Contact
Mijn UnitedConsumers

Zorgaanbieder kiezen: wat is vrije artsenkeuze en waar let ik op?

Als je zorg nodig hebt, dan neem je deze af bij een zorgverlener. Maar, hoe zit het met de vrije artsenkeuze? En wat betekent het kiezen voor een bepaalde zorgverlener voor je vergoeding? Wij vertellen het je!

zorgverlener vinden


 

Zorgverlener kiezen

Een zorgaanbieder kiezen doe je op het moment dat je zorg nodig hebt. Als je binnenkort voor een behandeling naar het ziekenhuis moet, is het ziekenhuis de zorgverlener. Je kunt kiezen uit een zorgverlener met contract of zonder contract met jouw zorgverzekeraar. De keuze voor een zorgverlener kan gevolgen hebben voor de hoogte van de vergoeding.

Goed om te weten: je bent wel altijd vrij om zelf te bepalen naar welke zorgaanbieder je gaat, met of zonder contract. Dit heet de vrije artsenkeuze.


 

Zorgaanbieder kiezen met of zonder contract?

Indien je zorg nodig hebt, kun je gaan naar een zorgverlener met of zonder contract. De keuze is aan jou. Maar wat is het verschil eigenlijk tussen zorgverleners zonder contract en zorgverleners met contract?

Zorgverleners met contract

Een zorgverlener met contract houdt in dat er afspraken zijn gemaakt tussen de zorgverzekeraar en de zorgverlener. Door te kiezen voor een zorgverlener met contract weet je zeker dat jij uitstekende zorg krijgt en jouw zorgkosten 100% vergoed worden.

Zorgverleners zonder contract

Je kunt gewoon gaan naar een zorgverlener zonder contract. Je bent altijd vrij om te kiezen naar welke zorgverlener je gaat. Houd er wel rekening mee dat je bij de keuze voor een zorgverlener zonder contract in de meeste gevallen een lagere vergoeding krijgt.


 
 

Wat is vrije artsenkeuze?

In Nederland heb je een vrije keuze naar welke zorgverlener of huisarts je gaat, ook wel de vrije artsenkeuze genoemd. Dit is wettelijk vastgelegd. Hoe de vrije artsenkeuze precies is geregeld, verschilt per zorgverzekering en of de zorgverlener een contract heeft of niet. 


 

Welke zorgaanbieder kiezen?

Natuurlijk kun je elke zorgaanbieder kiezen die je wilt. Het is wel goed om te weten dat de keuze voor een zorgverlener invloed heeft op de vergoeding van je zorgverzekering. Bij een naturapolis krijg je bij zorgverleners zonder contract namelijk minder vergoeding dan bij een combinatiepolis.

Zorgaanbieder kiezen bij de naturapolis

Met een naturapolis heb je een ruime keuze in zorgverleners met contract. Je krijgt tussen de 60% en 80% van het gemiddeld gecontracteerd tarief vergoed bij zorgverleners zonder contract. De exacte hoogte van de vergoeding bij zorgverleners zonder contract hangt af van de gekozen naturapolis.

 

Zorgverlener kiezen bij de combinatiepolis

Met een combinatiepolis krijg je 100% vergoed van het marktconform tarief. Het maakt hierbij niet uit of je kiest voor een zorgverlener met of zonder contract. Behalve bij geestelijke gezondheidszorg of verpleging en verzorging. In dat geval krijg je 90% vergoed van het gemiddeld gecontracteerd tarief.


Goed om te weten: acute zorg wordt altijd volledig vergoed. Moet je bijvoorbeeld met spoed naar het ziekenhuis? Dan hoef je je geen zorgen te maken over de vergoeding.


 

Zorgaanbieder kiezen met de UnitedConsumers Zorgzoeker

Wij vinden het belangrijk dat zorg altijd binnen handbereik is. Met een zorgverzekering van UnitedConsumers door VGZ weet je daarom zeker dat er altijd een kwalitatieve zorgverlener met contract bij jou in de buurt zit. Zo blijft goede zorg voor iedereen bereikbaar. Benieuwd naar alle zorgverleners met contract? Je vindt het in de Zorgzoeker.


 

Je zorgverzekering en keuze in zorgverleners

Hoeveel je vergoed krijgt vanuit de basisverzekering, hangt af van jouw keuze in zorgverlener. Met onze basisverzekeringen heb je altijd genoeg keuze in gecontracteerde zorgverleners. Voor onze basisverzekeringen gelden de volgende vergoedingen:


UnitedConsumers door VGZ collectief
Bewuste Keuze
Budgetpolis
€ 138,95 per maand


 • 100% vergoeding bij zorgverleners met contract
   
 • 60% vergoeding bij zorgverleners zonder contract vraagteken
   

Kies Bewuste Keuze


Meer over deze zorgverzekering

 
Meest gekozen
Meest gekozen


UnitedConsumers door VGZ collectief
Basis Keuze
Naturapolis
€ 139,95 per maand


 • 100% vergoeding bij zorgverleners met contract
   
 • 70% vergoeding bij zorgverleners zonder contract
   

Kies Basis Keuze


Meer over deze zorgverzekering

 


UnitedConsumers door VGZ collectief
Eigen Keuze
Combinatiepolis
€ 158,65 per maand


 • 100% vergoeding bij zorgverleners met contract
   
 • 90 tot 100% vergoeding bij zorgverleners zonder contract vraagteken
   

Kies Eigen Keuze


Meer over deze zorgverzekering


Ook interessant
 

jongeren zorgverzekering

Wat vergoedt de basisverzekering eigenlijk?

> Lees meer

 

second opinion

Kun je een second opinion aanvragen en wordt dit vergoed?

> Lees meer

 

natura of restitutie

Kies ik voor een natura, restitutie of combinatiepolis?

> Lees meer

 

Blog homepage