Contact
Mijn UnitedConsumers

Wat is de beste slimme thermostaat?

Een slimme thermostaat kan je helpen energie te besparen. Voordelig, want zo houd je meer over voor andere leuke dingen in je leven. Maar, wat is een slimme thermostaat precies? En welke slimme thermostaat past bij mij? Wij helpen je graag bij jouw keuze!

Slimme thermostaat


 

Waarom kiezen voor een slimme thermostaat?

Een slimme thermostaat is niet voor niets 'slim'. Een slimme thermostaat zorgt er namelijk voor dat je energie bespaart, doordat het op een efficiënte manier de verwarmingen in je huis in- en uitschakelt. Waar je normaal gesproken zelf de temperatuur handmatig hoger of lager zet, regelt de slimme thermostaat dit voortaan automatisch voor jou.


 

Soorten slimme thermostaten

Iedereen kan een slimme thermostaat in huis installeren. Of je nu vloerverwarming of normale radiatoren hebt, één ruimte of meerdere ruimtes wilt verwarmen; het maakt niet uit! Het enige wat je nodig hebt, is internet en een cv-ketel of warmtepomp 

Dat iedereen een slimme thermostaat kan installeren, wil niet zeggen dat het altijd een goede keuze is voor je woning. Het is daarom goed dat je thermostaten met elkaar vergelijkt, zodat je de beste keuze kunt maken. Stel jezelf dan de volgende vragen (we hebben plus-en minpunten bij de vragen geplaatst):

Heeft de thermostaat een bijbehorende app?

Sommige slimme thermostaten kun je - op afstand - bedienen met een app. Dit is wel zo fijn, want zo kun je vóór thuiskomst je huis verwarmen. En wat is er nu fijner dan thuiskomen in een opgewarmd huis? 

 
Een uitkomst voor mensen met een wisselend leefpatroon
 
Controleer van tevoren of de app geschikt is voor jouw smartphone

Is de slimme thermostaat zelflerend?

Een slimme thermostaat kan een zelflerend klokprogramma hebben. Vaak moet de thermostaat hiervoor een week lang je patroon volgen, voor het zelf aan de slag kan. Als je tijdens deze periode zuinig met je energie omgaat, kan de slimme thermostaat veel geld op je energierekening besparen. Doe je dit niet? Dan heeft het minder effect en kost de thermostaat vaak juist meer geld. 

 
Handig voor personen met een vast dag- en nachtritme
 
Onhandig voor personen met een onregelmatig leefpatroon

Kan de thermostaat apart kamers instellen?

Sommige slimme thermostaten werken in combinatie met slimme radiatorknoppen. Op de hoofdthermostaat regel je voor iedere kamer de temperatuur en/of kun je tijden programmeren. Zo kun je bijvoorbeeld de woonkamer knus verwarmen, en de slaapkamers heerlijk fris houden. Door alleen de ruimtes te verwarmen waar je vaak bent, kun je nóg meer energie besparen!

 
Energie besparen door enkel kamers te verwarmen waar je aanwezig bent
 
Dit systeem vergt vaak de grootste investering

Heeft de thermostaat een bewegingssensor?

Soms is een slimme thermostaat voorzien van een sensor die beweging registreert. Bij beweging zal de thermostaat de temperatuur verhogen, en zodra de sensor een tijd lang geen beweging ziet, wordt de temperatuur verlaagd.

Soms kan een slimme thermostaat aan de hand van een signaal van jouw smartphone merken of je thuis bent. Zo gaat de verwarming uit zodra jij en je telefoon weg zijn van huis.

 
Fijn voor als je vaak vergeet de verwarming aan te zetten
 
Door een dode hoek kan het systeem denken dat je weg bent
 
Gaat pas enige tijd na vertrek uit. Het zou beter zijn als dit vóór vertrek is

Werkt de thermostaat ook als verbruiksmanager?

Een energieverbruiksmanager laat je zien hoeveel energie je verbruikt. Er zijn slimme thermostaten die dit doen en dát is superhandig. Zo zie je namelijk precies welk apparaat veel verbruikt en welke niet. Energie besparen wordt zo nóg leuker!

 
Geeft je een inzicht in je verbruik, zodat je weet hoe en waar je kunt besparen
 
Niet iedere slimme thermostaat kan zowel je gas- als stroomverbruik aflezen

 

Prijs van een slimme thermostaat

Een slimme thermostaat kun je zo duur maken als je zelf wilt. Vaak varieert de prijs van rond de € 50,- tot soms wel € 800,-. Welke slimme thermostaat je koopt, hangt af van jouw persoonlijke voorkeur, beschikbare budget en woonsituatie. Kies je liever een goedkope slimme thermostaat? Of kies je voor een duurdere slimme thermostaat in combinatie met slimme radiatorknoppen? Stel jezelf de juiste vragen, en zo kom je snel tot een passende thermostaat.


 

Beste slimme thermostaat 2024: top 3

Wil je de beste slimme thermostaat kopen? Dat kan! Wij zetten een top 3 beste slimme thermostaten voor je op een rijtje.

3. Tado Slimme Thermostaat V3+

Deze slimme thermostaat van Tado is een geweldige thermostaat, omdat deze thermostaat leert wat jouw wensen en leefgewoonten zijn. Daarnaast is deze slimme thermostaat gemakkelijk op afstand bestuurbaar. Handig, want zo kun je altijd de temperatuur in huis regelen als je niet thuis bent!

2. Honeywell Lyric T6

Naast dat de Honeywell Lyric T6 er geweldig uit ziet aan je muur, heeft deze slimme thermostaat een handige interface. De temperatuur wordt op deze slimme thermostaat handig weergegeven en andere opties zijn zichtbaar na aanraking. Ideaal! Verder is deze slimme thermostaat gemakkelijk te bedienen en past het dus goed in onze top 3 beste slimme thermostaten. 

1. Google Nest Learning Thermostat V3

De beste slimme thermostaat van 2024 is dan toch echt de Google Nest Learning Thermostaat. Dankzij deze slimme thermostaat ben je voorzien van de beste functies in een handige interface en met allerlei statistieken. Bovendien leert deze slimme thermostaat op basis van je verbruik en leefgewoonten. Zo weet de Google Nest Learning Themostat na een tijdje precies wanneer je welke temperatuur wilt!


Ook interessant
 

beste temperatuur in huis

Energie besparen met de beste temperatuur in huis

> Lees meer

 

verbruik keuken

Hoe kan ik het verbruik in de keuken verminderen?

> Lees meer

 

Verkeersboetes 2020

Energie besparen met wassen en drogen

> Lees meer

 

Blog homepage