Contact
Mijn UnitedConsumers

Hoeveel kWh verbruikt een elektrische auto per jaar?

Per elektrische auto kan het verschillen hoeveel kwh per km deze verbruikt. Wat is het stroomverbruik van jouw elektrische auto? Bereken hier hoeveel kWh je elektrische auto verbruikt per jaar en hoeveel dit kost!

stroomverbruik elektrische auto


 

Stroomverbruik elektrische auto

Gemiddeld is het stroomverbruik van een elektrische auto ongeveer 20 kWh per 100 kilometer. Maar, hoeveel km kun je rijden op 1 kWh? Normaal gesproken kun je met een elektrische auto zo'n 5 kilometer rijden per kWh.

Tip: in de EV-database kun je eenvoudig vinden wat het verbruik van jouw elektrische auto (in kWh) is.


 

Hoeveel kWh auto opladen

Hoeveel kWh kost het om je elektrische auto volledig op te laden? Dat is afhankelijk van de accugrootte van je auto. De gemiddelde capaciteit van een elektrische auto is zo'n 65 kWh. Dat betekent dat je gemiddeld 65 kWh per oplaadbeurt verbruikt. In de praktijk is het voor de levensduur van je accu beter om de auto niet helemaal vol te laden. Dan verbruik je ook minder stroom per laadbeurt.  


 

Hoeveel kWh elektrische auto per jaar?

De meeste mensen rijden zo'n 15.000 kilometer per jaar. Dat is goed om te weten, want zo kunnen we het verbruik van een elektrische auto per jaar berekenen. Voordat we dit gaan berekenen, moeten we eerst weten hoeveel kWh een elektrische auto per kilometer verbruikt. Stel:

  • Een elektrische auto verbruikt 20 kWh per 100 km.
  • Dan verbruikt deze per kilometer: 20 kWh / 100 km = 0,2 kWh.

Maar, hoeveel kWh verbruikt een elektrische auto dan per jaar en hoeveel kWh heb je nodig om je auto op te laden? Met gemiddeld 15.000 kilometer per jaar, verbruikt een elektrische auto per jaar: 15.000 kilometer x 0,2 kWh = 3.000 kWh.


 

Kosten stroom elektrische auto

Als je jouw elektrische auto thuis gaat opladen, betaal je het stroomtarief van je energiecontract. Om te berekenen wat een elektrische auto kost aan stroom, gaan we uit van een stroomtarief van € 0,25 per kWh (Milieu Centraal).

Stel dat een elektrische auto gemiddeld 3.000 kWh per jaar verbruikt, dan zijn de kosten aan stroom van een elektrische auto € 750,- per jaar.

Kosten openbare laadpaal

De bovenstaande kosten zijn gebaseerd op jouw elektrische auto thuis opladen. Als je thuis geen laadpaal hebt, kun je van een openbare laadpaal of snellaadpaal gebruikmaken. Goed om te weten: dan zijn de kosten voor jouw elektrische auto opladen per kWh over het algemeen hoger. Je betaalt gemiddeld € 0,44 per kWh bij een publieke laadpaal en € 0,83 per kWh bij een snellaadpaal. 

Bij een gemiddeld verbruik van 3.000 kWh zijn de kosten voor stroom bij een openbare laadpaal: 3.000 kWh x € 0,44 = € 1.320,- als je een openbare laadpaal gebruikt. Als je oplaadt met een snellaadpaal, betaal je meer: 3.000 kWh x € 0,83 = € 2.490,-. 


 

Hoeveel stroom heeft een elektrische auto nodig?

Wanneer je jouw elektrische auto thuis oplaadt, heb je twee mogelijkheden: opladen via 1-fase of 3-fasen. Maar, hoeveel stroom heeft een elektrische auto nodig? In principe werken beide aansluitingen, maar 3-fasen is vaak praktischer. Het voordeel van een 3-fasen aansluiting is namelijk dat je elektrische auto sneller oplaadt, omdat deze meer stroom kan pakken.


 

Elektrische auto opladen met groene stroom

Wil je profiteren van voordelige stroom om je elektrische auto op te laden? Bij ons kies je altijd voor 100% groene stroom tegen voordelige tarieven. Goed voor het milieu én jouw portemonnee. Zo houd je meer over voor een leuker leven!

Bereken mijn besparing


Ook interessant
 

laadpaal thuis

Wat kost een laadpaal thuis aan energie?

> Lees meer

 

energie besparen

Dit zijn onze tips om energie te besparen

> Lees meer

 

vaste lasten

Wat zijn mijn gemiddelde vaste lasten?

> Lees meer

 

Blog homepage