Contact
Mijn UnitedConsumers

Stroomverbruik tv: waar op letten bij het energieverbruik van uw tv?

Wanneer u thuis lekker tv kijkt, gebruikt u stroom. Hoe meer stroom u verbruikt, hoe hoger uw energierekening. Het is daarom goed om te weten wat het stroomverbruik van uw tv precies is. Er zijn verschillende factoren die een rol spelen bij het energieverbruik van een tv. Wij vertellen u waar u op kunt letten!

Verbruik tv


 

Stroomverbruik tv

Om meer inzicht te krijgen in het stroomverbruik van uw tv, kunt u het energielabel raadplegen. Op het energielabel wordt het stroomverbruik van uw tv uitgedrukt in kilowattuur (kWh). Naast de eenheid kWh, zijn er ook andere begrippen die handig zijn om te weten als u meer inzicht wilt krijgen in het energieverbruik van uw tv.

Begrippen energieverbruik tv op een rij
Watt (W)  De natuurkundige eenheid van vermogen. 
Wattuur (Wh)  Eenheid die de hoeveelheid energie aangeeft dat in één uur, door een apparaat met één watt, wordt verbruikt. 
Kilowatt (kW) 1 kilowatt is gelijk aan 1.000 watt. 
Kilowattuur (kWh)

De eenheid van de hoeveelheid energie. 1 kWh geeft aan wat een apparaat met een vermogen van 1.000 watt, in één uur aan energie verbruikt.

kWh kunt u zien als de eenheid die de arbeid van het apparaat aangeeft.

Prijs kWh De kosten die worden betaald voor de verbruikte energie van een apparaat. 

 

Hoeveel verbruikt een tv per uur?

Op het energielabel staat het stroomverbruik van uw tv in kWh per 1.000 uur aangegeven. Maar hoeveel stroom verbruikt een tv dan per uur? Dat kunt u eenvoudig berekenen door dit gegeven te delen door 1.000 uur.

Stroomverbruik tv per uur berekenen

Uw tv verbruikt 66 kWh per 1.000 uur. Om het aantal kWh per uur te berekenen, deelt u 66 door 1.000 uur. 
Dus: 66 kWh / 1.000 uur = 0,066 kWh per uur.

Als u weet hoeveel kWh uw tv per uur verbruikt, kunt u de energiekosten per uur makkelijk berekenen.

Hiervoor heeft u de kWh prijs nodig. Volgens gegevens van Nibud is het plafondtarief per kWh € 0,40.

Op basis van het bovenstaande voorbeeld, zijn de kosten voor het stroomverbruik van een tv per uur:
0,066 kWh x
 0,40 = € 0,0264 per uur.

 

 

Hoeveel stroom verbruikt een tv per jaar?

Stel, uw tv verbruikt 66 kWh per 1.000 uur. Dan verbruikt uw tv 0,066 kWh per uur.

Stel, u kijkt gemiddeld 4 uur per dag tv. Dan rekent u het stroomverbruik in kWh per dag als volgt uit: 0,066 x 4 = 0,264 kWh per dag. U vermenigvuldigt het aantal uur dat u per dag tv kijkt met het aantal kWh dat uw tv per uur verbruikt. 

Wilt u vervolgens uitrekenen, hoeveel uw tv per jaar aan stroom verbruikt? Vermenigvuldig dan het aantal kWh dat uw tv per dag verbruikt met 365 dagen per jaar. Dus: 0,264 kWh per dag x 365 dagen per jaar = 96,36 kWh per jaar. 

Bereken vervolgens de kosten per jaar door het aantal kWh dat u per jaar verbruikt, te vermenigvuldigen met het plafondtarief per kWh (€ 0,40). De berekening ziet er dan als volgt uit: 96,36 kWh per jaar x € 0,40 euro = € 38,54 per jaar.


 

Verbruik tv standby

Een tv verbruikt ook stroom als deze op standby staat. Door de jaren heen zijn er wel strengere regels door de Europese Unie ingevoerd. Daardoor is het energieverbruik van tv's in standby teruggebracht tot een laag minimum. Bij nieuwe tv's ligt dit verbruik doorgaans onder de 0,5 watt (W).

Verbruik tv standby berekenen

Wilt u het stroomverbruik van uw tv (kWh) op standby weten? Vermenigvuldig dan eerst het vermogen (watt), met het aantal uur dat uw tv op standby staat.

