Contact
Mijn UnitedConsumers

Goedkope zorgverzekering 2024

Mijn geboortedatum:

Preventieve zorg: wat is preventie?

Preventie is de basis van goede gezondheidszorg. Voor u én voor de rest van de samenleving. Dankzij preventieve zorg wordt gezonder leven, eten en bewegen gepromoot. En dat is belangrijk voor het voorkomen van ziekte en ongemak. Maar, wat is preventie eigenlijk? Wij vertellen het u!

preventieve zorg


 

Wat is preventie?

Preventie in de zorg is gezondheidszorg met als doel dat u gezond blijft. Met preventieve zorg wordt namelijk geprobeerd uw gezondheid te bevorderen en beschermen. Bovendien heeft preventieve zorg als doel om vroegtijdige complicaties op te sporen en hierop in te spelen. Met preventieve zorg is het voor veel mensen mogelijk om gezonder te leven én gezond oud te worden!


 

Waarom is preventie belangrijk?

Preventie is belangrijk, omdat u door goede preventieve zorg (langer) gezond kunt blijven. Dankzij preventieve gezondheidszorg voelt u zichzelf namelijk fitter en kunt u hart- en vaatziekten en diabetes voorkomen. Hierdoor kunnen we samen de zorgkosten en de premie laag houden. Zo profiteert u van een betere gezondheid én houdt u meer over voor een leuker leven!  


 

Preventieve zorg in niveaus

Preventie in de zorg wordt in vier vormen onderverdeeld, namelijk preventie naar de doelgroep, naar de fase van de ziekte, naar het doel en naar pijlers van de integrale aanpak. Wij zetten de alle niveaus van preventieve zorg voor u op een rijtje.

Preventieve gezondheidszorg naar doelgroep

Preventie wordt vaak gericht op specifieke doelgroepen van mensen die extra bescherming nodig hebben, meer risico lopen om ziek te worden, of die volledig gezond zijn. Preventie in de zorg kan voor iedere doelgroep: van gezonde bevolking tot mensen met een ziekte.

 • Universele preventie: Deze vorm van preventieve zorg richt zich op de gezonde bevolking en beschermt en bevordert actief de gezondheid van de bevolking.
 • Selectieve preventie: Selectieve preventie is gericht op mensen met een hoger risico op ziekten of aandoeningen en voorkomt dat zij daadwerkelijk ziek worden.
 • Geïndiceerde preventie: Bij dit type preventie worden mensen met beginnende klachten gesteund, zodat er voorkomen kan worden dat de klachten verergeren.
 • Zorggerelateerde preventie: Bij zorggerelateerde preventie is er bij de doelgroep al sprake van een ziekte of aandoening. Het doel van dit type preventieve zorg is dat een bestaande aandoening leidt tot complicaties, beperkingen, een lagere kwaliteit van leven of sterfte.

Preventie naar fase van de ziekte

Preventieve zorg kan ook ingedeeld worden aan de hand van onze gezondheidszorg, bijvoorbeeld naar fase van de ziekte. Preventie naar fase van de ziekte wordt op drie niveaus ingedeeld, namelijk primaire, secundaire en tertiaire preventie. 

Primaire preventie

Bij primaire preventie is het doel om een ziekte, ongeval of gezondheidsprobleem te voorkomen door het wegnemen van de oorzaak. Dit zijn bijvoorbeeld vaccinaties van baby's en campagnes rondom het stoppen met roken. De doelgroep van primaire preventies is de gezonde bevolking.

Secundaire preventie

Secundaire preventie focust zich op mensen met een ziekte in een vroeg stadium en mensen die ziek zijn, maar waarbij de ziekte nog niet is gediagnosticeerd. Een voorbeeld van secundaire preventie in de zorg is bevolkingsonderzoeken, zoals onderzoeken voor baarmoederhalskanker.

Tertiaire preventie

Bij tertiaire preventie wordt geprobeerd om complicaties bij bedlegerigheid en revalidatie na een herseninfarct te voorkomen. Dit type preventieve zorg richt zich op mensen die al ziek zijn. Daarom wordt tijdens deze preventie patiënten de helpende hand geboden.

