UnitedConsumers
Achtergrond

Hoe werkt een slimme meter?

Vrijwel ieder huishouden is tegenwoordig voorzien van een slimme meter. Dat is handig, want dankzij een slimme meter is zelf meterstanden uitlezen verleden tijd. Bovendien krijg je met een slimme meter meer inzicht in je energieverbruik en dat kan handig zijn als je wilt besparen op energie.

Slimme meter banner

Wat is een slimme meter?

Een slimme meter is een digitale gas- en elektriciteitsmeter die automatisch je meterstanden uitleest. Bovendien kun je met de slimme meter je energieverbruik online inzien bij jouw energieleverancier. Zo kun je gerichter op energie besparen.


Hoe werkt een slimme meter?

Een slimme meter meet automatisch 12 keer per jaar (elke maand) je stroom- en gasverbruik. Deze informatie wordt doorgestuurd aan de netbeheerder. De netbeheerder stuurt je verbruik vervolgens door naar je energieleverancier. Een slimme meter doet dus zijn werk, zonder dat je hier iets voor hoeft te doen. Wel zo fijn! 


Heb ik een slimme meter?

Zijn je meters recentelijk vervangen door de netbeheerder? Dan heb je nu een slimme meter. Ook weet je zeker dat je een slimme meter in huis hebt wanneer je iedere maand een energierapport of verbruiksoverzicht ontvangt.

Tip: Weet je toch niet helemaal zeker of je een slimme meter hebt? Dan kun je contact opnemen met de netbeheerder. De netbeheerder weet precies welke meter je hebt.  


Is een slimme meter verplicht?

Daar kunnen we heel kort over zijn: nee, een slimme meter is niet verplicht. Ook al is het doel dat iedere woning zo snel mogelijk voorzien is van een slimme meter, is een slimme meter niet verplicht. 


Slimme meter weigeren

Een slimme meter is niet verplicht en dus mag je een slimme meter weigeren. Het weigeren van een slimme meter is kosteloos. Indien je meter kapot is, wordt je meter vervangen door een digitale meter zonder communicatiemodule. Mocht je later toch een slimme meter willen, omdat je bijvoorbeeld zonnepanelen hebt, dan mag de netbeheerder hiervoor kosten in rekening brengen.  

Waarom slimme meter weigeren?

Er is eigenlijk geen goede reden om een slimme meter te weigeren. Je netbeheerder kan bijvoorbeeld niet zien wanneer je de tv aanzet of onder de douche staat. Er wordt enkel gemeten hoeveel energie je in totaal verbruikt - en niet per apparaat. 

Daarnaast kun je ervoor kiezen dat je zelf je meterstanden doorgeeft, waardoor de communicatiemodule van de slimme meter wordt uitgeschakeld. Zo is je slimme meter slechts een 'digitale meter', en kunnen je netbeheerder en energieleverancier je energieverbruik niet op afstand inzien.

Is het verstandig om de slimme meter uit te zetten?

Heb je bezwaar tegen het automatisch op afstand uitlezen van je slimme meter? Dan kan je de slimme meter uitschakelen. Hiervoor kun je terecht bij de netbeheerder.

Goed om te weten: laat je de slimme meter uitschakelen? Dan moet je wel zelf jaarlijks je meterstanden doorgeven. Dit gebeurt dan niet meer automatisch.


Slimme meter uitlezen

Je energieleverancier ontvangt automatisch de meterstanden van je slimme meter. Kies je ervoor om deze functie uit te schakelen? Dan zul je zelf je slimme meter moeten uitlezen. Raadpleeg hiervoor de handleiding van de slimme meter of neem contact op met je netbeheerder.

Wanneer wordt mijn slimme meter uitgelezen?

Slimme meters slaan dagelijks meterstanden op. Zo kun je met een energieverbruiksmanager app  maandelijks - tot soms zelfs real time - inzicht krijgen in je energieverbruik. Je netbeheerder en energieleverancier mogen enkel in de volgende gevallen je slimme meter uitlezen:

  • Eén keer per jaar voor het opmaken van je jaarafrekening.
  • Indien je overstapt van energieleverancier of bij een verhuizing.
  • Twaalf keer per jaar voor het opstellen van een maandoverzicht.
  • Indien er onderhoud is aan het energienet in opdracht van het beheer.

Slimme meter en zonnepanelen

Bij zonnepanelen is het een vereiste dat je een meter hebt die kan terugtellen. Hoewel een slimme meter niet verplicht is, is het wel de meest gangbare keuze bij zonnepanelen. Een slimme meter kan namelijk terugtellen, wat inhoudt dat het terugleveren van stroom geregistreerd wordt. Inzicht in je verbruik en teruglevering geeft je de mogelijkheid doelen op te stellen om zoveel mogelijk zelfopgewekte energie te verbruiken. Laat de was bijvoorbeeld draaien wanneer de zon schijnt. 


Waarom kiezen voor een slimme meter?

Met een slimme meter heb je geen omkijken meer naar je meterstanden. De meterstanden worden correct en op het juiste moment uitgelezen, zodat je energierekening altijd wordt afgerekend met de juiste meterstanden. Zo betaal je altijd het juiste bedrag dat past bij je verbruik.

De slimme energiemeter is bovendien een handig hulpmiddel om inzicht te krijgen in je energieverbruik. Je ontvangt bij UnitedConsumers bijvoorbeeld iedere maand een verbruiksoverzicht dat je online kunt inzien. Zo zie je dus ook direct waar je kosten in zitten. Energie besparen wordt dus nog gemakkelijker.


Slimme meter en bescherming persoonsgegevens

Om de privacy van alle gebruikers van de slimme meter te beschermen, houdt de overheid netbeheerders en energieleveranciers aan een aantal regels. Zo zijn alle partijen verplicht om de gegevens te beveiligen. Daarnaast dienen netbeheerders zich te houden aan bepaalde gedragscodes bij het verwerken van de gegevens. De ACM en de Autoriteit Persoonsgegevens houden hier streng toezicht op. 

Wil je niet dat je meterstanden van je slimme meter worden uitgelezen? Dan kun je jouw netbeheerder vragen om de gegevens niet op afstand uit te lezen. Voor meer informatie kun je terecht bij het slimme meter loket van ConsuWijzer.


Ook interessant

Energie - 3.5.2. Verbruiksmanager - Thumbnail
Energieverbruiksmanager: Inzicht in je energieverbruik
Thermostaat-thumb
Wat is de beste slimme thermostaat?
verbruik-keuken-thumb
Alles over het verbruik in je keuken
Blog homepage
Wil je een goede service?

Een goede service, daar staan wij voor. Om je dit te kunnen bieden gebruiken wij cookies. Door op 'Ja, dat wil ik' te klikken ga je hier mee akkoord. Bekijk hier onze privacy statement voor meer uitleg.

Nee, ik wil alleen minimale cookies