Goedkope zorgverzekering kiezen

Zijn uw maandelijkse lasten al hoog genoeg? Dan wilt u natuurlijk niet dat daar nog een dure zorgverzekering bij komt. Een basisverzekering is in Nederland echter verplicht. Hoe kunt u dan toch de goedkoopste zorgverzekering kiezen? Wij helpen u een handje!

Goedkope zorgverzekering

Goedkope zorgverzekering

Op zoek naar een goedkope zorgverzekering met de beste dekking? Welke zorgverzekering bij u aansluit, ligt aan uw levensstijl en uw zorgbehoeften. Voor de meeste mensen is het lastig - of onmogelijk - in te schatten hoeveel zorg zij het komende jaar nodig gaan hebben.

Er zijn natuurlijk gevallen waarin u niet kunt voorzien dat u zorg nodig gaat hebben. Hoe kiest u dan een goedkope zorgverzekering die aansluit bij uw behoeften en persoonlijke situatie? Wij helpen u in 8 stappen naar de beste en goedkoopste zorgverzekering voor uw persoonlijke situatie!

In 8 stappen naar de goedkoopste zorgverzekering

geld

Stap 1:

Goedkope Basisverzekering

Er zijn diverse soorten basisverzekeringen. Denk aan een budgetpolis, naturapolis of restitutiepolis. Het grootste verschil is te vinden in de keuzevrijheid op het moment dat u zorg nodig heeft. De budgetpolis is de goedkoopste zorgverzekering en de restitutiepolis de duurste. De naturapolis zit er qua prijs tussenin.

Bij een budgetpolis heeft de zorgverzekeraar weinig contracten met zorgverleners en heeft u dus minder keuzevrijheid in zorgaanbieder. Bij een naturapolis heeft u veel keuzevrijheid, maar de restitutiepolis biedt de grootste keuzevrijheid waarbij u ook bij niet-gecontracteerde zorgverleners terecht kunt.

geld

Stap 2:

Aanvullende verzekering

Een aanvullende verzekering, bijvoorbeeld een tandartsverzekering, sluit u af wanneer u verwacht veel zorgkosten te maken in het komende jaar die niet uit de basisverzekering vergoed worden. Verwacht u weinig zorgkosten? Dan is het verstandig om goed na te denken of een aanvullende verzekering wel nodig is.

Bereken hoeveel u per maand extra betaalt voor een aanvullende zorgverzekering en maak een inschatting hoeveel zorg u nodig denkt te hebben. Bij lage zorgkosten bent u in de meeste gevallen goedkoper uit wanneer u deze zelf betaalt dan wanneer u hier een aanvullende verzekering voor afsluit.

geld

Stap 3:

Eigen risico

Het verplicht eigen risico is op € 385,- vastgesteld voor komend jaar. Wist u dat u het eigen risico ook vrijwillig kunt verhogen? Dat kan voordelig zijn als u verwacht geen of weinig gebruik te maken van uw zorgverzekering.

U kunt het eigen risico in stappen van € 100,- ophogen tot maximaal € 885,- per jaar. Per stap krijgt u korting op uw goedkope zorgverzekering. Let wel op: heeft u toch zorg nodig? Dan betaalt u de eerste € 885,- zelf.

geld

Stap 4:

Zorgtoeslag

Om mensen met een lager inkomen tegemoet te komen in de kosten voor de basisverzekering, bestaat de zorgtoeslag. Uw gezinssamenstelling, de hoogte van uw gezamenlijk inkomen en vermogen bepalen hoeveel zorgtoeslag u krijgt.

Met zorgtoeslag worden uw maandelijkse kosten voor uw goedkope zorgverzekering lager. Weet u niet of u recht heeft op zorgtoeslag? Dit checkt u gemakkelijk op de website van de Belastingdienst.

geld

Stap 5:

Dubbel verzekerd?