Preventieve zorg naar doel

Naast het risico van de doelgroep en de fase van de ziekte, kan preventieve zorg ook ingedeeld worden naar het doel: ziektepreventie, gezondheidsbevordering en gezondheidsbescherming.

 • Ziektepreventie: Met ziektepreventie worden specifieke ziekten voorkomen of worden deze ziekten vroegtijdig opgespoord. Voorbeelden van dit type preventie in de zorg zijn: screening, vaccinaties en preventieve medicatie.
 • Gezondheidsbevordering: Gezondheidsbevordering heeft als doel om een gezonde leefstijl en een gezonde sociale en fysieke omgeving te promoten.
 • Gezondheidsbescherming: Dit type preventieve zorg beschermt de bevolking tegen gezondheidsbedreigende factoren. Voorbeelden van deze vorm van preventie in de zorg zijn: verkeersveiligheid en afvalverwijdering.

Preventie naar pijlers van de integrale aanpak

Ten slotte kan preventieve zorg ook ingedeeld worden aan de hand van de pijlers van integrale aanpak. Deze pijlers zijn opgesteld om middels een gezonde mix van principes de juiste zorg aan te bieden. Als onderstaande pijlers dus worden gecombineerd, werkt de preventie het beste.

 • Pijler voorlichting en educatie: Binnen deze pijler wordt preventie ingezet om groepsvoorlichtingen, lesprogramma's en publieke campagnes te verzorgen.
 • Pijler signalering, advies en ondersteuning: Preventieve zorg aan de hand van deze pijler kunt u herkennen aan adviesgesprekken, protocollen en signaleringen op scholen.
 • Pijler fysieke en sociale omgeving: Dit type preventie zorgt ervoor dat de leefomgeving wordt aangepakt. Burgerparticipatie staat hierbij centraal.
 • Pijler regelgeving en handhaving: De pijler regelgeving en handhaving maakt het mogelijk om preventie in te zetten voor handhaving van wetten en regels.

De pijlers van de integrale aanpak kunt u voor verschillende gezondheidsconcepten invullen, namelijk onder andere voor overgewicht, alcohol, depressie en roken.


 

Preventieve zorg en uw zorgverzekering

Om preventieve zorg mogelijk te maken, werd vanaf 2019 Gecombineerde Leefstijlinterventies (GLI) vergoed vanuit de basisverzekering. Zo kunnen mensen vanaf 18 jaar met overgewicht en obesitas in aanmerking komen voor advies over een gezondere leefstijl. Bovendien vergoedt de basisverzekering preventieve zorg zoals stoppen met roken en begeleiding bij het afvallen

Voordelige zorgverzekering met preventieve zorg

Wilt u ook profiteren van een voordelige zorgverzekering met preventieve zorg? U kunt dankzij onze aanvullende verzekeringen gebruikmaken van een preventiebudget (variërend tussen € 75,- tot € 600,-). Zo bespaart u direct op uw vaste lasten, houdt u meer over voor een leuker leven én bent u verzekerd van de beste zorg!

Kies mijn zorgverzekering


 

Preventie in de zorg: voorbeelden

Vanuit de basisverzekering wordt veel preventieve zorg vergoed. Sommige gezondheidspreventies worden alleen vergoed vanuit een aanvullende zorgverzekering. Maar, wat valt er dan precies onder preventieve zorg? Wij zetten een aantal voorbeelden van preventie in de zorg voor u op een rijtje:


 

Preventieve zorg: zorgverlener vinden

Bij welke zorgverlener kunt u terecht voor preventieve zorg? Dat is afhankelijk van uw zorgverzekering. U vindt uw zorgverlener gemakkelijk in de UnitedConsumers Zorgzoeker.

Vind een zorgverlener


Ook interessant voor u
 

zorgverzekering

Een zorgverzekering met korting afsluiten

> Bereken mijn premie

 

gli

Wat is de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI)?

> Lees meer

 

Verkeersboetes 2020

Dit zijn de 10 beste gezondheidsapps

> Lees meer

 

Blog homepage