Contact
Mijn UnitedConsumers

Zorgverlener kiezen: waar kan ik op letten?

Als u zorg nodig heeft, dan neemt u deze af bij een zorgverlener. Een zorgverlener kan bijvoorbeeld de huisarts zijn, het ziekenhuis, medisch specialist, psycholoog en ga zo maar door. Waar kunt u op letten bij het kiezen van een zorgverlener? En wat betekent het kiezen van een zorgverlener voor uw vergoeding?

zorgverlener vinden

 

Zorgverlener kiezen

Het kiezen van een zorgverlener doet u op het moment dat u zorg nodig heeft. Misschien moet u binnenkort voor een behandeling naar het ziekenhuis. In dit geval is het ziekenhuis de zorgverlener. U kunt kiezen uit een zorgverlener met contract of zonder contract met uw zorgverzekeraar. De keuze voor een zorgverlener kan gevolgen hebben voor de hoogte van de vergoeding. U bent wel altijd vrij om zelf te bepalen naar welke zorgverlener u gaat: met of zonder contract. Dit heet vrije artsenkeuze. 


 

Vrije keuze zorgverlener: wat houdt dat in?

Als u in Nederland woont, bent u verplicht een basisverzekering af te sluiten. U mag wel zelf bepalen naar welke huisarts of zorgverlener u gaat. Deze zogeheten vrije artsenkeuze is wettelijk vastgelegd. Als u kiest voor een zorgverlener die een contract heeft met de zorgverzekeraar, dan krijgt u 100% van de zorgkosten uit de basisverzekering vergoed. Kiest u voor een zorgverlener zonder contract met uw zorgverzekeraar? Dan valt de vergoeding mogelijk lager uit en betaalt u dus een gedeelte zelf.

Naturapolis zorgverlener kiezen

Met een naturapolis heeft u een ruime keuze in zorgverleners met contract. U krijgt 100% van de basiszorg vergoed bij een zorgverlener met contract. Neemt u zorg af bij een zorgaanbieder zonder contract? Dan krijgt u tussen de 65% en 80% van het gemiddeld gecontracteerd tarief vergoed. De exacte hoogte van de vergoeding bij zorgverleners zonder contract hangt af van het soort naturapolis. Houd daarnaast rekening met het eigen risico en/of een eventuele eigen bijdrage.

Goed om te weten: acute zorg wordt altijd volledig vergoed. Moet u bijvoorbeeld met spoed naar het ziekenhuis? Dan hoeft u zich geen zorgen te maken over de vergoeding.

Vrije keuze zorgaanbieder restitutiepolis

Met een restitutiepolis heeft u volledig vrije keuze in zorgverleners. Met deze basisverzekering krijgt u 100% vergoed bij een zorgverlener met contract. Kiest u voor een zorgverlener zonder contract? Dan krijgt u 100% vergoed van het marktconform tarief. Dit is het tarief dat redelijk is voor bepaalde zorg in Nederland. Zijn uw zorgkosten hoger dan het marktconform tarief? Dan dient u het verschil zelf te betalen. Houd daarnaast rekening met het eigen risico en/of een eventuele eigen bijdrage.


 

Zorgaanbieder kiezen met de UC Zorgzoeker

Wij vinden het belangrijk dat zorg altijd binnen handbereik is. Met een zorgverzekering van UnitedConsumers door VGZ weet u daarom zeker dat er altijd een kwalitatieve zorgverlener met contract bij u in de buurt zit. Zo blijft goede zorg voor iedereen bereikbaar. Benieuwd naar alle zorgverleners met contract? U vindt het in de UC Zorgzoeker.


Zorgverzekering afsluiten halverwege het jaar

Een zorgverzekering afsluiten kan jaarlijks van 12 november tot en met 31 december. Pakketwijzigingen kunt u doorgeven van 12 november tot en met 31 januari. Wilt u uw zorgverzekering wijzigen na 31 januari? Halverwege het jaar overstappen van zorgverzekering kan in de volgende gevallen:

Zorgverzekering afsluiten


Ook interessant voor u
 

jongeren zorgverzekering

Wat vergoedt de basisverzekering eigenlijk?

> Lees meer

 

Energie besparen in de zomer

Zo werkt het vrijwillig eigen risico van uw zorgverzekering

> Lees meer

 

patientenrechten

Patiëntenrechten: wat zijn mijn rechten als patiënt?

> Lees meer

 

Blog homepage

Terug naar boven