Contact
Mijn UnitedConsumers

Stroomvreters in huis: wat zijn stiekeme stroomvreters?

Stroomvreters in huis zorgen voor een hoge energierekening. Het is daarom goed om te weten welke stroomvreters u in huis heeft. Wij laten u precies zien welke apparaten echte stroomvreters zijn, zodat u kunt besparen op uw energierekening!

Stroomvreters

 

Stroomvreters: wat zijn het?

Stroomvreters zijn apparaten die een groot aandeel hebben in de stroomkosten op uw energierekening. Het is goed om de stroomvreters in uw huis in kaart te brengen. Als u weet welk apparaat een stroomvreter is, kunt u ervoor kiezen er zuiniger mee om te gaan. Dat is wel zo fijn, want besparen op uw energierekening betekent dat u wellicht geld overhoudt om iets leuks van te kunnen doen!


dirk expert autoverzekeringen

advies Bespaartip

"Gebruik een energieverbruiksmanager of energie app. Daarmee krijgt u inzicht in uw maandelijkse verbruik, zodat u stroomvreters makkelijker opspoort."

Dirk Mutsaers - expert in energie


 

Grootste stroomvreters in huis

De grootste stroomvreters zijn vaak apparaten waar u het misschien niet van verwacht, zoals een Quooker, een tropisch aquarium of elektrische kachel. Wij zetten de grootste stroomvreters, conform de cijfers van Milieu Centraal, voor u op een rijtje:

Wist u dat een elektrische boiler tot wel 1.800 kWh per jaar aan energie verbruikt? Dit is een echte stroomvreter, dus. Omgerekend zou dit zo'n € 450 euro per jaar kosten. Dit apparaat staat daarom met recht op de nummer 1 van de stroomvreters.

Een zonneboiler is een milieubewust alternatief voor de elektrische boiler. Een zonneboiler verbruikt ook stroom, maar in combinatie met zonnepanelen heeft u dit probleem opgelost.

U zou het waarschijnlijk niet verwachten, maar een vijverpomp  - afhankelijk van de capaciteit - kan een enorme stroomvreter zijn! Bij een vermogen van 200 Watt - en als de pomp altijd aanstaat - verbruikt de waterpomp ongeveer 1.750 kWh per jaar. Dit komt neer op zo'n € 440,- per jaar. 

Een tropisch aquarium komt in allerlei soorten en maten. Het is vaak afhankelijk van de inhoud, watertemperatuur en het soort verlichting hoeveel een tropisch aquarium aan elektriciteit verbruikt. Een groot tropisch aquarium met pomp kan makkelijk een flinke 1.000 kWh per jaar verbruiken! Dit komt neer op € 250,- op jaarbasis.

Voor veel mensen is een waterbed een echte droom. Maar stiekem verbruikt zo'n bed best veel elektriciteit. Het waterbed moet namelijk wel lekker op temperatuur blijven, anders is het bed 's nachts te koud. Een waterbed verbruikt gemiddeld 750 kWh per jaar, wat gelijk staat aan zo'n € 190,-.

Als u fan bent van elektrische kachels, is het verstandig er een te kopen met een thermostaat. Elektrische kachels zonder thermostaat blijven namelijk op vol vermogen aanstaan. Stel, u heeft een elektrische kachel zonder thermostaat 500 uur aanstaan, dan verbruikt de kachel gemiddeld 500 kWh, dit staat gelijk aan zo'n € 130,- per jaar.

Iedereen wil wel een lekker groot scherm om de beste series en films op te kijken. Het stroomverbruik hangt natuurlijk af van het type scherm, maar ook van de grootte. Een groot plasmascherm verbruikt tot zo'n 340 kWh per jaar. Hoewel de technologie erop vooruit gaat, en tv's zuiniger worden, blijft de regel: hoe groter het scherm, hoe hoger het energieverbruik van uw tv.

In de zomer is het natuurlijk heerlijk om een airconditioner te hebben. Naast het feit dat de aanschaf van een airconditioner vrij duur is, is het verbruik aan stroom ook aanzienlijk. Een airco kan zo'n 430 kWh per jaar verbruiken, wat neerkomt op een € 95,- per jaar.


 

Stroomvreters in huis jaarverbruik

Nu we de grootste stroomvreters in huis hebben besproken, zijn er nog een aantal andere stiekeme stroomvreters die we voor u op een rijtje zetten, zoals een beertender of terrasverwarming. De gemiddelde kosten per jaar per stroomvreter: 

Stroomvreter Gemiddelde kosten per jaar
Elektrische kookplaat € 70,-
Wasdroger € 60,-
Verlichting € 75,-
Vaatwasser € 60,-
Beertender (thuistap) € 110,-
Terrasverwarmer € 70,-
Amerikaanse koelkast € 110,-
Jacuzzi € 1.004,-

 

Wat zijn stiekeme stroomvreters?

Veel apparaten staan op stand-by, zoals de TV, de computer of de mediabox. Maar wist u dat deze apparaten ook op stand-by redelijk wat stroom verbruiken? Vaak bent u zich er niet bewust van dat sluipverbruik een hap uit uw energierekening is! Wij noemen sluipverbruik daarom de stiekeme stroomvreter.

Om sluipverbruik te voorkomen, zet u apparaten zoveel mogelijk volledig uit. Desnoods kunt u de stekker uit het stopcontact trekken. Het is misschien een goed idee om de apparaten - die op stand-by staan - zoveel mogelijk op dezelfde groep of stekkerdoos met aan- en uitswitch aan te sluiten. Zo kunt u gemakkelijk alle stand-by apparaten - bijvoorbeeld rondom de tv - van de stroom afhalen. Benieuwd hoeveel sluipverbruik u in uw woning heeft? U komt erachter in onderstaande video.


 

Stroomvreters: tips om stroomvreters te vermijden

Voorkomen is beter dan genezen, daarom hebben wij nog een aantal tips voor u als u nieuwe elektronische apparaten gaat kopen: 

  • Let bij de aanschaf van een elektronisch apparaat op het energielabel. A(+++) is het zuinigst.
  • Let bij de aankoop van een elektrisch apparaat op het vermogen in Watt. Minder Watt is minder verbruik
  • Vervang eventueel verouderde apparaten. Door de verbeterde technologie zijn nieuwe apparaten vaak energiezuiniger.

 

Goedkope stroom afsluiten

Heeft u een stroomvreter in huis en wilt u hier geen afscheid van nemen? Dan is goedkope stroom wellicht een goede oplossing voor u. Wilt u 100% Nederlandse groene stroom én goedkope energietarieven? Dan bent u bij ons aan het juiste adres! Wilt u weten waar onze groene stroom precies vandaan komt? U vindt het gemakkelijk terug op ons stroometiket.

Bereken mijn tarieven


Ook interessant voor u
 

stroom uitgevallen wat nu

Stroom uitgevallen, wat nu? Doorloop ons stappenplan

> Lees meer

 

verbruik elektrische kachel

Verbruik elektrische kachel: zelf berekenen en besparen

> Lees meer

 

Energie besparen met thuiswerken

Hoe kan ik energie besparen tijdens thuiswerken?

> Lees meer

 

Blog homepage