcohol verkeer

Slimme thermostaat: welke slimme thermostaat past bij mij?

> Lees meer

 

Verkeersboetes 2020

Energieverbruik Quooker: hoeveel verbruikt een Quooker?

> Lees meer

 

Blog homepage

Terug naar boven