Contact
Mijn UnitedConsumers

Stroomverbruik tv: waar op letten bij het energieverbruik van uw tv?

Wanneer u thuis lekker tv kijkt, gebruikt u stroom. Hoe meer stroom u verbruikt, hoe hoger uw energierekening. Het is daarom goed om te weten wat het stroomverbruik van uw tv precies is. Er zijn verschillende factoren die een rol spelen bij het energieverbruik van een tv. Wij vertellen u 9 tips om te besparen op het stroomverbruik van uw tv!

Verbruik tv


 

Hoeveel stroom verbruikt een tv?

Om meer inzicht te krijgen in het stroomverbruik van uw tv, kunt u het energielabel raadplegen. Op het energielabel wordt het stroomverbruik van uw tv uitgedrukt in kilowattuur (kWh). Energielabel A (donkergroen) is het meest zuinig; energielabel G (rood) het minst zuinig. De meest energiezuinige tv's hebben energielabel D. 

Hoeveel verbruikt een energiezuinige tv? Dat hangt af van het energielabel, maar óók het formaat van het scherm. In onderstaande tabel vindt u een overzicht van het verbruik van een tv, per energielabel en formaat scherm.

Energielabel Verbruik tv 32 inch per jaar Verbruik tv 43 inch per jaar  Verbruik tv 65 inch per jaar
A 17 kWh 27 kWh 55 kWh
B 23 kWh 37 kWh 75 kWh
C 29 kWh 45 kWh 90 kWh
D 35 kWh 55 kWh 110 kWh
E 45 kWh 70 kWh 140 kWh
F 55 kWh 80 kWh 170 kWh
G 55 kWh 90 kWh 180 kWh
Deze tabel is gebaseerd op een gemiddeld dagelijks gebruik van 4 uur. Het verbruik van de randapparatuur of de stand-by modus is niet meegerekend. Bron: Milieu Centraal.

Hoeveel verbruikt een tv per uur?

Op het energielabel staat het stroomverbruik van uw tv in kWh per 1.000 uur aangegeven. Het stroomverbruik van uw tv per uur kunt u dus eenvoudig berekenen door dit gegeven te delen door 1.000 uur. 


 

Stroomverbruik tv kosten

Stel, uw tv verbruikt 66 kWh per 1.000 uur. Dan verbruikt uw tv 0,066 kWh per uur. Als u gemiddeld vier uur per dag tv kijkt, komt dit neer op 96,36 kWh per jaar. Als we uitgaan van het plafondtarief van € 0,40 per kWh, bent u daarom € 38,54 per jaar kwijt aan het stroomverbruik van uw tv.

Goed om te weten: staat de tv tussen het gebruik door op standby? Ook dan verbruikt de tv stroom; dit heet sluipverbruik. De kosten voor dit 'stiekeme' stroomverbruik zijn in dit voorbeeld niet meegenomen.


 

Verbruik tv standby

Een tv verbruikt ook stroom als deze op standby staat. Door de jaren heen zijn er wel strengere regels door de Europese Unie ingevoerd. Daardoor is het energieverbruik van tv's in standby teruggebracht tot een laag minimum. Bij nieuwe tv's ligt dit verbruik doorgaans onder de 0,5 watt (W). 

Kosten verbruik tv standby

Stel, uw tv staat op standby als deze niet gebruikt wordt en het verbruik is 0,5 watt per uur in deze stand. Bij 4 uur tv-kijken per dag, staat de tv dus 20 uur op standby. Het standby verbruik van de tv per jaar is dan 3,65 kWh. Dit kost € 1,46 per jaar, uitgaande van het huidige plafondtarief per kWh. 


 

Welke soort tv is energiezuinig?

Tegenwoordig zijn er veel soorten energiezuinige tv's, die veel van elkaar kunnen verschillen. Een energiezuinige tv kan bijvoorbeeld een LED tv of OLED tv zijn. Een LCD tv of Samsung QLED tv heeft doorgaans een iets hoger verbruik. Een plasma tv is over het algemeen geen energiezuinige tv, dit type tv wordt tegenwoordig niet meer gemaakt. 

