Als u een elektrische auto heeft, heeft u er misschien aan gedacht om een laadpaal thuis te installeren. Maar, hoe kies ik de beste laadpaal voor thuis? En hoe zit het met de installatie van een laadpaal voor thuis? Wij vertellen het u!
Met een laadpaal thuis heeft u altijd een eigen punt om uw elektrische auto op te laden. Fijn, want zo hoeft u niet te wachten tot een laadpaal in de buurt vrijkomt. Daarnaast is een laadpaal aan huis over het algemeen een stuk goedkoper dan een openbare laadpaal, omdat uw stroomtarieven veelal voordeliger zijn.
Goed om te weten: u kunt uw elektrische auto ook opladen zonder laadpaal. Het is namelijk mogelijk om uw auto op te laden via een stopcontact thuis. Let hierbij wel op dat de laadtijd dan een stuk langer kan zijn.
Er zijn twee soorten van laadpalen thuis, namelijk een wallbox en een laadpaal. Tussen deze twee soorten laadpalen voor thuis zit eigenlijk weinig verschil. Met beide laadpunten voor thuis wordt uw auto namelijk op dezelfde snelheid opgeladen. Het enige verschil: een wallbox is gemonteerd aan de muur en een laadpaal staat op een paal.
Tip: bij sommige leveranciers is een wallbox goedkoper, omdat er minder graafwerkzaamheden bij een wallbox aan te pas kunnen komen.
Wat de beste laadpaal voor thuis is, is voor iedereen verschillend. Twijfelt u wat de beste laadpaal voor thuis is of vraagt u uzelf af welke laadpaal voor thuis bij u past? Dan is het slim om rekening te houden met de onderstaande drie punten.
Goed om te weten: onderstaande opties kunnen mogelijk aanvullende kosten met zich meebrengen. Vraag bij uw installateur na wat de mogelijkheden en de bijbehorende kosten zijn.
Als u een laadpaal thuis gaat kopen, is het slim om te weten of u een 1-fase of 3-fasen thuislaadpaal wilt hebben. Een 3-fasen laadpaal is krachtiger en laadt uw auto thuis sneller op, maar is nog niet in iedere meterkast mogelijk. Daarom is het slim om bij uw netbeheerder te checken welke aansluiting u in de meterkast heeft.
Bij de keuze van een laadstation voor thuis kunt u rekening houden met Dynamic Load Balancing. Dit systeem zorgt ervoor dat uw stroomnetwerk niet overbelast raakt en dat de stroom geleidelijk wordt verdeeld. En dat is goed om te weten als u een laadpaal voor thuis gaat kiezen!
Heeft u meerdere elektrische auto's? Met een dubbele laadpaal voor thuis kunt u op één laadpaal twee auto's tegelijk opladen. Deze dubbele laadpalen beschikken daarnaast automatisch over Dynamic Load Balancing. Daardoor wordt de beschikbare stroom gelijk verdeeld over twee auto's. Bovendien is het kostenbesparend, omdat u geen tweede hoofdschakelaar hoeft te plaatsen.
Een laadpaal thuis installeren kunt u het beste door een professional laten doen. Zo weet u zeker dat alles goed aangesloten zit. Meestal moet er namelijk een extra groep in de meterkast aangemaakt worden, voordat de laadpaal aangesloten wordt. Bovendien zorgt de professional ervoor dat de laadpaal en uw auto op elkaar afgestemd zijn.
Laat u uw laadpaal thuis installeren? Een laadpaal installatie kost gemiddeld € 285,-. Deze laadpaal installatie kosten komen bovenop de aanschafkosten van een laadpaal thuis.
Goed om te weten: laat u een laadpaal thuis plaatsen? Vaak zijn de kosten van de installatie van een laadpaal thuis al inbegrepen.
Thuis uw auto opladen doet u het voordeligst met scherpe stroomtarieven. Wilt u profiteren van 100% Nederlandse windenergie én voordelige stroomtarieven? Dan bent u bij ons aan het juiste adres! Weten hoeveel u kunt besparen?