Contact
Mijn UnitedConsumers

Eindafrekening energie

De eindafrekening energie geeft aan of je moet bijbetalen voor je energieverbruik, of dat je juist geld ontvangt van je energieleverancier. Wanneer ontvang je een eindafrekening en wat staat er nog meer op de eindafrekening? 

Wanneer krijg je een eindafrekening?

De eindafrekening energie ontvang je wanneer je gaat verhuizen, overstapt naar een andere energieleverancier of je energiecontract beëindigt. Hierbij berekent je energieleverancier wat je sinds de laatste jaarrekening tot de einddatum van het contract hebt verbruikt. Je leverancier stuurt de eindafrekening binnen zes weken na je verhuizing of overstap naar je op.

Let op: je eindafrekening is gebaseerd op de meterstanden die je aan je nieuwe leverancier doorgeeft. Controleer je meterstanden dus goed!

Eindafrekening bij verhuizing

Je energieleverancier stuurt je bij een verhuizing binnen 6 weken de eindafrekening en je ontvangt eveneens een (voorstel voor een) nieuw termijnbedrag voor je nieuwe woning. Dit kan verschillen van het oude termijnbedrag, bijvoorbeeld doordat je woonsituatie is veranderd. Je woont nu bijvoorbeeld groter of hebt een beter geïsoleerde woning.

Eindafrekening bij overstap energieleverancier

Bij een overstap vraagt de nieuwe energieleverancier je om de meterstanden door te geven. Dit moet binnen 15 dagen na de overstap gebeuren. Ben je te laat of geef je de meterstanden niet door? Dan maakt de energieleverancier een schatting. Hierdoor klopt de eindafrekening mogelijk niet met het daadwerkelijke verbruik.


dirk expert energie

bespaartip zorgverzekering Tip van onze expert

"Je energieleverancier kan een te hoge schatting van je daadwerkelijke verbruik maken. Is dit het geval? Neem dan binnen 2 weken na je eindafrekening contact op met de leverancier. Deze past de meterstanden voor je aan."

Dirk Mutsaers - Expert energie


 

Wat staat er op de eindafrekening?

Op de eindafrekening staat hoeveel energie je hebt verbruikt sinds de laatste jaarrekening en hoeveel je hiervoor moet betalen. Op basis hiervan is het mogelijk dat je geld terugkrijgt of dat je juist nog moet bijbetalen. In je energiecontract betaal je namelijk een voorschot, pas achteraf kunnen de werkelijke kosten berekend worden. Verder zit er verschil tussen een eindafrekening bij verhuizing en een eindafrekening bij een overstap.


 

Eindafrekening energie controleren

Het is belangrijk om je eindafrekening goed te controleren. Controleer je eindafrekening op de volgende punten:

  • Kloppen de meterstanden?
  • Is een eventuele borg verrekend?
  • Klopt de periode die op de eindafrekening staat?
  • Is een eventuele korting goed verrekend op de eindafrekening?
  • Klopt de grootte van de aansluitingen? Voor consumenten is een elektriciteitsaansluiting tot en met 3x25 ampère (of tot en met 1x180 ampère) en een gasaansluiting tot en met G6 gebruikelijk.

Klopt je eindafrekening energie niet?

Mocht er iets niet kloppen op de eindafrekening, neem dan eerst contact op met je energieleverancier. Doe dit bij voorkeur binnen twee weken nadat je de eindafrekening energie hebt ontvangen. Binnen deze termijn kunnen foutieve meterstanden mogelijk nog aangepast worden.

Als je energieleverancier je vraag niet goed afhandelt, kun je een klacht bij de leverancier indienen. Als het meningsverschil met de energieleverancier hiermee niet kan worden opgelost, kun je de Geschillencommissie inschakelen. Let op: hier zijn kosten mee gemoeid. Deze kosten krijg je alleen terug als de Geschillencommissie je in het gelijk stelt. 


 

Verschil eindafrekening en jaarafrekening

Er ontstaat wel eens verwarring tussen de termen jaarafrekening en eindafrekening energie. De eindafrekening energie ontvang je alleen wanneer je verhuist of overstapt naar een andere energieleverancier. Hierin staat je verbruik in het afgelopen jaar tot het moment van opzeggen.

Wanneer je de jaarafrekening energie precies ontvangt, is per persoon verschillend en hangt af van de ingangsdatum van je contract. Je ontvangt deze rekening jaarlijks van de energieleverancier. Hierin staat hoeveel gas en stroom je het afgelopen jaar hebt verbruikt en wat je eventueel moet bijbetalen of terugkrijgt.


Een goedkoop energiecontract afsluiten

Hoewel sommige kostenposten vastliggen en je hier geen invloed op hebt, kun je natuurlijk wel voor lage energietarieven kiezen. Kies je voor energie van UnitedConsumers? Dan profiteer je van voordelige energietarieven. Zo houd je meer over voor een leuker leven! Benieuwd hoeveel je kunt besparen?

Bereken mijn tarieven