Contact
Mijn UnitedConsumers

Stroomprijs: hoe is de prijs voor elektriciteit opgebouwd?

De kosten voor stroom en gas worden samen ook wel energieprijzen genoemd. De kosten van stroom hangen deels af van uw stroomverbruik. 

Stroom is goedkoper dan gas, dus zijn de stroomtarieven ook lager dan de gastarieven. Hoe zijn de stroomtarieven opgebouwd en hoe houdt u de kosten voor elektriciteit zo laag mogelijk?

prijs stroom 

Stroomprijs: hoe zijn stroomtarieven opgebouwd?

Wat u voor uw stroomverbruik betaalt, is afhankelijk van verschillende factoren. Zo is er uiteraard de prijs voor elektriciteit (per verbruikte KWh) die door de stroomleverancier wordt vastgesteld, maar ook overheidsheffingen, netbeheerkosten en btw spelen een rol in de totale prijs voor stroom. 

Soort kosten Gemiddelde prijs van stroom
Stroomprijs per kWh gemiddeld € 0,398*
Netbeheerkosten tussen de € 220,02 en € 262,12 
Energiebelasting ongeveer € 0,0986 per kWh
Opslag Duurzame Energie (ODE) ongeveer € 0,0273 per kWh
Btw ongeveer € 0,03 per kWh
*Bron: Nibud

Stroomprijs per kWh

Stroom wordt uitgedrukt in kWh. U betaalt de prijs per verbruikte kWh aan uw stroomleverancier. Dit worden ook wel de variabele leveringskosten voor elektriciteit genoemd en deze zijn verbruiksafhankelijk. Hoe meer kWh u verbruikt, hoe meer u betaalt. Verbruikt u juist minder stroom? Dan betaalt u dus ook minder. In februari 2022 bedraagt de gemiddelde prijs van stroom € 0,398 per kWh .

Netbeheerkosten

Naast de variabele leveringskosten, betaalt u ook voor uw stroommeter en het netwerk. De netbeheerkosten dekken de kosten voor de aanleg, de huur van de meter en het onderhoud van alle kabels en leidingen in uw meterkast. De netbeheerkosten worden bepaald door uw netbeheerder. Deze kosten voor stroom zijn niet verbruiksafhankelijk en staan dus voor iedereen vast. U kunt niet zelf een netbeheerder kiezen. Welke netbeheerder u heeft, is namelijk afhankelijk van waar u woont. Gemiddeld bedragen de netbeheerkosten tussen de € 220,02 en € 262,12 per jaar.

Overheidsheffingen en Btw

Tot slot bestaat de stroomprijs ook uit overheidsheffingen, zoals de energiebelasting, de Opslag Duurzame Energie (ODE) en de wettelijke btw van 21%. De heffingen en belastingen op de kosten van stroom worden door uw stroomleverancier afgedragen aan de overheid. De overheidsheffingen en btw zijn verbruiksafhankelijk. Dit betekent dat u dit betaalt per verbruikte kWh stroom. Per verbruikte kWh stroom u ongeveer € 0,03 aan btw, € 0,0986 aan energiebelasting en € 0,0273 voor Opslag Duurzame Energie (ODE). In totaal bedragen de overheidsheffingen en btw gemiddeld € 0,1559 per kWh.


 

Stroomprijs energieleveranciers

Wij zijn een energieleverancier, maar geen onafhankelijke stroomvergelijker. Wat wij wel doen, is maandelijks de stroomtarieven vergelijken van de grootste energiemaatschappijen in Nederland. Op basis van de stroomprijs van andere energiemaatschappijen, bepalen wij onze eigen prijs voor stroom.


 

Enkele en dubbele tarieven stroom

Voor de prijs van stroom worden twee verschillende tarieven gehanteerd: het enkeltarief en dubbeltarief. Met het enkeltarief betaalt u altijd dezelfde prijs voor stroom. Bij het dubbeltarief werkt dat anders. Bij het dubbeltarief betaalt u overdag een dagtarief (piektarief), en 's avonds en 's nachts een nachttarief (daltarief).

Dag en nachttarief

Het dubbeltarief bestaat zoals gezegd uit twee delen. Het dagtarief geldt overdag tussen 7.00 en 23.00 uur. Het nachttarief geldt tussen 23.00 uur en 07.00 uur. Enkel in Noord-Brabant, Limburg en enkele speciale gemeenten zijn de tijden anders en geldt het dagtarief van 7.00 tot 21.00 uur en het nachttarief van 21.00 tot 07.00 uur.

De verschillen tussen enkele en dubbele tarieven voor stroom zijn niet heel groot. Het dubbeltarief is wel iets voordeliger dan het enkeltarief, omdat u in de avond en nacht gebruikmaakt van een nachttarief (daluren). Het is daarbij wel belangrijk om te weten hoe laat het nachttarief voor u ingaat. Goed om te weten: in de weekenden en op feestdagen geldt altijd het (goedkopere) nachttarief bij een dubbele meter.


 

Besparen op de kosten van stroom

Hoe goedkoper uw stroom, hoe meer u bespaart op uw vaste lasten. U kunt uw kosten voor stroom zo laag mogelijk houden door uw stroomverbruik te verminderen én te kiezen voor een goedkope energieleverancier. Zo weet u zeker dat u goed zit en houdt u meer over voor een leuker leven. Bekijk hier onze tips.

Laagste stroomtarieven kiezen

De heffingen, belastingen en btw zijn door de overheid vastgesteld, hier kunt u dus niets aan veranderen. U kunt wel voor een goedkope energieleverancier en een voordelige stroomprijs kiezen. Wilt u een lage stroomprijs? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Bij ons krijgt u 5% korting op uw stroomtarieven. Start met stroomtarieven vergelijken en bekijk direct hoeveel u kunt besparen.

Stroomtarieven vergelijken

Terug naar boven