Een voorbeeld:

  • Uw tv verbruikt 0,5 watt op standby.
  • Uw tv staat 8 uur per dag op standby.

Dan is de berekening als volgt: 0,5 watt x 8 uur = 4 wattuur (Wh). Deel dit vervolgens door 1.000 uur, om het aantal kWh te berekenen. Dus: 4 Wh / 1.000 uur = 0,004 kWh.

Wilt u het stroomverbruik van uw tv in standby per jaar berekenen? Vermenigvuldig 0,004 kWh dan met 365 dagen. Dus: 0,004 x 365 dagen = 1,46 kWh per jaar. Met de huidige kWh prijs kost 1,46 kWh verbruik jaarlijks € 0,584


 

Wat is een energiezuinige tv?

Een energiezuinige tv verbruikt minder stroom. Om nog meer te weten te komen over het stroomverbruik van een tv, kunt u kijken naar de energie-efficiëntieklasse. Dit geeft aan hoe zuinig een tv met energie omgaat. Dit gegeven kunt u vinden op het energielabel en wordt met verschillende labelklassen aangegeven. De labelklassen lopen af van A t/m G. Hoe hoger het label, hoe energiezuiniger de tv. 

 

Hoeveel verbruikt een energiezuinige tv?

Tegenwoordig zijn er veel soorten energiezuinige tv's, die veel van elkaar kunnen verschillen. Een energiezuinige tv kan bijvoorbeeld een LED tv, LCD tv of een plasma tv zijn. Ook spelen beeldformaat en technologie een rol bij het energieverbruik van een tv. Soms kan het door de verschillen lastig zijn om de meest energiezuinige tv te vinden die het beste bij u past. 

Hoe hoog het stroomverbruik van een tv is, hangt onder andere af van de vraag of het een LED, LCD of plasma tv is. Wij zetten het energieverbruik van deze 3 soorten energiezuinige tv's op een rij. 

Verbruik LED tv

Bij een LED tv worden beeldpixels van achteren verlicht door LED lampjes. Deze zijn heel klein en zuinig, waardoor LED tv's vaak dunner zijn dan bijvoorbeeld LCD tv's. Bovendien dragen LED lampjes bij aan een lager energieverbruik, omdat deze minder warmte produceren.

  • Stel, u kijkt 4 uur per dag tv met een LED tv van 43 inch met label D. Dan ligt het stroomverbruik gemiddeld rond de 55 kWh per jaar. Met het plafondtarief per kWh van € 0,40, betaalt u voor het stroomverbruik van uw tv  22,- per jaar. 

Verbruik LCD tv

Bij een LCD tv bestaat de lichtbron uit CCFL lampen. Deze zijn groter dan LED lampjes, waardoor het formaat van een LCD tv dikker kan zijn dan een LED tv. Zowel een LCD tv als een LED tv, zijn energiezuinige tv's. LCD tv's vallen bij de aanschaf vaak goedkoper uit dan bijvoorbeeld LED tv's. Houd er wel rekening mee dat CCFL lampen meer stroom verbruiken dan LED lampen. 

  • Staat een energiezuinige LCD tv van bijvoorbeeld 43 inch, 4 uur per dag aan? Afhankelijk van de energie-efficiëntieklassekan het stroomverbruik van de tv gemiddeld rond de 91 kWh per jaar liggen. Met het plafondtarief van € 0,40 per kWh is dat € 36,40 aan stroom per jaar.

Verbruik plasma tv

Het stroomverbruik van een plasma tv is afhankelijk van het beeld dat wordt getoond. Hierdoor kan het energieverbruik van een plasmascherm variabel zijn. Voor een plasmascherm geldt ook: hoe meer licht er van het totale beeldvlak afkomt, hoe meer stroom er wordt verbruikt. Dit speelt bij bijvoorbeeld een LCD tv geen rol.

  • Staat een plasma tv van bijvoorbeeld 43 inch, 4 uur per dag aan? Afhankelijk van de energie-efficiëntieklasse, kan het stroomverbruik oplopen tot gemiddeld 500 kWh per jaar. Met het plafondtarief per kWh, is dat omgerekend € 200,- aan stroom per jaar.

