Contact
Mijn UnitedConsumers

Zorgnota uitgelegd

U ontvangt een zorgnota op het moment dat u zorg heeft gehad bij een zorgverlener. Het is in feite de rekening voor de verleende zorg. Hoe kunt u uw zorgkosten inzien en wat staat er allemaal op een zorgnota?

zorgnota

 

Wat is een zorgnota?

De zorgnota is de rekening waarop de kosten staan van de zorg die u heeft gehad. De zorgnota ontvangt u van de zorgverlener, bijvoorbeeld: het ziekenhuis, de tandarts, fysiotherapeut of GGZ instelling.


 

Wat staat er op de zorgnota?

Op de zorgnota staan de volgende zaken:

  • De einddatum van de behandeling.
  • De begindatum van de behandeling.
  • Overzicht en aantal van de zorgactiviteiten.
  • Een identificatiecode voor het zorgproduct.
  • Het bedrag waar u eigen risico over betaalt.
  • Specificatie van de verleende zorg (zorgproduct).
  • De Diagnose-Behandelcombinatie (DBC product).
  • Bedrag dat vergoed wordt vanuit de basisverzekering.
  • Het bedrag dat vergoed wordt (na aftrek eigen risico).

 

Van wie ontvang ik de zorgnota?

Als u een behandeling heeft gehad in het ziekenhuis, dan ontvangt u de nota meestal van uw zorgverzekeraar. U kunt de zorgnota ook ontvangen van bijvoorbeeld de fysiotherapeut, GGZ instelling of tandarts.


 

Moet ik mijn zorgnota zelf betalen?

Ondanks dat u maandelijks premie betaalt voor uw zorgverzekering, kan het gebeuren dat u de zorgnota nog (deels) moet betalen. Dit geldt in de volgende gevallen:

Eigen risico

Op het moment dat er eigen risico geldt voor de (basis)zorg die u heeft gehad, betaalt u altijd eerst uw verplicht eigen risico (€ 385,-). Heeft u ook nog een vrijwillig eigen risico? Dan betaalt u het restant met uw vrijwillig eigen risico. Het bedrag dat overblijft, wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Dit geldt voor bepaalde zorgsoorten die uit de basisverzekering komen. Voor zorg uit een aanvullende verzekering geldt geen eigen risico.

Eigen bijdrage

Naast het eigen risico kan er ook een eigen bijdrage van toepassing zijn. Dit kan gelden voor zowel zorg uit de basisverzekering, als aanvullende verzekering. De eigen bijdrage staat los van het eigen risico en dient zelf betaald te worden.

De zorgverlener heeft geen contract met de zorgverzekeraar

Kiest u voor een zorgverlener met contract? Dan wordt zorg uit de basisverzekering door iedere soort polis voor 100% vergoed. Kiest u echter voor een zorgverlener zonder contract? Dan betaalt u bij een naturapolis een deel van de kosten zelf (vaak tussen de 20% en 40%). Bij een combinatiepolis krijgt u 90% tot 100% van de zorgkosten bij een zorgverlener zonder contract vergoed. Heeft u bij ons uw zorgverzekering afgesloten? Bekijk dan alle gecontracteerde zorgverleners bij u in de buurt in onze zorgzoeker.

U bent niet verzekerd voor de zorg

De basisverzekering is verplicht voor iedereen van 18 jaar en ouder en vergoedt de belangrijkste zorg, zoals ziekenhuiszorg, de meeste medicijnen en de huisarts. Heeft u zorg nodig van bijvoorbeeld de fysiotherapeut? Dan heeft u in de meeste gevallen een aanvullende verzekering nodig voor een vergoeding.

Op het moment dat u geen aanvullende verzekering heeft voor de zorg die u nodig heeft gehad, dan wordt dit niet vergoed door uw zorgverzekering. Het is daarom slim om jaarlijks uw zorgverzekering onder de loep te nemen en een zorgverzekering te kiezen die aansluit op uw zorgbehoeften. Bekijk direct welk pakket bij u past.

Er geldt een maximale vergoeding of budget

Voor sommige zorgsoorten wordt jaarlijks een budget vastgesteld. Bijvoorbeeld alternatieve zorg of een preventiebudget. Is het budget op? Dan betaalt u de rest van de kosten zelf. Naast een budget in euro's, kan een budget ook aangeduid worden in aantal behandelingen of een maximumbedrag. Denk aan een maximaal aantal behandelingen bij de fysiotherapeut.


 

Wat als mijn zorgnota niet klopt?

In de online omgeving van uw zorgverzekeraar kunt u al uw zorgnota's inzien en controleren. Klopt uw zorgnota niet? Dan kunt u hier een melding van maken bij uw zorgverzekeraar door contact op te nemen. Uw zorgverzekeraar kan u vervolgens verder helpen. Ondanks dat uw zorgverzekeraar uw zorgnota's altijd controleert, kan het gebeuren dat er toch iets over het hoofd gezien wordt. U doet er verstandig aan om daarom zelf ook uw zorgnota's te controleren.


 

Waar kan ik mijn zorgkosten inzien?

U kunt uw zorgkosten inzien in de online omgeving van uw zorgverzekeraar. Bent u verzekerd bij ons? Dan declareert en bekijkt u uw zorgkosten eenvoudig via de UC Zorg app. Ook ziet u de hoogte van uw (resterende) eigen risico, heeft u uw zorgpas (EHIC) bij de hand en kunt u openstaande zorgnota's veilig betalen met iDEAL.


Zorgverzekering afsluiten halverwege het jaar

Een zorgverzekering afsluiten kan jaarlijks van 12 november tot en met 31 december. Pakketwijzigingen kunt u doorgeven van 12 november tot en met 31 januari. Wilt u uw zorgverzekering wijzigen na 31 januari? Halverwege het jaar overstappen van zorgverzekering kan in de volgende gevallen:

Zorgverzekering afsluiten


Ook interessant voor u
 

basisverzekering

Wat vergoedt de basisverzekering?

> Lees meer

 

Energie besparen in de zomer

Wat kost een opname in het ziekenhuis?

> Lees meer

 

Energie besparen in de winter

Waarom moet ik terhandstellingskosten betalen?

> Lees meer

 

Blog homepage