Contact
Mijn UnitedConsumers

Slimme thermostaat kopen

Een slimme thermostaat kan u helpen energie te besparen. Voordelig, want zo houdt u meer over voor andere leuke dingen in uw leven. Maar, wat is een slimme thermostaat precies? En welke slimme thermostaat past bij mij? Wij helpen u graag bij uw keuze!

Slimme thermostaat

Slimme thermostaat

Een slimme thermostaat is niet voor niets 'slim'. Een slimme thermostaat zorgt er namelijk voor dat u energie bespaart, doordat het op een efficiënte manier de verwarmingen in uw huis in- en uitschakelt. Waar u normaal gesproken zelf de temperatuur handmatig hoger of lager zet, regelt de slimme thermostaat dit voortaan automatisch voor u.


 

Soorten slimme thermostaten

Iedereen kan een slimme thermostaat in huis installeren. Of u nu vloerverwarming of normale radiatoren heeft, één ruimte of meerdere ruimtes wilt verwarmen; het maakt niet uit! Het enige wat u nodig heeft is internet en een cv-ketel of warmtepomp 

Dat iedereen in een slimme thermostaat kan installeren, wil niet zeggen dat elke slimme thermostaat een goede keuze is voor uw woning. Het is daarom goed dat u slimme thermostaten met elkaar vergelijkt, zodat u de beste keuze kunt maken. Een slimme thermostaat kan voorzien zijn van één - of meerdere- van de volgende eigenschappen:

Slimme thermostaat met app

Sommige slimme thermostaten kunt u - op afstand - bedienen met een app. Dit is wel zo fijn, want zo kunt u vóór thuiskomst uw huis verwarmen. En wat is er nu fijner dan thuiskomen in een opgewarmd huis? 

 
Een uitkomst voor een wisselend leefpatroon.
 
Controleer van tevoren of de app geschikt is voor uw smartphone.

Zelflerende slimme thermostaat

Deze slimme thermostaat heeft een zelflerend klokprogramma. Vaak moet de thermostaat een week lang uw patroon volgen, voor het zelf aan de slag kan. Als u tijdens deze periode zuinig met uw energie omgaat, kan de slimme thermostaat veel geld op uw energierekening besparen. Doet u dit niet? Dan kan het u veel geld kosten. 

 
Handig voor personen met een vast dag- en nachtritme.
 
Onhandig voor personen met een onregelmatig leefpatroon.

Slimme thermostaat die kamers apart regelt

Deze smart thermostaat koopt u vaak in combinatie met slimme radiatorknoppen. Op de hoofdthermostaat regelt u voor iedere kamer de temperatuur en/of kunt u tijden programmeren. Zo kunt u bijvoorbeeld de woonkamer knus verwarmen, en de slaapkamers heerlijk fris houden. Door alleen de ruimtes te verwarmen waar u vaak bent, kunt u nóg meer energie besparen!

 
Energie besparen door enkel kamers te verwarmen waar u aanwezig bent.
 
Dit systeem vergt vaak de grootste investering van uw kant.

Slimme thermostaat met aanwezigheidssensor

Soms is een slimme thermostaat voorzien van een sensor die beweging registreert. Bij beweging zal de thermostaat de temperatuur verhogen, en zodra de sensor een tijd lang geen beweging is, zal het de temperatuur lager zetten.

Soms kan een slimme thermostaat aan de hand van een signaal van uw smartphone merken of u thuis bent. Zo gaat de verwarming uit zodra u en uw telefoon weg zijn van huis.

 
Fijn voor als u vaak vergeet de verwarming aan te zetten.
 
Door een dode hoek kan het systeem denken dat u weg bent.
 
Gaat pas enige tijd na vertrek uit. Het zou beter zijn als dit vóór vertrek is.

Slimme thermostaat als verbruiksmanager

Een energieverbruiksmanager laat u zien hoeveel energie u verbruikt. Er zijn slimme thermostaten die dit doen en dát is superhandig. Zo ziet u namelijk precies welk apparaat veel verbruikt en welke niet. Energie besparen wordt zo nóg leuker!

 
Geeft u een inzicht in uw verbruik, zodat u weet hoe en waar u kunt besparen.
 
Niet iedere slimme thermostaat kan zowel uw gas- als stroomverbruik aflezen.

 

Kopen van een slimme thermostaat

Een slimme thermostaat kunt u zo duur maken als u zelf wilt. Vaak varieert de prijs van rond de € 50,- tot soms wel € 800,-. Welke slimme thermostaat u koopt, hangt af van uw persoonlijke voorkeur, beschikbare budget en woonsituatie.

Kiest u liever een goedkope slimme thermostaat? Of kiest u voor een duurdere slimme thermostaat in combinatie met slimme radiatorknoppen? Door slimme thermostaten met elkaar te vergelijken, weet u zeker dat u niet te veel geld uitgeeft en houdt u meer over voor een leuker leven!


Ook interessant voor u
 

Appen achter het stuur

Energie besparen? De beste energie bespaartips!

> Lees meer

 

Alcohol verkeer

Energie besparen met vriezen en koelen

> Lees meer

 

Verkeersboetes 2020

Energie besparen met wassen en drogen

> Lees meer

 

Blog homepage

Terug naar boven