Contact
Mijn UnitedConsumers

Zorgverzekering voor ouderen: wat is de beste keuze?

Een zorgverzekering voor ouderen ziet er vaak anders uit dan een zorgverzekering voor 18-jarigen. Ouderen hebben over het algemeen meer zorg nodig en stellen andere eisen aan hun zorgverzekering dan jongeren. Maar, wat is de beste zorgverzekering voor ouderen?

zorgverzekering ouderen

 

Wat is een goede zorgverzekering voor ouderen?

Goede vraag! Een goede zorgverzekering voor ouderen is er een die de juiste vergoedingen bevat. Voor ouderen is een vergoeding voor kraamzorg bijvoorbeeld minder belangrijk, terwijl fysiotherapie of een vergoeding voor ADL hulpmiddelen vaak wel gewenst is. Welke vergoeding voor u belangrijk is, hangt af van uw zorgbehoeften.

Heeft u veel zorg nodig? Dan is het verstandig om voor een uitgebreidere zorgverzekering te kiezen om onverwachtse kosten te voorkomen. Misschien bent u nog hartstikke fit en heeft u juist weinig zorg nodig. Om te beginnen is dat natuurlijk hartstikke fijn! In dat geval kunt u het beste kiezen voor een zorgverzekering met een minder brede dekking. Het is namelijk zonde als u voor zorg betaalt die u niet gebruikt. 


 

Zorgverzekering voor ouderen: de basisverzekering

De vergoedingen uit de basisverzekering zijn voor iedereen gelijk, dus ook voor ouderen. Jaarlijks bepaalt de overheid de inhoud van het basispakket. U bent vanuit de basisverzekering verzekerd voor onder andere huisartsenzorg, psychologische zorg, (de meeste) medicijnen, ziekenhuiszorg en spoedeisende hulp.

Een basisverzekering is voor iedereen in Nederland van 18 jaar en ouder verplicht. U mag wel zelf kiezen welk type basisverzekering u afsluit. Het type basisverzekering dat u kiest bepaalt bij welke gecontracteerde zorgverleners u terecht kunt voor een volledige vergoeding en hoeveel u vergoed krijgt indien u kiest voor een zorgverlener zonder contract.

Naturapolis

De naturapolis is de meest populaire basisverzekering in Nederland. En niet onterecht! Met de naturapolis heeft u namelijk een ruime keuze in zorgverleners met contract. Heeft uw zorgverzekeraar geen contract met de zorgverlener van uw keuze? Dan krijgt u een deel van de zorgkosten vergoed. Wij bieden twee naturapolissen aan: UC Bewuste Keuze en UC Ruime Keuze. De naturaverzekering UC Bewuste Keuze wordt ook wel een 'budgetpolis' genoemd, omdat dit de goedkoopste naturapolis uit ons aanbod is. 

Restitutiepolis

De restitutiepolis is de meest uitgebreide - en tevens duurste - basisverzekering die u kunt kiezen. Het grote voordeel van een restitutiepolis is dat u volledig vrije keuze in zorgverleners heeft. Hierbij maakt het niet uit of u kiest voor een zorgverlener met contract, of juist kiest voor een zorgverlener zonder contract. U krijgt namelijk altijd uw zorgkosten vergoed. De restitutiepolis is misschien wel de meest interessante zorgverzekering voor ouderen, omdat u altijd uw zorgkosten vergoed krijgt, ongeacht naar welke zorgverlener u gaat. Wij bieden één restitutiepolis aan: UC Eigen Keuze.