Let erop dat u niet dubbel verzekerd bent. Heeft u bijvoorbeeld een doorlopende reisverzekering? Dan bent u misschien dubbel verzekerd voor zorgkosten in het buitenland. 

Bekijk daarom goed welke dekking u heeft binnen uw reisverzekering en of uw eventuele aanvullende verzekering hetzelfde dekt. Anders bent u dubbel verzekerd en dat is natuurlijk zonde van uw geld.

geld

Stap 6: 

Dekking medicijnen

De meeste medicijnen krijgt u vergoed vanuit de basisverzekering. Dit geldt voor alle medicijnen die opgenomen zijn in het geneesmiddelenvergoedingssysteem. Veel zorgverzekeraars voeren voor een groep van gelijke medicijnen een voorkeursbeleid, wat ook wel preferentiebeleid wordt genoemd. Het goedkoopste medicijn wordt dan door uw zorgverzekering vergoed.

Er is dus niet altijd een aanvullende verzekering nodig voor medicijnen. Kijk of het medicijn dat u nodig heeft, met dezelfde werkzame stof en dezelfde dosering verkrijgbaar is binnen het voorkeursbeleid. Het enige verschil is dat het medicijn uit het voorkeursbeleid mogelijk van een andere leverancier afkomstig is.

geld

Stap 7:

Gezinssamenstelling

Heeft u uw partner en kinderen graag op één polis? Dat snappen wij. Dit is gemakkelijk en overzichtelijk, maar zo heeft u niet altijd een goedkope zorgverzekering.

Ben kritisch op waar u en uw partner de beste en goedkoopste zorgverzekering af kunnen sluiten. Maak daarom - ieder voor zich - een vergelijking en kies de zorgverzekering die het beste aansluit bij uw en uw partners persoonlijke behoeften. Mogelijk bent u dan allebei bij een andere verzekeraar verzekerd. Maar dit kan wel enorm in de premie schelen.

geld

Stap 8:

Betaling

De meest gangbare manier van het betalen van de premie is per maand. Een maandelijkse betaling is alleen niet altijd de meest voordelige optie. Sommige verzekeraars bieden de mogelijkheid om de premie per half jaar of per jaar vooruit te betalen.

Het betalen van uw premie per half jaar of per jaar, kan uiteindelijk een korting op uw zorgverzekering opleveren. Een makkelijke optie voor een goedkope zorgverzekering!

Goedkope zorgverzekering: laat het geen duurkoop worden

Het klinkt verleidelijk om de goedkoopste zorgverzekering af te sluiten die u kunt vinden, het maximaal eigen risico aan te zetten en geen aanvullende verzekering te nemen. Toch is het verstandig om hier kritisch naar te kijken, want heeft u onvoorzien toch zorg nodig, dan kan dit gepaard gaan met torenhoge kosten waar u niet op gerekend had.

Voldoende eigen geld om eventuele kosten op te vangen, is daarbij belangrijk. Bedenk daarom goed welke keuzes u maakt en laat u niet alleen leiden door de prijs. De dekking moet goed aansluiten op uw persoonlijke situatie en levensstijl.

Bewuzt

stersterster

Bewuzt basisverzekering

Budgetpolis

vink Gecontracteerde zorgverlener: 100% vergoed
vink Niet gecontracteerde zorgverlener: 70% vergoed van het marktconform tarief

€ 107,95 p/mnd

 

UC door VGZ

sterstersterster

VGZ Ruime Keuze

Naturapolis

vink Gecontracteerde zorgverlener: 100% vergoed
vink Niet gecontracteerde zorgverlener: 80% vergoed van het marktconform tarief

€ 113,95 p/mnd

 

UC door VGZ

stersterstersterster

VGZ Eigen Keuze

Restitutiepolis

vink Gecontracteerde zorgverlener: 100% vergoed
vink Niet gecontracteerde zorgverlener: max. 100% vergoed van het martkconform tarief

€ 121,31 p/mnd

 

Blog homepage