Contact
Mijn UnitedConsumers

Wachtlijstbemiddeling: hoe werkt dat?

Wanneer u een behandeling nodig heeft bij een specialist, wordt u door uw huisarts doorverwezen. Het is mogelijk dat u op een wachtlijst komt te staan voordat u aan de beurt bent. Wat zijn toelaatbare wachttijden en hoe kan de wachtlijstbemiddeling u helpen om sneller behandeld te worden?

Wachtlijstbemiddeling

 

Wat is de wachtlijstbemiddeling?

Als u een behandeling in het ziekenhuis of een kliniek moet ondergaan die niet spoedeisend is, dan komt u op een wachtlijst te staan. De wachttijden op deze lijsten mogen echter niet de vastgestelde Treeknorm overschrijden. Dreigt dat wel zo te zijn, dan biedt de wachtlijstbemiddeling een oplossing. De wachtlijstbemiddeling helpt u namelijk een plek te vinden bij een andere zorgverlener, zodat uw wachttijd acceptabel blijft.

Treeknorm en wachtlijstbemiddeling

De Treeknorm stelt vast wat de maximaal aanvaardbare wachttijden zijn. Zo wordt er gegarandeerd dat iedereen de zorg krijgt waar hij of zij recht op heeft. Wanneer u niet binnen de Treeknorm wordt geholpen, is er sprake van een te lange wachttijd. Vindt u de wachttijd - ongeacht de Treeknorm - toch te lang? Ook dan kunt u aanspraak doen op de wachtlijstbemiddeling. 


 

Hoe werkt de wachtlijstbemiddeling?

Bij een wachtlijstbemiddeling probeert de zorgverzekeraar te regelen dat u de zorg die u nodig heeft, eerder ontvangt. Samen met u gaat de zorgverzekeraar op zoek naar het beste alternatieve ziekenhuis of alternatieve kliniek, zodat u eerder behandeld wordt. Deze service bieden zorgverzekeraars gratis aan. 

Wachtlijstbemiddeling aanvragen

U vraagt de wachtlijstbemiddeling aan bij uw zorgverzekeraar. Deze zal vervolgens uw situatie en wensen in kaart brengen. Zo zal er gevraagd worden naar wat de huidige wachttijd is voor uw behandeling en hoe ver u bereid bent om te reizen.

Uw zorgverzekeraar zal u vervolgens op korte termijn informeren over een behandeling in een ander ziekenhuis of een andere kliniek. Het is uiteindelijk uw keuze of u de behandeling wel of niet in een ander ziekenhuis of een andere kliniek laat uitvoeren.


 

Kom ik in aanmerking voor de wachtlijstbemiddeling?

Wachtlijstbemiddeling is mogelijk wanneer de wachttijd voor de benodigde behandeling langer is dan de Treeknorm voorschrijft of wanneer u de wachttijd zelf te lang vindt. U komt in aanmerking voor de wachtlijstbemiddeling bij één van de volgende behandelingen:

  • Opname in een ziekenhuis of zelfstandig behandelcentrum.
  • Een consult bij een medisch specialist.
  • Geestelijke Gezondheidszorg.
  • Diverse onderzoeken.

 

Wachtlijstbemiddeling: de voor- en nadelen

Wat zijn de voor- en nadelen van de wachtlijstbemiddeling? Wij zetten ze voor u op een rijtje:

Voordelen Nadelen
 
U bent sneller aan de beurt voor uw behandeling.
 
Mogelijk krijgt u niet de specialist van uw voorkeur.
   
 
U heeft mogelijk meer reistijd en hogere reiskosten.
   
 
Behandeling vindt vaak plaats in een ander ziekenhuis of kliniek.

 

VGZ wachtlijstbemiddeling

Heeft u een zorgverzekering via UnitedConsumers? Dan is VGZ uw zorgverzekeraar. Indien u aanspraak wilt maken op de wachtlijstbemiddeling, is het dus verstandig om direct contact op te nemen met VGZ. 

VGZ wachtlijstbemiddeling


Ook interessant voor u
 

jongeren zorgverzekering

Wat kost een behandeling in het ziekenhuis?

> Lees meer

 

Vergoedingen basisverzekering

Welke vergoedingen zitten in de basisverzekering?

> Lees meer

 

natura restitutie of combinatie

Welke soorten zorgverzekeringen zijn er?

> Lees meer

 

Blog homepage