Zorgverzekering vergelijken tips: zo doet u dat!

Zorgverzekering vergelijken lijkt een hele klus, maar dat is het niet. Wij geven u tips zodat u weet waar u op moet letten wanneer u uw zorgverzekering gaat vergelijken. Zo bent u ieder jaar uitstekend verzekerd!

Zorgverzekering vergelijken

 

Zorgverzekering vergelijken

Uw gezondheid is het allerbelangrijkste en daarom is het goed dat u ieder jaar uw zorgverzekering onder de loep neemt. Ruim vóór het nieuwe verzekeringsjaar (1 januari) ontvangt u uw nieuwe polis. U legt de polis neer en u neemt de premieverhoging waarschijnlijk voor lief. Maar dat is absoluut niet nodig! 

Door uw zorgverzekering te vergelijken, en uiteindelijk over te stappen, kan het goed zijn dat u geld bespaart. Zo houdt u meer over voor een leuker leven. Maar zorgverzekering vergelijken; hoe doe ik dat? Wij geven u 10 tips!

 

Aanvullend

Basisverzekering vergelijken


De basisverzekering vergoedt de belangrijkste zorg, zoals medicijnen, huisartsen- en ziekenhuiszorg. De inhoud van iedere basisverzekering is - bij alle zorgverzekeraars - hetzelfde.  Dit wordt namelijk ieder jaar door de overheid bepaald. Het enige verschil heeft te maken met de gecontracteerde en niet-gecontracteerde zorgverleners en de vergoedingen daarvan.

Gecontracteerde zorgverleners

Zorgverzekeraars hebben contracten met bepaalde zorgverleners, zoals ziekenhuizen, fysiotherapeuten, natuurgeneeskundige therapeuten, opticiens en noem zo maar op. Zij doen dit zodat zij afspraken kunnen maken met de zorgverleners over de prijs én kwaliteit van de geleverde zorg. 

Als een zorgverlener is gecontracteerd, wordt de zorg 100% vergoed door uw zorgverzekeraar en zit u dus goed met een budget- of naturapolis

Niet-gecontracteerde zorgverleners

Hier komt het echte verschil naar voren tussen zorgverzekeraars en polissen. Zorg van niet-gecontracteerde zorgverleners wordt door een budget- of naturapolis slechts gedeeltelijk vergoed. Hoeveel een budget- of naturapolis in dit geval betaalt, hangt af van de polis en verzekeraar die u kiest. 

Bij een restitutiepolis krijgt u 100% van de zorg vergoed, ongeacht of uw zorgverlener is gecontracteerd of niet. Restitutiepolissen zijn daarom vaak wel een stuk duurder.  

Tip 1: Kies voor ieder persoon op de polis een andere verzekering

Het kan goed zijn dat uw partner en/of volwassen kind(eren) andere zorgbehoeften hebben dan u. Kies daarom voor hen gerust een andere polis, zoals bijvoorbeeld een budgetpolis. Zo betaalt u niet te veel!

Tip 2: Weinig zorg nodig: budgetpolis

Gaat u eigenlijk nooit naar het ziekenhuis en heeft u zelden zorg nodig? Kijk dan of een budgetpolis iets is voor u. Een budgetpolis is vaak goedkoper, omdat er minder keuze is in gecontracteerde zorgverleners. Bovendien wordt zorg van een niet-gecontracteerde zorgverlener voor slechts 65% of 70% vergoed. 

 

Aanvullend

Aanvullende zorgverzekering vergelijken


Met aanvullende verzekeringen kunnen verzekeraars zich onderscheiden van elkaar, want zij mogen deze namelijk helemaal zelf samenstellen. Sommige verzekeraars bieden aanvullende verzekeringen aan in de vorm van een pakket, met een samenstelling aan vergoedingen, zoals fysiotherapie, alternatieve zorg en een bril of lenzen vergoeding.

Andere verzekeraars houden het simpeler. U kunt bij hen aparte vergoedingen kiezen, zoals een aantal fysiobehandelingen, een klein budget voor tandzorg of een extra dekking voor in het buitenland. Kies hetgeen dat bij u past!

