Contact
Mijn UnitedConsumers

Gas- of stroomstoring melden en actuele storingen bekijken

Is jouw stroom uitgevallen, werkt je gas niet of ruik je gas in huis? Een stroomstoring, gasstoring of gaslek kan de boosdoener zijn. Op deze pagina helpen wij je het probleem te herkennen en leggen wij uit hoe je dit vervolgens oplost.


Gasstoring, stroomstoring of gaslek herkennen

Heb je een stroomstoring, gasstoring of een gaslek? Zo ga je dit na:

  • Je hebt te maken met een stroomstoring, als door overbelasting of een kortsluiting de stroom plotseling uitvalt.
  • Een gasstoring kan ontstaan als de gasdruk (tijdelijk) wegvalt. Apparaten die gas gebruiken, zoals jouw gasfornuis, werken dan niet naar behoren.
  • Bij een gaslek zorgt een scheurtje of gaatje in een koppelstuk, gasslang of gasleiding dat aardgas weglekt. Je herkent een gaslek aan een sterke, zwavelachtige geur in huis. Ook kan ontsnappend gas voor een sissend geluid zorgen.

Dit doe je bij een gaslek

Ruik je een gaslucht in huis? Dan moet je snel handelen, want er kan sprake zijn van een gaslek. Bij een gaslek neem je direct de volgende stappen:

Gaskraan dicht

1. Sluit de hoofdgaskraan

Ramen open

2. Zet alle ramen en deuren open

Geen open vuur

3. Voorkom open vuur

Alle elektra uitzetten

4. Zet alle elektra in huis uit

Bel 0800 9009

5. Bel naar 0800-9009 

Wacht buiten

6. Wacht buiten op storingsdienst


Is er sprake van een algemene storing?

Werkt bij je buren het gas ook niet, of zie je in jouw straat geen licht branden? Als in je omgeving meer huishoudens last hebben van een gas- of stroomstoring, dan gaat het om een algemene storing. Een algemene gas- of stroomstoring kun je niet zelf oplossen.

Nationaal storingsnummer (gratis)

Voor het melden van een storing bel je gratis het Nationaal storingsnummer. Dit nummer is 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar:

0800 9009

Actuele storingen bekijken

Vermoed je een algemene storing? Voor actuele gas- en stroomstoringen ga je naar de website van Netbeheer Nederland. Je vult jouw postcode en huisnummer in en checkt zo snel en gemakkelijk of er een gas- of stroomstoring bij jou in de buurt bekend is. Zo niet, dan kun je de storing melden via 0800-9009.

Actuele storingen


Heb je een stroom- of gasstoring in huis?

Als het probleem zich alleen in jouw woning voordoet, dan heb je waarschijnlijk te maken met een gasstoring of stroomstoring in huis. In veel gevallen kun je het zelf oplossen. 

Stroomstoring oplossen in 4 stappen

Controleer in je meterkast of een groep is uitgeschakeld. Ga vervolgens na welke apparaten op deze groep zijn aangesloten, en schakel deze uit. Check ook of de hoofd-/aardlekschakelaar uitgeschakeld is.

Als alle apparaten in de groep zijn uitgeschakeld, schakel je de groep weer in door de schakelaar omhoog te schuiven.

Onderzoek of een van jouw apparaten kortsluiting veroorzaakt. Zet elk apparaat uit de groep apart van elkaar aan. Springt de groep uit, verwijder dan het laatst aangesloten apparaat uit het stopcontact.

Als geen van de afzonderlijke apparaten de storing veroorzaken, dan kan overbelasting het probleem zijn. Zet de apparaten in de groep één voor één aan, totdat ze allemaal tegelijkertijd aan staan. Valt de stroom uit? Dan kun je het best de apparaten in de groepen van jouw meterkast herverdelen, zodat de betreffende groep minder belast wordt.

