Contact
Mijn UnitedConsumers

Hoe werkt een slimme meter?

Vrijwel ieder huishouden is tegenwoordig voorzien van een slimme meter. Dat is handig, want dankzij een slimme meter is zelf meterstanden uitlezen verleden tijd. Bovendien krijgt u met een slimme meter meer inzicht in uw energieverbruik en dat kan handig zijn als u wilt besparen op energie.

Slimme meter


 

Wat is een slimme meter?

Een slimme meter is een digitale gas- en elektriciteitsmeter die automatisch uw meterstanden uitleest. Bovendien kunt u met de slimme meter uw energieverbruik online inzien bij uw energieleverancier. Zo kunt u gerichter op energie besparen.


 

Hoe werkt een slimme meter?

Een slimme meter meet automatisch 12 keer per jaar (elke maand) uw stroom- en gasverbruik. Deze informatie wordt doorgestuurd aan de netbeheerder. De netbeheerder stuurt uw verbruik vervolgens door naar uw energieleverancier. Een slimme meter doet dus zijn werk, zonder dat u hier iets voor hoeft te doen. Wel zo fijn! 


Heb ik een slimme meter?

Zijn uw meters recentelijk vervangen door uw netbeheerder? Dan heeft u nu een slimme meter. Ook weet u zeker dat u een slimme meter in huis heeft wanneer u iedere maand een energierapport of verbruiksoverzicht ontvangt.

Tip: Weet u toch niet helemaal zeker of u een slimme meter heeft? Dan kunt u contact opnemen met uw netbeheerder. De netbeheerder weet precies welke meter u heeft.  


 

Is een slimme meter verplicht?

Daar kunnen we heel kort over zijn: nee, een slimme meter is niet verplicht. Ook al is het doel dat iedere woning zo snel mogelijk voorzien is van een slimme meter, is een slimme meter niet verplicht. 


 

Slimme meter weigeren

Een slimme meter is niet verplicht en dus mag u een slimme meter weigeren. Het weigeren van een slimme meter is kosteloos. Indien uw meter kapot is, wordt uw meter vervangen door een digitale meter zonder communicatiemodule. Mocht u later toch een slimme meter willen, omdat u bijvoorbeeld zonnepanelen heeft, dan mag de netbeheerder hiervoor kosten in rekening brengen.  

Waarom slimme meter weigeren?

Er is eigenlijk geen goede reden om een slimme meter te weigeren. Uw netbeheerder kan bijvoorbeeld niet zien wanneer u de tv aanzet of onder de douche staat. Er wordt enkel gemeten hoeveel energie u in totaal verbruikt - en niet per apparaat. 

Daarnaast kunt u ervoor kiezen dat u zelf uw meterstanden doorgeeft, waardoor de communicatiemodule van de slimme meter wordt uitgeschakeld. Zo is uw slimme meter slechts een 'digitale meter', en kunnen uw netbeheerder en energieleverancier uw energieverbruik niet op afstand inzien.


 

Slimme meter uitlezen

Uw energieleverancier ontvangt automatisch de meterstanden van uw slimme meter. Kiest u ervoor om deze functie uit te schakelen? Dan zult u zelf uw slimme meter moeten uitlezen. Raadpleeg hiervoor de handleiding van de slimme meter of neem contact op met uw netbeheerder.

Wanneer wordt mijn slimme meter uitgelezen?

Slimme meters slaan dagelijks meterstanden op. Zo kunt u met een energieverbruiksmanager app maandelijks - tot soms zelfs real time - inzicht krijgen in uw energieverbruik. Uw netbeheerder en energieleverancier mogen enkel in de volgende gevallen uw slimme meter uitlezen:

  • Eén keer per jaar voor het opmaken van uw jaarafrekening.
  • Indien u overstapt van energieleverancier of bij een verhuizing.
  • Twaalf keer per jaar voor het opstellen van een maandoverzicht.
  • Indien er onderhoud is aan het energienet in opdracht van het beheer.

 

Slimme meter en zonnepanelen

Bij zonnepanelen is het een vereiste dat u een meter heeft die kan terugtellen. Hoewel een slimme meter niet verplicht is, is het wel de meest gangbare keuze bij zonnepanelen. Een slimme meter kan namelijk terugtellen, wat inhoudt dat het terugleveren van stroom geregistreerd wordt. Inzicht in uw verbruik en teruglevering geeft u de mogelijkheid doelen op te stellen om zoveel mogelijk zelfopgewekte energie te verbruiken. Laat de was bijvoorbeeld draaien wanneer de zon schijnt. 


 

Waarom kiezen voor een slimme meter?

Met een slimme meter heeft u geen omkijken meer naar uw meterstanden. De meterstanden worden correct en op het juiste moment uitgelezen, zodat uw energierekening altijd wordt afgerekend met de juiste meterstanden. Zo betaalt u altijd het juiste bedrag dat past bij uw verbruik.

De slimme energiemeter is bovendien een handig hulpmiddel om inzicht te krijgen in uw energieverbruik. U ontvangt bij UnitedConsumers bijvoorbeeld iedere maand een verbruiksoverzicht dat u online kunt inzien. Zo ziet u dus ook direct waar uw kosten in zitten. Energie besparen wordt dus nog gemakkelijker.


 

Slimme meter en bescherming persoonsgegevens

Om de privacy van alle gebruikers van de slimme meter te beschermen, houdt de overheid netbeheerders en energieleveranciers aan een aantal regels. Zo zijn alle partijen verplicht om de gegevens te beveiligen. Daarnaast dienen netbeheerders zich te houden aan bepaalde gedragscodes bij het verwerken van de gegevens. De ACM en de Autoriteit Persoonsgegevens houden hier streng toezicht op. 

Wilt u niet dat uw meterstanden van uw slimme meter worden uitgelezen? Dan kunt u uw netbeheerder vragen om de gegevens niet op afstand uit te lezen. Voor meer informatie kunt u terecht bij het slimme meter loket van ConsuWijzer.

 

Ook interessant voor u
 

Appen achter het stuur

Energieverbruiksmanager: weet wat u verbruikt

> Lees meer

 

Alcohol verkeer

Slimme thermostaat: welke slimme thermostaat past bij mij?

> Lees meer

 

Verkeersboetes 2020

Energieverbruik Quooker: hoeveel verbruikt een Quooker?

> Lees meer

 

Blog homepage