Tip 3: Zet uw zorgbehoeften op een rij

Vaak zijn mensen oververzekerd, omdat ze graag 'goed' verzekerd willen zijn. Begrijpelijk, maar het nadeel is dat u hierdoor vaak betaalt voor zorg die u helemaal niet gebruikt! 

Zet daarom - vóór u begint met zorgverzekering vergelijken - uw zorgbehoeften duidelijk op papier. Zo weet u precies voor welke zaken u verzekerd moet zijn en voor welke zaken niet.

Tip 4: Zorgverlener gecontracteerd of niet?

Controleer of uw zorgverlener, zoals fysiotherapeut, natuurgeneeskundig therapeut of opticien, gecontracteerd is met uw zorgverzekeraar. Zo weet u zeker dat u de zorg uit uw aanvullende verzekering vergoed krijgt.

Tip 5: Zorgbehoeftes partner en/of kinderen

Het kan goed zijn dat uw partner of kinderen helemaal geen aanvullende verzekering nodig hebben, en u wel! Kies daarom voor iedereen op de polis een passend pakket.  

 

Tand

Tandartsverzekering vergelijken


Ook de tandartsverzekeringen verschillen per verzekeraar. Naast de aanvullende verzekeringen, mogen zij ook de tandartspakketten zelf samenstellen. Waar moet u op letten als u uw zorgverzekering gaat vergelijken? 

Tip 6: 100% vergoeding of niet?

Vaak worden periodieke controles 100% vergoed, maar krijgt u voor andere behandelingen soms wel een rekening thuis. Kijk dus goed naar de dekking van de tandartsverzekering en of het aansluit op uw zorgbehoefte.

Tip 7: Wel of geen tandverzekering afsluiten?

In sommige gevallen is het voordeliger om geen tandartsverzekering af te sluiten. Gaat u slechts twee keer per jaar naar de tandarts voor een standaard periodieke controle? Dan zijn de tandartskosten - van zo'n € 22,- per keer - goed zelf te betalen. Heeft u meer behandelingen nodig? Dan is een tandartsverzekering voor u wel interessant.

 

Eigen risico

Het eigen risico


Over zorg die vergoed wordt vanuit de basisverzekering betaalt u eigen risico - op enkele uitzonderingen na. Het eigen risico wordt ieder jaar door de overheid bepaald en staat voor dit jaar vast op € 385,-. Het eigen risico is dus bij iedere zorgverzekeraar hetzelfde. Hier hoeft u in principe dus niet op te letten. Maar waar moet u wel op letten als u uw zorgverzekering gaat vergelijken?

Tip 8: Vrijwillig eigen risico

Het kan zijn dat u bij uw huidige zorgverzekering uw eigen risico vrijwillig heeft verhoogd. U kunt het eigen risico vrijwillig verhogen met stappen van € 100,- tot maximaal € 500,-. Bij iedere verhoging van € 100,- kunt u een korting krijgen op uw zorgpremie. U kunt dus een vrijwillig eigen risico hebben van maximaal € 885,-.

Vult u dit niet in tijdens het vergelijken? Dan kan het dus zijn dat uw premie hoger uitvalt. Houd hier daarom rekening mee als u uw zorgverzekering gaat vergelijken. 

Tip 9: Eigen risico gespreid betalen

Vaak heeft u de optie om uw eigen risico - bij voorbaat - gespreid te betalen. Zo is uw zorgpremie in totaal maandelijks iets hoger dan normaal. Houd dit in gedachte wanneer u uw zorgverzekering gaat vergelijken. 

 

Duim

Grijp uw kans en stap over!


Nu u weet waar u op moet letten, kunt u rustig uw zorgverzekering gaan vergelijken. Door uw zorgverzekering aan te laten sluiten op uw zorgbehoeften, bent u niet oververzekerd en betaalt u nooit een te hoge premie!

Tip 10: Noteer 12 november in uw agenda

Als u tussen 12 november en 31 december een zorgverzekering afsluit, wordt uw huidige zorgverzekering automatisch voor u opgezegd. Overstappen is zo geregeld. Geen gedoe, dus! 

Overstappen zorgverzekering


Aanbevolen voor u


 

 

Blog homepage