Contact
Mijn UnitedConsumers

Stroomverbruik computer: Dit is wat uw computer jaarlijks verbruikt

Een computer die functioneel is, dat willen we natuurlijk allemaal. Hoewel u er waarschijnlijk niet bij stilstaat, verbruikt uw computer stroom bij elke klik. Hoeveel verbruikt een computer precies? Wij helpen u het stroomverbruik van uw computer te berekenen en verminderen!

Stroomverbruik computer


 

Het stroomverbruik van uw computer

Het verbruik van uw computer hangt sterk af van enkele factoren, zoals de leeftijd, specificaties en het gebruik. Daarnaast is het vermogen van de voeding van uw computer erg belangrijk. Dit bepaalt namelijk hoe verschillende onderdelen binnen de pc van de juiste spanning worden voorzien.

Het stroomverbruik van een pc is echter niet direct af te lezen van uw pc. Wel kunt u door middel van een handige berekening het verbruik berekenen. Bekijk hier direct hoeveel stroom uw pc verbruikt.

Hoeveel Watt verbruikt een pc?

Het vermogen van voedingen kan verschillen tussen 400 en 1200 Watt (afhankelijk van de specificaties van uw computer). Vaak volstaat een voeding van 400 Watt voor huis-, tuin- en keukengebruik. Maar let op: het aantal Watt is niet gelijk aan het stroomverbruik van uw pc. Gemiddeld verbruikt een computer 600 kWh per jaar, maar dit is voor iedereen natuurlijk anders. Als u het vermogen van uw pc weet én hoeveel u deze gebruikt, dan kunt u zelf het aantal kWh berekenen per jaar.

Stroomverbruik pc en randapparatuur

Ook randapparatuur zoals printers, (extra) monitoren en internetmodems verbruiken stroom. Zo kan een printer gemiddeld 30 kWh per jaar verbruiken. En het verbruik van een extra monitor kan oplopen tot 60 kWh per jaar. Dit is natuurlijk afhankelijk van de specificaties van uw randapparatuur. Bovendien verbruikt een internetmodem, wanneer deze 24/7 draait, maar liefst 60 kWh per jaar. 


 

Stroomverbruik van een game pc

Hoeveel stroom een game pc verbruikt, hangt sterk af van de onderdelen van uw pc. De onderdelen die het meeste stroom verbruiken zijn de processor, het moederbord en de grafische kaart van uw game pc.

En natuurlijk hangt het ook af van het gebruik van de game pc. Als u nu eenmaal veel gebruik maakt van uw game pc, dan zal uw game pc meer stroom verbruiken. Gemiddeld is het stroomverbruik van een game pc ongeveer gelijk aan 1.400 kWh per jaar. 


 

Stroomverbruik computer in stand-by modus

Sluipverbruik komt voor wanneer u uw laptop of computer in stand-by modus zet. In de stand-by modus valt het stroomverbruik van uw computer terug naar een derde. Dit betekent dat uw computer (in stand-by modus) jaarlijks gemiddeld zo'n 260 kWh verbruikt. Als u uw computer volledig uitschakelt, verbruikt deze uiteraard geen stroom meer. 


 
 

Energieverbruik van een computer per periode

Hieronder zetten we het verbruik van een energiezuinige computer per tijdseenheid op een rij. We gaan hierbij uit van de volgende gegevens:

  • De computer heeft een vermogen van 400 W.
  • U gebruikt de computer alleen op werkdagen (260 dagen per jaar).
  • Tijdens werkdagen gebruikt u de computer 8 uur per dag. 

Bekijk in de tabel hieronder wat het verbruik van deze computer is:

Periode Stroomverbruik pc
Per jaar 832 kWh
Per maand 69,3 kWh
Per week 16 kWh
Per dag 3,2 kWh
Per uur 0,4 kWh

 

Kosten van het stroomverbruik van uw computer

Wat kost het stroomverbruik van uw pc precies? Dat is afhankelijk van uw energiecontract. Op uw contract of jaarafrekening kunt u vinden wat uw tarief is per kWh. 

Voor het voorbeeld gaan we uit van het plafondtarief van € 0,40 per kWh (Nibud). De kosten kunt u berekenen door het totale stroomverbruik (in kWh) te vermenigvuldigen met de stroomprijs. Stel, u heeft een computer met een voeding van 400 Watt en u gebruikt deze acht uur per dag (op werkdagen). De kosten van het stroomverbruik van uw computer bedragen dan: € 0,40 x 832 kWh = € 332,80 per jaar


 

Stroomverbruik van uw computer verminderen: 4 tips

Er zijn verschillende manieren om het stroomverbruik van uw computer te verminderen. Goed voor uw portemonnee en ook nog eens voor het milieu. Onze tips helpen u hierbij!

Tip 1: Schakel uw pc uit na gebruik

Zet uw computer niet in stand-by modus, maar schakel deze uit na gebruik. Op deze manier kunt u sluipverbruik voorkomen.

Let er ook op dat u de monitoren volledig uitschakelt. Vaak gaan monitoren automatisch op stand-by of in slaapstand wanneer u uw computer uitschakelt. Ook dit kan sluipverbruik voorkomen. Samen met andere huishoudelijke apparaten bespaart u tot wel € 200,00 per jaar als sluipverbruik wordt tegengegaan. 

Tip 2: Gebruik één stekkerdoos

U kunt uw apparatuur het beste aansluiten op één stekkerdoos. Een stekkerdoos is namelijk voorzien van een aan/uit-knop. Wanneer u klaar bent met het gebruik van uw computer, kunt u via de stekkerdoos gemakkelijk alle (rand)apparatuur uitschakelen.

Zo hoeft u randapparatuur niet meer afzonderlijk uit te schakelen én verbruikt u ook nog eens minder stroom!

Tip 3: Een energiezuinige computer aanschaffen

Een andere tip is het aanschaffen van een energiezuinige computer. Bij het aanschaffen van een energiezuinige computer kunt u letten op onder andere het keurmerk, het energielabel en -verbruik. Het energielabel kunt u tegenwoordig eenvoudig checken in de productomschrijving van de computer.

Het voordeel van een energiezuinige computer is simpelweg dat u minder stroom verbruikt, waardoor u bespaart op energiekosten. Zo houdt u meer over voor een leuker leven!

Tip 4: Kies voor een goedkope energieleverancier

Neem uw energierekening eens onder de loep en bekijk ook eens of er goedkopere opties beschikbaar zijn. Wij bieden voordelige stroomtarieven aan. Daarnaast krijgt u altijd 100% Nederlandse groene stroom geleverd. Bent u benieuwd hoeveel u kunt besparen? 

Bekijk mijn besparing


 

Meer stroom besparen

Met onze tips vermindert u uw stroomverbruik en dus uw stroomkosten. Zo kunt u verantwoord en energiezuinig computeren. Er zijn nog tientallen manieren om stroom te besparen. Wilt u ook een lagere stroomrekening? Bekijk dan ook eens onze tips.


Ook interessant voor u
 

Stroom kWh berekenen

Hoe kan ik zelf kWh van stroom berekenen?

> Lees meer

 

Stroom besparen tips

Wat is het energieverbruik van mijn laptop?

> Lees meer

 

Energie besparen thuiswerken

Tips voor energie besparen tijdens het thuiswerken

> Lees meer

 

Blog homepage