Hoe hoog het stroomverbruik van een tv is, hangt dus onder andere af van de vraag welk type tv het is. Wij zetten het energieverbruik van deze 5 soorten tv's op een rij.

Verbruik tv: 5 typen tv's

Als u van uw tv het verbruik in kWh per 1000 uur gebruik weet, dan kunt u het verbruik van uw tv per jaar en de stroomkosten berekenen. Hiervoor maakt u dezelfde berekening als in ons rekenvoorbeeld.

Zoekt u een energiezuinige tv? Wij hebben voor u het verbruik van een gemiddelde LCD tv, LED tv, OLED tv, Samsung QLED tv en plasma tv berekend, zoals in het voorbeeld. Hierbij gaan we uit van gemiddeld 4 uur tv kijken per dag en een schermformaat van 43 inch (een middelgrote tv). Zo ziet u in één oogopslag welk type tv gemiddeld het meest zuinig is. 

Type tv Verbruik tv in kWh per 1000 uur Verbruik tv in kWh per jaar Kosten verbruik tv per jaar
LCD tv 62 kWh 91 kWh € 36,40
LED tv 38 kWh 55 kWh € 22,-
OLED tv 52 kWh 76 kWh € 30,40
Samsung QLED tv 59 kWh 86 kWh € 34,40
Plasma tv 250 kWh 365 kWh € 146,-

De kosten in de tabel zijn gebaseerd op het plafondtarief van € 0,40 per kWh (Nibud). 

Goed om te weten: we gaan in de tabel uit van de SDR (Standard Dynamic Range) stand. Gebruikt u de tv in HDR (High Dynamic Range), dan is het verbruik van uw tv waarschijnlijk hoger.


 

Besparen op stroomverbruik tv

Wist u dat u het stroomverbruik van uw tv zowel voor, tijdens als na het gebruiken, kunt verminderen? Handig om te weten! Met onze 9 tips kunt u direct aan de slag met het besparen op het stroomverbruik van uw tv. Zo houdt u meer over voor een leuker leven.

1. Energiezuinige tv kopen

Een energiezuinige tv is niet alleen beter voor uw energierekening, maar ook voor het milieu. Het is handig om te weten dat tv's van tegenwoordig een stuk energiezuiniger zijn dan de vorige generatie tv's. Heeft u bijvoorbeeld een tv van 10 jaar of ouder, met een formaat van 32 inch? Dan is het goed om te weten dat moderne, nieuwere tv's van hetzelfde formaat minder energie verbruiken.

2. Kleiner formaat tv

U kunt op het stroomverbruik van uw tv besparen door voor een kleiner formaat tv te kiezen. Bij het stroomverbruik van een tv geldt namelijk: hoe groter de tv, hoe hoger het stroomverbruik. Wilt u een energiezuinige tv kopen? Ga dan voor uzelf na welk formaat het beste bij uw kijkbeleving past.

Houd daarbij rekening met de ideale kijkafstand tussen uw bank en uw tv. Voor een kijkafstand van bijvoorbeeld 3 meter, is een energiezuinige tv van 43 tot en met 55 inch geschikt. 

3. Schermhelderheid verlagen

Hoe hoger de helderheid van uw beeldscherm, hoe meer stroom uw tv verbruikt. Maak gebruik van de automatische lichtsensor om de helderheid van uw beeldscherm te verlagen, of pas de helderheid handmatig aan. Zo kunt u energie besparen!

Extra tip: let ook op de plaatsing van uw tv. Zorg dat er niet teveel (direct) daglicht op uw scherm valt. Zo kunt u uw beeldscherm minder helder instellen, zonder dat het ten koste gaat van uw kijkcomfort.

