Contact
Mijn UnitedConsumers

Stroomprijs 2023: zo zijn de kosten voor stroom opgebouwd

De kosten voor stroom en gas worden samen ook wel energieprijzen genoemd. De kosten van stroom hangen deels af van uw stroomverbruik. 

Hoe zijn de stroomtarieven opgebouwd, wat zijn de kosten van stroom per kWh en hoe houdt u de kosten voor elektriciteit zo laag mogelijk?

Bereken mijn stroomprijs

prijs stroom


1 jaar vast én voordelig
bij UnitedConsumers

Profiteer nu 1 jaar lang van vaste tarieven onder het prijsplafond. Bereken uw voordeel en start direct met besparen!

  • 100% Nederlandse groene stroom
  • Ontvang € 120,00 extra korting
  • 1 jaar lang zekerheid
     
Postcode
Huisnr.
 


 

Gemiddelde stroomprijs per kWh

Stroomverbruik wordt uitgedrukt in kWh (kilowattuur). U betaalt de totale kosten voor stroom per verbruikte kWh aan uw leverancier. Dit worden ook wel de variabele leveringskosten voor elektriciteit genoemd en deze zijn verbruiksafhankelijk. Dat betekent dat u op kosten voor elektriciteit bespaart, als u minder verbruikt.

In 2023 geldt een prijsplafond voor stroom. U betaalt maximaal € 0,40 voor één kWh stroom, tot aan een verbruiksplafond van 2.900 kWh. Op dit moment (september 2023) is de gemiddelde stroomprijs per kWh lager dan het prijsplafond.


Prijsplafond stroomtarief per kWh: € 0,40 (onder 2.900 kWh per jaar).
Gemiddelde stroomprijs per kWh: € 0,45 (tarief juni 2023) volgens het Nibud


 

Stroomprijs: hoe zijn stroomtarieven opgebouwd?

Stroom is goedkoper dan gas, dus zijn de stroomtarieven ook lager dan de gastarieven. Wel zijn de kosten voor stroom en voor gas verwant met elkaar. Dit komt doordat stroom deels wordt opgewekt met gas.

Wat u voor uw stroomverbruik betaalt, is afhankelijk van verschillende factoren. Zo is er uiteraard de kale stroomprijs per kWh, die door de energieleverancier wordt vastgesteld, maar ook overheidsheffingen, netbeheerkosten en btw spelen een rol in de totale stroomprijs per kWh. Wij vertellen u per onderdeel hoe de stroomtarieven zijn opgebouwd.

 

Kale stroomprijs per kWh

De kale stroomprijs per kWh, oftewel de variabele leveringskosten, zijn gebaseerd op de kosten voor stroom waarvoor uw energieleverancier de energie heeft ingekocht. De actuele energieprijzen fluctueren dagelijks, waardoor ook de kale stroomprijs bij iedere energieleverancier per dag kan verschillen.

 

Netbeheerkosten en regiotoeslag

Naast de variabele leveringskosten, betaalt u ook voor uw stroommeter en het netwerk. De netbeheerkosten dekken de kosten voor de aanleg, de huur van de meter en het onderhoud van alle kabels en leidingen in uw meterkast. De netbeheerkosten worden bepaald door uw netbeheerder. Deze kosten voor stroom zijn niet verbruiksafhankelijk en staan dus voor iedereen vast. U kunt niet zelf een netbeheerder kiezen. Welke netbeheerder u heeft, is namelijk afhankelijk van waar u woont


Netbeheerkosten 2023: tussen € 275,03 en € 374,29 per jaar inclusief btw.
Kosten regiotoeslag: afhankelijk van energieleverancier.


 

Overheidsheffingen en btw

Tot slot bestaat de stroomprijs ook uit overheidsheffingen, zoals de energiebelasting, de Opslag Duurzame Energie (ODE) en de wettelijke btw. De heffingen en belastingen op de kosten van stroom worden door uw stroomleverancier afgedragen aan de overheid. De overheidsheffingen en btw zijn verbruiksafhankelijk. Dit betekent dat u dit betaalt per verbruikte kWh stroom. Het btw-tarief is 21% en dit betaalt u over de energiebelasting en de kale stroomprijs per kWh.


Energiebelasting stroom 2023 (incl. ODE): € 0,15245 per kWh (incl. 21% btw).
Opslag Duurzame Energie (ODE) 2023: € 0,00.


Voordelen van voordelige stroomprijzen via UnitedConsumers

Wij vinden het belangrijk dat u de beste stroomprijs én de beste service krijgt. Daarom profiteert u van de volgende voordelen:

  • Voordelige stroomtarieven.
  • Direct een gekwalificeerde medewerker aan de lijn.
     

Start met besparen op de stroomprijs

goedkope stroomprijzen

 

Enkele en dubbele stroomtarieven

Voor de prijs van stroom worden twee verschillende tarieven gehanteerd: het enkeltarief en dubbeltariefMet het enkeltarief betaalt u altijd dezelfde prijs voor stroom. Bij het dubbeltarief werkt dat anders. Bij het dubbeltarief betaalt u overdag een dagtarief (piektarief), en 's avonds en 's nachts een nachttarief (daltarief).

Tip: Kijk in uw energiecontract welke tarieven voor u gelden.

Dag- en nachttarief

Het dubbeltarief bestaat zoals gezegd uit twee delen. Het dagtarief geldt overdag tussen 7.00 en 23.00 uur. Het nachttarief geldt tussen 23.00 uur en 07.00 uur. Enkel in Noord-Brabant, Limburg en enkele speciale gemeenten zijn de tijden anders en geldt het dagtarief van 7.00 tot 21.00 uur en het nachttarief van 21.00 tot 07.00 uur.


 

Hoe houd ik de kosten van stroom laag?

U kunt uw kosten voor elektriciteit zo laag mogelijk houden door uw stroomverbruik te verminderen. Hiermee spaart u het milieu én uw portemonnee.

Ook kunt u nagaan of uw stroomprijs goedkoper kan. De heffingen, belastingen en btw zijn door de overheid vastgesteld, hier kunt u dus niets aan veranderen. U kunt wel voor een goedkope energieleverancier en een voordelige stroomprijs kiezen. Start met stroomtarieven vergelijken en bekijk direct hoeveel u kunt besparen.

Stroomtarieven vergelijken


Gecontroleerd door onze specialist Dirk Mutsaers

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Dirk Mutsaers, specialist op het gebied van energie. Dirk is sinds 2016 werkzaam bij UnitedConsumers.

| Laatst gecontroleerd op: 25-9-2023 |

dirk expert energie