 

Besparen op stroomverbruik tv

Wist u dat u het stroomverbruik van uw tv zowel voor, tijdens als na het gebruiken, kunt verminderen? Handig om te weten! Met onze 8 tips kunt u direct aan de slag met het besparen op het stroomverbruik van uw tv. Zo houdt u meer over voor een leuker leven.

1. Energiezuinige tv kopen

Een energiezuinige tv is niet alleen beter voor uw energierekening, maar ook voor het milieu. Het is handig om te weten dat tv's van tegenwoordig een stuk energiezuiniger zijn dan de vorige generatie tv's. Heeft u bijvoorbeeld een tv van 10 jaar of ouder, met een formaat van 32 inch? Dan is het goed om te weten dat moderne, nieuwere tv's van hetzelfde formaat minder energie verbruiken.

2. Kleiner formaat tv

U kunt op het stroomverbruik van uw tv besparen door voor een kleiner formaat tv te kiezen. Bij het stroomverbruik van een tv geldt namelijk: hoe groter de tv, hoe hoger het stroomverbruik. Wilt u een energiezuinige tv kopen? Ga dan voor uzelf na welk formaat het beste bij uw kijkbeleving past.

Houd daarbij rekening met de ideale kijkafstand tussen uw bank en uw tv. Voor een kijkafstand van bijvoorbeeld 3 meter, is een energiezuinige tv van 43 tot en met 55 inch geschikt. 

3. Schermhelderheid verlagen

Hoe hoger de helderheid van uw beeldscherm, hoe meer stroom uw tv verbruikt. Maak gebruik van de automatische lichtsensor om de helderheid van uw beeldscherm te verlagen, of pas de helderheid handmatig aan. Zo kunt u energie besparen!

4. Energieverbruik in HDR

Tv's van tegenwoordig geven vaak de mogelijkheid om in High Dynamic Range (HDR) tv te kijken. Dit betekent dat u beelden met meer helderheid, kleur en detail kunt kijken.

HDR zorgt voor een andere manier van energieverbruik dan bij 'gewone' beelden. Houd hier rekening mee, wanneer u meer op het energieverbruik van uw tv wilt letten. Op het energielabel staat aangegeven wat het stroomverbruik in HDR precies is.

5. Tv-ontvanger duurzaam gebruiken

Kijkt u digitaal tv? Weet dan dat uw digitale tv-ontvanger ook stroom verbruikt. Er zijn manieren om de tv-ontvanger duurzamer te gebruiken. Heeft uw tv-ontvanger verschillende standby-standen? Kies dan voor de eco-stand, want die verbruikt het minst. Nog zuiniger: zet de tv-ontvanger helemaal uit. Zo voorkomt u sluipverbruik

6. Zet uw tv uit

Wanneer u niet naar uw tv kijkt, is het zonde van het energieverbruik om het apparaat aan te laten staan. Als u geen tv kijkt, dan is het dus voordeliger om de tv volledig uit te schakelen. Luistert u muziek of radio via uw tv? In dat geval kunt u door het beeldscherm te verduisteren, besparen op energie. 

7. Gebruik een stroommeter

Met een stroommeter kunt u nauwkeurig meten hoeveel stroom uw tv verbruikt. Hierdoor krijgt u meer inzicht in uw energieverbruik en spoort u stiekeme stroomvreters op. Dat is niet alleen duurzaam, maar ook goed voor uw portemonnee. 

8. Energieverbruiksmanager

Met een energieverbruiksmanager krijgt u meer inzicht in uw totale energieverbruik. Heeft u goedkope energie van UnitedConsumers? Dan kunt u direct gebruikmaken van onze verbruiksmanager. Hierin kunt u uw energieverbruik nauwkeurig bijhouden én kunt u gericht beginnen met besparen op het stroomverbruik van uw tv.


 

Maandelijks besparen op stroom

Wilt u maandelijks besparen op uw energierekening? Bij ons kiest u voor 100% groene stroom én voordelige energietarieven. Voordelig voor het milieu en uw portemonnee. Zo houdt u meer over voor een leuker leven!

Bereken mijn tarieven

 


Ook interessant voor u

Energie besparen tips

Wilt u nog meer stroom besparen? Bekijk onze tips!

> Lees meer

 

Kwh berekenen

Hoe kan ik mijn energieverbruik in kWh berekenen?

> Lees meer

 

stroomverbruik computer

Zo berekent u het stroomverbruik van uw computer

> Lees meer

 

Blog homepage