Contact
Mijn UnitedConsumers

Zorgverlener kiezen: waar let u op?

Als u zorg nodig heeft, dan neemt u deze af bij een zorgverlener. Maar, hoe zit het met de vrije artsenkeuze? En wat betekent het kiezen voor een bepaalde zorgverlener voor uw vergoeding? Wij vertellen het u!

zorgverlener vinden


 

Zorgverlener kiezen

Het kiezen van een zorgverlener doet u op het moment dat u zorg nodig heeft. Als u binnenkort voor een behandeling naar het ziekenhuis moet, is het ziekenhuis de zorgverlener. U kunt kiezen uit een zorgverlener met contract of zonder contract met uw zorgverzekeraar. De keuze voor een zorgverlener kan gevolgen hebben voor de hoogte van de vergoeding.

Goed om te weten: u bent wel altijd vrij om zelf te bepalen naar welke zorgaanbieder u gaat: met of zonder contract. Dit heet de vrije artsenkeuze.


 

Zorgaanbieder kiezen met of zonder contract?

Indien u zorg nodig heeft, kunt u gaan naar een zorgverlener met of zonder contract. De keuze is aan u. Maar wat is het verschil eigenlijk tussen zorgverleners zonder contract en zorgverleners met contract.

Zorgverleners met contract

Een zorgverlener met contract houdt in dat er afspraken zijn gemaakt tussen de zorgverzekeraar en de zorgverlener. Door te kiezen voor een zorgverlener met contract weet u zeker dat u uitstekende zorg krijgt en uw zorgkosten 100% vergoed worden.

Zorgverleners zonder contract

U kunt gewoon gaan naar een zorgverlener zonder contract. U bent altijd vrij om te kiezen naar welke zorgverlener u gaat. Houd er wel rekening mee dat u bij de keuze voor een zorgverlener zonder contract in de meeste gevallen een lagere vergoeding krijgt.


 
 

Wat is vrije artsenkeuze?

In Nederland heeft u een vrije keuze naar welke zorgverlener of huisarts u gaat, ook wel de vrije artsenkeuze genoemd. Dit is wettelijk vastgelegd. Hoe de vrije artsenkeuze precies is geregeld, verschilt per zorgverzekering en of de zorgverlener een contract heeft of niet. 


 

Welke zorgaanbieder kiezen?

Natuurlijk kunt u elke zorgaanbieder kiezen die u wilt. Het is wel goed om te weten dat de keuze voor een zorgverlener invloed heeft op de vergoeding van uw zorgverzekering. Bij een naturapolis krijgt u bij zorgverleners zonder contract namelijk minder vergoeding dan bij een combinatiepolis.

Zorgaanbieder kiezen bij de naturapolis

Met een naturapolis heeft u een ruime keuze in zorgverleners met contract. U krijgt tussen de 60% en 80% van het gemiddeld gecontracteerd tarief vergoed bij zorgverleners zonder contract. De exacte hoogte van de vergoeding bij zorgverleners zonder contract hangt af van de gekozen naturapolis.

 

Zorgverlener kiezen bij de combinatiepolis

Met een combinatiepolis krijgt u 100% vergoed van het marktconform tarief. Het maakt hierbij niet uit of u kiest voor een zorgverlener met of zonder contract. Behalve bij geestelijke gezondheidszorg of verpleging en verzorging. In dat geval krijgt u 90% vergoed van het gemiddeld gecontracteerd tarief.


Goed om te weten: acute zorg wordt altijd volledig vergoed. Moet u bijvoorbeeld met spoed naar het ziekenhuis? Dan hoeft u zich geen zorgen te maken over de vergoeding.


 

Zorgaanbieder kiezen met de UC Zorgzoeker

Wij vinden het belangrijk dat zorg altijd binnen handbereik is. Met een zorgverzekering van UnitedConsumers door VGZ weet u daarom zeker dat er altijd een kwalitatieve zorgverlener met contract bij u in de buurt zit. Zo blijft goede zorg voor iedereen bereikbaar. Benieuwd naar alle zorgverleners met contract? U vindt het in de UC Zorgzoeker.


 

Uw zorgverzekering en keuze in zorgverleners

Hoeveel u vergoed krijgt vanuit de basisverzekering, hangt af van uw keuze in zorgverlener. Met onze basisverzekeringen heeft u altijd genoeg keuze in gecontracteerde zorgverleners. 

Zorgverzekering afsluiten halverwege het jaar

Een zorgverzekering afsluiten kan jaarlijks van 12 november tot en met 31 december. Pakketwijzigingen kunt u doorgeven van 12 november tot en met 31 januari. Wilt u uw zorgverzekering wijzigen na 31 januari? Halverwege het jaar overstappen van zorgverzekering kan in de volgende gevallen:

Zorgverzekering afsluiten


Ook interessant voor u
 

jongeren zorgverzekering

Wat vergoedt de basisverzekering eigenlijk?

> Lees meer

 

Energie besparen in de zomer

Zo werkt het vrijwillig eigen risico van uw zorgverzekering

> Lees meer

 

natura of restitutie

Kies ik voor een natura, restitutie of combinatiepolis?

> Lees meer

 

Blog homepage