Elektriciteitsprijs: wat betaalt u voor elektriciteit?

Op uw energierekening staan de leveringskosten voor gas en elektriciteit. U betaalt altijd meer voor gas dan voor elektriciteit. De gemiddelde gasprijs per m3 ligt namelijk een stuk hoger dan de elektriciteitsprijs per kWh. Dit komt doordat elektriciteit voornamelijk wordt opgewekt uit steenkool. De prijs voor steenkool ligt een stuk lager dan de prijs voor aardgas.

De hoogte van de energieprijzen is afhankelijk van een aantal factoren. Bovendien betaalt u in Nederland ook energiebelasting en kosten voor het transport van elektriciteit.

Kies goedkope energie

De variabele leveringkosten van elektriciteit

De hoogte van de elektriciteitsprijzen is afhankelijk van de prijs voor steenkool, de wereldolieprijs, maar ook van vraag en aanbod van elektriciteit op de internationale energiemarkt. In tegenstelling tot de gasprijs, is de elektriciteitsprijs veel minder afhankelijk van de internationale olieprijzen. Een belangrijk onderdeel van de elektriciteitsprijs wordt gevormd door de kosten voor transport en elektriciteitscentrales en deze zijn relatief stabiel.

Ontwikkeling van elektriciteitsprijzen

De gemiddelde elektriciteitsprijs in Europa blijft al jaren vrij constant, net onder de 15 cent per kWh. De laatste jaren is in Nederland een kleine schommeling te zien in de verbruiksprijzen van elektriciteit. Het gaat dan uitsluitend om de prijs voor het verbruik van elektriciteit, dit is de prijs exclusief energiebelasting en de vaste leveringskosten voor uw aansluiting.

Ontwikkeling elektriciteitsprijs

Goedkope elektriciteit

Bij UnitedConsumers Energie heeft u keuze uit zowel een vast of variabel tarief. Wat u ook kiest, u ontvangt altijd 10% korting en een welkomstbonus van € 20,00. Benieuwd welk soort tarief het beste past bij uw persoonlijke situatie? U kunt bij UnitedConsumers, in het kort UC, altijd elektriciteit vergelijken, zo ontdekt u direct hoeveel u kunt besparen op elektriciteit. Overstappen is eenvoudig: aanmelden is voldoende, wij regelen de rest.

Besparen op elektriciteit

Een goedkope energieleverancier is een goed begin, maar u kunt nog meer besparen op elektriciteit door bewust om te gaan met het verbruik van de apparaten en lampen in uw huis. Elektriciteit besparen is eenvoudig, met de bespaartips van UnitedConsumers. Haal bijvoorbeeld uw opladers uit het stopcontact als het apparaat is opgeladen of stel automatische programma’s in voor uw verlichting met een schakelklok.