Heb je het probleem achterhaald? Dan kun je de groepsschakelaar en de hoofd-/aardlekschakelaar weer inschakelen. Je hebt weer stroom in huis. Als bovenstaande stappen niet hebben geholpen, dan adviseren wij het Nationaal storingsnummer te bellen: 0800-9009.

 

Gasstoring oplossen in 4 stappen

Check of de hoofdgaskraan open of dicht staat. Die vind je bij de gasmeter in de meterkast. De hoofdgaskraan is te herkennen aan een gele dop, hendel of draaiwiel. De hoofdkraan staat open als deze in dezelfde richting als de gasleiding staat, en dicht als de kraan er haaks op staat.

Is de hoofdkraan dicht? Dan is dit waarschijnlijk de reden dat het gas niet werkt. Draai de kraan open en controleer of het gasprobleem is opgelost. Dit kun je eenvoudig doen door het gasfornuis aan te zetten. Heb je een constante, blauwe vlam? Dan is het gasprobleem verholpen. Als dit niet het geval is, ga dan naar stap 3.

Is de hoofdkraan open en werkt het gas niet? Dan is de gasdruk waarschijnlijk weggevallen. Laat de hoofdkraan open staan en draai de gaskranen van de apparaten die gas gebruiken dicht. Wacht minimaal 30 minuten en controleer of het gas weer werkt.

Als de bovenstaande stappen niet hebben geholpen, kun je de gasstoring niet zelf oplossen. Wij adviseren je het Nationaal storingsnummer te bellen: 0800-9009.


Compensatie na gas- of stroomstoring

Heb je langere tijd zonder gas of stroom gezeten? Dan kom je in aanmerking voor een compensatie door jouw netbeheerder. Er zijn wel enkele uitzonderingen: als het om een gepland onderhoud gaat, krijg je geen compensatie. Ook bij extreme omstandigheden, zoals een natuurramp, ontvang je geen vergoeding.

Dit ontvang je als compensatie 

Je krijgt wél compensatie, als je door een gas- of stroomstoring minimaal 4 uur zonder gas of stroom hebt gezeten. Je krijgt binnen 6 maanden na de storing automatisch een compensatie, als vergoeding voor het ongemak. Hiervoor hoef je niets te doen. 

De meeste huishoudens in Nederland hebben een kleinverbruikersaansluiting voor gas en stroom. Met dit type aansluiting heb je bij een storing recht op de volgende vergoeding:

  • Je krijgt € 35,00 compensatie als je 4 tot 8 uur geen gas of geen stroom hebt gehad.
  • Je krijgt € 20,00 extra compensatie voor iedere periode van vier uur die de storing langer duurt.

dirk expert energie

bespaartip zorgverzekering Wist je dat...

"Hoelang bij jou thuis de stroom of gas niet werkt, bepaalt jouw recht op compensatie. Een algemene storing kan langer duren dan 4 uur, terwijl je zelf wel eerder weer gas en stroom hebt. In dit geval krijg je geen vergoeding."

Dirk Mutsaers - Expert energie


Vragen? Raadpleeg je netbeheerder

Heb je verdere vragen over een gas- of stroomstoring? Daarvoor kun je terecht bij jouw netbeheerder. De netbeheerder beheert de aansluitingen en het onderhoud van het energienetwerk in een jouw regio:

Stroom
Gas

Netbeheerder contactgegevens

Weet je niet zeker wie je netbeheerder is? Kijk dan op de website van het EAN-codeboek voor energie. Indien je jouw netbeheerder wel weet, vind je in onderstaande tabel de meest actuele contactgegevens:

Netbeheerder Website Telefoonnummer
Coteq Netbeheer www.coteqnetbeheer.nl 0546-836666
Liander www.liander.nl 088-5426444
Stedin www.stedin.net 088-8963963
Enexis www.enexis.nl 088-8577000
RENDO Netwerk www.rendonetwerken.nl 0522-856400
Westland Infra www.westlandinfra.nl 0174-236236

Ik heb een andere vraag