Contact
Mijn UnitedConsumers

Verbruik wasmachine: Hoeveel verbruikt een wasmachine?

Het verbruik van uw wasmachine kan flink oplopen, bijvoorbeeld wanneer uw wasmachine ouder is dan 10 jaar. Maar, wat verbruikt een wasmachine precies? U kunt het water- én stroomverbruik van een wasmachine eenvoudig zelf berekenen. Wij helpen u een handje!

verbruik wasmachine


 

Verbruik wasmachine stroom

Wat het stroomverbruik van uw wasmachine precies is, vindt u op het energielabel van uw wasmachine. Op het energielabel kunt u zien hoeveel kWh een wasmachine verbruikt per 100 wasbeurten. Vaak is dit berekend aan de hand van een ecologisch 40-60 wasprogramma. Wast u met een hogere temperatuur? Dan stijgt het stroomverbruik van uw wasmachine.

Bereken het stroomverbruik van uw wasmachine

Stel, u heeft een energiezuinige wasmachine:

  • Met energielabel A.
  • Die gemiddeld 220 wasbeurten per jaar draait.
  • Die gemiddeld 48 kWh per 100 wasbeurten verbruikt.

U kunt dan het stroomverbruik van uw wasmachine berekenen door het verbruik van uw wasmachine per 100 wasbeurten te delen door 100. En vervolgens te vermenigvuldigen met het aantal wasbeurten per jaar.

Het verbruik van de energiezuinige wasmachine met energielabel A uit het voorbeeld is: (48 kWh / 100) x 220 = 105,6 kWh per jaar.

Gemiddeld verbruik en kosten wasmachine

Het verbruik van een wasmachine in kWh per jaar en de kosten hiervan zijn dus te bepalen aan de hand van het energielabel van uw wasmachine. Voor uw gemak zetten wij het gemiddelde verbruik per jaar en de kosten per jaar voor u op een rij:

Energielabel Verbruik wasmachine kWh per jaar Kosten per jaar*
A 105 kWh € 42,-
B 121 kWh € 48,40
C 147 kWh € 58,80
D 152 kWh € 60,80
E 172 kWh € 68,80
F 194 kWh € 77,60

*Onder het verbruiksplafond van 2.900 kWh geldt een stroomtarief van € 0,40 per kWh. Daarboven geldt een tarief van gemiddeld € 0,90 per kWh (Bron: Nibud).

Verbruik wasmachine per beurt

Het gemiddelde verbruik van een wasmachine per wasbeurt is 0,5 kWh. Op basis van het plafondtarief (Nibud), komt dit neer op € 0,20 per beurt. U kunt het verbruik van uw wasmachine per wasbeurt eenvoudig zelf berekenen. 

Op het energielabel staat namelijk hoeveel kWh uw wasmachine verbruikt per 100 wasbeurten. Om het energieverbruik van uw wasmachine per wasbeurt te berekenen deelt u de hoeveelheid kWh door 100.Uitgaande van een wasmachine met een stroomverbruik van 48 kWh per 100 wasbeurten, is het verbruik van uw wasmachine per beurt: 48 kWh / 100 wasbeurten = 0,48 kWh.

Hoeveel Watt gebruikt een wasmachine?

Gemiddeld verbruikt een wasmachine tijdens een wasbeurt ongeveer 500 Watt aan stroom. Daarom is het verstandig om uw wasmachine aan te sluiten op een aparte groep in uw meterkast. U voorkomt hierdoor kortsluiting en andere stroomstoringen

Tip: Heeft u ook een wasdroger? Het is dan slim om deze op een andere groep aan te sluiten.


 

Wat verbruikt meer stroom: een wasmachine of droger?

Een droger verbruikt meer stroom dan een wasmachine. Dit komt doordat een wasdroger continu warmte moet produceren om uw wasgoed goed te drogen.

Een wasmachine daarentegen moet slechts eenmalig water verwarmen. Wanneer de trommel van uw wasmachine draait, verwarmt uw wasmachine namelijk geen water. Dit kost in verhouding minder stroom. Daarom verbruikt uw droger meer stroom dan uw wasmachine.


 

Hoeveel water verbruikt een wasmachine?

Ook het waterverbruik van uw wasmachine is af te lezen op het energielabel, bij het symbool met het kraantje. Op het energielabel staat weergegeven hoeveel uw wasmachine per wasbeurt verbruikt met een ecologisch 40-60 wasprogramma. 

Bereken hoeveel water een wasmachine verbruikt

Net als het stroomverbruik van uw wasmachine, kunt u het waterverbruik per jaar ook berekenen aan de hand van het gemiddelde van 220 wasbeurten per jaar. Stel, u heeft een wasmachine:

  • Die gemiddeld 48 liter water per wasbeurt verbruikt.
  • Die gemiddeld 220 wasbeurten per jaar draait.

U kunt dan het gemiddelde waterverbruik van uw wasmachine berekenen door het waterverbruik per wasbeurt te vermenigvuldigen met 220. Het verbruik van de wasmachine uit het voorbeeld is: 48 liter x 220 wasbeurten per jaar = 10.560 liter water per jaar.

Gemiddeld waterverbruik en kosten wasmachine

Hoewel het waterverbruik per wasmachine kan verschillen, zetten wij het gemiddelde waterverbruik van een wasmachine voor u in een handig overzicht:

Energielabel Verbruik water wasmachine per jaar Kosten per jaar*
A 10.560 liter  € 13,83
B 10.560 liter € 13,83
C 10.120 liter € 13,25
D 10.560 liter € 13,78
E 14.960 liter € 19,60
F 11.440 liter € 14,99

* Kosten per jaar zijn berekend aan de hand van de gemiddelde waterprijs van € 1,31 per m3 (Bron: Nibud).

Hoeveel liter water verbruikt een wasmachine per wasbeurt?

Gemiddeld verbruikt een wasmachine 60 liter water per wasbeurt. Het verbruik kan natuurlijk per energieklasse verschillen. Hoe hoger de energieklasse, des te zuiniger uw wasmachine. Hoeveel liter water uw wasmachine per wasbeurt verbruikt, kunt u eenvoudig zelf aflezen op uw energielabel. 


 

Energieverbruik oude wasmachine

Is uw wasmachine ouder dan 10 jaar? Bekijk dan eens of u uw wasmachine kunt vervangen. Een oude wasmachine zorgt namelijk voor een hoger water- én stroomverbruik.

Daarnaast zorgt een oude wasmachine voor hogere kosten. Zonde van uw geld. Vervangt u uw oude wasmachine door een nieuwe, energiezuinige wasmachine? Dan kunt u jaarlijks gemiddeld € 45,00 besparen. 


 

Energie besparen met een wasmachine

U kunt eenvoudig zelf energie besparen met een wasmachine. Goed voor uw portemonnee en ook nog eens voor het milieu. Met onze tips kunt u uw wasmachine energiezuinig gebruiken. Zo houdt u meer over voor een leuker leven!


Ook interessant voor u
 

droger

Zo berekent u eenvoudig het verbruik van uw wasdroger

> Lees meer

 

Energielabel apparaten

Hoe leest u het energielabel van uw elektrische apparaten?

> Lees meer

Stroom besparen tips

Met deze tips kunt u stroom besparen

> Lees meer

 

Blog homepage