Contact
Mijn UnitedConsumers

Regioleverancier: kies uw eigen energieleverancier

Nederland is verdeeld in verschillende regio’s als het gaat om gas en stroom. Vroeger waren deze regio’s verbonden aan een energieleverancier. Bij een verhuizing kreeg u automatisch energie geleverd van de 'lokale' regioleverancier. Tegenwoordig bent u in Nederland vrij om uw eigen energieleverancier te kiezen. En dat is fijn, want zo kunt u altijd voor de goedkoopste energie kiezen.


 

Geen vaste regioleverancier

Traditioneel leverden regioleveranciers - ofwel een energieleverancier van een bepaalde regio - gas en stroom in een specifieke regio. Regioleveranciers zoals Nuon, Essent en Eneco verzorgden zowel de energielevering als het onderhoud van het netwerk. Dit is eigenlijk altijd zo geweest. Tegenwoordig zijn het onderhoud en de levering van energie gescheiden.

  • De netbeheerder zorgt voor het onderhoud van het energienetwerk en wordt per regio toegewezen.
  • De energieleverancier kiest u zelf. Deze zorgt alleen nog voor de verkoop van energie en kan dus overal leveren.

Netbeheerders

Welke netbeheerder uw energienetwerk onderhoudt kunt u niet kiezen. Benieuwd welke netbeheerder bij u in de regio actief is?  

Wie is mijn netbeheerder?


 

Welke regioleveranciers waren er?

Nederland was onderverdeeld onder zes regioleveranciers voor stroom en gas. Van oudsher zijn de regioleveranciers verantwoordelijk voor een eigen gebied. Tegenwoordig leveren ze gas en stroom in het hele land. De regioleveranciers waren als volgt ingedeeld:

  • ENGIE: delen van Oost Nederland, delen van Overijssel en Drenthe.
  • Essent: Noord-Brabant, Drenthe, Groningen, Overijssel en Limburg.
  • Nuon: Noord-Holland, Gelderland, Friesland, Flevoland.
  • Eneco: Utrecht en Zuid-Holland.
  • E.ON: Regio Eindhoven.
  • DELTA: Zeeland.

 

Het energietransport

Op landelijk niveau zijn TenneT en Gasunie verantwoordelijk voor het transport van stroom en gas. Denk bijvoorbeeld aan de hoogspanningsleidingen en het gastransport van Slochteren, in Groningen naar de huishoudens en bedrijven in het hele land.

Toezicht op de energiemarkt: ACM

Om ervoor te zorgen dat de verschillende partijen op de energiemarkt eerlijke prijzen hanteren en voldoende kwaliteit leveren, is toezichthouder ACM aangesteld. ACM onderzoekt de energieprijzen en controleert de leveranciers en netbeheerders. Zo weet u zeker dat de prijs-kwaliteitverhouding van uw energieleverancier goed is! 


 

Goedkope energieleverancier

Wij bieden goedkope energietarieven aan. Zo houdt u meer over voor een leuker leven. Start direct met stroom en gas vergelijken en kom erachter hoeveel u gaat besparen.

Bereken mijn besparing


Gecontroleerd door onze specialist Dirk Mutsaers

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Dirk Mutsaers, specialist op het gebied van energie. Dirk is sinds 2016 werkzaam bij UnitedConsumers.

| Laatst gecontroleerd op: 16-2-2023 |

dirk expert energie