Energiemarkt: de spelers

’s Ochtends een kopje koffie zetten, een telefoon en tablet opladen of simpelweg het licht aanzetten. We kunnen tegenwoordig niet meer zonder energie. Gelukkig komt er iedere dag gewoon stroom uit het stopcontact en is er altijd gas om ons huis te verwarmen. In Nederland zijn er een aantal partijen die ervoor zorgen dat stroom en gas voor u vanzelfsprekend zijn. Van de productie van energie in centrales, tot de controle van uw energiemeter.

Als consument heeft u vooral te maken met uw energieleverancier. UnitedConsumers Energie levert u goedkoop gas en stroom. Zodat u altijd korting krijgt op energie.

Korting op energie

De spelers op de energiemarkt

Productie en distributie van stroom en gas is een ingewikkeld proces. Van de natuurkundige procedures in de centrales tot het onderhouden van elektriciteitslijnen boven en onder de grond. Gelukkig zijn er verschillende bedrijven die ervoor zorgen dat alles goed verloopt en u geen omkijken heeft naar energie. Denk bijvoorbeeld aan de energieproducenten, de toezichthouders en de energiedistributeurs zoals Tennet voor stroom en Gasunie voor gas.

Vrije energiemarkt

Voordat de energiemarkt werd vrijgegeven, waren alle huishoudens afhankelijk van de regioleveranciers. Deze voormalig nutsbedrijven zorgde voor de gas- en stroomvoorziening in Nederland en waren in handen van de overheid. Om keuzevrijheid en gezonde concurrentie te stimuleren, verplichtte de Europese Unie alle lidstaten in 2004 om de energiemarkt te liberaliseren. Dat betekent dat u voortaan zelf kiest bij welke energieleverancier u gas of stroom wilt afnemen. Of het nu gaat om prijs, kwaliteit of duurzame energie, u kunt eenvoudig energie vergelijken en overstappen als u dat wilt.

Netbeheerder en energieleverancier

Van oudsher zorgt een aantal grote energiebedrijven (voormalig nutsbedrijven) voor de aansluiting en de levering van energie. Maar sinds de liberalisering van de energiemarkt is dit aan het veranderen. Energiebedrijven zijn gesplitst in twee aparte onderdelen: de netbeheerder en de energieleverancier. Ieder met eigen taken en eigen verantwoordelijkheden. Maar wat betekent dit voor u?

De netbeheerder

De netbeheerder zorgt voor het onderhoud van het energienetwerk en het transport tot aan uw meterkast. Welke netbeheerder u heeft, is afhankelijk van de regio waarin u woont. Deze kunt u dus niet zelf te kiezen. Alleen bij storingen of veranderingen in uw aansluiting neemt u contact op met uw netbeheerder. In alle andere gevallen is de energieleverancier uw aanspreekpunt.

De energieleverancier

De energieleverancier is verantwoordelijk voor de levering van stroom en gas. Een energieleverancier zoals UnitedConsumers Energie gebruikt de leidingen en buizen van de netbeheerders om stroom en gas te leveren aan de Nederlandse huishoudens. Voor vragen over meterstanden, energierekening en verbruik kunt u dus gewoon bij ons terecht.

Toezicht op de energiemarkt

Alle verschillende spelers op de energiemarkt kunnen natuurlijk niet hun eigen spelregels bepalen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) houdt toezicht op de kwaliteit van het netwerk en controleert het aanbod van de energieleveranciers. Zo houden ze de concurrentie eerlijk en blijft juiste kwaliteit gegarandeerd.