Contact
Mijn UnitedConsumers

Stroomprijs 2023: wat zijn de huidige stroomtarieven?

De kosten voor stroom en gas worden samen ook wel energieprijzen genoemd. De kosten van stroom hangen deels af van uw stroomverbruik. 

Stroom is goedkoper dan gas, dus zijn de stroomtarieven ook lager dan de gastarieven. Hoe zijn de stroomtarieven opgebouwd, wat zijn de kosten van stroom en hoe houdt u de kosten voor elektriciteit zo laag mogelijk?

Bereken mijn stroomprijs

prijs stroom 

Stroomprijs: hoe zijn stroomtarieven opgebouwd?

Wat u voor uw stroomverbruik betaalt, is afhankelijk van verschillende factoren. Zo is er uiteraard de prijs voor elektriciteit (per verbruikte KWh) die door de stroomleverancier wordt vastgesteld, maar ook overheidsheffingen, netbeheerkosten en btw spelen een rol in de totale prijs voor stroom. 


3 jaar vast én voordelig
bij UnitedConsumers

Profiteer nu 3 jaar lang van vaste tarieven onder het prijsplafond. Bereken uw voordeel en start direct met besparen!

  • 100% Nederlandse groene stroom
  • Elk jaar € 80,00 korting
  • 3 jaar lang zekerheid
     
Postcode
Huisnr.
 

 

Wat kost stroom?

Op uw energierekening vindt u naast uw stroomprijs ook de kosten voor het verbruik van stroom. Bovendien is uw energierekening opgebouwd uit netbeheerkosten, de regiotoeslag, overheidsheffingen en btw. Wij vertellen u per onderdeel wat de gemiddelde kosten zijn!

 

De gemiddelde stroomprijs per kWh

Stroom wordt uitgedrukt in kWh. U betaalt de prijs per verbruikte kWh aan uw stroomleverancier. Dit worden ook wel de variabele leveringskosten voor elektriciteit genoemd en deze zijn verbruiksafhankelijk. Hoe meer kWh u verbruikt, hoe meer u betaalt. Verbruikt u juist minder stroom? Dan betaalt u dus ook minder.


Prijsplafond stroomtarief per kWh: € 0,40 (onder 2.900 kWh per jaar).
Gemiddelde stroomprijs per kWh: € 0,90 (tarief januari 2023) volgens het Nibud.


 

Netbeheerkosten en regiotoeslag

Naast de variabele leveringskosten, betaalt u ook voor uw stroommeter en het netwerk. De netbeheerkosten dekken de kosten voor de aanleg, de huur van de meter en het onderhoud van alle kabels en leidingen in uw meterkast. De netbeheerkosten worden bepaald door uw netbeheerder. Deze kosten voor stroom zijn niet verbruiksafhankelijk en staan dus voor iedereen vast. U kunt niet zelf een netbeheerder kiezen. Welke netbeheerder u heeft, is namelijk afhankelijk van waar u woont


Netbeheerkosten 2023: tussen € 275,03 en € 374,29 per jaar inclusief btw.
Kosten regiotoeslag: afhankelijk van energieleverancier.


 

Overheidsheffingen en btw

Tot slot bestaat de stroomprijs ook uit overheidsheffingen, zoals de energiebelasting, de Opslag Duurzame Energie (ODE) en de wettelijke btw. De heffingen en belastingen op de kosten van stroom worden door uw stroomleverancier afgedragen aan de overheid. De overheidsheffingen en btw zijn verbruiksafhankelijk. Dit betekent dat u dit betaalt per verbruikte kWh stroom. Per verbruikte kWh stroom betaalt u 21% btw.


Energiebelasting stroom 2023 (incl. ODE): € 0,15245 per kWh (incl. 21% btw).
Opslag Duurzame Energie (ODE) 2023: € 0,00.


Voordelen van voordelige stroomprijzen via UnitedConsumers

Wij vinden het belangrijk dat u de beste stroomprijs én de beste service krijgt. Daarom profiteert u van de volgende voordelen:

Start met besparen op de stroomprijs

goedkope stroomprijzen

 

Enkele en dubbele stroomtarieven

Voor de prijs van stroom worden twee verschillende tarieven gehanteerd: het enkeltarief en dubbeltariefMet het enkeltarief betaalt u altijd dezelfde prijs voor stroom. Bij het dubbeltarief werkt dat anders. Bij het dubbeltarief betaalt u overdag een dagtarief (piektarief), en 's avonds en 's nachts een nachttarief (daltarief).

Tip: Kijk in uw energiecontract welke tarieven voor u gelden.

Dag en nachttarief

Het dubbeltarief bestaat zoals gezegd uit twee delen. Het dagtarief geldt overdag tussen 7.00 en 23.00 uur. Het nachttarief geldt tussen 23.00 uur en 07.00 uur. Enkel in Noord-Brabant, Limburg en enkele speciale gemeenten zijn de tijden anders en geldt het dagtarief van 7.00 tot 21.00 uur en het nachttarief van 21.00 tot 07.00 uur.


 

Besparen op de kosten van stroom

Hoe goedkoper uw stroom, hoe meer u bespaart op uw vaste lasten. U kunt uw kosten voor stroom zo laag mogelijk houden door uw stroomverbruik te verminderen én te kiezen voor een goedkope energieleverancier. Zo weet u zeker dat u goed zit en houdt u meer over voor een leuker leven. Bekijk hier onze tips.

Laagste stroomtarieven kiezen

De heffingen, belastingen en btw zijn door de overheid vastgesteld, hier kunt u dus niets aan veranderen. U kunt wel voor een goedkope energieleverancier en een voordelige stroomprijs kiezen. Wilt u een lage stroomprijs? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Bij ons profiteert u van scherpe stroomtarieven. Start met stroomtarieven vergelijken en bekijk direct hoeveel u kunt besparen.

Stroomtarieven vergelijken


Gecontroleerd door onze specialist Dirk Mutsaers

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Dirk Mutsaers, specialist op het gebied van energie. Dirk is sinds 2016 werkzaam bij UnitedConsumers.

| Laatst gecontroleerd op: 2-6-2023 |

dirk expert energie