4. Passende resolutie kiezen

Hoe meer pixels het scherm van uw tv bevat, hoe meer uw tv verbruikt. Kies daarom voor een tv die bij u past. Het aantal pixels dat u nodig heeft, hangt af van hoe u de tv gebruikt. Kijkt u vooral tv-programma's? Dan heeft u mogelijk genoeg aan een Full HD scherm (1080p). 

Wilt u genieten van het beste beeld bij het kijken van films of series op streamingdiensten? Mogelijk is dan een 4K-resolutie iets voor u. 4K tv's zijn vier keer scherper dan Full HD-tv's. Een 8K-tv bevat nóg eens vier keer meer pixels. Dit verschil in scherpte is alleen merkbaar op een groot scherm (minimaal 65 inch). Let bij dit formaat tv ook op de kijkafstand: een kijkafstand van minimaal 3 tot 4 meter is hierbij geschikt.

5. Energieverbruik in HDR

Tv's van tegenwoordig geven vaak de mogelijkheid om in High Dynamic Range (HDR) tv te kijken. Dit betekent dat u beelden met meer helderheid, kleur en detail kunt kijken.

HDR zorgt voor een andere manier van energieverbruik dan bij 'gewone' beelden. Houd hier rekening mee, wanneer u meer op het energieverbruik van uw tv wilt letten. Op het energielabel staat aangegeven wat het stroomverbruik in HDR precies is.

6. Tv-ontvanger duurzaam gebruiken

Kijkt u digitaal tv? Weet dan dat uw digitale tv-ontvanger ook stroom verbruikt. Er zijn manieren om de tv-ontvanger duurzamer te gebruiken. Heeft uw tv-ontvanger verschillende standby-standen? Kies dan voor de eco-stand, want die verbruikt het minst. Nog zuiniger: zet de tv-ontvanger helemaal uit. Zo voorkomt u sluipverbruik

Tip: mogelijk kunt u ook digitaal tv kijken zonder tv-ontvanger. Verschillende providers bieden tv kijken via een app aan. Deze app kunt u installeren op een Smart tv. Of u kunt met de app streamen naar een mediaspeler zoals een Chromecast of Apple TV. Zo'n mediaspeler verbruikt veel minder stroom dan de ontvanger van uw tv.

7. Zet uw tv uit

Wanneer u niet naar uw tv kijkt, is het zonde van het energieverbruik om het apparaat aan te laten staan. Als u geen tv kijkt, dan is het dus voordeliger om de tv volledig uit te schakelen. Luistert u muziek of radio via uw tv? In dat geval kunt u door het beeldscherm te verduisteren, besparen op energie. 

8. Gebruik een stroommeter

Met een stroommeter kunt u nauwkeurig meten hoeveel stroom uw tv verbruikt. Hierdoor krijgt u meer inzicht in uw energieverbruik en spoort u stiekeme stroomvreters op. Dat is niet alleen duurzaam, maar ook goed voor uw portemonnee. 

9. Energieverbruiksmanager

Met een energieverbruiksmanager krijgt u meer inzicht in uw totale energieverbruik. Heeft u goedkope energie van UnitedConsumers? Dan kunt u direct gebruikmaken van onze verbruiksmanager. Hierin kunt u uw energieverbruik nauwkeurig bijhouden én kunt u gericht beginnen met besparen op het stroomverbruik van uw tv.


 

Maandelijks besparen op stroom

Wilt u maandelijks besparen op uw energierekening? Bij ons kiest u voor 100% groene stroom én voordelige energietarieven. Voordelig voor het milieu en uw portemonnee. Zo houdt u meer over voor een leuker leven!

Bereken mijn voordeel

 


Ook interessant voor u

Energie besparen tips

Wilt u nog meer stroom besparen? Bekijk onze tips!

> Lees meer

 

Kwh berekenen

Hoe kan ik mijn energieverbruik in kWh berekenen?

> Lees meer

 

stroomverbruik computer

Zo berekent u het stroomverbruik van uw computer

> Lees meer

 

Blog homepage