 

Zorgverzekering voor ouderen: aanvullende verzekering

Zorg die vergoed wordt vanuit de basisverzekering is niet altijd voldoende. Tandzorg vanaf 18 jaar wordt bijvoorbeeld niet vergoed vanuit de basisverzekering. Wanneer u meer zorg nodig heeft dan vergoed wordt vanuit de basisverzekering, dan is het interessant om hier een aanvullende verzekering of tandartsverzekering voor af te sluiten. Een aanvullende verzekering of tandartsverzekering is interessant indien u bijvoorbeeld behoefte heeft aan de volgende vergoedingen:

Hoe uitgebreider de aanvullende verzekering of tandartsverzekering, hoe hoger - of uitgebreider - de vergoedingen zijn. Kijk daarom altijd naar de zorg die u nodig heeft, zodat u het aanvullende pakket kiest dat aansluit op uw zorgwensen.


 

Zorgverzekering voor ouderen: eigen risico

Het verplicht eigen risico is voor 2022 vastgesteld op € 385,-. Heeft u weinig extra zorg nodig? Dan kunt u het eigen risico vrijwillig verhogen met maximaal € 500,-. U kunt dus een eigen risico hebben van maximaal € 885,-. Houd er wel rekening mee dat u de eerste € 885,- aan zorgkosten zelf moet betalen, voordat uw zorgverzekeraar de kosten vergoedt. Het grote voordeel van het verhogen van het eigen risico is dat het een premievoordeel oplevert.

Let op: het verhogen van het vrijwillig eigen risico is enkel interessant indien u weinig zorgkosten verwacht én u voldoende eigen geld heeft om de zorgkosten te betalen. Heeft u juist wel veel zorg nodig? Dan is het verhogen van het eigen risico niet verstandig.


 

Beste zorgverzekering voor ouderen

De beste zorgverzekering voor ouderen is een zorgverzekering met een ruime keuze in zorgverleners. Zo weet u namelijk zeker dat u altijd bij de zorgverlener van uw voorkeur terecht kunt. Kies bijvoorbeeld voor een naturapolis met ruime keuze in zorgverleners, of ga voor extra zekerheid met een restitutiepolis voor volledig vrije keuze in zorgverleners.

UnitedConsumers door VGZ collectief


Goedkoopste zorgverzekering

UC Bewuste Keuze
Naturapolis


 

 • Voldoende keuze in zorgverleners  vraagteken
   
 • 100% vergoeding bij zorgverleners met contract
   
 • 65% vergoeding bij zorgverleners zonder contract van gemiddeld gecontracteerd tarief

 

 

€ 114,90 per maand

Meer over UC Bewuste Keuze

 

 UnitedConsumers door VGZ collectief


Uitgebreide zorgverzekering

UC Ruime Keuze
Naturapolis


 

 • Ruime keuze in zorgverleners

   
 • 100% vergoeding bij zorgverleners met contract
   
 • 80% vergoeding bij zorgverleners zonder contract van gemiddeld gecontracteerd tarief

 

incl. 5% korting per maand

€ 126,02 per maand

Meer over UC Ruime Keuze

 

UnitedConsumers door VGZ collectief


Complete zorgverzekering

UC Eigen Keuze
Restitutiepolis


 

 • Vrije keuze in zorgverleners

   
 • 100% vergoeding bij zorgverleners met contract
   
 • 100% vergoeding bij zorgverleners zonder contract van het marktconform tarief

 

incl. 5% korting per maand

€ 135,28 per maand

Meer over UC Eigen Keuze


Zorgverzekering afsluiten halverwege het jaar

Een zorgverzekering afsluiten kan jaarlijks van 12 november tot en met 31 december. Pakketwijzigingen kunt u doorgeven van 12 november tot en met 31 januari. Wilt u uw zorgverzekering wijzigen na 31 januari? Halverwege het jaar overstappen van zorgverzekering kan in de volgende gevallen:

Zorgverzekering afsluiten


Ook interessant voor u
 

jongeren zorgverzekering

Wat vergoedt de basisverzekering?

> Lees meer

 

Alcohol verkeer

Gezond ouder worden: hoe doe ik dat?

> Lees meer

 

Verkeersboetes 2020

Naturapolis of restitutiepolis? Verschil restitutie en natura

> Lees meer

 

Blog homepage

Terug naar boven