Bereken uw energie aanbod

Postcode
Huisnr.

Stroomprijs: hoe is de prijs voor elektriciteit opgebouwd?

De kosten voor stroom en gas worden samen ook wel energieprijzen genoemd. Stroom is goedkoper dan gas, dus zijn de stroomtarieven ook lager dan de gastarieven. Hoe zijn de stroomtarieven opgebouwd en hoe houdt u de kosten voor elektriciteit zo laag mogelijk?


Ga direct naar


 

Stroomprijs: hoe zijn stroomtarieven opgebouwd?

Wat u voor uw stroomverbruik betaalt, is afhankelijk van verschillende factoren. Zo is er uiteraard de prijs voor elektriciteit (per verbruikte KWh) die door de stroomleverancier wordt vastgesteld, maar ook overheidsheffingen en netbeheerkosten spelen een rol in de samenstelling van de stroomprijs. Wij lichten de factoren verder aan u toe:

Stroomprijs per kWh

Stroom wordt uitgedrukt in kWh. U betaalt de prijs per verbruikte kWh aan uw stroomleverancier. Dit worden ook wel de variabele leveringskosten voor elektriciteit genoemd en deze zijn verbruiksafhankelijk. Hoe meer kWh u verbruikt, hoe meer u betaalt. Verbruikt u juist minder stroom? Dan betaalt u dus ook minder.


Prijs per kWh: gemiddeld tussen de €0,21 en €0,23.


Netbeheerkosten

Naast de variabele leveringskosten, betaalt u ook voor uw stroommeter en het netwerk. De netbeheerkosten dekken de kosten voor de aanleg, de huur van de meter en het onderhoud van alle kabels en leidingen in uw meterkast. De netbeheerkosten worden bepaald door uw netbeheerder. Deze kosten voor stroom zijn niet verbruiksafhankelijk en staan dus voor iedereen vast. U kunt niet zelf een netbeheerder kiezen. Welke netbeheerder u heeft, is namelijk afhankelijk van waar u woont.


Netbeheerkosten: tussen de € 220,02 en € 262,12 per jaar.


Overheidsheffingen en BTW

Tot slot bestaat de stroomprijs ook uit overheidsheffingen, zoals de energiebelasting, de Opslag Duurzame Energie (ODE) en de wettelijke BTW van 21%. De heffingen en belastingen op de kosten van stroom worden door uw stroomleverancier afgedragen aan de overheid. De overheidsheffingen en BTW zijn verbruiksafhankelijk. Dit betekent dat u dit betaalt per verbruikte kWh stroom.


BTW: ongeveer € 0,03 per kWh.
Energiebelasting: ongeveer € 0,0986 per kWh.
Opslag Duurzame Energie (ODE): ongeveer € 0,0273 per kWh.


 

Vaste of variabele stroomprijs

Bij het afsluiten van stroom heeft u de keuze uit een vaste of variabele stroomprijs. Kiest u voor vast tarief? Dan weet u zeker dat de stroomprijs - gedurende de looptijd van het contract - vast blijft staan. Kiest u voor variabel tarief? Dan wijzigen de stroomprijzen jaarlijks op 1 januari en op 1 juli. Bij een variabel tarief kunnen de stroomtarieven twee keer per jaar stijgen, maar ze kunnen natuurlijk ook dalen.


 

Prijs elektriciteit door de jaren heen

De stroomprijs wijzigt regelmatig. Uitgaande van een gemiddeld stroomverbruik, ziet u in onderstaand overzicht de gemiddelde prijs van stroom vanaf 2007. De netwerk- en leveringskosten zijn in deze zogenoemde 'transactieprijs' meegenomen, wat de totale elektriciteitsprijzen weergeeft. 

 

Laagste stroomtarieven kiezen

De heffingen, belastingen en BTW zijn door de overheid vastgesteld, hier kunt u dus niets aan veranderen. U kunt wel voor een goedkope energieleverancier en een voordelige stroomprijs kiezen. Wilt u een lage stroomprijs? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Onze stroomprijs ligt altijd 10% lager dan de Gemiddelde Landelijke Energieprijs. Zo weet u zeker dat u een uitstekende deal te pakken heeft! Bovendien krijgt u altijd een aantrekkelijke welkomstbonus. Start met stroomtarieven vergelijken en bekijk direct hoeveel u kunt besparen.

 

1 jaar vaste stroomprijs

energie ico


vink Weten waar u aan toe bent met een korte looptijd

Bereken stroomprijs 

 

3 jaar vaste stroomprijs

energie ico


vink Het voordeel van 3 jaar geen verrassingen

Bereken stroomprijs 

 

Besparen op de kosten van stroom

Hoe goedkoper uw stroom, hoe meer u bespaart op uw vaste lasten. U kunt uw kosten voor stroom zo laag mogelijk houden door uw stroomverbruik te verminderen én te kiezen voor een goedkope energieleverancier. Zo weet u zeker dat u goed zit en houdt u meer over voor een leuker leven!

Terug naar boven