Contact
Mijn UnitedConsumers

Eindafrekening energie

De eindafrekening energie geeft aan of u moet bijbetalen voor uw energieverbruik, of dat u juist geld ontvangt van uw energieleverancier. Wanneer ontvangt u een eindafrekening en wat staat er nog meer op de eindafrekening? 

Wanneer eindafrekening?

De eindafrekening energie ontvangt u binnen 6 weken wanneer u gaat verhuizen, overstapt naar een andere energieleverancier of uw energiecontract beëindigt. Dit betekent dat de eindafrekening over het dan lopende kalenderjaar gaat. Hierbij wordt verrekend wat u sinds de laatste jaarrekening tot de einddatum van het contract heeft verbruikt.

Eindafrekening bij verhuizing

Uw energieleverancier stuurt u bij een verhuizing binnen 6 weken de eindafrekening en u ontvangt eveneens een (voorstel voor een) nieuw termijnbedrag voor uw nieuwe woning. Dit kan verschillen van het oude termijnbedrag, bijvoorbeeld doordat uw woonsituatie is veranderd. U woont nu bijvoorbeeld groter of heeft een beter geïsoleerde woning.

Eindafrekening bij overstap energieleverancier

Bij een overstap vraagt de nieuwe energieleverancier u om de meterstanden door te geven. Dit moet binnen 15 dagen na de overstap gebeuren. Bent u te laat of geeft u de meterstanden niet door? Dan maakt uw energieleverancier een schatting. Hierdoor klopt de eindafrekening mogelijk niet met het daadwerkelijke verbruik.

Goed om te weten: de eindafrekening moet u binnen zes weken na uw verhuizing of overstap opgestuurd krijgen van uw oude energieleverancier. Het is altijd verstandig om goed te controleren of de gegevens op de eindafrekening kloppen.


 

Wat staat er op de eindafrekening?

Op de eindafrekening staat hoeveel energie u heeft verbruikt sinds de laatste jaarrekening en hoeveel u hiervoor moet betalen. Op basis hiervan is het mogelijk dat u geld terugkrijgt of dat u juist nog moet bijbetalen. In uw energiecontract betaalt u namelijk een voorschot, pas achteraf kunnen de werkelijke kosten berekend worden. Verder zit er verschil tussen een eindafrekening bij verhuizing en een eindafrekening bij een overstap.


 

Eindafrekening energie controleren

Het is belangrijk om uw eindafrekening goed te controleren. Controleer uw eindafrekening op de volgende punten:

  • Kloppen de meterstanden?
  • Is een eventuele borg verrekend?
  • Klopt de periode die op de eindafrekening staat?
  • Is een eventuele korting goed verrekend op de eindafrekening?
  • Klopt de grootte van de aansluitingen? Voor consumenten is een elektriciteitsaansluiting tot en met 3x25 ampère (of tot en met 1x180 ampère) en een gasaansluiting tot en met G6 gebruikelijk.

Mocht er iets niet kloppen op de eindafrekening, neem dan contact op met uw energieleverancier. Doe dit bij voorkeur binnen twee weken nadat u de eindafrekening energie heeft ontvangen. Binnen deze termijn kunnen foutieve meterstanden mogelijk nog aangepast worden.


 

Verschil eindafrekening en jaarafrekening

Er ontstaat wel eens verwarring tussen de termen jaarafrekening en eindafrekening energie. De eindafrekening energie ontvangt u alleen als u verhuist of overstapt naar een andere energieleverancier. Hierin staat uw verbruik in het afgelopen jaar tot het moment van opzeggen. Wanneer u de jaarafrekening energie precies ontvangt, is per persoon verschillend en hangt af van uw contractdatum. U ontvangt deze rekening jaarlijks van uw energieleverancier. Hierin staat hoeveel gas en stroom u het afgelopen jaar heeft verbruikt en wat u eventueel moet bijbetalen of terugkrijgt.


Een goedkoop energiecontract afsluiten

Hoewel sommige kostenposten vastliggen en u hier geen invloed op heeft, kunt u natuurlijk wel voor lage energietarieven kiezen. Kiest u voor energie van UnitedConsumers? Dan profiteert u van voordelige energietarieven. Zo houdt u meer over voor een leuker leven! Benieuwd hoeveel u kunt besparen?

Bereken mijn tarieven


Gecontroleerd door onze specialist Dirk Mutsaers

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Dirk Mutsaers, specialist op het gebied van energie. Dirk is sinds 2016 werkzaam bij UnitedConsumers.

| Laatst gecontroleerd op: 11-5-2023 |

dirk expert energie