Elektriciteit vergelijken

De elektriciteitsprijzen zijn in Nederland voor iedere energieleverancier verschillend, vandaar dat elektriciteit vergelijken populair is. Vaak wordt er bij energieleveranciers gesproken over stroomprijzen of energieprijzen. De prijs die u uiteindelijk betaalt voor het gebruik van elektriciteit ligt bovendien wat hoger dan de variabele leveringskosten voor elektriciteit. Bij de variabele leveringkosten komen ook de kosten voor uw aansluiting, het transport van elektriciteit en energiebelasting.

Elektriciteitsprijzen

De hoogte van uw energierekening wordt bepaald aan de hand van uw elektriciteitsverbruik en van de stroomprijs die uw energieleverancier hanteert. Op uw energierekening ziet u naast de leveringskosten ook nog een aantal andere posten:

  • Vaste leveringskosten
  • Netbeheerkosten
  • Energiebelasting
  • Termijnbedrag

Wilt u meer weten over elektriciteit? Bekijk dan onze pagina’s over elektriciteitsprijzen en uw energierekening.

Elektriciteit vergelijken: hoe doe ik dat?

Als u elektriciteit gaat vergelijken, zult u van te voren een aantal dingen uit moeten zoeken. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat u weet wat uw energieverbruik is.

Ieder huishuiden is anders. De hoogte van uw energierekening is afhankelijk van de grootte van het gezin, het aantal elektrische apparaten in huis en natuurlijk ook van de manier waarop u met energie omgaat. Er is niet zomaar te spreken van een ‘normaal’ energieverbruik, maar u kunt wel elektriciteit vergelijken met huishoudens van dezelfde grootte.

Jaarverbruik van elektriciteit in kWh

Met behulp van berekeningen van het Nibud kunt u eenvoudig bekijken hoe uw elektriciteitsverbruik zich verhoudt tot het jaarverbruik van huishoudens van verschillende grootten in Nederland. Wijkt uw elektriciteitsverbruik erg af van het landelijk gemiddelde? Mogelijk heeft u dan oude, minder energiezuinige apparaten in huis of grootverbruikers in energie zoals een aquarium of zonnebank. Tijd om eens aan te pakken dus!

Aantal personen in het huishouden Gemiddeld stroomgebruik per jaar
1 1.925 kWh
2 3.005 kWh
3 3.605 kWh
4 4.155 kWh
5 4.375 kWh
6 4.385 kWh
Gemiddeld per huishouden 2.990 kWh

Elektriciteit besparen

Om te besparen op elektriciteit is het verstandig om alternatieven te bedenken voor grootverbruikers zoals de droger. Droog de was wat vaker buiten. Daarmee bespaart u al gauw tientallen euro’s per jaar. Oplettend gebruik van de apparaten in huis kan ook al veel schelen. Daarom heeft UnitedConsumers een aantal handige bespaartips voor u op een rij gezet. Besparen op elektriciteit is nog nooit zo eenvoudig geweest.

UnitedConsumers Energie

In Nederland zijn verschillende energieleveranciers actief. Zij bieden eigen energieprijzen aan, waardoor ook de prijs voor elektriciteit kan verschillen.  UnitedConsumers hanteert geen vaste elektriciteitsprijzen. Wij volgen de tarieven van de tien grootste energieleveranciers van Nederland en geven u daarop altijd 10% korting.

Wij houden het graag simpel, daarom houden onze energie-experts de markt continu voor u in de gaten. Zo kunt u zich bezig houden met leukere zaken. Bovendien is overstappen bij ons heel gemakkelijk, want dat regelen wij voor u. Geen gedoe, wel het voordeel.

Ik meld me aan

> Alles over energie