Slimme meter: is een slimme meter iets voor mij?

Vrijwel ieder huishouden is tegenwoordig voorzien van een slimme meter. Dat is handig, want dankzij een slimme meter is zelf meterstanden uitlezen verleden tijd. Wat is een slimme meter? En hoe kunt u een slimme meter toch zelf uitlezen? 

Slimme meter

 

Wat is een slimme meter?

Om uw energieverbruik te meten én uw energierekening op te stellen, geeft u normaal gesproken ieder jaar uw meterstanden op. Heeft u een slimme meter? Dan gebeurt het doorgeven van de meterstanden automatisch. Uw energieleverancier kan namelijk uw slimme meter uitlezen op afstand. 

Een slimme meter is een digitale meter die dankzij de ingebouwde communicatiemodule niet alleen uw meterstanden opslaat, maar ook automatisch doorstuurt naar uw energieleverancier en netbeheerder. Dankzij de slimme meter is zelf uw energiemeter uitlezen niet meer aan de orde. Bovendien kunt u met de slimme meter gemakkelijk zelf online uw energieverbruik bijhouden - waardoor u gemakkelijk energie kunt besparen! 


 

Hoe werkt een slimme meter?

Misschien vraagt u zich af: 'hoe werkt een slimme meter?' Een slimme meter gebruikt geen wifi om signalen door te sturen naar uw energieleverancier. Dit doen zij via het ingebouwde mobiele telefoonnetwerk. Een slimme meter heeft 4 poorten, namelijk:

  • P1 poort: aansluiting voor eventueel een energieverbruiksmanager.
  • P2 poort: verbinding tussen gasmeter en slimme meter.
  • P3 poort: dataverbinding mobiele telefoonnetwerk.
  • P4 poort: computerserver netbeheerder.

P1 slimme meter

Aan de P1 van de slimme meter kan een energieverbruiksmanager gekoppeld worden. Zo ziet u hoeveel u wanneer verbruikt en kunt u zelfs het verbruik per apparaat aflezen. U leert hierdoor stroomvreters herkennen en kunt ze daarom bij onnodig verbruik uitschakelen én stroom besparen: goed voor het milieu en voor uw portemonnee! 


 

Slimme meter uitlezen

Uw energieleverancier ontvangt automatisch de meterstanden van uw slimme energiemeter. Kiest u ervoor deze functie uit te schakelen? Dan zal u zelf uw slimme meter moeten uitlezen. Wilt u weten hoe u uw slimme meter zelf kunt uitlezen? Dan raden wij u aan de handleiding te raadplegen.

Wanneer wordt de slimme meter automatisch uitgelezen?

Slimme meters worden dagelijks uitgelezen, zo kunt u maandelijks - tot zelfs real time - inzicht krijgen in uw energieverbuik. Ook wordt de slimme meter in de volgende situaties uitgelezen:


 

Slimme meter en zonnepanelen

Zonnepanelen combineren met een slimme meter is een verstandige keuze. Een slimme meter biedt namelijk niet alleen inzicht in hoeveel energie u verbruikt, maar ook in wat u met uw zonnepanelen teruglevert aan het net! Met een oude energiemeter krijgt u hier geen nauwkeurig overzicht van.

Inzicht in uw verbruik en teruglevering geeft u de mogelijkheid doelen op te stellen om zoveel mogelijk zelfopgewekte energie te verbruiken. Laat de was bijvoorbeeld draaien wanneer de zon schijnt! Dankzij een slimme meter betaalt u enkel voor de energie die u daadwerkelijk verbruikt. 


 

Waarom kiezen voor een slimme meter?

Met een slimme meter heeft u geen omkijken meer naar uw meterstanden. De meterstanden worden correct en op het juiste moment uitgelezen, zodat uw energierekening altijd wordt afgerekend met de juiste meterstanden. Zo betaalt u altijd het juiste bedrag dat past bij uw verbruik!

De slimme energiemeter is bovendien een handig hulpmiddel om inzicht te krijgen in uw energieverbruik. U ontvangt iedere maand een verbruiksoverzicht dat u online kunt inzien. Zo ziet u dus ook direct waar uw kosten in zitten. Energie besparen wordt dus nog gemakkelijker! 


 

Privacy slimme meter

Om de privacy van alle gebruikers van de slimme meter te beschermen, houdt de overheid netbeheerders en energieleveranciers aan een aantal regels. Zo mogen de standen alleen uitgelezen worden op aangewezen momenten en zijn alle partijen verplicht om de gegevens te beveiligen.

Wilt u niet dat uw meterstanden worden uitgelezen? Dat kan, want het is niet verplicht om een slimme meter af te nemen. U kunt de meter weigeren, of uw netbeheerder vragen de gegevens niet op afstand uit te lezen. Voor meer informatie kunt u terecht bij het slimme meter loket van ConsuWijzer.


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage